Wednesday, 20 July 2016

tutorial Cara Install Office 365 bagi pelajar UIA

السلام عليكم


Tahukah anda?  jika anda membeli laptop baru, seller akan install windows dan beberapa software. Tetapi amat malang jika software yang diinstall semuanya trial version dan paling hampeh pirate.aku dah pun terkena. pity me. haha

Tahukah anda(khusus rakyat jelata UIA), anda tidak perlu berasa stress jika microsoft office anda expired(disebabkan trial version/crack/pirate).

Kini anda boleh install REAL microsoft office yang telah disediakan khusus buat semua pelajar UIA. tiada tarikh luput. boleh install  lebih dri 5 device sama ada kat fon, laptop, ipad dll.

Oleh itu, aku sediakan tutorial ini dengan harapan memudahkan ko nak install.

First thing first, sila lihat video dibawah yg dihasilkan oleh staff ITD. kalau tak silap la. aku rasa tengok video jer pon dah cukup.



walaubagaimanapun, izinkan aku mencoret.

Sila ikut langkah dibawah satu persatu

1. Sila pergi ke laman web ini . KLIK SINI 




2. Sila isi username dan password. Jika ini kali pertama anda disini, sila baca no 3.


3. Username ialah emel live uia anda,  nk senang tengok vid kat atas tu ada.

ni plak tutorial bertulis, cth awekcun@live.iium.edu.my. Setiap pelajar mempunyai emel sendiri. Mana nak tahu? sila KESINI. selepas signin --> my personal -> contact information. sila lihat bahagian emel address. hah itu username anda.
 untuk password, utk pertama kali. sila tulis iium kemudian no ic. tanpa jarak. cth iium1606160655668

4. selepas anda login, anda akan dipaksa untuk tukar pasword. sila catat pasword baru anda.

akn keluar macam ni.



5. Kemudian anda akan ke bahagian ini.


untuk install office 365,ini merangkumi microsoft word,excell,powepoint,publisher dll.

6. Jika laptop anda 32bit, tiada masalah. selepas install, boleh terus run dan guna. tetapi jika laptop anda 64bit seperti aku, sila baca step 7.



7. kat manage install. betul2 kat bawah button install yg anda tekan tadi. kemudian akan ada 2 kotak , kiri untuk bahasa, kanan untuk version. apelagi, klik la kat version tu dan tukar ke 64bit.

dan klik install. yeahh dah siapp..

kalau keluar macam kat bawah ni means tgh install lah tu. make sure donwload time wifi laju yer. supaya anda tak stress menunggu.




taraaaa, bila dah setel downloa. akn kuor lah camni. latest version lagi hahahaha.  FREE dan ORIGINAL lagi tuuu



tutorial ni applicable utk pelajar UIA jer. utk bukan UIA, aku rasa it department korang mesti ada sediakan camni jugak n mungkin lain sikit caranyaa. ^_^ 



No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...