Tuesday, 10 November 2015

Jangan Buat Kerja Orang Lain Walaupon Tahu

السلام عليكم

straight to the point je la eh.

letsay in group,each members diberi tugas. kau dapat task A,B,C. member1 kau dapat task D,E,F and member2 dapat task G,H,I.

yang kau ni bersungguh siapkan satu persatu task. kau mula dengan task A. dah la, 1 hari full kau siapkan task A dan B. fuhh lega giler bila dah siap. tinggal 1 je lagi task iaitu task C.

Tetiba kau tanya member1 dah buat sampai mana, dia kata dia buat task A dan B. masa tu kau  macam.. eh itu task aku kan. apehal kau plak yang buat der?!

jawapan si member1 tu..

" masa aku tengah buat pasal task D. aku jumpa banyak pasal task A dan B so aku buatlah task A dan B sebab aku rasa ia related dengan task aku"

Apa kau rasa macam tu? rasa sia2 tak kerja kau?

Oh ya,meh aku tambah lagi rasa what the jellyfish tu. member1 dah compile siap2 'kerja' dia tu kat dalam google doc! means dia nak kerja dia yang dipamerkan,bukan kerja kau...

takkan kau nak delete kerja dia and letak kau punya. kang tak pasal2 perang dunia plak.


Ok dalam hal ni,kalau aku jadi pemerhati. Seriously aku akan put all blame on member1. kau dah kenapa member1? even task A n B ada kaitan dengan task kau(taskD),tak yah lah gatal or terlebih rajin nak buat. even kau nak sangat buat,PLEASE lah inform dulu kat tuan punya task. jangan nak over rajin n konon-kononnya kau tak bersalah. iyelah,salah ke tolong member?

ok masalahnya sekarang ni bukannya salah tolong member tapi the way kau tolong tu sebenarnya tak tolong pon! lagi menyakitkan hati adelah!

weyh tolong ah beb! common sense kau mana ! tak faham2 lagi ke kerja in group! kalau gitu tak yah buat lah group. kau buat lah semuanya sendiri sebab in fact semuanya related kan!!!


last but not least,utk yang terlebih rajin over terlajak tu. aku tahu korang jenis semangat perwaja pewira perkasa sado semua,tapi pleaselah. aku tak suka kau sibuk-sibuk buat kerja aku then eveyone thinks yang aku plak tak buat kerja padahal kau dah take over kerja aku tanpa restu aku. aicewahh.

ok lah itu jer.

btw,ni bukan situasi aku yer. aku tengok banyak situasi camni dikalangan member aku. kalau jenis aku,aku still akan pertahankan kerja aku. iyelah,penat kot buat tetiba kerja orang lain yang diambil. dahlah bukan tugas dia.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...