SHOPPING BUKU DISINI

Thursday, 24 March 2016

Sarkastik

السلام عليكم

Tahu tak sarkastik tu apa?

Sarkastik tu kata-kata yang bertujuan menyindir. dan kebiasaannya ia menyakiti hati seseorang.

Contoh sarkastik. ini contoh bila aku yang sarkastik. bukan aku,korang bayangkan ko adalah aku. haha

Situasi 1: aku kat kelas dah,kwn aku kat mahallah lagi. then kol dia mintak singgah cafe tlg ambilkan  buku aku yang tertinggal. then kawan aku tu cam berat hati nak p cafe tlg ambilkan. then bila kawan x tlg ambilkan buku tu. mula la sarkastik. " Takpela menyusahkan awak je kan ambil buku tu". padahal masing2 tahu siapa tak bawak buku kena denda.

Situasi 2: Pinjam buku dengan kawan,tapi tak sampai sehari kawan dah mintak balik, sarkastik lagi "yela,awakkan nak guna buku tu utk study,sy xpe tak study"

Situasi 3: Mintak kawan hantar ke terminal bas. Kawan tu ada motor sbb tu mintak tolong dia. then dia cam malas nak tolong hantar dgn cara suruh kita call teksi jer. Sarkastik dgn cara "Takpelah,nt habis minyak motor awk tu anta sy". Padahal hakikatnya kita bayar jer nt kt mber tu duit upah anta.

Situasi 4: kelas dah habis. Mintak tolong kawan yang nak balik asrama supaya orderkan char kuay taw 1. tapi kawan tu balas " Kenapa tak tempah sendiri?" . zappppa,ape masalah kau doe? aku mintak tolong tempahkan jer. guna air liur jer pn. nampak tak jawapan kawan kau tu sangat2 menyakitkan hati and lead diri aku jadi sarkastik.

Korang sarkastik tak? haa kalau tak baguslah. Jangan cuba-cuba taw sarkastik ni nanti jadi amalan.

Aku sedar menda ni ada kat diri aku. Not all the time aku macam ni. Mostly bila aku bengang ngan someone yang tak berterus terang and suka bagi jawapan yang menyakitkan hati,

ini plak contoh kawan yang sarkastik(menyindir/perli)

aku- tolong ambilkan sabun kat bilik.
kawan- kenapa tak ambil sendiri? kaki kau  mana?

aku-tolong ambilkan aku kat library petang ni.
kawan- kenapa tak naik bas?

aku- tolong aku baiki pensil tekan ni.
kawan- kenapa tak beli jer yang baru?

 in particular,kalau ko tak nak tolong,cakap jer lah malas ke tak reti ke ape.  jangan setuju nak tolong tapi tak tolong pon in the end.  and one more,jangan balas dengan persoalan yang 'cerdik' camtu. persoalan kau (kenapa tak ambil sendiri? kenapa tak naik bas? kenapa tak beli yang baru?). kau tahu tak sebenarnya kau maksudkan - ambillah sendiri,naik jelah bas apehal nak susahkan aku ambil kau, beli jelah baru kalau tak reti nak baiki. faham tak?

Entah ah aku pelik dowh member yang berkira ni,mintak tolong sikit pon takleh nak tolong.

Kita pon faham tak nak susahkan dia sangat tapi yelah,bukannya sesaja nak susahkan dia. ape guna member weh kalau nak mintak tolong pon susah. tapi bila kau mintak tolong,aku ok jer selagi ia tak menyusahkan aku.


Kawan-kawan species camni,tak yah lah rapat sangat ngan dia. wat sakit hati kau jer. ramai lagi kawan lain kannn.

Ok tu jer. aku tengah bengang ngan someone ni sebab dia buat aku rasa annoying. nasib lah kau bukan kawan baik aku. kalau tak memang aku dah terus terang jer. yelah,nak jaga hati mmber kannn.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...