Tuesday, 22 December 2015

Perlu ke ada geng(assobiah)?

السلام عليكم

Nak share 1 masalah dunia yang remeh.

Masalah ni commonly berlaku kat para wanita a.k.a kaum hawa. iaitu hidup bergeng. erti kata lain,assobiah a.k.a berpuak.

Dalam terms ni,geng yang aku maksudkan bilamana 1 geng tu consists of 3 or more people.

Kalau 2 orang,aku tak panggil geng. aku assume korang kembar/kacip or bff.

 ada jer bff smpai 10 orang.

Ok,geng ni dipanggil geng bila kau ada kawan2 yang mana2 jer kau mesti gerak sama2. kalau biasanya paling ramai 10 oranglah.

Sebenarnya aku terima jer konsep assobiah ni.

TAPI... yang aku tak setuju.. bila SEMUA MENDA kau kena ikut keputusan geng kau.


contoh senang,aku ajak salah seorang dari geng A ni utk hangout. Dia tak nak sebab geng dia tak nak.

Kau dah kenapa beb? aku ajak kau sorang jer,bukannya ajak geng kau sekali! yang kau p inform geng kau yang aku ajak kau  keluar tu apehal? bengang plak aku ngan dia ni..

manusia macam ni memang buat aku rasa macam ... kau pergilah buat universiti kau sendiri!!! kalau asyik nak berkepit ngan bff a.k.a geng kau jer.

pergi buat kos kau sendiri,hostel geng kau, kulliyah geng kau.


Macam mana nak jadi geng yang best dan diterima ramai?

Pengalaman ni aku kutip dari zaman sekolah aku. Masa kat SAMXXX. Memang sekolah tu terkenal dengan assobiahnya. mana taknya,ada geng gemok corner,geng sg berth,geng samni,geng itu geng ini. aku pon ada geng aku sendiri iaitu geng bilik prep! hahaha. i called it geng bilik prep sebab aku kenal dorang kat bilik prep.


OK then,kau bayangkanlah eh! semua budak asrama ni dan sebahagian budak luar. ada geng masing2. ceh cam gengster plak.

Tapi.. even kiteorang bergeng. tapi apa2 aktiviti sekolah or asarama ke,time makan kat dewan makan ker,time usrah ker,time lepak ker,time hangout ker,time  solat ker,time perhimpunan ker or time apa2 jelah. kiteorang jarang sangatlah duduk dalam geng ni. Memang akan campur jer semua even boleh sembang kencang lagi. Cool en?

dah tu bila masa geng ni bergeng? hah bila time raya,hah masa tu baru pergi beraya dengan geng memasing.

nak cakapnya kat sini,tak salah kau ada geng tapi jangan jumud sangat. Jangan duk kepit ngan geng kau dan pandang orang lain macam teruk sebab takde geng. anggaplah geng kau tu member yang kau boleh luah apa jer,buat perangai giler kau compared to non geng.

jangan sampai tak bergaul dengan member yang bukan geng kau.

Jangan sampai orang cop geng kau ni sombong dan terover assobiah.


utk sesiapa yang ada geng kau,make sure kau bergaul dengan semua! kalau aku jumpa lagi puak camni. aku doakan geng kau berpecah sebab aku rasa itu lebih baik. Biar kau kenal erti kawan. Kawan tak semestinya kena bergeng. ada pahammm?

Jadilah seorang yang bebas dan flexible tapi jangan over ^^

p/s: perempuan meme complicated. aku as perempuan pon tak faham hahahahaha. aku

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...