Thursday, 23 June 2016

Surat untuk Kakak

السلام عليكم

Coretan dariku untukmu
To my ‘kakak’..



Assalamualaikum kak . Saya harap akak akan sihat sepenuhnya 1 masa nanti. Maafkan saya sebab dah lama sangat-sangat tak hubungi akak.


Last saya contact akak rasanya tahun 2012 or 2013. Itupun akak yang contact saya dulu. Rindu sangat- sangat nak borak dengan akak. Lepas tu, lost contact. Silap saya, sepatutnya saya selalu update pasal akak tp sy diamkan jer. Kak, saya diam bukan bermakna saya tak sayang akak. Saya sayang sangat- sangat kat akak walaupun akak bukan akak kandung saya.

Saya dah tak ingat apa yang kita bualkan time last akak contact saya tu. Tapi saya pasti akak ada cerita kat saya pasal ujian akak. Cuma skrg sy dah lupa apa yang akak pernah gitaw sbb dah lama sangat. Pastu tadi, mber gitaw yg akak x sembuh2 lagi sampai skrg malah.. hmmm… lagilah buat saya bersalah sangat-sangat sebab tak ambil tahu pasal akak . tambah plak dengan keadaan akak sekarang.

Makin bertambah rasa bersalah ni bila skrg sy belajar kat Kuantan tapi saya lupakan akak. Saya tak jenguk akak. Sy tak ziarah akak. Sy lupakan akak secara zahir. Saya tak cuba untuk ambil tahu pasal akak.

Padahal dulu masa kat sekolah. Akak selalu ambil tahu pasal saya.
Rindu sangat time kita sebilik tahun 2009. Masa tu saya form 2, akak form 3. Saya selalu ternanti- nanti waktu akak free sebab saya nak lepak ngan akak. Yelah akakkan bz sikit dgn nk pmrnya, jdi exco asramannya. Hihi.

 Bila saya down, akak cheer me up. Akak selalu bagi kata- kata sokongan, dorongan untuk saya kekal positive. Hampir semua yang akak buat merupakan inspirasi buat saya. Saya ingat lagi, masa tu saya lemah math. Memang rasa lemah longlai time buat latihan math. Rasa cam bebal giler. Paling saya stress dgn math kertas 2 sbb xleh guna kalkulator.ahahaha

 Tapi bila dapat tahu yang akak jadi mentor untuk group math. Oh ye, akak dan F. Menda tu naikkan semangat saya untuk terus berjuang terhadap math. Dan hasilnya sy boleh bawak subjek addmath and sampai ke asasi saya boleh survive subjek math yg susah2  ni. Time sy tahu akak jadi mentor math tu kann.. memang saya pasang niat untuk jadi mentor math time form 3 nanti walaupun saya tahu tu agak mustahil.

Tapi akak mungkin tak tahu sebab masa 2010 tu akak dah pindah Kisas, saya pun dapat jadi mentor math jugak. Alhamdulillah. Saya orang terakhir dipilih untuk menjadi mentor. Memang tak sangka sangat dan sangat- sangat gembira masa tu sebab dapat jadi macam akak.

Then kan akak sorang jer yang dapat straight A time PMR 2009. Masa tu akaklah inspirasi dan model saya untuk dapat  cemerlang PMR jugak mcm akk. Memang saya aim nak jadi macam akak. Nak dapat 9a. Alhamdulillah Allah izinkan saya jadi macam akak. Sy pn x sngka sy diberi peluang utk merasai nikmat straight A. bukan jer dpt gembirakan diri sendiri, pling penting dpt gembirakan mak.
Sewaktu saya tahu akak nak pindah sekolah tu pun, sedihnya bukan kepalang. Nampaknya saya bakal kehilangan inspirasi dan model saya. Bila saya tahu akak pindah kisas. Since tu, saya pun start pasang niat nak masuk kisas, nak jumpa akak.


Dan saya memang target nak masuk kisas jer. Semuanya sebab akak. Kalau akak tak masuk kisas, saya tak kisah pun untuk terima tawaran sbp kat tempat lain. Tapi sebab akak, saya tak nak masuk sbp lain selain kisas. See? Akak sangat berpengaruh dalam hidup saya waktu tu.

Gembira campur sedih bila saya dapat tawaran SBP tapi bukan kisas. Tapi masa tu saya dah pindah kat samtish, samtish betul2 1 jalan dengan kisas. Sangat2 dekat.

Masa tu saya tekad, tak pergi SBP pon tak pelah asalkan saya dekat dengan akak walaupun bukan 1 sekolah.


Akak, sebenarnya saya pernah ke kisas tp mse tu sy form 5 n akk dh xde kt skola tu.yet sy  berharap sangat sangat dapat jumpa akak.. Masa tu samtish n kisas buat revision together utk subjek addmath. Sy ada tanya rakan-rakan baru kisas pasal akak. Tapi tu la, xde rezeki kita untuk jumpa. Saya rasa kalau saya jumpa akak masa tu. Memang melimpah air mata ni and tak mau balik. Allah Maha Mengetahui. Saya simpan rindu tu sampai sekarang.


Akak, sy ingat lagi kita pernah sembang pasal kumpulan one direction. Masa tu akak suka grup tu. saya suka lah sembang ngan akak. Feeling cam akak n adik sangat2. Boleh manja2, bergurau senda n macam2lah.

Last but not least, walaupun akak jauh di mata saya tapi ketahuilah akak sebenarnya sangat dekat dihati saya. I truly miss u. terima kasih akk sebab memahami saya sewaktu kita bersama dulu. Sudi jadi orang tengah antara sy dan dia, jdi pendengar yg setia, penyokong, pendorong, mentor, model, inspirasi saya.

Terlalu banyak hikmah bila saya berjumpa akak. Saya minta maaf kalau dah lama tak ziarah akak. inshaAllah sy akn ziarah jugak 1 hari nanti. Terima kasih kerana menerima saya seadanya..
I miss u and love u a lot. Ku kenangmu didalam doaku.


Your ‘adik’- Mierayusof


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...