SHOPPING BUKU DISINI

Wednesday, 24 June 2015

Speaking Test MUET Julai 2015

السلام عليكم

alhamdulillah setel sudah speaking test MUET ku. umur 20 baru nak amik? hahahaha
kalau ikutkan before grad baru aku nak amik. yelah kan valid 5 tahun jer..hihu.

waa amacam mira ok tak?

muahahaha ntah ah kang aku cakap ok kang korang ingt aku ni terer plak. walhal hak tuihh.

ok mcm biasa lah aku ni even dah prepare 10 thun sebelum pon exam(poyo jer mse tu aku baru 10thun). cuak gabra neves smua ada time nak exam. even dah pernah lalui speaking test 'IELTS' sebanyak 3x! 3 kali woii hahahaha syhhh jgn gtaw orang taw muahahahaha .. nak tahu pengalaman aku amik speaking IELTS KLIK SINI YER.

ada beza ke speaking MUET dan IETLS?

of course ler ada cik kiah n abam sadoo oiii.. kalau IELTS,soalan dia biasanya general gak ah dan boleh pilih nak setuju or not . cthnya eating at home is better than eating outside.

so dah sah2 kena pilih kan setuju yang mana. tapi kalau soalan mcm kat atas ni. yang mana aku rasa almost all calon akan SETUJU. hah yang ni bahaya sebab calon D lah yang paling kesian sebab point2 dia akan dikebas oleh calon A,B dan C. so apa nak buat kalau semua isi calon D dah dikebas calon A,B and C?? ok ini tipsnya. HURAI ISI CALON A,B,C. seriously hurai jep? yapp.. even mende yang korang nak hurai tu dah pon dihuraikan. juz urai jer tapi dlm konteks ayt korang. takkan ayat korang pon sama kann..hehe.. tak pon,time kena prepare isi tu. korang listkan benefit utk korang setuju n tak. so kalau ramai yang setuju. korang gunalah point tak setuju.

mcm  post tips IELTS plak. hahaha maap lah yerr.

ok kalau MUET plak,aku rasa memang takkan terjadi pernyataan yang akan membawa kepada pemilihan jawapan setuju or not. sebabnya pernyataan seperti.

Rakan anda berbincang dengan anda mengenai cara terbaik turunkan berat badan.
 Task anda= anda merasakan regular exercise merupakan cara terbaik utk turunkan berat badan. huraikan.


hah nampak tak bezanya dengan ielts? uk MUET,korang dah diberi siap2 grand isi. juz hurai jer. isi korang memang sah2 lain dgn calon lain sebab dorang mybe dpt role of parent,balance between eating and physical activity dll. so tang ni,aku rasa calon A plak yang perlu dikesiankan
 sbb dia jadi orang first yg kena present. yang best sekai calon D sbb dia ada masa lagi nak pk isi dia. hihu..

ok apa topik aku semalam?

Anda dan rakan anda berbincang mengenai best job prospect.

calon A- agricultural sector
calon B- business sector
calon C- manufacturing sector
calon D- entertaiment sector

aku calon B. so dapat business sector. alhamdulillah sgt. kena dgn jiwa aku. aku pon dah ada pengalaman business so nampaklah sikit apa nak story.

tapi bila time discussion. even aku rasa business sector lah yang paling bagus. however,calon lain smua setuju dgn calon D. so aku malaslah nak defend isi aku. aku pon setuju jugaklah dgn calon D. apa salahnya kan.. hehe.

yang slacknya ada sorang calon ni dia tak berapa bnyk ckp. time individual pn dia bnyk diam.waktu grouping tu,lepas aku cakap,aku paskan kat dia utk cakap. tapi still krik krik. so end up 3 org je yg ckp. pastu lps turn aku ckp,aku nak lah paskan kat dia. tapi tak sempat nak ckp. examiner sndri yg sruh calon tu ckp sbb dia memang cakap sikit sgt.

aku rasa serba salah pon ada. yg bnyk ckp aku n calon D. aishh.. tak patot2. mslhnya dh calon C tu ckp 30saat pastu diam 1 minit. masa tu emas wehh.

ok itu jer sharing aku.


moral of this story. aku rasa for group diskusi,korang patot noticed sapa yang cakap paling sikit and try utk mintak idea dia. bukannya kalau ada member yang cakap kurang,korang biarkan je dia senyap. try utk push dia utk cakap.

ok ini jer sharing muet aku. sebenarnya kan.. calon C yg aku ckp dia cakap kurang tu. hah macam tu lah aku time first time speaking test IELTS. memang horrible giler ah..

last but not least, tarikh speaking muet ni sama dgn tarikh bezday aku. 23 JUN 2015..

n u know what. my beloved sister bagi aku custom made tote bag. cool giler. serious i really really really appreciate it!

kat beg tu ada tulis nama aku plak tu. pergh. tahu tak mak suruh aku leak beg tu kat dlm frame. hahah
sebenarnya,aku ngan adik aku yg perempuan ni masa dulu2 not soo kamchengg.

n aku tak expect pon dia akan bg aku hadiah tu.. dia ckp dia kumpul duit utk beli beg tu. walawehhhh.. my tears drop. terharuuu bebb.


tapi bila aku cuti ni,i'm trying to be closed with her. n adik aku ni susah senyum taw. so pendekatan aku is. aku jadi gedik giler sakan bila ngan dia. hahahaha.

nak tgk beg tu boleh tgk kt ig aku okay. hahahah malas nak upload kat sini. ok itu jer my sharing today.

selamat bersahur,berbuka and berterawehhh..

^^

jaga hati. jaga iman jaga ikhtilat okayy


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...