Tuesday, 28 July 2015

Contoh Mini Project Programming

السلام عليكم

Tetiba fefeling nak share projek group aku. Alkisah team member aku merupakan dua orang sister yang amat cun melecung iaitu Ain dan juga Ira.

Alhamdulillah dapat mber yang teramatlah memahami! Aku mintak maaf sgt2 sebab terpaksa balik time study week haritu. Harap2 korang jgnlah amik hati sgt. Aku dah tebus dengan tulis flowchart and buat correction. Ingat lagi kita berlari dalam hujan sebab buat correction sebab hari yang sama jugak madam suruh hantar.

dan pada masa sama roomate ku dah sedia lama menunggu aku yang bz tahap cipan ni utk keluar 'dating'. Alah pergi the curve je ponngg. hahahahahah mid valley tak best. kerap sangat p. lulz. hahahahaha. Sorry Ira roomateku sebab buat kau tunggu lama.

korang tak tahu hari jumaat tu aku ikut mak p kerja sekali. naik ktm then kl sentral then trun kat universiti then naik bas ke uia then jalan kaki dari pokgad ke bilik then kalut duk wat flowchart. then kalut nk p submit assigment then kalut nak buat correction then kalut nak siap2 utk keluar then kena pergi pjbt pos plak then kena pergi bank then baru gerak p  thecurve   hahh berapa banyak thennnnn daaa..

ok utk 2 perenggan pertama aku dah intro merepek. im so sorry. inilah perempuan. semua mende nak cerita. tapi tak pe kan setakat cerita omong kosong ni. tak de aib sesapa pon. Moral of the story is wat lek wat peace udah lerr.

ok sambung. projek aku ni senang jer. pasal lucky draw system(LDS).

apa yang kiteorang draft 3 minggu semuanya cancel dan direjek sebab terlampau details.

ceit,nak buat details sangat tapi coding tak tahu nak buat. dah ape keheh?

at the end, madam jugaklah jadi penyelamat. kalo idok aku rasa syntax error kot.

ok ni aku tunjuklah sikit pasal projek aku setelah dirun.

btw,ada topik lain lagi iaitu pasal ATM,library book,jual2 ni dll. tak ingat sangat dah .ingat yang aku punya jer.

so akhir kata. kalau adik2 nak guna coding akak ni. boleh jer. wakawaka baik hati sungguh kak mira ni. lulzz.

hahahahahahahha emel ke cikmira23@ymail.com. aku tak jamin akan reply. kalau nak fast reply sila whatsapp. tapi jgn main2 aku blok karang.

btw,nk tanya korang terer ke programming ni?

kalau terer baguslah.

ni jujur dari hati aku. aku hampeh giler kott bab programming ni.. lembap giler nak pickup. loading tu lama hahahahah. orang lain dah sampai bulan. aku baru pergi latihan nak jadi angkasawan.

oh ya,utk subjek programming kt uia. hanya budak fizikal sains dan engineering jer yang amik. spesel gituu. aku budak engineering yang curang ke fizikal sains. hahahahhaa

kiteorang ada 5 quiz. 3 assignment.1 exam mid and 1 projek.

quiz 1 korang bayangkan latihan yang korang buat time dlm kelas. hah yang tu lah masuk dlm quiz. utk quiz 1 je lah. orang lain semua dpt 23/25. 25/25. aku dapat 11/25. hah nampak tak kegagalan aku kat situ. mende dah blajo pon tak leh nak jawab . kau dah kenapa Mira oiii!

nasib quiz 2 aku pon serupa jugak. Aku failed giler tang coding masa tu. baca soalan faham tapi nak buat coding tu memang ZERO! tak reti!!! nak nangis wehh jawab quiz. tak ingt markah berapa tapi teruk gak ah. hahahahahahah kenangan. kalaulah tak disebabkan mse tu final sem,memang dah lama aku drop subjek ni taw.

itulah takkan selamanya kau nak fail mira oi. then exam mid menyusul. ceit masa ni konon2 dah fahamlah sikit2. bila tengok soalan makk nookkk blur gilerrr.. soalan cepumas pon aku tak dapat jawab. aishh mira mira. kau ni memang tak layak jadi programmer. Baru basic to programming pon dah fail!

alhamdulillah aku dpt seorang lecturer yang kukira sangat2lah baik. dia tak bg kertas exam dlm kelas. kne jmpe personally. fuhh lega aku. markah? dah sah2 lah aku fail. kuang3.


entah macam mana seakan2 Allah menghantar seseorang utk  meniup semangat dalam diri ni. aicewahhh. tetiba aku jadi struggle nak tebus masa silam. mujur belum terlambat. better late than never rite?

tajuk ke 4. Aku hadam dengan baik. pergh tetiba rasa nikmat belajar programming. mana taknya,madam bagi soalan,aku n ira leh wat coding dengan jayanya. hahahahahhaha. ko bayangkan time aku tak faham dulu. tak ingin pon aku buat exercise dm buku. bila dah faham amekk nokk 10 exercise tu aku buat,yelah dah faham kann. lulzz. aku rasa bila tak fahamlah kena buat banyak exercise. ni tak,terbalik plak. hah itulah programming!

since tu. Aku suka subjek ni best gilerrr. yang paling best. bukak je buku programming ni,aku terus terlena sbb tak faham. hahahahahha

alhamdulillah at the end, aku dpt flying colors for this subjek. tapi seriously aku tak nak amk dah pasni. tapi utk adik2 yang nak kak Mira ajar korang programming ni boleh jer. bolehlah aku kilatkan sikit ingatan aku ni. hehe. btw,utk sisters je taww aku nak ajar. brother aku tak nak ajar. peduli haper aku. korangkan pandaiiiiii. 9 akal kannn.hahahahaha biase giler. kidding jer.

ok itu jer. sorry merepek. juz share my sweet experience study this subject. very sweet. serious sweet. bunga 6 kuntum. kumbang 15 ekoq dlm kelas. hahahahahhahaha.


akhir kataa. Aku rindu waktu ni!!!!! serious rinduuuu sangat2.





Saturday, 25 July 2015

Flashback- 4 Firdaus 2011& 5 Naim 2012

السلام عليكم

tadi kat group 5 Naim. ada la sorang hamba Allah ni hantar pic ni. Alahai bila tengok tu rindu baq hang.



kat atas ni dak kelas 4 Firdaus. Girl yang comot tu aku ler tu. hahahaha. Aku rasa aku sorang je tak pandang kamera. lulz hahahahahahahaha.



kat atas ni kelas 5 Naim.. nak dijadikan cerita aku turun kelas kedua. hahahaha.. sebab Firdaus kelas 1.

Kalau perasan yang gugurls semuanya pakai baju kelas. siapa lagi yang cadangkan utk buat baju kelas kalau bukan aku.. hahahaha. nampak tak semangat kat situu.

Bila aku tengok balik pic ni,semua nampak macam sememeh je,bebudak lagi. aicewahh padahal masa tu dah 16 n 17 tahun.

Alhamdulillah semua kawan2 aku otw utk kemenara gading. Ada yang ke australia,korea,UK dan rmai jugak yang ke timur tengah.

tak kurang jugak yang blaja kat universiti tempatan termasuklah aku. ada yang amik medik,akaun,law,business and pengajian islam.

tak kisahlah korang ambil apa yang penting sumbangan korang kat ummah.

last but not least,even masa pic ni diambil. Kita baru kenal. Tapi korang memang sporting! dan terima kasih sebab bagi aku kepercayaan utk jadi ajk program lah,kem kenaikan pangkat lah dll. really appreaciate it! Paling aku tabik  ngan korang ialah part ukhwah. Even masing2 dah berpecah, tapi still selalu buat gathering. Aku pon tak terkecuali. 

itu jer rasanya.

SELAMAT HARI RAYA 'EIDILFITRI.

Mira mintakk maaf yer sepanjang kita berkawan. Sahabat til jannah inshaallah.

oh ya,kalau ada yang nak kawin dah jangan lupa ajak 1 kelas hokayyy. siapalah agaknya orang 1  dak kelas aku yang kawin. Setakat ni yang 1 kawin ialah atiqah azemi.

Adakah aku plak menyusul pasni? kuang4 tak de sapa nak kat kitewww. lulululululuz hahahahahahahahahahhaha.


sekian wasalam 


Friday, 24 July 2015

Salam 'Aidilfitri

السلام عليكم

Dikesempatan ini, aku(Mira) dan keluarga ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri buat semua yang mengenali diri ini.

Macam biasalah, nak minta ampun minta maaf kalau ada terkasar bahasa,tertinggi suara,tersombong,terbuat tak layan, tersenyum seinis,terejek, terambik barang sesuka hati,tercelopar,termengata dan semualah ter ter ter yang negatif.

Alahai biasalah pompuan kan. Kadang-kadang bertindak ikut emosi. Mira mintak maaflah sesangat yer.

Terima kasih daun keladi kepada yang beraya rumah tok Mira. ^^ haha setiap tahun orang yang sama jugak mai beraya. utk ko,aku mintak maaf sebab tak mai beraya rumah kau,nanti ada yang marah hahahahhaa.

Alhamdulillah dapat beraya rumah memember kat Maarif dulu. A big applouse to those yang invite aku pergi beraya.  Especially to my ex classmate,ex schoolmate,ex roomate! MUNIRAH TAIB ! hahahaha.

Aku mintak maaf atas segala terkerek-an aku sepanjang jadi roomate kau. yer aku tahu aku ni kerek sikit. hua3.

Setiap tahun raya aku sama jer. Tapi alhamdulilah tahun ni meriah sikit even dah lama beraya tanpa abah.  Maybe sebab dapat beraya and ramai yang mai umah tok. Penat aku naik turun tangga angkut cawan pinggan mangkuk and balang kuih raya tu. Paling stress bila nak basuh cawan pinggan mangkuk tetiba air tak de! hahahahahah lulz sungguh.

Oh ya, perasan tak ada orang nasihat time raya kumpulkan fon memasing utk elak semua duk main fon time orang mai beraya.. tapi kat umah atok aku ni, disebabkan bawah bukit. so line memang semputt ahh lagi2 celcom. Aku tahu yang jadi semua pegang fon bila dapat online kannn. kalau tak dapat online,aku rasa korang pegang fon tu sebab nak amik pic or msej jelah huhuhuhu. Pon bagaimana walau,aku menaruh harapan yang sangat tinggi semoga kat rumah tok aku tu line full. hahahahhaaha

Btw,MUET pon dah dekat. Aku pon tak study2 lagi. Serious tak de mood study kalau duk rumah. Tapi nak buat macam mana,aku bukannya terer bi. entah macam mana boleh dapat A masa PMR hari tu. lulz. hahahaha.

Last but not least,korang tak yah la mai beraya rumah aku sebab tak de kuih raya sangat ponn. Semua dah habis aku makan hahahahah.

Tapi kalau ada buat open house. Jemput aku naa. kalau aku free aku pergi. tapi ngan family lah. kuang3.

Akhir kata,aku harap hari raya ni merupakan 1 peluang utk korang eratkan hubungan yang kian rapuh tu. kalau selama ni tak bertegur,tegur2 lah at least kat whatsapp.

Sebelum aku terlupa, lately ni banyak no strangers call aku. Aku mintak maaf naa sebab tak angkat. Sapa suruh kau call. Aku tahu no fon aku ni tak private sangat dah pon due to urusan business. Ada 1 fon pon aku dah agak lagha. inikan  pulak ada banyak no fon. So sebab tu aku ada 1 je fon number. 014-5#######.

kengkawan and customer leh contact aku kat no ni. Kalau ada yang nak ngorat2 ke ape aku block terus. Nasib kau lah. P ngorat anak dara lain hokayy. Nak ngorat aku,ngorat Mak aku dulu. tapi jgn terpikat kat mak aku plak sebab mak aku single. opss hahahahah btw aku tak ready lagi nak ada bapak baru . umur  mesti lebih kurang umur mak aku. dengan syarat MESTI TAHU ILMU AGAMA,PANDAI MASAK,RAJIN TOLONG ISTERI(RINGAN TULANG), TAK SUKA MARAH2, MEMAHAMI, TAK SUKA MENGGATAL DENGAN POMPUAN, PANDAI KAWAL NAFSU(TUNDUKKAN PANDANGAN), BERSIKAP TOLERANSI DAN MEMAAFKAN, aicewahh ni syarat utk bakal suami sapa ni. macam utk bakal suami aku jewww. kuang3. oh ya ada lagi satu syarat WAJIB iaitu TAK MEROKOK SELEPAS KAWIN! aku tahu 80% lelaki ni pernah merokok. aku pon tak tahu lah arak boleh plak ko tak minum,haram katanya . dah tu rokok tu halal lah eh? lulz hahahaha. aku tahu je ko merokok, akan direject terus. tiada panggilan kedua. hahahahahahaha

weh2 aku gurau je ayat kat atas ni. dont take it serious k.

itu jer. sekiann Wassalam ^^


Wednesday, 22 July 2015

Hukum Berniaga melalui Dropship

السلام عليكم

Hari ni kita nak bincang pasal bisness TANPA MODAL.

intro,sebenarnya banyak jer cabang business yang tak perlukan modal. Tapi satu-satunya business yang ZERO MODAL 100%  ialah menjadi seorang dropshipper.

Bahasa mudah dropship ni orang tengah/ejen/tukang jual. Bahasa lain dropship ni seorang penjual yang hanya tolong promote(jual) barangan supplier. Barang2 semua tak de kat dia and tugas dia cuma promote and collect order dan bayaran jer.

Dalam konteks lain,kalau korang pergi kedai kasut B*t* contohnya. Bila nak bayar kasut tu,korang akan berhadapan dengan cashier kan. Adakah cashier tu pemilik kedai tu. 98% akan jawab tak. hehehe. So kat situ kita nampak cashier tu diupah dan diamanahkan utk tolong jual kasut2 kat kedai tu. dan dia dapat komisen melalui gaji bulanan yang dia dapat.

So sama je macam dropship ni cumanya ianya secara virtual. alam maya gituuu.

utk lebih faham konsep dropship ni. rasanya bolehlah tengok pic kat bawah ni.













"Mira,aku tak de 1 habuk pon pengalaman berniaga ni. Boleh ke aku cuba?"

= Bagi aku,dropship ni lah platform pertama utk yang mula berjinak dengan business. lagi2 utk student, Penting utk korang tahu,once dah involve dengan business ni especially secara online dan kau sorang je yang handle. Tambah plak order masuk bertubi2,makk aii tak menang tangan kauu.

"Boleh untung banyak ke berniaga melalui dropship ni?"

= Seperti yang aku cakap,dropship ni ZERO MODAL. So kau janganlah expect utk dapat untung 3k,10k or 100k sebulan.  Unless kau tu public figure or followers beratus ribu. hah yang tu tak mustahil, But if kau dah famos amous,alah tak yah lah jdi dropshipper. Create je business sendiri. target customer dah ada kan hahahaha.

Melalut plak dah,the truth is tak mustahil korang leh dpt income at least 1k sebulan kalau korang murah rezeki la. Ni based on pengalaman aku selama jadi dropship antaranya dropship dress dan tudung.

"Macam mana saya nak cari Supplier?"

= FACEBOOK! eh boleh caya ke? kalau tanya aku,aku akan cakap of koz ler boleh sebab aku contact dengan supplier aku menerusi fb jer. Tapi alhamdulillah supplier aku ni memang trusted betollah. Hari ni bankin esok pos.Lusa dah dapat kat customer. Nasihat aku,kalau 1st order supplier dah buat hal,better korang stop jer. cari supplier lain.


" Mira,bagi lerrr aku tips sikitt nak berdropship ni"

= Alahai ilmu aku mengenai business ni teramatlah cetek. Family aku pon bukan darah business. so apa yang aku tulis, hah anggaplah ini semua tips. haha

" Halal ke dropship ni? bukan ke kalau nak berjual beli,barang mesti ada dengan kita"

= Menda ni boleh difikirkan melalui pelbagai konteks dan persepsi. So aku sharekan info ni yang aku  dapat DARI SINI. aku pastekan kat bawah ni utk tatapan korang. tapi kalau ada komen pasal info ni boleh lah inform ya. dialu2kan.. info yang aku dapat ni dari web indon tapi aku rasa explanation dia paling senang nak faham dan jelas penerangannya. kalau tak faham juga boleh guna google translate. hehehehhe

السلام عليكم

Assalamu’alaikum
Mau tanya, apa hukum jualan menggunakan sistem dropship? Yaitu saya menjual barang yang belum ada pada saya ke si A. Begitu si A transfer, saya membeli dari si B dan si B tersebut mengirimkan barangnya ke si A menggunakan nama saya sebagai pengirim. Apakah jual beli seperti ini halal? mengingat ada hadis yang menyatakan

Diriwayatkan oleh Hakim bin Hizam radhiallahu ‘anhu, ia berkata:
“Wahai Rasulullah, seseorang datang kepadaku untuk membeli suatu barang, kebetulan barang tersebut sedang tidak kumiliki, apakah boleh aku menjualnya kemudian aku membeli barang yang diinginkannya dari pasar? Maka Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam menjawab,
Jangan engkau jual barang yang belum engkau miliki!” (HR. Abu Daud. Hadis ini dishahihkan oleh Al-Albani).
Mohon penjelasannya.
Dari: Ikhwan Nurudin
Jawaban:
Assalamu 'alaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Jawaban singkatnya boleh. Lalu bagaimana penjelasannya, mari kita bahas dari awal.

Dalam hukum jual-beli, tidak ada syarat yang melarang seseorang menjual barang milik orang lain. Juga tidak ada keharusan seseorang harus punya barang terlebih dahulu, baru boleh dia jual. Jadi prinsipnya, seorang boleh menjual barang milik orang lain, asalkan seizin dari yang punya. Dan seseorang boleh menjual 'spek' yang barangnya belum dimilikinya.

Cara Pertama : Simsarah


Cara ini disebut simsarah, yaitu seeorang menjualkan barang milik orang lain dan dia mendapat fee atas jasa menjualkannya. Akad yang pertama ini disepakati kehalalnya oleh seluruh ulama.

Bukankah si penjaga toko biasanya bukan pemilik barang? Barang-barang yang ada di toko itu bukan milik penjaga. Status penjaga cuma karwayan saja, bukan pemilik toko dan juga bukan pemilik barang. Bolehkah penjaga toko menjual barang yang bukan miliknya? Jawabannya tentu 100% boleh. Justru tugas utama si penjual di toko adalah bagaimana menjualkan barang yang bukan miliknya.

Kalau penjaga toko menjual barang miliknya sendiri di toko tempat dia bekerja, itu namanya pelanggaran dan dia bisa dipecat oleh bosnya.

Dan lebih jauh, ternyata barang yang ada di toko itu pun belum tentu milik bosnya. Karena barang-barang itu ternyata cuma konsinyasi saja. Kalau barang itu laku, uangnya disetorkan, kalau tidak laku, barangnya dikembalikan. Jadi dalam hal ini status toko bukan sebagai pemilik barang, status toko hanya menjualkan barang milik orang lain.

Lalu bagaimana dengan hadits berikut ini yang melarang kita menjual sesuatu yang tidak ada pada diri kita?

لاَ تَبِعْ مَالَيْسَ عِنْدَكَ

Janganlah kamu menjual barang yang tidak kamu miliki
                                                (HR. Tirmizy, Ahmad, An-Nasai, Ibnu Majah, Abu Daud)

Hadits ini melarang seseorang menjual barang yang bukan miliknya, maksudnya seseorang menjual barang yang memang dia tidak bisa mengadakannya atau menghadirkannya. Misalnya, jual ikan tertentu yang masih ada di tengah lautan lepas. Tentu tidak sah, karena tidak ada kepastian bisa didapat atau tidak. Atau jual mobil yang bisa terbang dengan tenaga surya. Untuk saat ini masih mustahil sehingga hukumnya haram.


Selain itu para ulama juga menyebutkan bahwa maksud larangan dalam hadits ini adalah seseorang menjual barang milik orang lain tanpa SEIZIN dari yang empunya. Perbuatan itu namanya pencurian alias nyolong.

Tapi kalau yang punya barang malah minta dijualkan, tentu saja hukumnya halal. Dan yang menjualkan berhak untuk mendapatkan fee atas jasa menjualkan.

Kesimpulannya : Tidak ada larangan menjual barang milik orang lain, asalkan seizin dari yang punya barang.

Cara Kedua : Akad Salam (Salaf)


Cara kedua disebut dengan jual-beli salam, atau akad salam. Terkadan juga disebut dengan akad salaf. Keduanya bermakna sama. Bentuknya merupakan kebalikan dari jual-beli hutang atau kredit. Dalam jual-beli secara hutang atau kredit, barangnya diberikan duluan tetapi uangnya masih dihutang, alias dicicil.

Contohnya jual-beli sepeda motor secara kredit. Bila kita beli motor secara kredit, motor langsung kita bawa pulang, padahal uangnya masih ngutang selama tiga tahun. Status motor sudah 100% milik kita, meski pembayarannya masih berjangka.

Nah, akad salam adalah kebalikan dari akad kredit di atas. Yang dibayarkan tunai adalah uangnya, sementara barang atau jasanya dihutang. Hukumnya boleh dan sah dalam hukum syariah. Dan sebenarnya setiap hari kita sudah mempraktekkan.

Contohnya ketika kita beli tiket pesawat atau kereta api. Menjelang musim mudik, biasanya kita sudah beli tiket sejak sebulan sebelumnya, dan itu berarti kita sudah bayar secara tunai. Tetapi barang atau jasa yang menjadi hak kita baru akan kita nikmati bulan depan, sesuai dengan jadwal perjalanan kita.

Contoh lain adalah tukang jualan komputer. Modalnya cuma brosur dan spek (baca : spesifikasi) yang ditawar-tawarkan kepada calon pembeli. Lalu begitu ada yang tertarik, pembeli harus bayar lunas, tetapi komputernya akan dikirim 2-3 hari lagi. Ternyata di tukang komputer itu belum punya komputer, maka dengan uang pembayaran itulah dia berangkat ke Glodok atau Mangga Dua untuk 'belanja' komputer rakitan. Selesai dirakit, maka komputer itu kemudian diantarkan ke pihak pembeli.

Contoh lainnya lagi adalah ibadah haji dan umrah. Semua calon jamaah haji dan umrah harus sudah melunasi ONH atau biaya perjalanan umrah beberapa bulan sebelumnya. Padahal berangkatnya ke tanah suci masih beberapa waktu lagi.

Semua contoh di atas adalah akad salam, dimana uangnya tunai diserahkan, sementara barang atau jasanya tidak secara tunai diberikan. Dan praktek akad salam ini telah berlangsung di masa Nabi SAW dan mendapat pembenaran.


Para shahabat dahulu terbiasa menjual kurma yang belum ada alias pohonnya belum berbuah. Namun buah yang rencananya akan ada itu sudah ditetapkan secara detail dengan jenis tertentu, kualitas tertentu, berat tertentu, dan juga ditetapkan kapan akan diserahkannya. 

Tentu kurma dengan spek seperti itu bukan hal yang mustahil untuk didapat atau diwujudkan, apalagi buat pedagang kurma di Madinah. Mereka toh sudah punya pohonnya, tiap tahun pasti berbuah. Maka oleh karena itu hukumnya halal. Dan akad ini disebut akad salam. Meski kurmanya belum berbuah, tetapi sudah boleh dijual duluan, asalkan speknya jelas dan pasti.
Dasarnya adalah hadits-hadits berikut ini :

عَنِ اِبْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهُمَا قَالَقَدِمَ اَلنَّبِيُّ ص اَلْمَدِينَةَ وَهُمْ يُسْلِفُونَ فِي اَلثِّمَارِ اَلسَّنَةَ وَالسَّنَتَيْنِ فَقَالَمَنْ أَسْلَفَ فِي تَمْرٍ فَلْيُسْلِفْ فِي كَيْلٍ مَعْلُومٍ وَوَزْنٍ مَعْلُومٍ إِلَى أَجَلٍ مَعْلُومٍ - مُتَّفَقٌ عَلَيْه

Ibnu Abbas RA berkata bahwa ketika Nabi SAW baru tiba di Madinah, orang-orang madinah biasa menjual buah kurma dengan cara salaf  satu tahun dan dua tahun. Maka Nabi SAW bersabda,"Siapa menjual buah kurma dengan cara salaf, maka lakukanlah salaf itu dengan timbangan yang tertentu, berat tertentu dan sampai pada masa yang tertentu”. (HR. Bukhari dan Muslim)


وَعَنْ عَبْدِ اَلرَّحْمَنِ بْنِ أَبْزَى، وَعَبْدِ اَللَّهِ بْنِ أَبِي أَوْفَى رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهُمَا قَالاكُنَّا نُصِيبُ اَلْمَغَانِمَ مَعَ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَِسَلَّمَ وَكَانَ يَأْتِينَا أَنْبَاطٌ مِنْ أَنْبَاطِ اَلشَّامِ فَنُسْلِفُهُمْ فِي اَلْحِنْطَةِ وَالشَّعِيرِ وَالزَّبِيبِ وَفِي رِوَايَةٍوَالزَّيْتِ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى قِيلَأَكَانَ لَهُمْ زَرْعٌ؟ قَالامَا كُنَّا نَسْأَلُهُمْ عَنْ ذَلِكَ - رَوَاهُ اَلْبُخَارِيُّ


Abdurrahman bin Abza dan Abdullah bin Auf RA keduanya mengatakan,"Kami biasa mendapat ghanimah bersama Rasulullah SAW. Datang orang-orang dari negeri syam. Lalu kami melakukan akad salaf kepada mereka untuk dibayar gandum atau sya’ir atau kismis dan minyak sampai kepada masa yang telah tertentu. Ketika ditanyakan kepada kami,"Apakah mereka itu mempunyai tanaman?”. Jawab kedua sahabat ini,"Tidak kami tanyakan kepada mereka tentang itu”. (HR Bukhari dan Muslim)


قال ابن عباس : أشهد أن السلف المضمون إلى أجل مسمى قد أحل الله في كتابه وأذن فيه ثم قرأ هذه الآية (أخرجه الشافعي في مسنده)

Ibnu Al-Abbas berkata, Aku bersaksi bahwa akad salaf (salam) yang ditanggung hingga waktu yang ditentukan telah dihalalkan Allah dalam Kitab-Nya dan Dia telah mengizinkannya. Kemudian beliau membaca ayat ini. (HR Asy-Syafi'i dalam musnadnya)


Dropship Halal
Dari dua cara akad di atas, maka jual beli dropship ini tidak melanggar ketentuan syariah.  Meski kita sebagai penjual belum punya barangnya, dan modal kita cuma spek saja, tetapi syariat Islam membolehkan akad seperti ini. Akadnya bisa saja sebagai simsarah, atau broker.

 Mungkin yang agak mendekati adalah resaler. Berarti kita tidak membeli barang atau jasa, kita hanya membantu menjualkan barang atau jasa orang lain. Lalu kita mendapat fee dari tiap penjualan.
Atau akadnya bisa juga pakai akad kedua, yaitu akad salam. Pembeli membayar dulu kepada kita atas suatu barang atau jasa yang belum kita serahkan, bahkan belum kita miliki.

Lalu uang pembayarannya itu baru kita belikan barang yang dimaksud, dan kita jualkan kepada si pembeli, dimana kita mendapatkan selisih harganya. 


Kalau barang itu mau diatas-namakan milik kita juga boleh, karena kita memang benar-benar membeli dari sumbernya dan kita menjual kembali. Bahwa barang itu tidak sempat mampir ke tangan kita, tidak menjadi masalah. 
Toh, minyak kelapa sawit yang ada di hutan Kalimantan itu dijual ke berbagai negara lain (ekspor), tanpa harus mampir ke rumah pemiliknya. Siapa pemiliknya? Ya, wong londho yang ada di Belanda sana. Mereka cuma tahu bahwa rekening mereka tiap hari bertambah terus, tanpa pernah melihat sendiri kayak apa minyak kelapa sawit yang mereka perjual-belikan.
Hanya saja dalam akad salam ini, harus dipenuhi beberapa syarat dan ketentuan, antara lain :

Syarat Pada Barang

1. Bukan Ain-nya Tapi Spesifikasinya

Dalam akad salam, penjual tidak menjual ain suatu barang tertentu yang sudah ditetapkan, melainkan yang dijual adalah barang dengan spesifikasi tertentu.
Sebagai contoh, seorang pedagang material bangunan menjual secara salam 10 kantung semen dengan merek tertentu dan berat tertentu kepada seorang pelanggan. Kesepakatannya pembayaran dilakukuan saat ini juga, namun penyerahan semennya baru 2 bulan kemudian, terhitung sejak akad itu disepakati.

Walaupun saat itu mungkin saja si pedagang punya 10 kantung semen yang dimaksud di gudangnya, namun dalam akad salam, bukan berarti yang harus diserahkan adalah 10 kantung itu. Pedagang itu boleh saja dia menjual ke-10 kantung itu saat ini ke pembeli lain, asalkan nanti pada saat jatuh tempo 2 bulan kemudian, dia sanggup menyerahkan 10 kantung semen sesuai kesepakatan.
Sebab yang dijual bukan ke-10 kantung yang tersedia di gudang, tapi yang dijual adalah 10 kantung yang lain, yang mana saja, asalkan sesuai spesifikasi.


2. Barang Jelas Spesifikasinya

Barang yang dipesan harus dijelaskan spesifikasinya, baik kualitas mau pun juga kuantitas. Termasuk misalnya jenis, macam, warna, ukuran, dan spesifikasi lain. Pendeknya, setiap kriteria yang diinginkan harus ditetapkan dan dipahami oleh kedua-belah pihak, seakan-akan barang yang dimaksud ada di hadapan mereka berdua.
Dengan demikian, ketika penyerahan barang itu dijamin 100% tidak terjadi komplain dari kedua belah pihak.
Sedangkan barang yang tidak ditentukan kriterianya, tidak boleh diperjual-belikan dengan cara salam, karena akad itu termasuk akad gharar (untung-untungan) yang nyata-nyata dilarang dalam hadits berikut:

أنَّ النبي ص نهى عن بيع الغرررواه مسلم

Nabi SAW jual-beli untung-untungan." (HR Muslim)


3. Barang Tidak Diserahkan Saat Akad

Apabila barang itu diserahkan tunai, maka tujuan utama dari salam malah tidak tercapai, yaitu untuk memberikan keleluasan kepada penjual untuk bekerja mendapatkan barang itu dalam tempo waktu tertentu.
Dalilnya adalah sabda Rasulullah SAW :


مَنْ أَسْلَفَ فِي تَمْرٍ فَلْيُسْلِفْ فِي كَيْلٍ مَعْلُومٍ وَوَزْنٍ مَعْلُومٍ إِلَى أَجَلٍ مَعْلُومٍ - مُتَّفَقٌ عَلَيْه

Siapa yang meminjamkan buah kurma maka harus meminjamkan dengan timbangan yang tertentu dan sampai pada masa yang tertentu”. (HR. Bukhari dan Muslim)

Al-Qadhi Ibnu Abdil Wahhab mengatakan bahwa salam itu adalah salaf, dimana akad itu memang sejak awal ditetapkan untuk pembayaran di awal dengan penyerahan barang belakangan.


4. Batas Minimal Penyerahan Barang


Al-Karkhi dari Al-Hanafiyah menyebutkan minimal jatuh tempo yang disepakati adalah setengah hari dan tidak boleh kurang dari itu.
Ibnu Abil Hakam mengatakan tidak mengapa bila jaraknya 1 hari.
Ibnu Wahab meriwayatkan dari Malik bahwa minimal jarak penyerahan barang adalah 2 atau 3 hari sejak akad dilakukan.
Ulama lain menyebutkan minimal batasnya adalah 3 hari, sebagai qiyas dari hukum khiyar syarat.


5. Jelas Waktu Penyerahannya


Harus ditetapkan di saat akad dilakukan tentang waktu (jatuh tempo) penyerahan barang. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW :

إلى أَجَلٍ مَعْلُومٍ

Hingga waktu (jatuh tempo) yang telah diketahui (oleh kedua belah pihak) pula." (Muttafaqun 'alaih)


Para fuqaha sepakat bila dalam suatu akad salam tidak ditetapkan waktu jatuh temponya, maka akad itu batal dan tidak sah. Dan ketidak-jelasan kapan jatuh tempo penyerahan barang itu akan membawa kedua-belah pihak ke dalam pertengkaran dan penzaliman atas sesama.

Jatuh tempo bisa ditetapkan dengan tanggal, bulan, atau tahun tertentu, atau dengan jumlah hari atau minggu atau bulan terhitung sejak disepakatinya akad salam itu.


6. Dimungkinkan Untuk Diserahkan Pada Saatnya

Pada saat menjalankan akad salam, kedua belah pihak diwajibkan untuk memperhitungkan ketersedian barang pada saat jatuh tempo. Persyaratan ini demi menghindarkan akad salam dari praktek tipu-menipu dan untung-untungan, yang keduanya nyata-nayata diharamkan dalam syari'at Islam.

Misalnya seseorang memesan buah musiman seperti durian atau mangga dengan perjanjian: "Barang harus diadakan pada selain waktu musim buah durian dan mangga", maka pemesanan seperti ini tidak dibenarkan. Selain mengandung unsur gharar (untung-untungan), akad semacam ini juga akan menyusahkan salah satu pihak. Padahal diantara prinsip dasar perniagaan dalam islam ialah "memudahkan", sebagaimana disebutkan pada hadits berikut:

لا ضَرَرَ ولا ضِرَار

Tidak ada kemadharatan atau pembalasan kemadhorotan dengan yang lebih besar dari perbuatan. (HR. Ahmad)

Ditambah lagi pengabaian syarat tersedianya barang di pasaran pada saat jatuh tempo akan memancing terjadinya percekcokan dan perselisihan yang tercela. Padahal setiap perniagaan yang rentan menimbulkan percekcokan antara penjual dan pembeli pasti dilarang.

7. Jelas Tempat Penyerahannya

Yang dimaksud dengan barang yang terjamin adalah barang yang dipesan tidak ditentukan selain kriterianya. Adapun pengadaannya, maka diserahkan sepenuhnya kepada pengusaha, sehingga ia memiliki kebebasan dalam hal tersebut. Pengusaha berhak untuk mendatangkan barang dari ladang atau persedian yang telah ada, atau dengan membelinya dari orang lain.

Persyaratan ini bertujuan untuk menghindarkan akad salam dari unsur gharar (untung-untungan), sebab bisa saja kelak ketika jatuh tempo, pengusaha –dikarenakan suatu hal- tidak bisa mendatangkan barang dari ladangnya, atau dari perusahaannya.


Demikian sedikit ulasan tentang hukum dropshipping yang Antum tanyakan, semoga bermanfaat.
Wallahu a'lam bishshawab, wassalamu 'alaikum warahamtullahi wabrakatuh,


Itu jer. sekian. maaf sangat kalau post ni panjang sangatt. hehehehe


Friday, 10 July 2015

BAWAH dagu aurat ke?

السلام عليكم

Bismillahirrahmanirrahim.

pic aluan


“isk3,hipokrit betul dia ni. Time nk solat beriya-iya tutup dagu. Luar solat tak  tutup pon. Nampak lemak-lemak tepu tu. Opsss!”
“Kawan aku tu bukannya alim pon tapi dagu dia mesti tutup. Tu haa ustazah aku tu dah berpuluh tahun mengajar tapi dagu tak tutup2 pon”
“Dia ni nak tutup dagu sampai ke bwh mulut,boleh plak camtu”
“ eh minah ni semalam pakai tudung tutup dagu,harini tak tutup plak,macam main2 plak”


Hah ayat2 semua ni pernah tak terlintas kat hati korang?

kalau pernah tu lepas ni jgn duk ngata dah yer. simpan je dalam hati or jgn pk apa2 yang negatif. Siapa kita nak judge manusia kannn. 

topik yang suam2 kuku dikalangan muslimat terutama di Malaysia termasuklah Mira sendiri.

Persoalannya bawah  DAGU NI AURAT KE IDOK?

aurat ke tak aurat ke tak aurat ke tak?

kalau bukan aurat,kenapa telekung kat malaysia kebanyakannya dijahit utk menutup dagu?

kalau aurat plak,kenapa saya lihat ustajah saya tak tutup pon tang dagu.

aishh mana satu ni nak ikut. pening betollah!

hah kalau korang alami situasi cam ni,kita geng! haha


oh ya,dagu dan bawah dagu adalah dua bendaa yang bebeza walaupon bezanya ada tambah perkataan bawah.

kalau dagu. cer raba sat dagu korang.. hehe.. then cer raba bawah dagu,of koz korang x pegang dagu.

isu tutup bawah dagu ni khilaf sebenarnya. ada yang cakap aurat dan ada yang cakap bukan aurat. khilaf lah maknanya iaitu perbezaan pendapat. sebabnya nabi cuma cakap aurat wanita muka dan tapak tangan sahaja. 


Ok lah tak mahu cakap lebat karang tak pasal2 terbagi fatwa pelik plak

. Disini Mira sharekan video UAI mengenai isu ini dan jugak coretan diblog.

faham dan hadam betul2 ya.


kalau rasa nak reply,boleh tengok yang ni plak. explanation sama jer.. hihihihi



Ok dah tengok,so rasa macam mana sekarang? Rasa macam nak tutup ke idok dagu tu? Mira plak guane? Tutup ke tak?

Ehem,perlu ke tahu kuang3.
Ok lah sejujurnya Mira sekarang ni memang lebih suka utk tutup dagu. Tudung2  sarung yang Mira beli pon sekarang ni semuanya berdagu. If Mira pakai tudung bawal plak, usually Mira akan lilit supaya tutup dagu and kalau malas nak lilit,Mira akan pakai penutup dagu yang rm2 tu.  Kalo shawl plak jgn ceritalah,memang sah2 mira lilit sampai tutup dagu hahahahha.

So konklusinya Mira tutup dagu. Sgt jarang utk tgk Mira x tutup  bwh dagu. Tapi personally Mira tak  setkn dlm otak Mira yang dagu tu aurat. Cumanya Mira lebih selesa utk tutup. Macam purdah la ibaratnya. Tak wajibkan,tapi kalau nak pakai tak salah jgn sampai mai fitnah.


Last but not least, Mira ada jual tudung instant berdagu. Dari size M hingga XXL. 

Utk size M teramat sesuai utk buat inner. Tapi2 disebabkan labuh dia memang cun,kadang mira buat outwear jugak.  Tapi kalo keluar ngan sisters je lah. Kalau ada brothers Mira tak pakailah size M tu as outwear nanti Nampak seksi plak. Bahaya woo. Haha. Oh ya utk uols yang badan bambam jangan ler buat tudung size M tu as outwear ya. serious huduh.


ni haa tudung yang mira habaq tu.



Lupa plak,kalau berminat boleh ushar ig EERAA CLOSET ya. kat situ semua dah ditulis.

tak pon anda KE SINI jer. 


 akhir kata,kalau isi post ni nampak macam songsang. TOLONG inform Mira ok. Im not perfect. Ilmu pon alahai cetek sangat. 

Terima kasih kerana sudi membaca. Teruskan membaca post2 yang akan datang.


^^ 

Thursday, 9 July 2015

Selangkah ke hadapan

السلام عليكم

izinkan aku mencoret kenangan ini sebelum ia terhapus daripada memori sementaraku ini. aicewahh ayat tak leh blah hihihi

alkisahnya 8/7 result offer letter telah pon dikeluarkan.  Ni utk ex student uia jer. utk yg isi UPU tu aku tak tahu keluar bila. sorry.

alstorynya..Mak aku semangat betul nak tahu anak dara dia ni dapat kos apa.

cek2 UNSUCCESSFUL. seriously SPEECHLESS. tak tahu nak cakap apa. buat rayuan jelah gamaknya. itulah result cukup2 makan jer.

jap2 sebelum tu, ada ceghita lain yang menjengah tau,masa tengah bulan jun tu,rupanya budak2 medik n the geng dpt offer letter awal. aku plak gatai nak tengok  jugak. sekali tengok ambikk nookk kauu. Dpt third choice iaitu bachelor of mathematical science. hah itulah sapa suruh terer math hahahhaa. aku sebenarnya mcm tak berapa rela dpt kos tu kuikuikui


tapi serious talk result aku memang hambar. aku rasa kalo kat matrik skrg ni komfirm dapat kos lelong. tak percaya? please percaya.. tapi tak pe. Result pon ujian dari Allah kan. kita dah berusaha yang terbaik. apa yang kita dapat itulah yang terbaik utk diri kita. Aku redha dengan result aku sebab aku tahu ada yang lagi susah hati dengan result dia.



ok sambung yang tadi tu. Mak aku dah kalut sbb aku tak dapat offer. aku dah la speechless. tak dpt offer satu ujian. kalau dapat offer pon satu ujian jugak.

So aku cakap kat mak. mak rileks ok. nak buat macam mana dah takde rezeki yah sambung degree. Masalahnya skrg ni kalau aku x dpt,aku nak sambung mana lagi. sistem kat UIA ni bukannya sama mcm u lain. Bukan tu jer. duit. mana nak korek duit woii. memelah ptptipu ada tapi erm tu last choice ku.

Aku dah agak mak aku mesti kaitkan result aku yg sbbkan aku x dpt offer. nak buat macammana dah Allah tetapkan macam tu. siapa aku nak ubah. Aku redha,semua ni ada hikmahnya.. yang penting lepas ni aku kena buat lagi baik.


Pon bagaimana walau, pkul 6 lebih tu. aku saja try bukak balik portal tu. Alangkah terkezuttnya. resultnya bukan lagi unsuccessful. Malah aku dioffer kos yang aku tak expect. Memang kos tu yang aku harap2kan semenjak aku  masih dlm asasi engineering.

salah satu reason aku tukar kos daripada kos engineering kpd kos fizikal sains ialah aku tahu jiwa aku tak attach dengan mana2 major engineering except 1 major ni. Memang aku target 1 tu je.

Aku rasa korang pon boleh pk  yang aku tak match utk amik mechanical,electrikal apatah lagi aerospace. Masalahnya sekarang,dengan result aku yang hambar tu dan cita2 aku nak kos yang jadi rebutan ramai. aku rasa nama aku memang terkeluar awal2.



Alhamdulillah Allah gerakkan hati aku utk tukar kos. Rupa-rupanya Allah bagi jalan kat aku utk aku gapai apa yang aku nak. Mungkin itu yang terbaik utk aku.

Disaat2 akhir aku isi borang tukar kos. dan officially last sem aku di CFS IIUM,aku bergelar student asasi sains fizik,bukan lagi engineering.

Cerita time apply for degree tu. Aku tanya Muni,aku patot apply ikut yang aku minat atau ikut yang aku layak(ckup syarat). Muni pon sarankan supaya aku utamakan yang aku minat. Aku pon rasa camtu,dikhuatiri aku lagi kecewa sbb dpt kos yang aku layak tp aku tak minat sedangkan tak mustahul aku leh dpt kos yg aku x brpe layak tp minat. hah tak faham sudaa.


Dengan redha dan pasrah dgn segala ketentuan,aku isi form tu ikut gerak hati aku. walaupon aku tak tahu langsung apa hasilnya nanti. apa pon yang keluar,aku akan terima dengan hati yang terbuka. acewahhh.


Alhamdulillah sgt2. Aku selalu ingt pesanan lecturer aku utk PUT YOUR TRUST IN ALLAH !


Subhanallah,Memang terbukti nyata kuasa Allah tak dapat ditandingi sesiapa sebab Dialah Maha Pencipta dan Maha Mengetahui.


masa result keluar semalam, aku bukan lagi dpt offer third choice aku. Malah aku dioffer dgn first choice. Aku tak menaruh harapan yang tinggi pon sebab tak nak kecewa kalau tak dapat.

Aku rasa hinaa sangatt sebab aku hamba yang  TAKtaat sgt pon tapi Allah still sayang aku.  Rupanya Allah nak bagi yang lebih baik daripada yang aku sangka. Alhamdulillah wa syukurillah.

Setiap apa yang berlaku dalam hidup aku. Aku selalu setkan. Semua ni kerja Allah,dah tertulis kat luh mahfuz apa yang akan terjadi. oh ya cakap pasal ni aku teringat video  pasal Dr. Zakir Naik. Ada sorang sister ni tanya kat dia. soalan dia macam ni.

KALAU SEMUANYA ALLAH DAH TENTUKAN. SO KAT MANA HAK MANUSIA UTK MEMILIH?

hah nak tahu jawapannya boleh tengok video kat bawah. tengok dua tiga kali taw supaya korang hadam betul2 apa yang dr. zakir naik cakapkan tu. Aku double percent setuju!





ok lah itu jer. aku sertakan gambo sebagai kenang-kenangan. hahahaha



offer letter yang invalid. lulz 

waktu  apply for degree. actually utk dak sains fizik ada 3 choice jer iaitu fizik,math n applied chem. tp aku gatai letak kos utk budak biosains. alhamdulillah dapat. meme nak pon. cuak gak sebab dah lama tinggai bio. hihu





so InshaAllah aku akan further dlm biotech. seriously tak fikir pon nak kerja apa. hahahaha tengok keadaan semasa kot. Sebenarnya aku dah lama tawar hati nak kerja makan gaji. Hati aku macam dah tertarik nak buat kerja volunteer ni. Medium pon dah ada and aku pon dah mula berjinak2. Aku hanya merancang,Allah yang tentukan. Kita tunggulah beberapa tahun lagi. Yang penting dengan kos yang aku ambil ni,aku boleh berkhidmat kepada masyarakat. Inshaallah aminnn.

Doakaan aku ya. tenkiu semuaa. ada jodoh kita jumpa okay. jgn lupa tegur yaa.

Tuesday, 7 July 2015

Program Sayang 15 bersama Muslim Care di Ranau,Sabah

السلام عليكم

Bismillahirrahmanirrahim.


InshaAllah pos ni akan ku ceritakan daripada A sehingga Z mengenai program ni. FYI,report ni mira version ok,bahasa mudahnya informal report. so nak mintak maaf awal2 kalau ayat tu mcm rock sikit..

Details program.

Date : 2/7/2015 - 6/7/2015
Place- Kg Mesilou,Kg Kinandusan, Kg Waang
Time- 10am- After taraweh

aktiviti

-  Smart solat(fokus anak2 penduduk kg)
-mobile clinic
-kursus penyembelihan
-rewang
-beramah mesre
-solat berjemaah(trmsuk teraweh)
- kursus pengurusan jenazah
-tazkirah


Program ni merupakan program tahunan Persatuan Mahasiswa Islam UTM. tapi kali ini dijayakan dengan kerjasama Muslim Care Malaysia.

FYI,ni first time taw aku join misi dakwah ni. sebelum ni join misi bencana jer mcm misi banjir. alang2 dihamparkan peluang ni ape lagi grabb ler cecepat sebelum peluang tu pergi kan..hehe


alhamdulillah,Allah pilih aku utk menjadi sebahagian daripada team Muslim Care. Jumlah student yang terlibat sekitar 20 orang daripada kalangan pelajar UTM dan juga UM. Sisters cuma 7 orang. ditambah pula jumlah team Muslim Care yang sangatlah sedikit iaitu 4 orang jer. Aku,Kak Min,Hji Razak dan juga Dr. Baha.

team Sayang yang terdiri daripada student UTM dan UM. aku sorang jer 'sesat' from UIAM.

ini kali kedua aku ke Sabah. Kali pertama dulu  masa aku darjah 5. lama sangat2 dah. hehe. Seriously tersangat2 excited! walaupon aku keseorangan pada mulanya. ade aku kisah? hahahahha

pukul 11 aku dah gerak dari rumah. Iyelah sorang2 je kan. kena lah gerak awal. biar kita tunggu orang,jangan orang tunggu kita. padahal flight pkul 4 lebih. pkul 1 dah terpacak kat KLIA. nak buat macam mana dah dari kecik mak aku didik jgn lambat2kan masa. biar kita tunggu masa sebab masa takkan tunggu kita.. tak pelah,kita lepak2 dulu kat situ. nak makan takleh,puasa kannnn..hihihihi

pukul 4.30pm mula berlepas. warghh seronoknya tak terkata. rasa macam sekejap sangat kat dalam flight tu. Dalam pukul 7 lebih kami selamat tiba di Kota Kinabalu(KK). Pergh dlm flight tadi berbuka dgn roti gardenia and mineral water jer bohhh. lapaqq baqq hangg. Aku tahu mesti semua rasa mcm tu except team UTM sbb depa dah sampai dulu and dah pekena KFC (kott)hahahaha kidding jer hokayy.

Hj bawak kiteorang makan kat sebelah pasar fillipin. kat situ banyak betu peniaga yang jual makanan seafood. alaa macam kat kedai parameswara kat melaka tuuu.

sebelum tu kami ke rumah akak Kak Min di Menggatal utk ambil barang.

gurpppp. alhamdulillah kenyang sudah. siap2 utk check in homestay. yeayyy.

Kami menginap di Rosewood Homestay di Kundasang. betul2 sebelum Klinik kesihatan Kundasang.

suhu perghh sejukk macam kat cameron. pkul 11 lbih baru sampai.

cuak gak ah kne bangun sahur awal pkul 4.yela kat sinikan jamnya awal sejam dari semenanjung.

solat subuh pkul 5. biasa kat sini pkul 5 baru nak sahur. kuikui

oklah utk menguraangkan rasa boring korang baca post ni so aku selitkan bersama gambar. semoga terhibur.

 yelah kalau takde pic tak meriah post ni. hihi so aku sajikan pic yang aku cilok daripada page persatuan mahasiswa islamm UTM. boleh lah liker yer.
ambo mohon izin yer admin page. hihuu

3/7/2015- JUMAAT

Hari ni squad Sayang akan ke kampung Mesilou. salah satu kampung yang terkesan akibat gempa bumi awal bulan jun haritu. Sejuknya terasa ditambah plak dengan angin kencangg. dengar cerita pkul 10 tu ada small gempa. maybe tak kuat so aku pon tak terasa sangat.tak sedar pon sebenarnya. lulz

Disebabkan hari ni hari Jumaat, budak2 sekolah. Ada sebahagian tu pergi kelas agama. Then,pagi2 yang dewasanya pergi berkebun. dan tengah hari plak ada solat jumaat. so pukul 2 lebih baru start program. itu pon tak ramai penduduk kampung yang join.

Btw,kami diinform 100% penduduk kat sini beragama Islam. Alhamdulillah.

Disebabkan sikit jer villagers yang mai utk Mobile Clinic ni. so kami decide utk pergi setiap rumah ke rumah untuk jemput penduduk kampung. Cabarannya satu jer iaitu ANJING.

Normal yaa utk warga Sabah bela anjing. Ia bertujuan utk menjaga rumah,ladang ternakan dll. so jgn pelik plak kalau yang beragama islam pn bela anjing. sebab ianya NORMAL di sini.

tapi utk warga semenanjung macam aku n team sayang ni. agak kecutt gakk ahh bila terserempak ngan makhluk Allah ni. tapi  nak buat guana lagi,kena cool  n relax je lah even dalam hati dah makk aii takut baqq hangg. hahaha

kesan daripada jemput penduduk tu. ramai lah kanak2 yang mai. parents lepas asar baru dorang mai. maybe ada yang baru balik dari kerja.

Serious talk,this is my first time handle these things. Very awkward!

sejujurnya aku ni ngan budak tak mudah mesra. Mudah cerita,it takes time lah. Mse program smart solat tu,aku hanya mampu melihat. tak mampu nak jadi fasi. entahlah. maybe first time kot. karang aku buat ikut sedap aku jer naya bebudak tu.. so better aku perhatikan dulu guane member lain buat.

Pada masa yang sama,mobile clinic terus beroperasi. Lepas asar,hok brothers smua join utk kursus penyembelihan. Aku tak tengok pon sbb biasalah hari pertama kann. So aku just tolong sikit2 jer mcm potong2 buah gituu. still kekok lagi nak ushar2 hahaha sakai giler enn.

Kiteorang ifthar dengan kurma dan jugak maggi goreng. sebabnya ayam x sempat nak goreng. nak dijadikan cerita.lepas teraweh baru makan berat. perghhh  time teraweh tu fikiran aku dah melayang2 nak makan nasi. inilah akibatnya dah

kat sini meme sejukk plus angin kuat giler mcm nak ribut jer. fuhhh sejuk sejukkkkk.


pengarah program pegang ayam je ke? hehehehe

ni waktu ngah panggil orang kampung mai utk mobile clinic

sesi pendaftaran utk mobile clinic

adik2 tekun mendengar kak Min bercakap

malu2 plak adik ni

sesi taaruf

mobile clinic berlangsung. seriousnya muka abam tu tengok dr tulis

peace yoo

sesi berjimbaa hahahaha

sesi penyerahan buku cara solat,iqra dan jugak poster solat kepada adik2.

bila rewang dah buka tirai

kesan gempa bumi

cantik en bunga ni

muka budak ni ala2 mcm orang jepun la plak aku tgk


4/7/2015

yeayy hari ni team Sayang akan ke kampung Kinandusan. Ni first time aku dengar nama kampung ni. Jalan nak ke kampung ni agak mencabar. dan untuk ke surau dia makk aii bukan senangg
.kena daki bukit. agak curam lah.aku nak naik pon cuakk takot tergelincir. nasib baik sgt2 aku tak pkai kasut purple BUM tu . kalo idok meme dah lama tergolek2 mcm kambing golek kat situ. hahahahaha

oh ya,kampung ni atas bukit. macam kat puncak plak sebabnya boleh tgk permandangan sekeliling.  wa cakap sama lu itu heaven giler kat atas sana lorr. tenang sangat2 bila tengok gunung ganang tu. rasa macam terbang semua masalah hidup ni. rasa damai jer hati subhanallah!
 sejukk dia baqq hang sampai ketaqq lutut ni. dahlah seluar nipis jer. lagilah bertambah2 sejuknya. sweater pon tak bawak. terpaksa pakai baju nipis 3 helai.

kami sampai je,budak2 smua dah tunggu kat dlm surau. tinggal nak buat program je. aku macam biasa still kekok.so jadi pemerhati jer. pandang dari belakang. mujurlah ada kerja nak kena buat. xded lah aku duduk saja jer.

tapi. hujan plak petang tu dlm pkul 2 lebih. risau jugak kot2 penduduk kampung tak nak mai sebab hujan. Alhamdulillah,reda je hujan. makin ramai yang mai utk buat check up. Aku plak tolong potong2 sayur jer. itu je kerja yang ada. selebihnya aku merayau2 tak tentu hala hahahaha itulah takkan aku nak sembelih ayam plak. boleh jer tapi kalo urat merih tu tak putus betol2 nanti sapa susah. semua susah. dah rugi 1 ayam.

kali ni ifthar terus makan berat iaitu nasi ayam. Alhamdulilah penuh surau wehhh. sejuk mata ni memandangnya. anak2 kecil pon join teraweh jugak.

Oh ya,1 part yang aku tabik dengan kampung2 yang aku pergi ni. lepas habis solat. tak kisahlah solat teraweh or solat isyak. TAK DE SORANG PON BANGUN dari tempat dia. semuanya duduk kat tempat solat dorang. dan even dah habis solat pon,dorang bukan jenis yang cepat2 bangun n blah. serious setakat yang aku nampak kat semenanjung ni,lepas solat jer kebanyakannya terus bangun n nak blah. x menyempat nak baca doa,kejar ape pon tak tahu l. tapi kat sini lain sangatt. Biasa lepas teraweh jer,hok muslimah mulalah sibuk nak lipat telekung lah,borak lah itula inilah. tapi kat sini. dorang tak macam tu. MasyaAllah semoga aku boleh contohi dorang ni. aminnn

aktiviti pertama.. main tepuk2 yang dipanggil break. first time aku main ni time darjah 6

olololo omeinyaa

kalau uols perasan,sister ni pegang pisau guna tgn kiri. huhuhuhu

abam sado angkat kotakk. kipidapp

praktikal wudhu


time for rewang!


time for iftar!

moreh time !



 5/6/15

hari terakhir misi di kampung Waang. Khabarnya kampung ni minoriti muslim. suraunya kecil ja cukup utk menampung 50orang jemaah je kot.

kehadiran kami disambut meriah oleh kanak2 kat sini. macam biasa aktiviti pertama ialah kem solat. sebelum tu ada game sikit. hah masa ni aku dah ada kekuatan utk handle budak2 ni mula2 tu rasa tak yakin. tapi aku start kumpul keyakinan tu bila aku handle dua orang adik comel ni.

alhamdulillah everything goes well. thankz to adik comel especially Syakirah and Zaliah sbb layan akak yang kerek ni. akak mintak maaf kalau akak tak faham apa yang korang cakap taw. seriously akk blurr giler kengkadang itu yang tak leh nk respon sgt tu. sorry to Sera jugak di kg mesilou. im trying to understand what are you trying to say but some of your words i cant understand. im soo sorry!

anak2 kat kampung ni teramat2lah aktif. aku pon jadi mangsa dorang. dipeluknya,dipaksa utk gendong dorang. sorry lah adik2ku akak ni bukannya kuat sangat pon. biasalah perempuankan kaum yang lemah(fizikal),tak sekuat lelaki.huhu tapi bestt sangat layan adik2 ni. diorang ni kan,even ada yang tak pernah solat or baru sekali dua solat. time solat maghrib,isyak n teraweh. dorang akan solat mcm biasa ikut imam. bukan yang besar jer,yang kecil 3-4 tahun pon mcm tu .boleh plak ikut solat teraweh sekali dengan witir. thorbaikklah dorang ni. may Allah bless all of you. Ada jodoh kita jumpa lagi.

amboii sukanya adik tu didukong bro ni. ceria je smua


smua orang minat kat adik ni. aku plak so-so je. tetiba dia mai kat aku. tarik2 tgn aku smbil cakap jom jom. aku tanya jom nak p mana. pastu dia teruih peluk aku and cakap jom jom. kekok giler kot da lama tak layan bebudakk. hahahah






bersama adik2 smart solat

terpancar wajah gembira . yg depan sekali tu zaliah

seronok betul bergambo depa ni.. hehehhehehhehe

suasana yang kampungggggg sgt

mcm bapak ngan anak sudaa

aku tak berapa faham dgn pic ni

mini kursus pengurusan jenazah


adik2 basuh apa tuu

sesi iftar beramai2

crowded sikit. yang penting happening yeayy.


gembiranya bila dah dapat duit raya. kalau aku dpt duit raya pon aku seronok even da besaq panjang

kesan gempa

main apa tuuuu sayangggggg

praktikal wudhu.




p/s : semua pic ni 100% aku cilok dari PAGE NI . aku belum letak lagi pic dari hp aku and fon member len. so tunggulah  kalo aku rajin sikit. banyak lagi pic nak share. jgn risau aku letak pic ramai2 jer. kalau ada pic tak tutup aurat mohon tegur aku cecepat kay. takot aku tak perasan .

boleh keep update this post utk tgk pic terbaru hokayyy. thankz sudi bacaa.