Friday, 28 August 2015

Bina badan VS bina iman

السلام عليكم


Aku terbaca 1 status pasal ni and terfikir jugak lah kebenarannya.


Oklah nak story sikit.

Alkisahnya 1 hari ni,aku singgah 1 masjid kat sek 9 ni. depan masjid tu ada gym.

Dan aku singgah masjid tu utk melunaskan hajat yang terpendam gituu hahahaha.

Sambil lalu tu,aku jeling-jeling lah sikit kat bahagian lelaki. Bukan utk ushar yer. Tapi utk tengok ramai mana jemaah lelaki. Kalau jemaah perempuan sikit aku tak kisah sangat sebab perempuan kan elok solat kat rumah.

Hmm, not bad lah. Hampir 70% saff penuh. and macam biasalah time tazkirah. Bukan semua dengar. Ada yang menyandar main fon. Tapi tak tahulah dia hadap fon tu utk baca almathurat or something else. hahahahaha.

Teringat plak masa kat sabah haritu. Kan aku pergi pedalaman sabah. kat kg Kinandusan,Waang and 1 lagi tak ingat. Masa tu ramadhan. Lepas solat maghrib macam biasa ada tazkirah and lepas isyak baru terawih kan. Lepas solat maghrib sampailah habis solat isyak. TAKDE sorang pon yang angkat kaki kebelakang  utk lepak-lepak melainkan utk  amik wudhu yg terbatal.

Dan lepas solat teraweh tu ada sedikit talk dari wakil MC. Masa tu pon si kaum hawa takde sorang pon yang lipat telekung! semuanya duduk kat saf masing-masing sampailah semuanya selesai. Seriously tabik springg ahh!


Ok kembali ke cerita aku di masjid tadi. Masa aku pergi  masjid tu,masa tu tengah ada tazzkirah.

Lepas tu mak aku tegur lah. Ni yang kat gym ni time maghriblah duk bina badan kat gym.


Pastu aku nyampuk. yang kat gym ni lagi bagus. 2 in 1. disebabkan gym ni depan masjid. So sambil dia workout,sambil dengar tazkirah.. Yelah kan kalau kat masjid,ada speaker sampai luar pon boleh dengar.

Masalahnya kau kat dalam gym. Kalau gym tu fully tutup dengar ke tazkirahnya.

tak salah nak pergi gym bina otot. Tapi jangan lah tinggal solat berjemaah,solat akhir waktu semua. Pergi gym tu lepas isyak ke ok lah jugak kan. ermm aku pon tak tahu korang selalu g gym pkul berapa. Tapi kat sek 7 ni aku tengok pkul 10 mkin rmai yg mai gym hahahahahaha.

So kat sini,aku rasa boleh muhasabahla kott yang perlu diutamakan...

BADAN @ IMAN?

Oh kaum adam, badan kau sado macam the rock pon. Biar balance eh niat tu nak bina iman disamping bina badan.

Oklah tak pon camni. sambil kau workout tu,kau dengar asmaul husna ke,zikir terapi ke dll. Ada jugak manfaatnya kannn..hihihih

Aku mintak maaf kat kau kalau rasa aku menyampuk hidup kau ke ape. Sorry ek.

Bagi aku as pompuan,pergi gym bagi sihat jer sudahlah. Kalau nak ketul-ketul pon,jgnlah besar sangat kay. takot aku tengokk. macam gengster plak. hihihihihi chill beb.

Ni luahan dari kaum hawa. Aku wakilnya. Sesado mana pon kau. Sekatang mana pon kau. Kalau iman tu macam bateri kong. Jangan nak mengidam sangat nak perempuan solehah bidadari syurga. Aku rasa better charge dulu iman tu. Jadilah abang sado yang beriman ekk.

Ok kat sini aku tak nak korang pk aku nak solehah sangat. Aku ni pon macam korang jugak. banyak dosa. Tapi tak salahkan saling mengingati.

Kalau aku buat silap,kau tegur aku. Kalau aku degil,kau tegur jer. Bagi jer ayat sentap aku tak kisah. Asalkan  itu utk kebaikan aku.


Ok itu jer. Jom bina badan !

eh tak,bina IMAN.


iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa ia tak dapat dijual beli ia tiada ditepian pantai walau apa pon caranya juaaa engkau mendaki gunung yang tinggi engkau merentas lautan apiiiii namun tak dapat jua dimiliki jika tidak kembali pada Allah ^^

Thursday, 27 August 2015

Nama Jalan di Shah Alam

السلام عليكم


3 hari tak menghapdet blog rasa cam meronta-ronta nak tulis something tapi bila time nak tulis. Tak dak idea plak aihh.

Sebenarnya beberapa hari yang lepas aku ada mencoret something. Dah tulis 70% kot. Tetiba browser teroff sendiri. Cuma 50% jer yang dapat diselamatkana. Disebabkan 20% lagi betul2 part aku mengarang dan ianya hilang. Terus takde mood nak menulis semula menda yang sama. So aku end up save as draft je lah. Entah bila plak nak publish semula post tu. hahahahahahaha lupakan je lah. Maybe sebab post tu lagha so Allah tak izin aku melaghakan korang yang baca blog ni. Alhamdulillah... ^^


So hari ni nak sharing something yang bagi aku cool giler.

Tak tahulah kat tempat lain ade ke idok cenggini. Tapi kat shah alam dah lama dah ada camni,20++ tahun yang lalu. hihihihi.

iaitu.


NAMA-NAMA JALAN YANG SISTEMIK.



Setiap seksyen di Shah Alam mempunyai tema dalam penamaan nama bagi jalan-jalan yang terdapat di seksyen tersebut. Berikut adalah senarai seksyen-seksyen dan tema masing-masing.

Seksyen 1 (Universiti Teknologi Mara) - pendidikan
Seksyen 2 - jenis bunga
Seksyen 3 - jenis pokok
Seksyen 4 - jenis buah-buahan
Seksyen 5 (Pusat pentadbiran) - pentadbiran
Seksyen 6 - jenis burung
Seksyen 7 - jenis permata dan galian dan Universiti Selangor (pendidikan)
Seksyen 8 - bentuk muka bumi
Seksyen 9 - Kesultanan Melayu Selangor
Seksyen 10 - jenis pakaian
Seksyen 11 - kebudayaan dan kesenian
Seksyen 12 - salasiah pentadbiran kerajaan Melayu dahulu
Seksyen 13 - sukan
Seksyen 14 (Pusat Bandaraya) - bidang-bidang korporat
Seksyen 15 - alatan tangan
Seksyen 16 - perlombongan bijih timah
Seksyen 17 - jenis ikan
Seksyen 18 - tumbuhan di kawasan pantai
Seksyen 19 - jenis pekerjaan di kawasan pantai
Seksyen 20 - jenis haiwan
Seksyen 21 (Tanah Perkuburan) - perkuburan
Seksyen 22 - perusahaan
Seksyen 23 - perusahaan
Seksyen 24 - jenis sayur-sayuran
Seksyen 25 (Taman Sri Muda) - nilai-nilai murni
Seksyen 26 - daerah dan nama tempat di Selangor
Seksyen 27 dan 28 (Taman Alam Megah) - nama tempat-tempat di sekitar Banting dan Gombak
Seksyen 29 dan 30 (Jalan Kebun) -
Seksyen 31 (Kota Kemuning) - bunga anggerik sebagai Bunga Rasmi Shah Alam
Seksyen 32 (Bukit Rimau) - sungai-sungai yang terdapat di Selangor
Seksyen 33 - jenis alatan muzik
Seksyen 34 - jenis bahagian dalam kereta
Seksyen 35 (Alam Impian) - seni dan budaya
Seksyen 36
Seksyen U1 (Glenmarie) - kerjaya
Seksyen U2 (Taman TTDI Jaya) - kesussasteraan
Seksyen U3
Seksyen U4
Seksyen U5 (Bandar Pinggiran Subang, Subang MahSing) - alam semesta
Seksyen U6 (Subang) - jenis pokok
Seksyen U7 (TUDM)
Seksyen U8 (Bukit Jelutong) - bahagian-bahagian dalam rumah
Seksyen U9
Seksyen U10 (Alam Budiman) - pulau-pulau yang terdapat di negeri Selangor
Seksyen U11 (Bukit Bandaraya) - gunung-gunung yang terdapat di Selangor
Seksyen U12 (Desa Alam dan Cahaya Alam) - Ulam-ulaman
Seksyen U13 (Setia Alam) - Setia
Seksyen U14
Seksyen U15
Seksyen U16 (Taman Bukit Subang) - Bunga
Seksyen U17
Seksyen U18
Seksyen U19
Seksyen U20


Semua jalan di bandar raya ini mempunyai papan tanda dengan nama jalan terpapar dalam Bahasa Melayu dengan kedua-dua aksara tulisan Rumi dan Jawi.




Oh ya, seksyen yang ada U kat depan dia. sebenarnya dia dah JAUH daripada shah alam yang ORIGINAL. aicewahh ada plak shah alam original. kalau ada yang ori,mesti ada yang fake.hihihihihi

itu metafora jer taw. jangan lah buruk sangka okay.

macam ni,kalau dulu, bila someone cakap yg dia tinggal kat shah alam. Automatik aku akan set sama ada kita tinggal di seksyen(1-36).

tapi sekarang ni,bila someone tu cakap yg dia stay kat shah alam, Aku kena manualkan otak ni, Sebab bukit jelutong,tmn pinggiran subang,glenmarie and TTDI jaya pon shah alam.

Bukan apa,TTDI jaya tu dah jauh giler kot dari shah alam. dia ada kat sebelah sek 13. dan 13 boleh dikira dah hujung shah alam jugak lah tapi x tahulah bahagian utara timur selatan.

Ada sekali tu,member cakap dia stay kat shah alam. Aku ni dah excited lah sebab ada geng shah alam. Sekali dia cakap dia duk kat TTDI jaya daaa. Jauh kott dari rumah aku yang kat 16 ni. Ibaratnya dari bukit goh ke kuantan gituu. hihihi.

Jarak dari 1 seksyen ke seksyen yang lain tak jauh taw. dalam 5-10 minit jer. Dan biasanya orang shah alam yang pure kita boleh tengok dikawasan yang dah lama contohnya di seksyen 24,18,20,16.

Seksyen yang paling banyak 'kasta' nya ialah di seksyen 7. daripada rumah yang paling 'cikai',alah rumat flat 5 tingkat tu,sampailah ke rumah banglo 50 orang boleh duduk.

Seksyen yang banyak kilang. hah kat rumah aku. hahahahahaha. Belambak-lambak kilang kat sini Incase korang menganggur ke, mintak kerja kat sini. komfirm dapat. cakap jer nak kerja kilang apa?
kilang cat,coklat,kertas,air,makanan?? semua adaaaaa.

Oh ya,aku pernah dgr someone cakap camni:  Dia cakap  tak elok duduk kat rumah kawasan kilang ni. Udara tak bersih. Nanti senang kena penyakit bronchitis,radang paru2 dll sebab sedut udara kotor.

 Aku anggap kata-kata dia ni umpama seorang yang allergic kacang. Dan dia cakap yang kacang tu tak elok makan sebab nanti naik jerawat,muka berminyak dll. Hello,kau tak makan kacang so just shut up! Jangan nak lelebih sangat naa. Kang aku sumbat kacang dalam mulut kau kang menggelupur plak. Opss terjahat plak. isk3.

hahahahahaha itulah perumpamaan dgn orang yg ckp pasal tak elok duk kat rumah kawasan kilang ni. Woii itu dah dikira menghina secara tak langsung taw. hahahahahahah whateverlah asalkan aku bahagia dan kau tak kacau hidup aku.


Next..

NO CINEMA here.

dari dulu sampai tahun 2013 rasanya. memang takde cinema. Since space U8(mall) ditubuhkan. Pecah sudah legend no cinema ni. U8 kan apart of  'shah alam'. hahahahaha. Oh ya,even sekarang ni dah ada cinema kat shah alam lah sangat Jangan tak tahu plak kedudukan mall space u8 tu nunnn jauh disana. Sangat2 jauh kalau dari shah alam original ni. dalam 30 minit jugaklah kalau lalu jalan jauh. hihihi.


Oo,dah tu sebelum ni orang shah alam tengok wayang kat mana? Kalau kat kuantan,kat mega mall en. Disebabkan cinema=maksiat dah sebati dalam diri seseorang tu. Means dia berpegang dengan fikrah cinema=tempat maksiat. So cinema dijauhkan daripada warga shah alam. aicewahh. tapi aku nampak bagus jugak kat shah alam ni takde cinema. kalau tak setiap minggu pergi tengok wayang. Opss kantoi sudah aku ni kaki wayang. hahahahah.

Cinema terdekat di Aeon Bukit Raja,Klang. Yap di klang. Tapi jgn salah faham. Jarak dari rumah aku ke bukit raja yang kat klang tu lagi dekat daripada space u8 yang kat 'shah alam' tu. Dalam 15 minit jer. Kalau pecut,10 minit jer. Tapi pecut lah macammana pon,kalau dah ada traffic light tu,kena behenti jugak kaann.hihihihihihihihi


Oklah itu jer serba sedikit pasa shah alam.


Aku bangga jugak la jadi warga shah alam ni even tak lahir kat sini. Yelah masa aku lahir tu,shah alam baru nak membangun.


Last but not least,kalau korang notice. ada group shah alam resident kat fb. .Hah grup tu bagos giler. tak percaya boleh tengok sendiri. Aku harap yang bukan stay kat shah alam tu takya lah join. hihihihi sebab perkara dalam tu semuanya pasal shah alam. kalau korang tak stay kat shah alam memang akan blur2 jer.

akhir kata,maaf akhir2 ni aku tak dapat menahan diri utk menulis pendek2. setiap post mesti panjang berjela. hahahahahaha itu jer. sekian ^^


p/s: counting days .UIAK aku maii


Monday, 24 August 2015

Persediaan Sebelum Fly

السلام عليكم

Mohon jangan salah faham. Belom sampai masanya untuk fly ke luar negara. Inshaallah time master with my future  hubby *berangan sat. hahahahahahaha


Takdelah. Memember sebaya  aku yang amik matrik PST semuanya dah nak masuk ke tahun kedua.

Aku and geng2 matrik UIA dan PDT jer baru nak jad junior. hihihi.

Aku okay jer degree umor 20. Normal je kann kat malaysia ni..

Oh ya, degree kat UIA biasanya 4 tahun taw. Lama sikit. hihihihi. so inshaallah aku grad pada umor 24. Kerja umor 25? tua ke ?hmm itu kalau dapat lah. masa tu dah 2020. sepatotnya dah mencapai wawasan 2020. hahahaha.


Btw,inikan rezeki masing2. Dan aku ditakdirkan Allah untuk mendalami ilmu biotek di taman ilmu dan budi di UIAk ni.

So apa persediaan aku?

Hmm,nak cerita pon cam boring jer yelah ini bukan kali pertama aku sambung belajar. Apatah lagi bukan kali pertama aku akan tinggal di asrama. So balik-balik mende yang sama jugak aku cerita. Korang tak boring ke?

Pon bagaimana walau.life kat asrama sekolah dan asrama di U amatlah beza.

Kat sekolah,kau tak boleh bawak fon,kalau nak rasa kena penalti tu bawaklah. Tapi so far aku baru sekali kantoi bawak fon time kat maarif dulu. Thankz to D sebab ajar aku cara sorok fon kat asrama. Hihihi. Lepas kau ajar tu,aku tak pernah kantoi dah hahahahahaha.

Then kat sekolah ada banyak sangat peraturan yang bagi aku sangat2lah membosankan terutama kalau sekolah agama. Tapi,semua peraturan tu utk didik kita jadi seorang yang berdisiplin jugak.

Contohnya :

1. solat 5 waktu kena berjemaah di musolla-bila lagi nak tengok kau solat jemaah kalau duk rumah weh,lagi2 hok pompuan

2. kena pakai kasut dan stokin-ajar tutup aurat dengan sempurna. Thankz to F sebab tegur aku tak pakai stokin. Seriously masa tu hidayah tak sampai lagi,dan Allah bagi hidayah tu melalui kau.

3. Ada jadual makan- elak kita makan pada waktu tak sepatotnya. Yang ni aku bengang jugak lah sebab aku kan jenis suka makan. Bila nak makan jer kena beratur and ada orang tolong isikan lauk. Tak berapa berkenan. hahahahaha


4. Kena beratur utk telefon- part ni kadang aku bengang sebab ada yang jenis suka gayut. dah lah public fon ada 5 tapi yang boleh pakai cuma 1. kau plak gayut sampai setengah jam. memang nak makan kaki ke ape. lastly aku endup masuk bilik. malas aku beratur.

5- Setiap hari ahad ada gotong royong.- warghh inilah aktiviti asrama yang aku paling paling paling paling paling malas. hari ahadlah nak tidor lama2 sikit. pukul 8-9 ajk kebersihan mesti membebel ketuk pintu bilik kuat2 utk kejut kiteorang yang tidur ni.

6- Susah nak keluar- kena buat suratlah,mintak sign wardenlah itulah inilah. itupon kadang bila dah buat surat,boleh plak dia tak approve.. choii betul. hahahahahah sakit hati kak tonn

7- Histeria a.k.a diganggu- setakat ni aku tak pernah lagi nampak hantu(alhamdulillah hijab tak dibuka). setakat kena tindih tu ada la banyak kali lagi2 waktu kat maarif sampaikan aku lari tidur kat kat member aku. kesian dia kena berhimpit ngan aku hahahahah sorry beb!


====================================================================

ok kat atas tadi serba sedikit life kat asrama sekolah. which is aku rasa takde life ni kat kolej.

Fon memang semua orang akan bawak ke kolej. Bukan setakat fon .segala mak nenek barang elektronik daripada lampu tidur,kipas kecik,laptop,mp3,dslr and semualah diangkutnya.

Pakaian? Kalau U yang tak pentingkan etika tu. Kau nak pakai skirt pendek pon. Tapi di UIA,aku sarankan kau tinggalkan jela kejap seluar jeans ketat,baju sendat dan tudung singkat tu. Somehow aku rasa perempuan ni kan.. Dia tak reti nak ukur baju dibadan sendiri. Badan size L tapi gedik nak pakai baju member dia size S. Ini namanya tak sedar diri,dah tahu badan size Large! pakai jelah baju size L.

pasal tudung,sekarangkan still ada ladies yang pakai tudung bawal kan. sekarang ni trending  bawal crepe. OK tudung bawal crepe ni bagi aku bagus sebab dia tebal. so takde masalah jarang or nampak leher. ok tudung tu kan asalnya empat segi. then bila nak pakai,kau akan lipat jadi tiga segi kan. Kalau kau beli bawal bidang 455-48 tu,janganlah lipat sampai hujung bertemu hujung.

Sebabnya bila kau lipat dan kau temukan hujung luar dengan hujung dalam. Tudung tu jadi singkat dan kecik which is aku rasa sesuai utk kanak2 pakai.  bila kau silangkan utk pin then jadilah masalah tak tutup dada. So bagi ada jarak sikit eh hujung luar and hujung dalam. jarak 5 inch pn xpe sbab tudung tu tebal.


Solat jemaah kat kolej? hah masa nilah iman korang diuji. sama ada nak solat sorang2 kat bilik or ringankan kaki ke musolla kat level korang. Alhamdulillah kat UIA ni ada akak and member DQ yang tunjukkan contoh yang bagus. Kadang aku balik bilik lepas azan maghrib,tengok member DQ dah siap2 ngan telekung menuju ke musollah. masa tu rasa tertembak jap kat hati ni. Ya Allah,dah berapa kali jer aku join solat jemaah?

Bila dah masuk U,aku rasa orang memang pandang sebelah mata jer public fon ni. iyelah semua dah ada hp kann. Yang paroknya bila kredit takde. Ok so sesiapa yang rajin tu boleh grab peluang ni utk buat business topup. Alhamdulillah aku dah start business topup ni sebelum aku melangkah masuk UIA lagi. Tapi aku buat business ni kejap jer sebab fon aku problem. Takleh terima mesej. so agak susah aku nak topupkan orang sebab aku tak dpt mcj comfirmation. At the end,aku jual topup kat member terdekat dan utk diri aku sendiri. yelah topup rm30 dapat rm5. sapa taknak wooii!

dan please.. jangan ajak aku join tone excel! Aku tak berminat. So far aku still bahagia pakai celco SOX ni. no ni legend dah kottt,since aku form 2. Thankz to Haris sbab asyik tanya bila aku nak pakai no celcom. yelah masa tu orang selangor suka pakai maxis,orang pahang celcom. Bila masuk maarif tu terkezut aku majoriti member pakai celcom.. keringg poket aku cenggini hahahahhaa. lastly aku mengalah jugak akhirnya dan setia dengan no ni  0145*23***. TBH,no ni bukan aku pilih. Abam tu yang bagi. aku redha je lah.


========================================================================



So before masuk Kuantan ni. Aku kena tukar baju2 yang aku kena bawak. kalau kat cfs,pergi kelas wajib pakai baju kurung atau jubah. kat kuantan ni bebas lah siikit. dah degree kan. So aku akan prefer utk pakai blouse and skirt. feminin gituu. lulzz.

Baju kurung yang setiap kali nak pakai kena iron tu. memang aku takkan bawak. Dan aku dah ada 7 helai dress yang ironless. terus sarung jer. hihihi. So kalau lambat gi kelas tu. no hal.


pasal extension plak. kali ni aku bawak yang 5 soket. mengikut pengalaman aku.. selama ni aku bwak yang 4 soket jer. dan aku perlu soket utk laptop,kipas,charger,printer,iron. hah cukup 5. itu belum termasuk lagi utk kettle dll. Leceh kot asyik kena cabut pasang cabut pasang.


Lab coat jangan dilupa. dorang kata budak biotek akan selalu terperap dalam makmal? eh yeke? hahahaha aku okay jer.


 1 week to go! Seriously dah rasa debaran tu. Alhamdulillah Allah campak aku kat kuantan jer while memember aku yang duk kuantan semuanya terbang jauh nun di KL,perak,johor,kedah,perlis dll. TBH,time apply UPU,aku pon kalau boleh nak tempat yang paling jauh contohnya di Sabah or sarawak. Baru feel sikit . hihihihi

Oklah itu jer. So lepas ni no more posting on CFS IIUM. Aku akan mencoret secoretnya pasal life aku kat UIA kuantan. Yelah kalau UIA je kan,mesti GOmbak. kali ni korang boleh lah mendalami life seorang student di UIAK. Aku akan bercerita sehinggalah korang rasa nak masuk UIA.






Sunday, 23 August 2015

Nasi Lemak Jalan Utas,Shah Alam

السلام عليكم


Hari ni nak share 1 kedai makan yang jual nasi lemak jer. Lokasi di Jalan Utas seksyen 15 shah alam. Landmark dikelilingi oleh kilang-kilang.

Keluarga dan aku telah pon makan kat kedai ni lebih dari 12 tahun dah rasnya. Since ayah aku hidup lagi sampailah sekarang. Sebelum masuk tadika,ayah aku akan bawak makan kat sini and kadang2 pekena roti bom kat kdai dpn rumah. waaaa rindunyaaa.


Apa specelnya nasi lemak kat sini?

Normally  set nasi lemak akan ada nasi bersantan,sambal bilis,ikan bilis goreng,timun dan telur rebus

Add on plak ayam goreng,ayam sambal,sambal kerang,sambal sotong dll.

Yang rare kat kedai ni  ialah sambal dia. Aku tak tahulah nak panggil sambal ke kuah. sebab sambal kan macam pekat sikit. yelah cuma tumis cili je kan. and takrif kuah something yang agak cair sikit berbanding sambal.

Dan sambal dia ni bukan sambal bilis or sambal kosong. tapi sambal/kuah bawang!

Susah nak describe. Apa kata korang pergi terjah kedai ni biar tekezut tuan kedai ni. hahahahaha


Kelebihan kedai ni berbanding kedai makan lain.


- DIJAMIN TAKKAN SAKIT PERUT.

pernah dengar tak ada orang cakap tak bagus utk perut kalau pagi2 makan pedas, sambalkan pedas biasanya..hihihi. So kat kedai ni,sambal bawang dia sah2 dah tak pedas. memang mesra perut lah. Btw,korang boleh mintak sambal lebih.

Aku ni pagi2 sebenarnya suka makan makanan berat. So aku prefer nasi lemaklah. Tapi kebanyakan sambal nasi lemak mesti pedas dan perut aku akan meragam lepas tu.

Oh ya, nasi lemak kat sini pon tak banyak santan. So utk yang ada nak makanan yang tak banyak santan boleh mai sini naa.


- MURAH

yap. korang amik lauk ayam baru rm3- rm3.50 rasanya. ok lah tu. kalau kat shah alam ni nasi lemak ayam rm3 dah dikira murah taw. hihihi.


- kedai makan dan minuman asing.

Bila korang mai sini,juz beratur utk beli nasi lemak dia. Then bila kau duduk jer,akan ada someone yang amik order air. tapi dari kedai lain. Konsep kedai makan kat sini ialah 1 kedai 1 makanan. So kalau kedai 1 dah jual nasi lemak. kedai 2,34,5 dan seterusnya kena jual mende lain. So takde sangat masalah persaingan.



utk warga shah alam. Korang dah pernah makan ke belum kat kedai ni? hah kalau belum wa nak cakap lu manyak rugi lorr.

Kedai ni memang ada regular customer yang tak pernah curang. contohnya keluarga aku.

yang bagusnya lagi,tuan kedai dan anak dia dah hafal dah menu regular customer. So senang sampai jer dia terus isi lauk yang kita nak.


Oh ya,utk yang kali pertama makan kat sini memang akan rasa lain sikit. Yelah tak biasakan. Selama ni dijamu nasi lemak sambal tumis jer.

Aku faham jer. utk yang suka pedas2 mesti tak berapa suka kedai ni sebab sambal dia tak pedas.

ok sini aku nak gitaw,aku pon giler makanan pedas mcm korang. setiap kali makan nasi kalau tak pekena 2 btg cili api as ulam memang tak sah. pastu mulalah kepedasan. hahahahha. Yet,aku ok dan puas hati makan nasi lemak kat sini sebab tak pedas. Like what i said just now,walau suka mana pon kau makan pedas. Pagi2 memang tak elok makan pedas. tak bagus utk sistem penghadaman. ingat tu!


Akhir kata,utk yang pernah makan kat kedai ni. KITA GENG!


selamat mencuba dan boleh share pengalaman korang kat komen kay^^



Saturday, 22 August 2015

KOMRAD CINTA- NAMI COB NOBBLER

السلام عليكم

Seperti yang ku janjikan. Akan kureview novel ni.

Tajuk - Komrad Cinta
tebal - 206mukasurat
harga pasaran-U.K $4.00 rm22.00 ( rm5.5 : $1)- sekarang ni (rm6:$1) isk3.
terbitan- Neon Terbit
novelis- Nomy Nozwir(nama sebenar),nama glamer Nami.


FYI,buku terbitan Neon Terbit ni tak de kat kedai2 buku seluruh Malaysia. Reason? rasanya boleh tanya sendiri CEO syarikat ni. hihi. So kalau nak grab buku ni,korang gugel je lah Neon Terbit.

Sorry buat masa sekarang aku tak de plan lagi nak jual buku2 Nami ni. huhu


Sinopsis:

Shahrol seorang wartawan Dia mempunyai makwe cun bernama Fariza yang baru sahaja curang terhadapnya. Pada suatu hari Fariza dan pakwe baharunya mati...


Done sinopsis yang ada kat buku.

Masa aku baca sinopsis ni,tetiba ak terfikir,kalaulah  dimasukkan sinopsis ni kat dalam karang spm ok jugak. Alah kan  part karangan tu ada 5 pilihan dan salah satunya mesti cerita. sama ada dia bagi ayat intro atau ayat ending.

So utk adik2 yang nak ambil SPM tu,boleh lah cuba buat karangan berdasarkan sinopsis diatas yer and then emel kat aku cikmira23@ymail.com. aku pon nak jugak baca karya kreatif korang hahahahahaha.


Ok,macam biasa. Sinopsis versi Mira plak.


Alkisahhh taibbbb. Ada sorang mamat ni,Shahrol nama diberi,ditakdirkan mempunyai awek cun. Bila ditakrifkan awek cun tu,aku akan refer kepada artis2 yang cun2 macam emma maembong,Saleha,Fazura dll. haha.

Then,,inilah masalahnya bila korang ada awek/pakwe cun/hensem. Risiko untuk pasangan korang curang tu of koz ler lagi tinggi. Lagi2 bila dapat makwe or pakwe yang mementingkan rupa dan harta. Nak buat macammana,Islam dah ajar kena dahulukan agama. Dah korang dahulukan yang lain,pandai2lah tanggung akibatnya. huhu sorry bertazkirah plak hahahahahahahahahahahahahahahah


Yang jadi kecohnya dalam kes Shahrol ni. Tetiba ex gf and penyailang ni mati dibunuh. Both mati. Aku rasa Shahrol boleh je jadi saspek utama atas rizen dendam kesumat gituu. Sekarang ni pon banyak kes perempuan/lelaki bunuh lah,kelar la,mcm2 lagilah dorang buat kat ex yang tinggalkan.

Aishh rilek brother,rilek sister. Move on la beb! Chill.

Kumbang berjuta-juta. Bunga pon berbilion juta. So takyah lah mengharap pada yang tak sudi. Cari jer yang baru,yang sudi terima kekurangan diri.

Oh ya,Shahrol ni dia saksikan sendiri pembunuh Fariza and bf baru dia. Lelaki tu Killjoy namanya.

Killjoy ni seorang penjaga cinta(laahhh sangattt hihu). Dia akan bunuh sesiapa jer yang mencemari cinta.

Setelah setel Killjoy bunuh dua orang yang tak sempat bertaubat tu. Killjoy ajaklah Shahrol ni join team dia.

Shahrol yang masa tu still terkezut dengan kematian tu. Setuju utk join.


Maka dari detik itu. Bermulalah misi loss weight . hahahaha takdelah. Bermulalah hidup Shahrol sebagai seorang komrad cinta.

Kat kem tu,Shahrol ni dijaga oleh seorang komander Double E. Perempuan yer.


Bila hati sunyi tanpa cinta. Dan ada someone plak yang hulurkan cinta secara tak langsung. Siapa tak nak wehh.

Dalam diam Shahrol ni jatuh hati kat Double E ni.

Ehem.. aku rasa sampai sini jelah sinopsis aku. rasa cam dah banyak plak tercerita.

hah meh aku timbulkan persoalan sikit biar korang eager nak baca buku ni?

- selama-lamanya ke Shahrol jadi komrad cinta ni?
- takkan Shahrol tak rasa keburukan komrad  ni? main bunuh jer sesiapa yang curang. tak adil beb.semua orang pernah lakukan kesalahan dalam hidup dorang and kita ni siapa utk hukum ?
- Adakah Double E ni pon ada hati kat Shahrol?
- Apa yang ada kat double E ni sampai Shahrol jatuh hati?
- kemana menghilangnya Killjoy?
- Apa yang Shahrol bila join kem ni?
- Adakah Shahrol akan cari makwe baru?
- Shahrol oo shahrol


ok itu jer.

AMARAN: LELAKI/WANITA YANG BARU PUTUS CINTA DILARANG BACA!

bukan apa,aku risau korang terikut-ikut kisah buku ni. Iyelah,normally bila ngah frust putus cinta ni,lagi2 sebab cinta disailang. Memang out of control sikit kann. Kalau dah terbeli tu,baca bila korang dah dapat awek/bf baru. Or aku sarankan,yang dah pernah putus cinta tu. TOkseyyylah weyy duk sibuk ngorat anak dara orang. kalau rasa berkenan tu,masuk jelah minang. Jangan duk buat dosa,ko kapel lama2 pon tak guna. Clash jugak akhirnya. Kalau jadi kawin pon,aku jamin korang ada masalah rumahtangga yang lagi kronik drpd orang yg cnta lps nikah.

Bak kata siapa ntah tak ingat, Bila cinta sebelum nikah ni,yang kita nampak semuanya kebaikan,dan semua mende2 sweet(jalan berdua,tgk wayang,pegang tangan or lbih dri tu) which is supposely korang buat lepas kawin tapi korang buat sebelum kawin. Semua tu kan HARAM. So apa kau expect b4 kawin kau dah buat perkara haram ngan pasangan kau. then kau kawin ngan dia, kau rasa diredhai ke perkahwinan tu?

ok sorry cakap over plak walhal aku tak kawin lagi. hahahahahahaha . But,aku cakap ni from perspektif aku. Mungkin perspektif aku dan kau berbeza. Aku cuma share pandangan aku jer.


last but not least, aku bagi 4 bintang utk novel ni.

Input yang aku dapat daripada novel ni ialah :

- HARGAI CINTA - Once kau cintakan seseorang dan orang tu cintakan kau jugak. Please,take it seriously. Jaga dia,belai dia seperti mana kau jaga diri kau. tapi kalau  kau jenis tak reti jaga diri sendiri. hah itu kau punya pasal. hahahahahahahaha

- TRUST & LOYAL  - dua mende ni seolah2 pelengkap dalam 1 hubungan. kalau kau trust tapi curang. or kau loyal tapi tak pernah trust psgn kau. bagi aku,NO POINT kau ngan dia. Kau akan end up sakitkan hati sendiri(utk yg loyal tp takde trust) dan better kau putuskan jelah kalau dah tak loyal tu.

- SALING MELENGKAPI- siapa jer yang sempurna? habaq mai kat aku. hihihi so sebelum kau rasa pasangan kau tu tak perfect or tak ikut citarasa kau. fikir balik,kau tu ok sangat ke? kau tu lengkap sangat ke? hah takk kan. So inilah gunanya kau dan dia diciptakan utk saling melengkapi . aicewahh.

- no idea dah. sorry hahaa

Akhir kata,, COUPLE TU HARAM. eh yeke haram? yelah lawan haramkan ialah halal. so takkan couple tu halal plak. oh lupa plak. maksud aku couple haram tu ialah before kawin. get it right okay! kalo couple lepas nikah dah sah2lah halal huhu. fikir2kanlah. Btw,aku pon pernah kapel hahahahaha tapi masa zaman jahiliyah dulu lah. sekarang alhamdulillah dah insap. huhu

Semua orang ada masa silam. Dan jangan judge someone yang sekarang based on masa silam dia. itu tak adil namanya.

Aku mintak maaf yer kalau pos ni sensitif bagi korang. chill beb!

#kiamatnakdekat #apaamalankita #jomberubah #amarmaarufnahimungkar





Friday, 21 August 2015

Masa Depan part 1

السلام عليكم

tadi duk skroll fb. baca berita-berita semasa. group paling aku suka stalk ialah group shah alam resident. macam2 input pasal shah alam leh dapat kat situ.

then skroll kat home plak. jumpa ada orang post ni.

ececeh pastu mulalah letak diri aku kat dlm tu. hihihihi

so daripada carta ni.

aku harap aku tergolong dalam golongan ideal. hahahahahaha

btw,korang nak kawin umor berapa? ke tak pk nak kawin lagi?

utk hakak2 yang 26-30++ yang belum kawin tu. Sila take note ya,jangan memilih sangat taw. hihihihihih

for me,aku rasa ermmm. ntah lah. aku agak risau sebenarnya,..ada jiran aku tu macam nak jodohkan aku ngan anak dia. anak dia 3 orang. smua lelaki,alhafiz n belajar oversera.

jauh beza ngan aku ni uiii. hahahahahahahahhahah
Dia siap rekemen plak anak dia kat aku. Ade ke patot dia cakap" Mira pilih je nak anak pakcik yang mana nanti pakcik masuk minang". Seriauu darah merah aku masa tu.
aishh risau plak aku tetiba dia mai rumah merisik time aku xde. nayaa aku sat g kalau mak terima. dah lah 1 blok ngan dia. warghhh 

pon bagaimana walau, akhir zaman yang penuh fitnah ni. Aku dah ubah target aku utk kawin umoq 23 paling lewat. paling lewat taw,bukan paling awal.  hahahahahaha koya giler kott. tapi tu sekadar berangan2 je lah..macam la ada orang nak kat aku niii. kuang3.bak kata siapa ntah tak ingat plak. kalau nak kaya,kawin. kalau nak murah rezeki,kawin. kalau nak diri lebih terjaga,hah kahwin. 

Kewangan?

alah sedangkan dah kerja pon ada masalah kewangan. banyak mana pon gaji kita kalau tak pandai nak manage. sama je dengan orang yang gaji tak banyak. tak gitu?

finantial plan tu penting. aicewah macam pandai je nak urusan kewangan. ermm ntah lah tapi so far aku memang ada saving utk masa depan. hahahahaha Hopefully aku x dpt suami kedekut. nahass aku nanti beli susu anak pon guna duit aku. nauzubillahiminzalikh.

Aku baca buku  cinta potato spring by ustajah fatimah syarha. Pasangan kita ni adalah reflek kepada diri kita. Kalau nak pasangan kita tu  berubah,firstly kita sendiri kena berubah. huhuhu.

Lagi satu,kan dah termaktub dalam al-Quran. Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. So apa nak kalut. Put your trust in Allah. Jodoh ajal maut semua dah tercatat kat luh mahfuz awal2 lagi. tunggu masa jer. yang penting kita ni kena well prepared. tak gituu kak tonn?

last but not least. nak share 1 quote ni.

ada sesetengah orng datang dalam hidup kita cuma untuk tinggalkan kenangan

quote ni sesaja jer okay. aku tak tuju kat sesiapa. So kalau korang ada kecewa ngan someone ke,cinta monyet dulu2 yang masih terngiang ke or apa2 je lah. hah cuba muhasabah balik dengan ingat quote ni. inshaallah hati akan rasa tenang sikitt.(kottttt). Dan aku mintak maaf kat kengkawan lelaki aku yang aku terreject korang. Skrg ni aku memang tak boleh nak go on friendship dgn someone yg ske aku. rasa tak selesa so sorry kalau prshbtn kita x mcm dulu. Im sorry okay. Aku tak berniat pon utk mainkan perasaan ko ke ape. tapi kengkadang aku lalai dengan duniawi ni. MAAFKAN AKU! dan tolong bimbing aku. so kalau rasa nak serious ngan aku,ikut cara islam okay. Jumpa MAK aku. bapak dah takde. eh lupa,abang aku ada hihihih

akhir kata. remember quote yang paling penting ni supaya kita sentiasa berfikiran positif dengan Allah.


SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAHNYA ^^


p/s: aku mintak maaf lah yer kalau tetiba jadi consultant tak bertauliah. yang baik kita amik yer. isi yang merepek tu abaikan jer. hhihihi chill beb!

Kelebihan Buah Delima

السلام عليكم

Rahsia Buah Delima Dalam Islam

Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima

". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. 

Mengapa begitu sekali pengiktirafan Allah terhadap buah delima sebagai anugerah kepada makhlukNya di muka bumi? 

Apakah keistimewaan di sebalik sebiji buah delima?

Jika ditinjau, delima yang berasal dari negara Iran dikenali sebagai Pinica granatum dalam istilah botani juga didapati di India, Afghanistan dan Syria. Pada zaman Nabi Musa as lagi, buah delima yang bermutu sudah ditanam di Palestin dan Lebanon. Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah.

Manakala dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal serta dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima menjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati.

Namun, dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An'am ayat 99 dan ayat 141.

 Al Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sebagai tanda kehebatan Allah di mana ia terbentuk seperti kantung- kantung kecil yang segar, dengan bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipisyang kelihatan seperti bukit.Kemasan yang tersusun rapi biji buah tersebut seakan disusun oleh manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan akhirnya ia dibalut dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima tersebut.

Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit..

Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Dari sudut pemakanan, buah delima amat kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya. Oleh sebab ia mempunyai nilai pemakanan yang baik, buah delima juga disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah- buahan.

Ternyata buah delima mempunyai banyak manfaat untuk manusia sama ada sebagai buah- buahan mahupun dijadikan sebagai ubat penawar. Menurut Ibn Qayyim Al Jauziyah, buah delima bersifat panas dan lembap, oleh sebab itu ia amat baik untuk menguatkan perut, tekak, dada dan paru- paru kerana ia akan melegakan batuk.

Seperti  mana sabda daripada Nabi Muhammad SAW daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut.

Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengubat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.

Justeru, kemanfaatan buah delima tidak dapat disangkal lagi kerana ia bukanlah hanya sekadar sebiji buah yang mengandungi banyak khasiat untuk dimakan tetapi keseluruhan penciptaan pokok buah delima memberi manfaat kepada umat manusia. Sekaligus ia menggambarkan kepada kita, betapa hebatnya kuasa Allah.


Renungkanlah dan perhatikanlah, bagaimana dahan tempat buah delima tergantung yang diciptakanNya dengan rapi dan kuat serta tidak gugur buahnya sebelum sampai waktunya. Ini menunjukkan betapa setiap kejadian yang Allah cipta mempunyai rahsia dan keistimewaan tersendiri agar manusia mendapat manfaat dan menilai kurniaan tersebut.


Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan bahagian pokok delima banyak kegunaan dan faedahnya. Dan ini telah diakui dalam perubatan melayu seperti ramuan jamu daripada pokok delima sebagai ubat cacing. Ramuan ini sebenarnya sudah lama diamalkan oleh masyarakat tradisional melayu. Cuma yang mungkin, ilmu perubatan Melayu tradisional ini tidak terus diamalkan dan tidak langsung sampai kepada generasi baru sekarang dan ia seolah- olah dibiarkan begitu sahaja.



Bahagian kulit buah delima pula mengandungi sejenis alkaloid yang boleh mengawal beberapa jenis cacing seperti cacing pita yang mendiami perut manusia. Rasanya yang pahit tidak sesuai untuk dimakan tidak seperti bijinya yang manis, tetapi manfaat daripada rasa pahit tersebut ialah dapat menghapuskan cacing pita dalam perut manusia.

Kulitnya yang tebal pula bertanggungjawab melindungi buah delima supaya dapat disimpan dengan mutu yang baik. Jika diselusuri faedah dan kepentingan kulit serta batang buah delima, ia dapat digunakan untuk melembut dan menguningkan kulit lembu dan kambing dalam industri barangan kulit di Morocco dan Syria. Ini kerana kulitnya mengandungi punicotannic acid yang agak tinggi iaitu sebanyak 22%.

Manakala bunga buah delima pula mempunyai nilai yang amat tinggi dalam tujuan perubatan kerana ia dapat mengubati pelbagai jenis penyakit.



Fakta mengenai Buah delima


1- Delima atau Punica granatum – sejenis pokok renek atau pokok kecil berdaun luruh boleh membesar sehingga ketinggian lima hingga lapan meter.

2- Berasal dari Asia Barat Daya dan ditanam secara semula jadi di seluruh kawasan Mediterranean dan Kausasus sejak zaman purba lagi.
3- Turut ditanam secara meluas di Afghanistan, Algeria, Armenia, Azerbaijan, Iran, Iraq, India, Pakistan, Syria, Turki serta kawasan lebih kering di Asia Tenggara seperti Semenanjung Malaysia, India Timur, dan kawasan tropika di Afrika.
4- Delima dibawa masuk ke Amerika Latin dan California oleh peneroka Sepanyol pada tahun 1769. Delima kini ditanam di sebahagian California dan Arizona untuk pengeluaran jus.
5- Di Hemisfera Utara, delima biasanya berbuah bermula pada September sehingga Februari, manakala di Hemisfera Selatan, musim buah delima bermula dari Mac sehingga Mei.
6- Saiz buah delima matang sekitar 7-12 sentimeter diameter, bergantung kepada pelbagai jenis dengan bentuk bulat heksagon.
7- Berkulit tebal warna kemerahan dan kekuningan pada lapisan luar.
8- Sebiji buah delima terdapat sekitar 700-800 benih biji padat dipanggil arils yang berwarna merah.
9-Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun lalu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran).




Khasiat Buah delima untuk kesihatan

1- Buah delima  mengandungi antioksidan.

Kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti antioksidan juga dikatakan lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polifenol dalam buah delima juga lebih tinggi.

Fungsi Antioksidan ialah ianya dapat melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel dalam badan kita.  Kerosakkan sel akan menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah  kanser, penyakit jantung dan alzheimer.

2- Buah delima  dapat Melindungi jantung kita
Kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan  jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke. Buah delima mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat diarteri.

Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit  koroneri  (PJK) yang jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Aliran darah menurun sebesar 18%.

3- Buah delima   dapat  Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

4-Buah delima dapat  Mencegah dan mengubati kanser
Buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengubati berbagai jenis kanser: Jus  buah delima dapat menghancurkan sel-sel kanser payudara dan dapat membiarkan sel-sel sehat. Buah delima juga dapat mencegah pembentukan sel kanser payudara.

– Ekstrak biji delima yang kaya polifenol dapat memulihkan  sel-sel leukemia kembali menjadi normal.
– buah delima  membantutkan perkembangan kanser paru-paru dan kanser prostat. Dalam sebuah penelitian terhadap 50 lelaki  yang telah menjalani pengubatan kanser prostat yang minum 205g  jus delima setiap hari dapat melambatkan penggandaan PSA (ukuran perkembangan kanser prostat) dan dapat mengurangkan rawatan seperti kimoterapi atau terapi hormon.


5- Delima melawan kanser payudara
Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Winsconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.


6- Buah delima mungkin mencegah dan memperlambat penyakit Alzheimer. (Nyayuk)
Dalam sebuah kajian, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan penyakit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengakumulasi plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik.

Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer's daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.

7- Buah delima Sumber nutrisi
Sebiji  buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi  folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.


8- Menguatkan Sistem pertahanan badan
Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.


9- Khasiat buah delima untuk kecantikan kulit
sumber asid folat dan antioksidan dalam buah delima memberi kesan semula jadi kerana dapat merangsang, menyaktoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi.
Kandungan gula Buah delima  mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu.

Lagi satu buah delima juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat caranya sangat mudah
 ….lepas makan buah delima jangan buang kulitnyer  ambik kulit buah delima jemur sehingga kulitnyer kecut
…..kemudian kisar atau kalau rajin tumbuk sampai lumat sehingga ianya menjadi serbuk…kemudian simpan dalam bekas
......dan apabila nak digunakan ambik sedikit serbuk tadi tambahkan sedikit air perahan limau nipis dan sapukan pada wajah
......biarkan ianyer kering kemudian basuh

10- Merangsang tenaga batin

Jus delima kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga dapat mencegah ketidak suburan dan kemadulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra' dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.

11-Mengurangkan risiko penyakit kencing manis
Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima 3 bulan dapat merendahkan atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. "Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksidan yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis".

12- Menghalang kemasukan VIRUS HIV-1 dan MOCROBICIDE
Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat meyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan sernagan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.

13- Merendahkan tekanan darah
Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.

14- Menguatkan kesihatan gigi
Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.

15- Mengurangkan BATUK dan ASTHMA
Kandungan asid askorbik ( vitamin C ) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.




DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
Menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
Menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungdi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
Menunjuang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)

Mengandungi kepelbagaian vitamin

Delima mengandungi 'potassium' yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitamin-vitamin A, B1, B2, B3 dan C. Mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

Melindungi otak bayi

Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juda dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari.

Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.



Thursday, 20 August 2015

Jubah Button

السلام عليكم







Classic Button Jubah


Weight: 0.56 Kg
Material : Pearl Chiffon With Full Silk Inner Lining
Description: Functional Front Button

Measurement:
Size S: Length: 139cm Bust: 90cm Shoulder: 37cm Sleeve: 59cm Waist: 83cm SleeveHole: 18cm
Size M: Length: 140cm Bust: 94cm Shoulder: 38cm Sleeve: 60cm Waist: 87cm SleeveHole: 20cm
Size L: Length: 142cm Bust: 100cm Shoulder: 39cm Sleeve: 61cm Waist: 93cm SleeveHole: 22cm
Size XL: Length: 143cm Bust: 106cm Shoulder: 40.5cm Sleeve: 62cm Waist: 98cm SleeveHole: 24cm


pos sehari selepas payment
NO COD
NO BOOKING

TEGUR AKU

السلام عليكم

dengan ini aku menyeru kalian semua untuk tegur aku jika aku ada terpost gambar2 wanita yang tidak menutup aurat dengan sempurna.


TOLONG TEGUR AKU YA.

sama ada bagi tajuk post yang korang perasan tu or apa2 je lah supaya aku boleh delete or edit pic tu.


jasamu dikenang. Sekarang baru ada kesedaran pasal ni. Aku rasa dah banyak pic yang tak tutup aurat yang aku post. terpaksa godek balik utk delete.

tolong aku yer.. terima kasih

Cara buat Poster simple dan menarik tanpa guna photoshop

السلام عليكم

hai. Sharing kali ni aku takkan ajar satu2. aku hanya bagi cadangan jer.

Khusus untuk kaum hawa. Aku faham tak ramai antara kita yang kreatif. dan tak ramai yang reti guna photoshop. Aku pon hairan. Wajib sangat ke guna photoshop utk buat poster? kalau tak guna,nak guna apa lagi?

for dummies,aku sangat-sangat sure mesti pening nak guna photoshop.hahahaha aku pon sama pada mulanya. Hakikatnya tak susah mana pon guna photoshop ni. Search je blogger yang ada buat tutorial photoshop ni. setel sudah!

Yet, aku harapkan korang janganlah terlalu bergantung kat photoshop. Sebabnya bila terlalu bergantung, korang akan jadi terlalu kritikal bila design something.

In this case,kalau nak buat poster. Selain daripada guna photoshop. aku nak syorkan alternatif lain, Korang boleh guna adik photoshop iaitu PHOTOSCAPE.

Photoscape ni lagi simple jer apps dia. tak sedetails photoshop.

So bila korang nak buat poster using photoscape. secara tak langsung fikiran ko tak jadi kritikal sangat. hehehe.



antara things yang ada kat photoscape ni ialah korang boleh printscreen page yg korang nak. boleh pilih sama ada nak capture full screen,window,region or repeat last capture.- alternatif selain guna button PrtSc kat papan kekunci.


kalau nak buat poster aku sarankan guna editor. mende yang ko kena titik beratkan utk buat poster yang simple dan menarik ialah background mesti cantik,font yang sesuai dan location word. 3 ni jer basicnya. selain tu kau kena 'main' dengan opacity jer.

tapi part font tu,memang tak banyak sangat choice compared to photoshop.

then,kalau nak buat macam kat bawah ni.


senang sangat. juz klik kat animated GIF. juz select pic and done!


kalau nak  buat pic collage lagilah senang.



ada banyak lagi function photoscape ni. boleh lah download yer



ni contoh simple poster guna photoscape. ada banyak lagi poster yang aku buat utk kelab2 yang aku join kat cfs dulu . tapi dah hilang mana entah. some pics ada kat my ig. bolehlah scroll yer sampai bawah2 nunn


kalau yang dah mahir guna photoshop tu. guna lah photoshop yer.

photoscape ni utk yang malas2 dan tak berapa pandai macam aku ni. hihih.


so lepas ni,oh kaum hawa a.k.a kaum sejenisku. kalau ada yang suruh korang utk buat poster. Silalah volunteerkan diri anda. Jangan takot.

ada 1 kisah ni. waktu first time aku diberi tugasan  buat poster ni.

ada sorang bro(exco kelab ****) panggil aku n cakap aku terpilih utk jadi comittee 1 program ni.

and aku ditugaskan utk buat poster. Masa tu haram jadah aku tak reti,tak pernah dan tak tahu langsung buat poster.

Tapi,entah macam mana boleh plak aku setuju utk tugas tu.

Balik bilik jer. hah mulalah kalut guana lah aku nak create poster. dah lah tak pernah buat. n utk pengetahuan korang,masa tu aku guna notebook je. manalah boleh install photoshop. kann? ke boleh sebenarnya? aku je tak reti download? sebab kat laptop dulu boleh jer. ok lupakan.

so masa tu aku hanya ada photoscape jer. so berbekalkan takde ilmu ni, aku try and error je buat poster. last2 siap jugak. tanya roomates ok ke idok poster ni. dorang cakap cunn jer.

esoknya ada meeting. Dorang semua terkejut sebab poster dah siap. aikk baru bagi petang semalam,malam ni dah siap? hah macam tu ler respon dorang.

Rupanya baru aku tahu. Ada sorang lagi brother yang diassign utk buat poster. dan bro tu tak siap pon lagi poster dia. Aku jer advance sangat siap. Dah bro yang bagi arahan tu cakap kalau boleh malam esok dia nak tengok poster tu. aku pon apa lagi..

then Dorang tanya,guna photoshop ke?

aku dengan blur2 jawab yang aku guna photoscape jer. alahai apps cikai jer nak dibandingkan dengan photoshop. huhu.

Yang penting sekarang ni kerja aku siap on time. hahahahahahah

since tu aku dah berani sahut cabaran buat poster guna photoscape. Simple and nice.


tapi sekarang ni aku tengah tunggu masa nak guna photoshop plak. tunggu lepas beli laptop.

FYI,sampai sekarang aku still guna notebuk tokwan. hahahahahaha 

masalahnya aku ni memilih. laptop nak yang mahal2,mak cakap kumpul lah duit beli sendiri.

so kat sini,sesiapa yang ingin menyumbang. dialu2kan.

boleh pm aku yaa. Aku pasti manfaatkan duit sumbangan korang utk beli laptop aku. ^^

ini serious okay. dengan masalah kewangan kat malaysia yang makin teruk ni.

family aku pon terkesan wehh even aku kategori sederhana jer.

ok sampai sini jer.

akhir kata. sesiapa yang memerlukan khidmat designer tak bertauliah dan perlukan orang utk buat poster urgent. boleh contact aku okay.

murah2 jer servis aku ni. siap dalam masa 48jam.

so cecepat emel ke cikmira23@ymail.com utk tempahan.

pastikan bagi details dan theme yang korang nak. dan paling penting. jangan cerewet!

bagi mengelakkan aku buat kerja yang sia2. sebab ada kes baru2 ni,ada minah ni dia mintak designer ni design something. and designer ni dah design n bg 3 draft. minah ni tak suka dgn design tu. bila designer tu mintak bayaran. dia taknak bayar. walhal buat draft tu pon dah dikira servis taw.

ok itu jer. sekiann. maaf panjang






Suasana Pembelajaran di UIA PJ

السلام عليكم

Hari ni inshaallah aku nak kongikan dengan rakan-rakan mengenai suasana pembelajaran di UIA PJ khususnya. Mungkin ada yang nak tahu sama ada sesi PnP or style 'suap sampai ke mulut' macam zaman sekolah dulu ke or self reliant?

 soalan= adakah islamization diterapkan semasa proses PnP di UIA PJ ni?

Ok penulisan aku lepas ni adalah hasil pemerhatian aku sepanjang aku menjadi student di CFS IIUM PJ selama 2 tahun. So utk korang2 yang tak pernah jejak kaki kat CFS IIUM apatah lagi belajar kat CFS IIUM PJ ni. Aku harap sangat2 please lah yer. Tolong jangan lebih sudu dari kuah.

Sebelum aku start cerita unsur2 islamik yang diterapkan di UIA. Aku mohon jangan samakan UIA PJ dengan UIA Gombak,gambang dan Kuantan sebab suasananya berbeza yer.

Di UIA PJ,99% student adalah pelajar Melayu Islam. Sangat berbeza di Gombak nun,foreigner and local students sama ramainya.

First of all.
Aku rasa soalan ni subjektif. Lain orang lain pandangan dari perspektif masing-masing kann?. Dan aku sendiri merasakan semua university ada kelebihan dan kekurangan masing2. Lumrah lah kan. Yang baik kita jadikan contoh,yang tak baik kita jadikan iktibar dn pengajaran.

Menurut pendapat peribadi aku,UIA PJ sangat menerapkan UNSUR ISLAM dalam PnP. 

Kat cfs ni, semua junior yg baru mendaftar akan dibahagikan kepada group mengikut result EPT dan APT. So nanti kalau korang exit arab but Bi level 6. Korang akan dapati classmates korang pon dapat result yang sama.Next sem baru classmates akan dirombak sedikit sebab ada yang exit and ada yang repeat.

TAARUF 

Sesi ta'aruf ni boleh kata wajiblah bukan setakat proses PnP jer. apa jua sesi memang dimulaii dengan taaruf ni even waktu meeting and usrah.

TAZKIRAH SEBELUM/SELEPAS  SESI PnP
Basically,ada 3 method tazkirah yang digunakan.

1. Lecturer sendiri yang bagi tazkirah.

sebelum sesi pembelajaran bermula , Lecturer akan memberi sedikit tazkirah yang short and deep. Around 5 minute jer. Biasanya lecturer akan sentuh pasal tanggungjawab kita as student lah.

2. Lecturer still bagi tazkirah, and semua orang pon kena bagi tazkirah jugak.

some lecturer,dorang akan assign everyone utk bagi tazkirah in the end of the class. So semua orang akan merasa bagi tazkirah dan semua orang akan mendengar tazkirah daripada classmates sendiri. 

3. Appoint mana-mana student utk bagi tazkirah.

Yang ni akan membuatkan semua student prepare dengan isi tazkirah masing2. hehehehe


Konklusinya kat sini,tazkirah semasa PNP tu memang wajib sama ada sebelum atau selepas kelas. Ini tak termasuk lagi cerita2 selingan waktu break PnP.

Antara madam yang aku sangat2 suka dengar tazkirahnya ialah madam Faizah Jaafar(calculus) dan madam Najwa Idris(chemistry 2) dan yang motivasi paling best sekali of koz lah daripada Sir Mohd Nor(Fizik 1).

Tempat duduk

Sepertimana waktu sekolah,pelajar lelaki dan perempuan diasingkan sama ada lelaki depan or perempuan belakang,lelaki kiri,perempuan kanan dll. Kat sini pon macam tu. Aku tak pernah lagi dduk dlm kelas yang bercampur aduk lelaki perempuan. Macam aku sendiri ,aku selalu datang awal kelas utk duduk hujung hala ke tingkap. Sebab kalau aku mai lambat,aku kena duduk hujung hala ke budak lelaki. Seriously sangat2 tak selesa bagi aku. hahahahahaha

Presentation

Utk SEMUA subjek. Tak kisah lah apa topic presentation even pasal fizik or kimia. WAJIB relatekan dengan islam. Tak kisah lah nak buat analogi ke,petik mana2 hadis or ayat al-Quran ke. Yang penting kena relatekan dengan islamization. Kalau tak buat ni,kemungkinan besar markah presentation akan kurang. So moralnya disamping student siapkan assignment. Student jugak dapat berfikir relate presentation dia dgn islam. Presentation kat sini 100% in English ya. In malay dilarang sama sekali.

ISLAMIC CLASS

Aku tak tahu nak bagi tajuk apa. Islamic class ni maksud aku ialah kelas untuk menambahkan pengetahuan kita mengenai islam. Ada 3 kelas; Fardhu ain,study circle dan tilawah class.

Setiap student dapat kelas yang berbeza mengikut tahap dia membaca alquran sewaktu ujian tilawah waktu tawe

Personally,aku sangat suka dengan pendekatan ni. Yelah yang masuk UIA ni bukannya semuanya berlatarbelakangkan agama. Maybe ada yang takde basic alquran. maybe ada yang tak Kenal huruf hijaiyah.

Maka beruntunglah for those yang tak pandai lagi baca alquran dan anda masuk UIA. Ini adalah peluang yang Allah bagi utk korang belajar Bahasa ahli syurga ni.

 khususnya para wanita dan lelaki yang masih cetek ilmu fardhu ainnya contohnya mengenai darah2 wanita dll.

Dan sangat beruntung utk sesiapa yang dapat join study circle. Utk tahu kisah2 study circle bolehlah godek blog aku ni yer or tengok kat atas sekali. Klik kat uia pj.

rasanya ini jer point yang terlintas di fikiranku kala ini.


Aku harap perkongsian ni memberi inspirasi utk kalian membuat perubahan kat tempat belajar korang yang mungkin ada yang kurang islamik.

and kalau korang ada something special pasal U korang yang membuatkan korang jatuh cinta dengan U korang tu. bolehlah share yer. ^^  aku pon nak tahu jugak. hehehe sama2 ambil ibrahnya. Sila share suasana pembelajaran korang semasa form 6/matrik/ diploma. Jangan share suasana pembelajaran time degree sebab aku tahu ia sedikit berbeza. hihihihihhuhuhuhu

oh ya,aku nak jawab soalan terakhir

soalan= kat UIA PJ ni spood feeding or self reliant?


= Self realiant.

time degree meme ler dah takde spoon feeding ni. yet ia bermula di CFS lagi.

even kat cfs ni,dah tak de istilah suap menyuap ni. 80% usaha student tu sendiri dan 20% usaha lecturer utk memberi ilmu.


NO EXERCISES, NO NOTES yang akan diberi oleh lecturer. kalau ada pon cuma 5% jer.

Contoh subjek calculus. Madam akan ajar yang basic jer and the concept. Latihan dan selebihnya kena buat sendiri. Soalan pon kena cari sendiri.

Dah takde lecturer yang akan fotostatkan notes utk korang. takde weh. so pandai2lah belajar buat nota sendiri. utk subjek chemistry aku sarankan buat mindmap utk lebih jelas apa yang korang belajar.

Untuk subjek Programming which is too difficult for me at first. Tipsnya ialah korang kena godek2 semua cara utk tulis coding dan matchingkan ikut kesesuaian kemahuan soalan.

kalau kat sekolah,Library tu dipandang sebagai tempat lepak atau tempat baca novel je. bermula di CFS,library tu lah lubuk ilmu. Ilmu2 yang lecturer kau tak ajar dlm kelas. kau kena 'gali' kat library.

Oklah itu jer. aku harap post ni tak membuatkan korang rasa aku nak banggakan UIA. aku juz sharing jer the truth yang aku dah alami. ^^


Wednesday, 19 August 2015

Tips pilih kos untuk asasi di UIA

السلام عليكم

BACA SLOW-SLOW NANTI TAK FAHAM.

Tips ni aku nak kongsi sebabnya UIA is one of the university yang mempunyai banyak giler kos utk asasi. Seperti yang kita tahu,UiTM Cuma ada dua kos utk aliran sains iaitu asasi sains dan jugak asasi engineering. Uitm tu contoh je taw sbb tu je yg aku tahu.
 So kalau ko nak jadi selain engineer,boleh lah apply asasi sains.

Sangat berbeza dengan UIA,kalau kau nak jadi selain engineer. Kau kena pilih specific kos according to major degree yang kau nak ambil nanti.

Utk UIA. Aliran sains sahaja ada banyak giler kos dia. Antaranya ialah asasi
-          Engineering
-          ICT
-          Allied health science
-          Physical science
-          -bioscience
-          Medic
-          Dentistry
-          Pharmacy

Sebelum aku bercerita lebih lanjut. Aku nak ingatkan adik2 supaya tengok kos yang ditawarkan utk DEGREE dulu. N then baru decide kos asasi yang korang nak.

 Contohnya,korang nak amik degree in biotechnology.

TAPI.. nak habaq mai biotech ni scop dia luas sangat. kalau kau rasa kau berminat biotech in in food/environent,so korang kena ambil asasi fizik sains/biosains.

And kalau nanti nak degree in biotechnology in genetic,sila apply kos engineering. but aku rasa kalo amek degree in biotech ni, boleh je masuk mana2 cabang sbb ko belajar semua nanti.

Persoalan lazim.

Kos  yang ramai student keliru apa eh?

1.      Kos  engineering dan ICT.
2.       kos fizikal sains dgn biosains.


Kalau korang perasan. Time isi UPU(utk lepasan SPM), ada 1 kos ni namanya ASASI KEJURUTERAAN DAN SAINS KOMPUTER.

Memang ramai yang tanya sama ke kedua asasi ni sama atau lain2 ?. Or senang ceghita explain sikit pasal kos ni.

Ok macam ni. Let say nanti korang dapat kos kejuruteraan dan sains computer di UIA ni
.
Time TAWE(taaruf week) nanti,korang boleh decide sama ada nak asasi engineering or asasi ICT.
Kalau nak kos ICT,sila maklumkan kat department korang yer. Kalau korang diam jer.korang dikira asasi engineering. Macam aku dulu2 kala kah4

Utk adik2 perempuan yang anti lelaki or tak selesa kalau 1 kelas tu ramai lelaki,tolong jangan mohon kos ni sebab kos ni berlambak lelaki. Silap2 1 kelas tu adik sorang je perempuan.

 LATEST UPDATE 16/8/17
1. Engine dan Fizik=ICT 
100% subjek sama

tapi, walaupon subjek sama. budak fizik TAKKAN ditawarkan degree dlm mana2 kos engineering dan kos enginering juga begitu. 


Tambahan, untuk sambung degree engineering. Minimum pointer aku rasa 2.75 dan average subjek fizik,kimia and math kau mesti B. so even kau dapat pointer 3.29 pon tapi average subjek kau C. kau still tak boleh further dlm engineering. hanya 2 pilihan ni jer. please keep in ur mind.. Ok masa ni kau diberi dua pilihan.

1.      REPEAT SUBJEK(baiki result)

Ini kalau  korang still berkeras nak degree in engineering tapi pointer tak lepas. Korang boleh jer repeat memana subjek utk cantikkan result korang. No hal beb. Ada je member aku yang buat camni.


2.      Amik bachelor in ICT.

Yang ni utk dak engine yang tak lepas requirement dan rela dimasukkan dalam kalangan ICTians. Kalau korang tak nak repeat,korang akan terus diserap masuk ke kos ICT sbb min pointer Cuma 2.30. aku rasa system ni dibuat sebab ramai budak engine yang tak  lepas min requirement dia.
 Hik3.


perasan tak tadi aku dah mention bahawasanya budak fizik takkan dtawarkan mana2 kos engineering(degree) TETAPI.....
 special kes kalau pointer kau kurang 2.5!!!
kau(budak fizik) akan akan diserap masuk degree in ICT. kenapa diserap masuk ict? sebab telah pon ditetapkan min pointer utk dak fizik masuk degree is 2.5, if dpt kurang dari tu, ko akn masuk ICT. 

Letsay kau(budak fizik,engin,ict), pointer 2.30 a.k.a x lepas ,min pointer ict. kau berkemungkinan  besar utk diserap ke kos HUMAN SCIENCE.

So nasihat aku. Study smart okay. Mintak tolong sangat2 utk skor subjek elektif.

Sekarang ni Nampak tak hubungan engineering dan ICT. Saling membantu.

Ok,dalam masa yang sama. berbalik kepada engine dan fizik. Subjek yg korang akn belajar kan adalah sama 100%.
Ini bermaksud kalau ko kos engineering dan nak tukar ke sains fizik.
 Boleh je no hal. Dan tak perlu ada tambahan subjek.
Sebabnya jika kau kos engineering dan ingin ke kos biosains.
 Kau kena tambah subjek biologi which is takde dlm kos engine.

=============================================================

Rileks jap.  Tarik nafas. Kalau tak faham boleh baca sambil catat. Kiranya korang terjemah ayat aku ni dalam bentuk notes.

Ok kita sambung lagi yer . sikitt jer lagi ni nak explain.

Next is kos fizik sains dan jugak biosains(sains hayat)
Kos ni aku gelarkan kos adik beradik sebab kos ni kongsi department yang sama iaitu department math.

While kos engineering and ICT aku gelarkan kos kembar. 
Sebab dorang boleh berkongsi macam tu jer(dak engine leh degree in ict without jd student ICT time asasi)ehehk.

Ok even kos fizik sains ni adik beradik dgn biosains. 
Ada sedikit perbezaan dari segi subjek yang diambil iaitu dak fizik ada belajar programming dan fizik dan tak blajar biologi.
 Manakala budak bio plak dorang tak belajar fizik dan programming tapi ada subjek biologi..
Pon bagaimana walau,time apply kos utk degree tu.....

BERITA GEMBIRA 

 Budak fizik boleh apply major dak bio dan dak bio leh apply major dak fizik. Faham tak ni?

Contoh senang diri aku lah. Aku dak fizik.
 Dan time apply tu,aku apply kos biotech as my first choice sebab aku sebenarnya sangat2 berminat dgn subjek biologi. tapi aku dpt asasi engineer n then aku convert to fizik.

Hakikatnya kos biotech tu sebenarnya utk dak biosains je tapi dah nama adik beradik so bolehlah share hihihi..

nak tahu tak,kan aku apply degree in biotech wlaupon aku tak belajar biologi time cfs dulu. u know what? sekarang aku tengah ambil degree in biotech ^_^ alhamdulillah rezeki,sesungguhnya pilihan Allah adalah yang terbaik. p/s: currently in my 3rd year n akn join exchange study kat turki 2018  nt. doakan yee. 

Utk dak engineering  asasi pon leh apply biochemical-bioteh yer.


Soalan : KOS apa yang best ?

Secara jujurnya,aku suka kos allied health science. Sebab aku berminat dengan major degree dorang. Best2 kott.

Soalan : kalau saya tak dapat kos yang saya nak time asasi,boleh tukar ke?

= boleh dear. No hal beb selagi adik bukan dlm final sem last year. Sediakan duit kecik ya(rm50).

Soalan= kalau saya apply utk tukar kos,chance utk sy dpt tukar tu macammana?

= basically,uia akan approve based on result spm then baru kuota. Kalau engineering,kuota dia besaq . so dialu2kan utk join the club(ENGENIUS).

Soalan= ada interview ke time tuka kos nanti?
= of koz ada dear. So just be prepare and do your best! tapi iv dia tak susah pon hihi. aku telah pon melaluinya. jgn tnye apa soalan dia sbb aku tak ingat dah. 

soalan= saya nak sambung medik/farmasi/dentistry,tapi saya risau saya tak dapat asasi medik/farmasi/dentist. Kalau saya dapat kos sains kesihatan bersekutu/biosains utk asasi,boleh ke saya tukar kos ke medik untuk degree?

InshaAllah boleh. kawan aku yang dulu asasi sains kesihatan,tup2 jumpa kat kuantan ni,dia degree farmasi, sorang lagi dulu kos biosains sampailah akhir sem kat cfs,tup2 jumpa dia dpt degree medik. pointnya kat sini,korang boleh degree medik even korang bukan asasi medik. persetankan pasal kuota,cgpa tinggi dll sebab itu reason duniawi .. tapi,kos yang kau ambil sekarang mesti 'tally' dgn apa yg kau minta. situasi tak tally bila kau asasi arab, tetiba degree nak tukar biotech. memang tak boleh sayang ^^ 

tapi kalau ko dari asasi sains dan nak tukar ke asasi bahasa inggeris or human science. inshaallah boleh sebab rumet aku camtu, dia drpd kos plant scn ke kos bi. 

kalau ada rezeki,inshaallah korang dapat dan dipermudahkan. So jangan berputus asa selagi tak dapat yer. 

ada soalan lain or update terkini? yelah sebab aku tulis ni based on info yg aku dpt bbrpe thun lalu. aku ex cfs 2013-2015. sila komen ya nanti aku edit pos ni.

Rasanya itu jer. aku mintak maaf lah kalau ada ayat terbelit2 yang buat korang pening dan tak faham. yang paling penting, diri korang tu, jgn kusutkan sangat fikir macam2. just go on with flow and do your best. 

Ok kalau ada pertanyaan tapi malu nak komen/orang baca.  
boleh emel ke cikmira23@ymail.com 
Aku kongsikan tips ni supaya tiada lagi yang keliru dan tiada panduan.

Jumpa kat Kuantan nanti yer! yeayyy