SHOPPING BUKU DISINI

Thursday, 18 February 2016

CARA DOWNLOAD GOOGLE DRIVE DALAM LAPTOP

السلام عليكم

phew da lama beb tak share tutorial. kali ni tutorial for dummies. yang masih belum manja dengan google.

sebenarnya aku baru reti guna google drive lepas kelas comp sem lepas haha. lawak ke lawak? ok fine #lawakhambar

then baru terfikir kalau kat fon aku boleh download apps google drive. why kat laptop aku tak download kan? 


before that.

Dah ada apps google drive dalam laptop anda? Baguslah kalau ada.. Tak yah baca pos ni pon takpe dah. Haha. utk yang takde lagi bacalah yer. 


Hmm,aku tak surelah semua university sama ke tak style mengajarnya.

Kalau kat uia ni,guna slide kecuali subjek math. So kiteorang ada 1 laman web utk lecturer letak slide kat situ and all students download the slides from there. Laman web tersebut dipanggil itaaleem. U korang ada ke? Kalau ada baguslah. Kita geng hehe. 

 aku pelik gak ada lecturer yang tak suka upload slide dia kat itaaleem. dia prefer emel kat sorang wakil . argh lantaklah asalkan dpt softcopy slide tu kann.


Ok then,macam kelas aku dan kelas lain(kot).  Kiteorang create 1 folder kelas kat google drive. Means siapa yang ada link tu boleh access and boleh edit.

Tapi.. aku rasa lah. Ramai yang practickan cara manual. Maksud aku is..

. Bila nak download slide baru yang member ko baru upload kat folder tu. Firstkan kena  klik link tu.
 Senang cerita kena bukak chrome dulu then bukak link tu.

Then klik then kena download file dalam tu. Kiranya kalau ko nak download file baru dalam tu. Ko perlu bukak kat browser.

Bukan nak cakap kat orang lain,nak cakap kat diri aku jugak. Kah kah kah.  time internet laju, haram jadah  nak upload slide, duk buat mende lain.

 Tapi,. Time wifi lembap kalah siput time tulah sibuk nak download slide and ko maki wifi. Tak berguna weh.

So cara paling mudah is… kau download jer terus apps google drive terus ke laptop kau.

 Means semua slides baru yang member ko upload kat folder tu,secara AUTOMATIK akan ada dalam laptop kau. Waaa best ke best? Tak yah susah2 sign in bagai n klik link then klik download. TAK PAYAH!

So kat pc kau nanti akan ada file google drive. Kalau  ko letak jer apa2 file kat bahagian google drive dalam pc kau,automatic dia akan upload ke real google drive dlm chrome/Mozilla dll.

Eh faham tak ni? Ok cer tengok pic kat bawah ni. Google drive dalam laptop n kat browser.


kat laptop

kat browser



kat laptop




kat browser







kat laptop

kat browser



Hah so letsay kau nak upload something kat folder google drive kau. Kau just paste jer slide tu kat google drive kat file laptop kau. Tak yah sesusah nak bukak browser dah.

Tapi make sure ada connectionlah. Sebab dia hanya akan auto download if ada connection jer. 

Ape kau expect wifi tak dapat connect then menda tu terupload sendiri? Haha.

 Kan.. so kat mana nak download. Ok aku download kat sini tak silap. Cer try KLIK SINI.

Kalau takleh,kau search je lah download google drive for pc.

Hmm,aku nak ajar satu2 pon rasanya ekorang ni bukannya baru ada laptop. 

Pandai2lah godek yer ^^

Kalau tak faham dipersilakan komen or Tanya member ko. Takkan member ko tak gitaw kot pasal ni? Pelangkung sikit dia. Haha


 Sekian terima kasih. 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...