Thursday, 26 May 2016

Monday, 23 May 2016

Lelaki, Perempuan dan..

السلام عليكم


Pagi ni ada dua orang kawan perempuan aku share post sis Aiman tentang pengalaman dia hampir menjadi mangsa rogol. Aku baca dan hati aku sentap.
Sentap dengan budaya victim-blaming dalam mana2 kes rogol.

Welcome to UIA, adik2 batch 98 Maarif

السلام عليكم

Sempena result UPU yang telah pon keluar. Tak pasti bila keluar. Tiba-tiba group whatsapp Maarif- Uia yang selama ni sunyi sepi tetiba haru. mujur hp tak hang.

Thursday, 19 May 2016

Nak pergi lagi...

السلام عليكم

bila la lagi aku akan ke kelantan ye? 1st time pergi sebab lawatan sekolah. 2nd sbb misi banjir. 3nd time pon sbb misi banjir.
korang yang duk kelantan, ajaklah aku pergi sanaaa. pleaseee.... aku takde sedara duk kelantan so memang tak ahh nak pergi sana. sedangkan ganu pon aku jarang pergi inikan plak kelantan, kedah, perlis semuaaa.tadi nak cleanup hard disk. then terjumpa pic time misi banjir ritu..
nahh, aku belanja gambor. haha. jom ' cuci' mata. haha cuci lah sangattt.

Wednesday, 18 May 2016

Fussy Customer #1

السلام عليكم
post ni sesuai utk seller sebenarnya. lagi2 seller yang part time cam aku . yang tak menghadap laptop/fon 24jam.

 contoh2 ayat buyer yang fussy a.k.a cerewet tak kena tempat.

Tuesday, 17 May 2016

surat buat ex roommate #2

السلام عليكم

utk #1 ADA KAT SINI

 apa khabar ex rumetku? rindu plak tetiba... wehh soriii sebab tak contact langsung kau! jahatnya aku, sombongnya aku. tapiii. apehal ko tak contact aku?? ke kau nak tunggu aku contact kau dulu? yela2 nanti aku whatsapp kau. ape punya kawan lah aku ni. hadap whatsapp hari-hari tapi susah giler tangan aku ni nak wasep kau.

Bukan tak kenal !

السلام عليكم

alkisah tadi aku kuor makan2 jap ngan mber kat bando disamping teman member aku ni nak beli beg plus barang2. aku pon nak beli barang2 jugak even dah nak cuti haha. barang2 nak masak kat bilik. duit dah short so kena jimat sikit. ini je cara paling jimat iaitu masak sendiri muahaha.

UNGS 2040K

السلام عليكم

Alhamdulillah selesai sudah paper pertamaku. ecehh perlu ka hapdet mira oii??

haha perlu laa. nanti junior nak baca.

Soalan Lazim CFS PJ/gambang

السلام عليكم

berikut merupakan soalan yang lazim ditanya. Jika soalan dan jawapan ini tidak menjawab soalan anda. Sila komen dan akan dijawab dalam post ini.

Monday, 16 May 2016

SELAMAT HARI GURU 2016

السلام عليكم

first of all, aku rasa masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat hari guru umum buat guru di Malaysia dan khusus buat guru yang pernah mendidik aku dari alam bebudak sampailah dewasa kini.

Saturday, 14 May 2016

Susahnya nak jadi volunteer

السلام عليكم

menurut pengamatan aku.. susah jugak taw nak jadi volunteer lagi2 kalau yang best2 contohnya program di pedalaman kat taman negara, sabah, apatah lagi kalau misi ke luar negara seperti di indonesia,cambodia, thailand apatah lagi syria,jordan,mesir semua.

PERSONAL SHOPPER KARANGKRAF

السلام عليكم

wahai karangkraf, izinkan diriku untuk menjadi personal shoppermu. hihi.

Ok untuk kalian yang berada jauh nun di utagha,johor, pahang,kedah,ganu,klate,perlis, perak dll. for sure selain selangor or yang dalam selangor tapi di hulu . pointnya sesiapa yang jauh dari shah alam lah. hihi.

EVENT WAJIB DI UIA KUANTAN

السلام عليكم

setiap universiti mesti ada annual event kan... same goes to uia kuantan .

saja nak listkan. utk adik2 yang bakal masuk ke UIA kuantan ni .bolehlah aim nak jadi komiti utk event yang mana yer. hihi

STUDY CIRCLE 2

السلام عليكم

alhamdulillah sebentar tadi aku n kengkawan baru je sudah quiz(final exam) study circle. lega bila dah habis. tak cuak pon nak quiz sc ni sebab dah boleh agak soalan camne. menurut pengalaman lalu(study circle 1). soalan quiz memang tak terjangka dan even kau study. tak bermaksud ko boleh jawab. haha

Thursday, 12 May 2016

Stay positive Mira!

السلام عليكم

Post ni utk diri aku. utk bagi semangat. waa semalam tengok carry mark 1 subjek ni. serious daripada tengah makan syiokk terus hilang selera weh. Teruk. aku kedua teruk. macamana aku tahu aku kedua teruk? sebab aku tengok markah orang lain. haha. yet memang teruk giler weh. ko bayangkan 30% carrymark tu. aku dapat tak sampai 10. Serious weh masa aku tengok tu rasa cam betul ke ni markah aku? penuh kot paper tu aku jawab.


Friday, 6 May 2016

PART 2- SALAH FAHAM

السلام عليكم

korang kena baca PART 1 dulu taw. dah baca part 1 baru baca part 2. KLIK SINI untuk baca.

SAMBUNGAN...

dalam part 2 ni,aku akan cerita bagaimana semua salah faham aku tadi menjadi kekaguman.

emel sebab nak...

السلام عليكم

lately ni aku banyak dapat emel persoalan mengenai pos barang,vendor, buku dan macam2 lah.

yang buat aku terharu kejap.. ada yang mintak ajar dri aku. adoii. aku bukan cikgu. nak share pon bukannya berpengalaman sangat. juz boleh share apa yang aku tahu la. itu pon semuanya aku dah cerita kat post.

then,ada beberapa post yang aku macam tak cerita sepenuhnya. contohnya pasal tips2 . ada plak yang sanggup emel aku utk tahu tips tu. adoii. lawak. masalahnya aku dah lupa apa tips tu. itula time tulis tu tak nk tulis sampai habis,kan dah lupa.

ok la itu jer.

Thursday, 5 May 2016

BioLchem

السلام عليكم

saja share. kelmarin belajar dna replication. tahu kan dalam DNA tu ada genetic information kita. ok kali ni belajar dtails baq hang tapi baru takde la details sgt pon aku rasa. dalam 20% jer.

Cara ajar anak SPEAKING

السلام عليكم

tak pernah speaking dengan anak anda? takot? grammar tunggang langgang? no no, itu bukan masalahnya(grammar,takot). masalahnya anda tak nak mula. bila nak mula? bukankah ibu ayah guru 1 anak..

jom ikuti tips ni.

Wednesday, 4 May 2016

Mood Republik Kuantan,best ke?

السلام عليكم

MOOD REPUBLIK

Assalamualaikum, Alhamdulillah selesai sudah MR Kuantan. This is my first time buat part time kat sini. Haha. Best giler siot. Haha.
Ramai la mber Tanya macam mana kerja? Best tak? Dan paling common question is BERAPA GAJI??? Haha mesti nak tahu kannn. Ade laa,jom kerja sama2 puasa ni nanti baru aku bagitahuu. haha.
kat sini aku nak share perasaan aku sepanjang event ni. ni first time,so sorry la kalu ayat cam jakun makun sikit. biasa laaa kann. nanti second time da tak semangat camni kott. hah

Tuesday, 3 May 2016

Sudah Ku Tahu

السلام عليكم

da lama aku tak layan lagu2 jiwang ni. Ok fine kalau lagu jiwang lama2 tu layan ah jgak cam dalam diam aku  mencintaimu, hanya segenggam setia,kusapu air mata perpisahan etc. tp x bnyk pon lagu jiwang dlm laptop ni,itupon aku ulang yang sama bnyk kali tanpa jemu..