Tuesday, 16 August 2016

ebay penipu ke?

السلام عليكم



  Selagi tak rasa sendiri selagi tu rasa tak best nak share. Ye dok?


Alkisah ini kali pertama aku beli barang  dari website ebay.com. bukan ebay.com.my taw.
So harga kat website ebay.com ni… harga dalam usd taw. So memang rasa cam kabur mata jugaklah bila tengok harga $3 utk casing fon tapi bila convert jadi rm12+. Yet still murah kan? plus FREE POS plak tu, walaupun international shipping. Kan best kalo 3usd tu sama dgn rm3. Pheww memang aku borong ah ceghitanya. Hihi.

Compared to ebay.com.my plak, still casing yang sama tapi harga lagi mahal.almost double triple dri harga kat ebay. Kalau tadi convert jadi rm12. Tapi yang ni tak yah convert pn harga jadi rm21. Bukan 12. Bukan tu jer, kena bayar kos pos rm7. Dah jadi rm28. Phew mahal2. Baik beli yang $3 .k.a rm12+ + free pos. hihi so buatlah keputusan yang bijak.


Aik beli barang oversea lagi murah drpd beli barang local. p/s: barang yang sama jer Cuma tempat beli jer berlainan.

Ok first memang rasa cam kureng yakin sebab apehal plak kos pos free. Yelah, barang oversea kot. Amboi murahnya hati penjual bagi free pos.

Second, takkan takde apa2 muslihat kot. Pheww skrg ni bahaya .. berjuta scammer.
…………………………….
Third, part paling crucial sekali is payment. Inilah detik mendebarkan bagi setiap orang lagi2 kalau first time. Risau duit tetiba hilang lah n macam2…


Bukan kat ebay jer tapi apa2 jua transaction online secara global. Mostly akan guna paypal.
Apa kejadah paypal ni? Paypal ni kiranya cam saluran pemmbayaran la. 

Yer memang skrg dah ada maybank2u and cimbclicks and bsn2u and muamalat2u n so on. Tapi itu hanya utk dlm negara. Yezza memang boleh bayar worldwide tapi LECEH. So kalau ada apa2 transaction yang melibatkan usd-rm or rm-usd. Better guna paypal.


Utk buat akaun paypal ni, bukan macam sign up fb. Isi emel, n details sikit2 camtu n terus boleh guna. No no, utk aktifkan akaun paypal ni. Kau kena daftar kad debit kau, then kena verified n so on. Agak leceh la compared to nak aktifkan maybank2u n cimbclicks.

Utk first try, aku beli barang $3usd. Convert jadi rm14++.

N kalo beli kat paypal ni, memang tak leh nak berharap barang sampai awal. Normally 2-3 minggu selepas payment. Pernah tak tengok orang jual casing fon pre-order? Hah probably dia beli dari sini. Hihi.

Kat bawah ni pic parcel yang aku dapat. Btw, dorang letak je terus barang kat dalam peti surat. Bukan macam poslaju yang ketuk pintu then minx no Ic bagai.




So main pointnya disini is… all shopping online website is trusted including ebay. Alibaba aku x pernah try lagi.nt da try aku update plak yg baru. Hihi.


Jom berbelanja dengan bijak. Kalau dah ada yang murah kenapa nak beli yang mahal. Tak gitu??? 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...