Monday, 21 December 2015

Tips dapat asasi setahun UIAM

السلام عليكم

Adik-adik yang nak apply uia mesti risau baq hang kalau dapat asasi 2 tahun. ke rileks je? haha

aku tergolong dalam golongan risau. yelah,dah lah bi kelaut,arab plak  kedarat tapi macam ape  je.

Macam biasa,entah berapa kali aku ulang menda ni.

Result tempoh belajar akan ditentukan based on result English Placement Test(EPT) dan jugak Arabic Placement Test(APT).

Selepas korang ditawarkan asasi UIA,first thing first yang korang kena stanby is mantapkan english dan arabic.

utk english,sila mantapkan bahagian essay. at least grammar. biar ayat baku tak berbunga asalkan grammar cantik.

utk arab plak,kalau korang takde basic arab. meme tak de harapan langsung nak dapat asasi setahun. huhu eh yeke? hmm tengok kos jugak lah. redha je lah ea. eh lupa,ramai yang time sekolah rendah dia belajar bahasa arab ni, tpi bila sekolah menengah tak belajar. Jangan risau beb,korang still dikira bertuah sebab ada basic. dan ada harapan dapat exit arab taw if korang asasi engineering or science yang lain. ok lah daripada yang zero pasal arabic ni. utk yang zero,korang janganlah rasa loser ke ape. lek ah! korang bertuah giler kott, Diberi peluang oleh Allah utk belajar bahasa syurga ni secara percuma walaupon umor dah 18! kalau kat luar,bayar mahal woo. cer compared diri kau(yg zero arabic) dengan member sekolah kau yang zero arabic jugak. ok perlu ada unsur bersyukur disitu yer.

Tapi yang tak bestnya asasi setahun ni,korang akan jadi ulat buku sebab jadual pack giler macam budak matrik. ke korang sanggup hadapi jadual pack tu semata-mata nak tamatkan asasi awal?

utk yang berkomitment tinggi terhadap masyarakat,aku galakkan janganlah ambil asasi setahun. Sebabnya kalau korang asasi setahun setengah or 2 tahun,macam2 yang korang boleh buat selain study. one of them is join society. Serious weh banyak giler kelebihan,contoh aku lah. alhamdulillah diberi peluang menjadi fasi study circle selama 3 sem berturut2,then jadi s/u kelab. Rasa bersyukur giloz.

ok ada lagi satu tip. Tips ni memberi syafaat utk korang bila degree nanti, iaitu Exam Tilawah!

ok masa exam ni.,kan korang kena baca ayat alquran yang diberi.

then kat borang tu,ada mintak korang listkan mana2 surah yang korang dah hafal. if korang hafal surah addhuha or juz amma ke. please lah tulis. jangan nak rasa humble sangat.

sebabnyaaa.. nanti,ustaz tu akan tasmik mana2 surah dari juz amma. and kalau korang boleh baca dengan jayanya. secara automatik korang terlepas dari kelas tilawah time degree nanti.


eh degree nanti ada tilawah kelas lagi ke? bukan time asasi jer ke? yang 3 tu- tilawah,fardhu ain n study circle?

tidak awakk,time degree ni ada tilawah 1 dan 2. dan semua classmate aku kecuali aku perlu join kelas ni. ada exam lagi taw.

So if korang nak tak nak pergi kelas tilawah dan menghadapi exam tilawah time degree. pastikan korang ditasmik time ujian tilawah kat CFS.

ok fine korang cakap 'Mira, belajarlah kerana Allah,bukan kerana exam. tapiii. hmm. ok lah dah korang kata gitu aku nak kata apa lagi kan.. aku cuma bagi cadangan/tips jer utk mudahkan korang hihi. ^^

Best woo takde kelas tilawah. sebabnya hari isnin 1 kelas jer pukul 3.30ptg. klau ada kelas tilawah pkul 10am. kena keluar bilik awal,then balik bilik then pergi kelas ptg plak. kalau takde,rileks jer dari pagi sampailah pkul 3.30.. best ke best?

ok itu jer ^^ gudluck adik2 semua!

oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi .

7 comments:

  1. Kak..contoh la kn dpt asasi 1thun, kalau kita tetal nk 2 tahun xpe ke? Ke kena buat2 gagal dlm EPT&APT nanti semata2 nk 3 tahun? Ok sounds crazy xD. Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA tak crazy pon. crazy bila dapat asasi 2 tahun tapi nk cut jadi setahun. hah yang tu memang craziouslicious.
      boleh jer,letsay dpt asasi setahun. cepat2 pergi ofis cakap nak tukar asasi 2 tahun yer. sebab kalau tak awak dpt study plan utk setahun. siyes rilek giler kalau exit both apt ept and 2 tahun. kalau tak aktif memang rugi besaqq

      Delete
  2. assalamualaikum akak,kalau iv tukar kos tu apa cth soalan dia ye?sy dpt asasi uia dan akan mndftr 11/6 ni,kalau blh sy nk tukar kos nanti mnggu taaruf tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. akk tukar time second year. yet tak surelah kalau tukar time tawe tu still ada iv ke idok. ok letsay ada, stanby soalan cliche je iaitu kenapa nak tukar kos?apa yang kamu minat dalam kos yang kamu apply ni? cita2, kelebihan diri. camtu la hihi

      Delete
    2. ok tq akak..semoga akak berjaya :)

      Delete
  3. salam kak, saya dapat asasi sains hyat di uia PJ,pastu kan sya trtanya2 juga pasal asasi 1 tahun dan asasi 2 tahun..kalau dpt exempted english tapi
    arab x dpt..still 2 tahun jugk ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Kalo zmn akk dulu, bio scn ni cuma ada 1 n 2 thun. So klu x lepas slh 1 exam, mmg terus dpt 2 thun. Tp skrg uia da bukak utk 1thun stgh, so klu x exit slh 1, kmungkinan dpt 1sthun stgh.

      Delete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...