Monday, 22 June 2015

Nikmatnya puasa kat rumah

Assalamualaikum.

First time tulis post kat ipad. Best gak haha .

Btw,saja la nak share bestnya dpt puasa kat rumah sebulan full!

Fyi,ni FIRST time aku dpt sahur and berbuka bersama family terchentaaa kat rumah selama sebulan since aku form 1. Warghhh sampai jugak detiknyaaa.

Ingtkn bila dah msuk 20an ni dah x dpt dah nak puasa ngan family.

Yelah form 1-5 kan duk hostel. Jumaat sabtu je ler dpt balik berbuka kat rumah.

Pastu 18-19 duk kat cfs. Sahur and berbuka dgn roommates,classmates,groupmates,soulmate je tak de lagi hahahaha. Nak jimat duit apelagi p masjid lerr dpt mkn free. Bnyak plak tu hihihihi. Yg x thnnya rmai sgt brothers. Kalo nak p msjid kne p ngan geng2 , p sorang2 komfirm rasa cam arnab msuk kandang kambing hahahaha.

Alhamdulillah time umur 20 ni dpt jgk puasa kat rumah. Rasa cam terimbau kembali kenangan zaman puasa masa drjh 1-6 dulu.

Yang bestnya puasa tahun ni, rilek jerr duk rumah. Tak yah susah2 nak siap2 pergi sekolah or  kelas mcm sebelum ni. So kenalah hargainya kan.. Bestnya lps subuh boleh buat ape je yang aku sukaaaa . Hahahahahhaha gelak nakal.



Nt dah msuk kuantan tak tahu ler guana hihuu.

Puasa korang cemana? Ok tak?teraweh tak stiap malam? Aku?? Aku teraweh kat rumah jer kdg. Sbb kt musolla kat rumah aku ni mmg rmai giler lelaki. Aku rasa unsecure lulz. Kdg2 jer trweh kt surau.


Harapan aku puasa thun ni boleh bawak aku kembali kpd fitrah aku as hamba Allah. Aku mengharapkan  bulan ni bulan tarbiyah utk aku.

Bagi aku. Berjayanya kita akhiri bulan ramadhan ni bukan dgn kita berjaya khatam 30 juzuk alquran
or berjaya teraweh 30 hari 20 rakaaat jer. Tapi berjayanya kita tinggalkan maksiat or perkara2 lagha
yang kita buat selama ni. Itulah kejayaan yang sebenar. Bila perkara lagha kurang dlm hidup kau. Masa tu kau akan rasa nikmatnya 24jam yang Allah bagi utk korang beribadat. Bukan ke smua mende yang diniatkan lillahi taa'ala akan dpt pahala beribadat. Baca buku ibadah. Kerja ibadah. Driving ibadah. Hihihi.


Sejujurnya aku ni cepat lagha.yelah dah xde kje duk rumah jer haha  So aku memang perlukan tarbiyah. Kasi pelangkung sikit hati ni. Jgn cepat tersasar. Sikit2 nak men fonlah. Main ipadlah. Main itulah inilah aishhh bahaya kan zaman sekarang ni. Mujur ada tarbiyah sentap mai as reminder utk kita. Aku rasa memang perlu pon tarbiyah dgn cara sentap ni. Kalo idok kita pandang ringan je. Alah main Coc je pon.
 Hahahahah.




Aku nak ucap terima kasih kat tarbiyahsentap sbb selalu emel aku reminder yang buatkan aku terjaga
dari mimpi yang lena. Semoga Allah mudahkan urusan kaliannn. Aminnnn.

Akhir kata. Semoga ini bukan ramadhan yang terakhir. Dan manfaatkan ramadhan anda. Buatlah ibadah banyak2 sbb masa ni ler pahala dpt double dri biasa. Tak nak kerrr... Kalo gaji nak double tripLe awat pahala tak nak plak.

Last but not least, for those yang stay area selangor and teringin nak sumbang masa dan tenaga as volunteer. Boleh roger mira ok.. Actually mira ada kje volunteer utk korang yang free ni. Camne nak roger? Add fb mira . Eh tak. Jgn add sbb aku tak jamin akan approve haha. Emel je lah senang n gtw korang free bila. Nak volunteer program ke or flashmob ke or acaner n bg jelah taw apa yang patot. So nt kalo ada event ke ape mira roger korang  kalo tak ckup committee ok.

Itu jer. Thanks sudi baca. Rajin plak nak nulih cuti lah katakannnnnn yihuu.

Sekian wasalam. Selamat berbuka dan bersahur. Nt raya mai  umah tok miraa naaa. Jgn mai rumah sbb xde oranggg hahahahah

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^