SHOPPING BUKU DISINI

Saturday, 2 May 2015

Komik Atan part 1&2 -by Ben Wong

Assalamualaikum.. sawadeekapp. anneyong. sobahal khair, ni hou maa,kabare waras.

pekabar uols? harapnya sihat,kat pj ni sokmo ujan petang2.hihi.

alkisahnya,rasanya ni review komik yang pertama officially by aku(mira).

buku atan ni dah lama kt pasaran. aku jer baru beli.

beli kat pbakl plak tu. fefeling shopping buku. haha apelagi baucer rm250 kot. perlu dimanfaatkan..

oh ya,sebelum masuk kepada topik sebenar kita. uols kenai dakk Ben Wong ni?

sebenarnya kannn.. aku kenal taw abam Ben ni..yang sedihnya  dia jer tak kenal aku..huhukkk.*lap air peluh haha. air mata buat apa nak lap,tak mengalir pon.

Ben ni,beliau merupakan seorang pelukis komik. and the only one malaysian yang menang anugerah manga award tahun 2007. eh betol ke ape aku tulis ni? hmmm,rasa cam dah betol.hihi. Ben ni chinese taw. bukan mat salih. kan ada Wong kat belakang nama tu. aishh..

aku plak,baca buku dia since darjah 6 kalau tak silap. masa tu tahun 2007. *thun dia menang anugerah.. dan aku baru tahu pasal tu masa aku dah berumur 20 tahun.haha.(alamak dah dewasa aku rupanya tapi still baca komik.hehe).

agak2 umur dia berapa eh? aku rasa dah nak masuk 30 kot. tak pon dah 30 lebih.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Buku atan ni,story dia pasal atan. first aku tengok cover buku ni nama atan,aku tak terpk pon nama kerbau.  atan ni nama panggilan orang kampung. betoi dak?
tapi dalam buku ni,Atan ni nama lembu. eh tak,kerbau.~tetiba rasa nak makan daging kerbau.

zaman dedoluuu,kerbau ni kan kerjanya bajak sawah. masa tu mana ada jentera pembajak lagi.

kiranya kalau tak de kerbau ni,memang letih keriukk lah pesawah nak tanam padi. sebelum tanam kan kena bajak dlu. ~mintak maaf ya kalau ada salah info.

ok,Atan ni yang specelnya dia. dia jadi mber ngan anak tuan dia iaitu Hasbi since Hasbi lahir. lahir tahun yang sama plak tu. so kalau Hasbi 10 tahun,Atan pon seploh tahun gak ler.

cuma bezanya Atan ni kerbouuu, tumbesaran dia of coz ler lain kan.

Atan ni boleh dikategorikan as BFF lah utk Hasbi ni. mana nak cari wehh 'mber' yang simpan rahsia kau dan tak bocorkan walau sebesar zarah pon. 'mber' yang setia ngan kau,yang faham kau,yang tak pernah cari pasal ngan kau,paling penting yang terima kau seadanya! susah weh nak cari. 1 dalam infinity.

hah itu lah Atan. ade ke patot Atan nak dikorbankan. isk3 tak patot2. kalau aku jadi Hasbi pon,memang aku tak rela Atan diper'judi'kan.. uhuk,itu metafora je taw.

ending kisah dia biasalah misteri. aku rasa buku Ben ni,kisah ape je tak misteri. Le gardenie aku rasa misteri gak. the fishes jer kureng misteri sikit. yang lain aku tak ingat.

so far komik atan ni,aku enjoys baca. yang aku tak suka bila baca komik is. cepat sangat baca. baru seploh minit baca dah habis. lain dengan novel,baca 2 jam pon tak habis2 lagi. hihi.

yang bestnya komik ni,kita nampak terus gambaran cerita tu. lagi fefeling gituuu..

ok lah itu jer. Dont worry be happy Ben,aku always update karya kau tau. tak percaya? please lah percaya,i beg u... cumanya ada 1 je buku hang yang aku tak de iaitu innocent. tu komik lama kan,mana nak cari eh? nak sangat baca. seriously!

sebelum aku terlupa,buku ni bukan cerita pasal atan dan Hasbi jer. tapi ada lagi dua watak penting iaitu Anisah dan Aniqah. depa ni kembaq seiras. yang membezakan ialah tahi lalat.

aku tak leh bayangkan aku ada kembar seiras.. wuhuuu..


ok kalau dah kembar ni kan,even seiras muka and everythinglah tapi tang perangai tu mesti lain. kalau sorang pendiam,sorang lagi mesti kepoh. jaranglah dua2 kepoh.

kisah sedih bermula bila Anisah ni degil nak tengok kelip2 kat tepi sungai tu. sebagai kembar sejati yang berkongsi rahim ibu pada waktu yang sama. Manalah sanggup si Aniqah ni tinggalkan Anisah ni sorang2. kalau aku pon,tak sanggup. Biar mati hidup bersama. gituu..

tpi,entah macam mana,Anisah jer yang ditemui. Aniqahnya sudah hilang entah mana-mana.

oh ya,Atan ni mati bermaruah jugak akhirnya.dibaham buaya. tapi ben cakap kat dlm perut buaya tu xde pon aniqah.. ker Aniqah tu ade dalam perut buaya lain?

si Anisah pon satu,tak yah lah nak secret sangat. ingat bagus sangat ke hang buat orang tertanya2. cer bagitahu jer apa jadi kat Aniqah. huhu.. aku plak over lelebih.. hehe


oklah itu jer nak share pic sebenarnya tapi hmm. ada masalah plak. nanti ada masa aku update pic ya..

thankz taw sudi baca. i really appreciate it !

1 comment:

  1. aik.. lepas tulis comment font jadi besar... ok... my bad...

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...