Friday, 10 July 2015

BAWAH dagu aurat ke?

السلام عليكم

Bismillahirrahmanirrahim.

pic aluan


“isk3,hipokrit betul dia ni. Time nk solat beriya-iya tutup dagu. Luar solat tak  tutup pon. Nampak lemak-lemak tepu tu. Opsss!”
“Kawan aku tu bukannya alim pon tapi dagu dia mesti tutup. Tu haa ustazah aku tu dah berpuluh tahun mengajar tapi dagu tak tutup2 pon”
“Dia ni nak tutup dagu sampai ke bwh mulut,boleh plak camtu”
“ eh minah ni semalam pakai tudung tutup dagu,harini tak tutup plak,macam main2 plak”


Hah ayat2 semua ni pernah tak terlintas kat hati korang?

kalau pernah tu lepas ni jgn duk ngata dah yer. simpan je dalam hati or jgn pk apa2 yang negatif. Siapa kita nak judge manusia kannn. 

topik yang suam2 kuku dikalangan muslimat terutama di Malaysia termasuklah Mira sendiri.

Persoalannya bawah  DAGU NI AURAT KE IDOK?

aurat ke tak aurat ke tak aurat ke tak?

kalau bukan aurat,kenapa telekung kat malaysia kebanyakannya dijahit utk menutup dagu?

kalau aurat plak,kenapa saya lihat ustajah saya tak tutup pon tang dagu.

aishh mana satu ni nak ikut. pening betollah!

hah kalau korang alami situasi cam ni,kita geng! haha


oh ya,dagu dan bawah dagu adalah dua bendaa yang bebeza walaupon bezanya ada tambah perkataan bawah.

kalau dagu. cer raba sat dagu korang.. hehe.. then cer raba bawah dagu,of koz korang x pegang dagu.

isu tutup bawah dagu ni khilaf sebenarnya. ada yang cakap aurat dan ada yang cakap bukan aurat. khilaf lah maknanya iaitu perbezaan pendapat. sebabnya nabi cuma cakap aurat wanita muka dan tapak tangan sahaja. 


Ok lah tak mahu cakap lebat karang tak pasal2 terbagi fatwa pelik plak

. Disini Mira sharekan video UAI mengenai isu ini dan jugak coretan diblog.

faham dan hadam betul2 ya.


kalau rasa nak reply,boleh tengok yang ni plak. explanation sama jer.. hihihihi



Ok dah tengok,so rasa macam mana sekarang? Rasa macam nak tutup ke idok dagu tu? Mira plak guane? Tutup ke tak?

Ehem,perlu ke tahu kuang3.
Ok lah sejujurnya Mira sekarang ni memang lebih suka utk tutup dagu. Tudung2  sarung yang Mira beli pon sekarang ni semuanya berdagu. If Mira pakai tudung bawal plak, usually Mira akan lilit supaya tutup dagu and kalau malas nak lilit,Mira akan pakai penutup dagu yang rm2 tu.  Kalo shawl plak jgn ceritalah,memang sah2 mira lilit sampai tutup dagu hahahahha.

So konklusinya Mira tutup dagu. Sgt jarang utk tgk Mira x tutup  bwh dagu. Tapi personally Mira tak  setkn dlm otak Mira yang dagu tu aurat. Cumanya Mira lebih selesa utk tutup. Macam purdah la ibaratnya. Tak wajibkan,tapi kalau nak pakai tak salah jgn sampai mai fitnah.


Last but not least, Mira ada jual tudung instant berdagu. Dari size M hingga XXL. 

Utk size M teramat sesuai utk buat inner. Tapi2 disebabkan labuh dia memang cun,kadang mira buat outwear jugak.  Tapi kalo keluar ngan sisters je lah. Kalau ada brothers Mira tak pakailah size M tu as outwear nanti Nampak seksi plak. Bahaya woo. Haha. Oh ya utk uols yang badan bambam jangan ler buat tudung size M tu as outwear ya. serious huduh.


ni haa tudung yang mira habaq tu.



Lupa plak,kalau berminat boleh ushar ig EERAA CLOSET ya. kat situ semua dah ditulis.

tak pon anda KE SINI jer. 


 akhir kata,kalau isi post ni nampak macam songsang. TOLONG inform Mira ok. Im not perfect. Ilmu pon alahai cetek sangat. 

Terima kasih kerana sudi membaca. Teruskan membaca post2 yang akan datang.


^^ 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...