SHOPPING BUKU DISINI

Tuesday, 26 April 2016

Cara bayar cukai taksiran'pintu online

السلام عليكم

kalau tak nak bayar cukai pintu, pastikan rumah anda takde pintu. eh boleh plak camtu? haha


haha apa2 jelah. ini kali kedua aku diamanahkan untuk membayar cukai pintu. kali pertama utk rumah kat shah alam,yang kedua utk rumah kat kuantan.

ececeh cakap cam rumah aku jer. haha ala consider rumah aku la jugak. tu rumah mak aku. bukan ke rumahku rumahmu jua? haha

utk 1st time tu aku bayar on9 jer. jenuh gak ah sebab first time kan,tak biasa. agak leceh. aku hampir give up utk bayar on9 masa tu. tapi ku gigihkan jugak utk bayar.

then utk kali ni,ingatkan nak bayar offline kat UTC,tapi ada prob plak masa tu. nak tak nak kena jugak bayar on9. aduihh. nasib la ada on9 bankin. si penyelamat. bagus siapa yang cipta on9 bankin ni,memudahkan kerja.

Ok so aku nak share camne nak bayar cukai pintu secara on9. khas utk warga pahang. utk cukai kat pahang,kena bayar kat MPK,while utk shah alam  kena bayar kat MBSA.

ok basically ada 2 cara utk byr on9 ni.

 1 ko bayar terus dri cimb/mbb kau. tapi leceh sikit la yang ni sebab ko kena godek2 on9 bankin tu.

cara kedua is. ko pergi ke laman web ebayar MPK. KLIK SINI.

KAT SINI ada manual. kalau ko jenis kena baca manual. hah better kau tengok link yang aku bagi tu.

rasanya kat manual tu dah guide kau sehabis baik. kalau kau tak ikut cara dia suruh memang kau tak dpt la.

btw, aku try byr guna cimb,dah la semalam offline. aku tak tahu apa masalah dia.sampai je no tac tu. dia tak nak p dah.

so aku end up bayar guna mbb je. lagi senang. dan dah setel pon bayaran. alhamdulillah.

Jom bayar! teknologi dah mudahkan kita so sila manfaatkan

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...