SHOPPING BUKU DISINI

Wednesday, 9 September 2015

Ta'aruf Programme 2015/2016 di IIUM Kuantan

السلام عليكم


Alhamdulillah...

Sukacitanya dengan ini mengumumkan sister comel bernama Amira Yusof secara officialnya telah pon menjadi mahasiswa UIAM Kuantan,Pahang. dan bakal graduate 4 tahun lagi. 4 tahun yeerr..hihi. tua gak eh masa tu. umor 24 baru graduate. hahahaha xpelah yang penting aku habiskan masa aku dengan ilmu.

Alkisah macam biasa. nak story mory pasal pengalaman bertaaruf sebagai pelajar ijazah sarjana muda di UIA kuantan ni.

Itula korang,kalau ada blog. bolehlah bercoret macam aku ni. hihihiihi


Dah 20 tahun dah cikmira kita ni. hihihi dalam tak sedar.

Sebelum tu. kat UIAK ni,hanya ada kos sciences jer iaitu kuliyyah of science,alied health science,,medicine,pharmacy,dentistry and nursing . hah itu jer ada 6 kulliyh. sikit jer kannn.

Aku geng kulliyah of sicence(KOS). Department biotech dan kos biotech.

2/9/15 - Rabu

giliran kos aku mendaftar ialah pada pukul 11-1pm. Disebabkan aku belajar di negeri kelahiranku. ececehh. Like always, orang 1 yang paling semangat nak hantar aku ialah tokwan aku. Pukul 7 lebih dia pelik kenapa aku tak siap2 lagi,sedangkan masa tu tokwan aku dah siap2 dah nak gerak. hahahahhahaha giler awal. register pkul 11,pkul 7 lebih nak keluar rumah dah? bukannya duk jauh pon,kat kg padang jer ponnn. tak sampai setengah jam dah sampai.

Lastly keluar rumah awal jugak la dalam 8 setengah gitu. dah tokwan dan tokki dah siap,amigi pon dah siap. takkan aku  nak rilek2 plak kan.


tung tang tung tang kat bandar,pkul 12 lebih jugak baru p register.

Itulah kali pertama aku jejakkan kaki aku ke kampus kuantan ni. terus menuju ke mahallah fatimah azzahra.

Sampai jer. kena cek no bilik dulu. dia dah bagi siap2. Oh ya,lupa,mahallah baru kat sni 9 tingkat yer.

Aku cek nama aku. alahai,dah agak dahhh. dapat tingkat 9! what the oeeeee.

sama macam masuk cfs dulu. mahallah zainab 4 tingkat dan aku dapat tingkat 4!

tapi kali ni aku tak berapa kisah sangat sebab ada lif kannn.hihi.

dan aku pon dah target,kalau dapat level tinggi2. Aku hanya akan turun dan naik lift sehari sekali jer. means pagi tu turun utk pergi kelas. petang/malam baru naik utk rehat. tempat lepak aku rasa mcm nak lepak kat library. tapi sejuk giler kot kat lib tu.tak tahannnn.

tenkiu kat tokwan dan tokki sebab tolong angkat barang aku yang giler banyak itupon ada lagi barang yang aku hold dlu kat rumah. hahahahaha biasalah perempuan kannn. macam2 nak bawak. baju tudung kasut seluar skirt handsock stokin dll. lelaki bawak baju and seluar je pon dah ok .. ye dokk?


kemas punya kemas jam dah tunjuk pukul 2. u know what,dalam sangkaan aku. program start hari khamis. rupanya hari yang sama pukul 2 dah kena kumpul. mau tak kalut, hahahahaha.


nasib baiklah sempat packing barang.


inilah kali pertama aku menaiki bus shuttle UIA. hahahahaha koya betoi. program di buat di grand hall OCD. betul2 depan pintu utama UIA.


petang tu ada welcoming remarks,petang riadhah. malam plak ada briefing pasal mahallah.

oh ya,kami solat di masjid Sultan Haji Ahmad Shah(SHAS) mosque. btw nama masjid kat bukit goh sama kan?

jarak dari OCD ke masjid dalam 10 minit jer. boleh la nak bakar lemak tepu dalam badan tu hihi.

u know what,kiteoraang tak balik mahallah pon malam tu. yang sisters tido kat dewan tu while brothers tido kat masjid. Perghhh sejuk gilerrr kot kat dalam dewan tu.. tak lena tidur. selang sejam jer terjaga.

pukul 4 pagi dah kena bangun utk qiam. dah lah tidur ayam jer aishh penat siang tadi tak hilang lagi. ku gagahkan jua diri ini.

lastly zzzzz masa tazkirah suboh. ngantok sangat dah tahap boleh ngigau.

3/9/15 - khamis


Lepas tazkirah suboh tu,semua sarapan dan ready utk briefing seterusnya. hari ni full with briefings jer.

- security management office
- primary care clinic
- IT department
- counselling service dept
-Library
-Academic affairs development department
-sport development department
- one stop student centre
entrepreneurship deveopment


fuh mula-mula tu semangat lah nak dengar. lama2 rasa boring. oxygen pon dah makin kurang. perut pon dah berkeroncong. bateri fon dah makin low. waaa masa tu rasa cam nak jer cepat22 habis.

oh ya,malam tu ada cultural night taw . or bahasa melayunya malam kebudayaan. hah inilah event yang paling aku tak suka kalau kena participate. kalau tengok jer aku okay. hahahahaha

group dibahagikan mengikut tarikh lahir. bulan 6 dan bulan 7 1 grup. tapi aku tak faham kenapa nak namakan group dengan nama JUON. memang very2 lulz.


whatever,aku memang tarik diri awal2 dari participate. aku lagi selesa tengok orang buat persembahan. oh ya,masa participant cultural night buat latihan tu. kami2 yang tak join ni kena senamaerobik. korang tahu,punyalah lawak gerakan dia sampai kan aku gelak sampai keluar air mata. memang tak dapat nak tahan, rasa cam nak nangis sebab gelak. serious lawak. hahahhaahahahha.till now i still remember the brother's face. so funny!


lepas cultural night yang berakhir sekitar 11 lebih. lepas tu terus balik mahallah. terus bekejar ke toilet. yelah dah lebih 24 jam kott taak mandi dengan proper.

4/9/15

pagi tu bas shuttle mai amik kat mahallah. around pukul 5 lebih jugak lah. lepas breakfast tu masing2 dipecahkan ikut kulliyah and pergi ke kuliyyah utk dengar briefing.

hah part ni yang best. budak kulliyah sains batch aku sikit jer weh. then kiteorang dipecahkan lagi ikut kos masing2.

Macam aku ni kan kos biotech. So kiteorang bebudak biotech ni pon gather lah. brother of koz lah ciput jer. 4 orang tak silap. sisters pon tak ramai dalam 18 orang jer. so total budak biotech cuma 22 orang! sikit jer kan. serious sikit jerrrr.

dalam masa yang sama,aku jeling jeling budak kos lain . hahahahahha tak de kerja betul. kos yang paling ramai brothers ialah kos plant sains and marine sains. ehem,in fact aku rasa para brothers tu tak nak pon kos tu. huhuhuhu. aku dengar cerita ad beberapa brothers tu asalnya daripada kos medik. maybe tak lepas kot utk further medic so dicampak ke plant sains. sabar ya brothers. ada hikmahnya..


antara kos lain yang ada kat kulliyah of science ni ialah chemistry,applied chemistry,applied plant science,plant science,marine science,mathematical sains,physics. sikit jer. upcoming course is biochemistry which is adik to biotech.hehehehe


habiis jer briefing tu,terus kembali semula ke grand hall utk rehearsal bai'ah ceremony. kat u korang ada ke bai'ah ceremony ni? huhuhu


ini dikira peak of the programme gitu. full with protocol and i hate it.hahahaha gurau jer.


petang tu balik kemahalalah smula yeyyyy.


5/9/15 - sabtu

Hari ni ada 1 jer aktiviti iaitu tangkap gambar utk matric card. katanya pukul 9. pkul 11 lebih baru start. dah lah mai pkul 8 lebih . so dalam 3 jam jugak lah menunggu membuta. adelah sakit hati sikit. at least inform lah awal2 tangkap gambar tu pukul 11 ke or lewat. takdelah kalut siap awal2. isk


6/9/15 - ahad

program hari ni namanya post bai'ah programme. pagi tu ada taklimat/seminar by PDRM,BTN and DSU. habis jer. makan then pergi ke banquet hall utk open client day. Client day ni dikira macam hari utk club2 kat uia ni promote club dorang and tarik ahli baru.

So far yang aku join semalam ialah kelab Pembina,Peers,WAMY,language class. hah itu jer rasanya.

Reason aku join club pembina ialah kelab tu ada buat macam-macam program yang menarik minat aku seperti CSR,usrah dll. kalau join keahlian dapat kad and blh join mana2 program pembina. sound cool rite?

ok kelab Peers plak,masa kat CFS aku memang dah involve in Peers. tapi dalam 30% jer lah a keterlibatan aku. Juz as committee. and some of the peers members pon ada yang kenal aku.


ok kelab WAMY plak. dia ada collabration dengan hidayah center and mycare which is aku telah pon sah sebagai volunteer mycare sebelum aku masuk uia ni lagi. so why not aku join kann?

last but not least,language class.. I choose Japanese class. Frankly,aku memang tak tahu word lain selain konichiwa,arigato gozaimazu and ganbatte. hahahahaha. Harapan aku lepas ni kalau aku pergi ke jepun,aku boleh praktikkan apa yang aku belajar ni. hhihihi.

In my plan,1 year 1 language. so tahun pertama ni belajar bahasa jepun,then korea and mandarin. bahasa perancis memang out lah. tak nak aku terbelit2 lidah.hahahahahahahhaa



=====================================================================


PANDANGAN AKU  MENGENAI UIA KUANTAN


First thing first,aku cuma nak fikir yang baik-baik jer pasal tempat study aku ni. Segala perkara yang buruk aku anggap boleh diperbaiki. Nobody perfects rite?

Uia kuantan ni kecik jer bila tengok balik. kiranya tengah-tengah lah. main campus dah sah2 lagi besar. aku rasa setiap U ada bus shuttle kannn. hihihihi.

Senior habaq mai bus kat sini punctual. kalau lambat pon dalam 2-3 minit jer la.

Jarak dari kolej aku ke kulliyah teramat dekat. Around 8-10 minit dah boleh sampai.

Tapiii.

kalau dari kulliyah nak ke OCD,OSC,library. hah tu memang kena naik bas. kalau jalan kaki agak jauh lah aku rasa.

Tapi kalau dari kolej aku nak ke library dalam 13-15 minit dah boleh sampai.


kena guna shortcut lah kalau nak cepat sampai,lalu mahallah brothers.

jarak dia bagi aku ok jer. Alah kalau kat cfs,dari kolej aku nak ke pintu utama tu pon agak jauh jugak. lebih 5 minit jugak jalan kakinya.


ok itu pasal jarak.

Pasal subjek aku plak. im actually a litle bit shock  sebab kelas sehari seminggu jer. 1 kelas lecture,1 kelas di lab. nasib baiklah aku bawak siap2 lab coat tu. kalau tak memang kena beli ler gamaknya.


sem ni aku ambil 5 subjek jer. sikit jer taw berbanding member aku ada yang 7 subjek.


subjek aku sem ni ialah

- organic chemistry 1
- introductory to  microbiology
- principles of management
- islamic world wide
- computer in science.


Korang jangan risau. habis jer sem ni nanti aku pos dan story  pasal subjek yang aku amik sem ni. hahahahha rajin tak?


Oh ya,lupa nak story. utk yang tak tahu. I'm from engineering couse taw masa kat asasi dulu. and when i was in final sem in CFS. I changed my course to physical science. Dont ask me the reason. If you eager want to know. Lets meet okay. hahahahaha.


Okay. basically all subjects for engineering and physical science students are the same. So I didnt put myself in trouble bcoz changing the course in last minute.

Yet,when we filled up the choices that had been given to us. I noticed that even i am a physical science student yet i can apply the course offered for biological science student!

Yeahh, it was my dream to learn subject anything about biology.

So with full of risky. I put bachelor in biotechnology as my first choice eventhough i know that I NEVER learn biology before this in CFS. last time i learn biology when i was in high school. fuhh 3 years ago.

NOW, im facing microbiology subjek for this sem! every  word in biology seems like a new input for me! yapp,everything beb!


So I hope... you.. yes you  my dear who read my blog. Please pray for me. I need your dua' . May Allah ease my understanding towards this subject. Because you know what, I think there is a barrier. My dua' didnt be fulfil. I believe with your dua' . Im here! in UIAK!


thankz for reading. Eventhough I am study in islamic international university. Yet my english still weak and need alot of improvement.


Ok rasanya itu jer. apa2 cerita aku post lain okay. Sorylah panjang plak dan termerapu dalam BI. hahahahhaa kalau ada salah grammar. boleh tegur ya.. aku terima dengan hati yang terbuka.^^ Aku bersedia menerima teguran.


4 comments:

  1. Hai sy aing . Sy salu bce blog awk n ill always pray for u miroror :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ololo omeinya sister ^^ thankz for read and i'll always for you too ;)

      Delete
  2. Salam sis. Sy student phy sc which in sha Allah akn ke main kampus sept nnti. Mmg phy sc bleh ambk jgak ke kos yg ditawarkan ke bdk bio sc? Tq :')
    -junior to be :')-

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. should i call myself akak? haha. lupakann. ok menurut pengalamanku, boleh!! yeayyy, budak fizik boleh amek degree yang supposely for budak bio. TAPI... kalau tak silap laa, ikut kuota jugak. contoh batch kami 151, terlalu sikit. total student KOS cuma 100+ orang so kureng persaingan. compared to ur batch i think lagi ramai kannn?? arghh tak kisahla ramai ke sikit, kalau ada rezeki ada la ^_^ all the best. jumpa time tawe nanti yer. hihi

      Delete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...