Thursday, 8 September 2016

TAA'RUF PROGRAMME KUANTAN 2016/2017

السلام عليكم


Alhamdulillah berakhir sudah induction dan Taaruf Program bagi sesi 2016/2017.
Aku as one of the committees TaWe sangat-sangat rasa bersyukur kerana terpilih untuk menjadi sebahagian daripada family TaWe.


nametag




So aku just nak share sedikit je  pengalaman aku sebagai committee bagi unit Security dan Tranport a.k.a Sentra. Alhamdulillah aku diberi peluang untuk menjadi assistant head.
Tugas as assistant tidaklah sesukar yang dijangka kerana aku mendapat seorang ketua yang sangat rajin dan prihatin lah sangat hahahah.

Oh ye, aku PIC transport. So  apa-apa pergerakan student dari 1 tempat ke 1 tempat yang menggunakan bas. Contohnya dari mahallah ke OCD dan dari OCD ke Mahallah. Maka aku orang yang bertanggungjawab untuk memastikan bas datang untuk ambil dan hantar pelajar. Maafkan aku atas ketidaklancaran proses yang berlaku. Ini pengalamn pertama aku handle menda2 ni.
Alhamdulillah semua urusan transport berjalan lancar. Pakcik bas pun sangat-sangat memahami dan baik sangattt baik  bgi aku.

Student pun tidak buat perangai melainkan beberapa orang. Biasalah kannn.
Oh ye, lupa nak ingatkan.. utk post ni, aku Cuma nak cerita yang baik-baik jer. Yang buruk-buruk, yang masin masam tu biarlah aku n komiti yang lain je yang tahu.

Bagi aku, unit sentra ini antara unit yang paling banyak berhadapan  dengan student a.k.a kerenah student.. Yelah, aku kena hadap student yang nak naik bas. Memang macam kerenah lah daripada yang simple sampailah yang complicated.

Ujian mencabar lah sangatt bila aku terlupa nak booked bas utk ke kulliyah briefing. Entah camne leh terlupa. Aku tak perasan, ahli lain tak perasan apatah lagi head. Lagilaa tak perasannn. Nasib baik ler aku sedar malam tu, then cepat2 booked. Mujurlah driver ada ramai dan alhamdulillah esoknya urusan pelajar ke kulliyah briefing berjalan lancar.

Juz nak pesan utk next time ko kerja ngan aku, jgn bagi arahan yang bertukar-tukar. Kejap jadi, kejap tak then cancel then jadi plak. Nanti aku pening dan memang kacau bilau dibuat aku nanti. Hihi.

Dan aku harap, sesiapa je lah. Once kau dah bagi mandate/amanah kat orang tu utk setel something dgn pihak ketiga. Bila kau nak update something, please lah jangan update direct dgn pihak ketiga tu. Tolong lah update dgn orang yg kau dah beri mandate tu. Sebab apa? Sebab bila kau update dgn org ketiga. It seems like no point kau bagi mandat tu. Aishh susah nak cakap. Hadam sendiri lah ea. haha

sebelum aku buat ucapan, izinkan aku memperkenal ahli sentra yang hensem dan comel sekalian iaitu..

3 sister dan 7 brother. pheww mantoppp

- Fikiri a.k.a Head
- MiraY a.k.a ssist a.k.a pemilik blog ni. lolz haha
- Aida Jebat
- Ika the cutest
- Afiq Kpop
- Malek  stylo
- Umar cool
- Faiz dickie -xde kaitan haha
- Dzul classmate ika the cutest
- siddiq baik





Ucapan panjang aku utk korang(ahli sentra) :
First of all, of koz lah aku nak minta maaf kat semua. Aku bukanlah assistant yang korang harapkan. aku ni dah terbiasa jadi kuli so bila dpt jadi assist tu mcm loqlaq pon ada. but, aku dah cuba sedaya upaya utk buat yang terbaik untuk semua.

korang, maafkan aku yang kurang alert, leka, tak concerned, terlebih fikir, tak peduli dan lain-lain.
Aku akui aku bukan seorang yang ringan mulut utk diajak berbual lagi2 dengan lelaki. Kalo ngan pompuan, sembang 3 jam pon boleh baahh. Haha. Maaflah kalau aku ada terpush korang buat sesuatu yang korang tak rela, or aku tak tolong korang. Mungkin common sense aku masih kurang.

Oh ye, tawe kali ni jugak merupakan titik perubahan nama panggilan aku which is dulu orang biasa panggil aku mira- Amira.

Tapi… since ada 3-4 orang nama Amira utk komiti tawe ni. Aku try la suruh org panggil aku mira-y.  mira+y.

Then aida n iqa x silap, dorang panggil aku miray a.k.a mirae. Mirei terus. Haha.

Actually kalau dlm kelas, memang classmate aku panggil aku Mi-ray/miray/mirae. Sbb ada 2 mira.
Dan kebiasaannya kalau ada lebih dari 1 mira kat tempat aku, aku memang takkan menyahut kalau orang panggil aku mira. Yelah, kang silap orang plak. Bila org tu panggil Amira yusof or miray, hah baru aku nyahut. Hihi.

So nak cerita banyak-banyak pun cam tak ingat dah. Cerita depan-depan boleh lah. Pengalaman manis, pahit,masin, kelat semua ada.

Last but not least, jadi komiti tawe ni serious super duper besttt sebab pengalaman tu pheww tak ternilai… takde stress-stress ni. Serious weh tak stress pon. Kalau Nampak muka aku monyok ke apa, itu bukan sebab stress tapi sebab penat. Haha jarang ah aku stress ni.. hihi.
Cuma penat sikit jer la TAPI aku enjoy jer dan aku rela berpenat daripada tak buat apa-apa. Hihi. Thank you korang for all the memories. Really appreciate it. Korang memang ohsem daebak debommm..
Sangat-sangat berharap dapat jadi komiti tawe setiap tahun sampailah aku graduate. Hihi. Sebab best sangat sangat sangattt.


Aku hadiahkan pic ni utk uols .  


ni sewaktu induction, brainstorming together.. thank you for kerepok lekor

masa ni kami dok melawat kawasan checkpoint masing-masing utk hari pendaftaran. missing- umar cool.

no komen

ni time buat video komiti. baju oreng hitam tu baju tawe comiti tahun ni

candid pic. masa ni sehari sebelum hari pendaftaran. hujan sejukkk. mail sesatt. haha



inilah kerja aku pagi2. memastikan 600 sisters naik bas ke masjid/ocd. kul 5 dah kena tercegat kat sini taw.. hiihi okeyyy jer 


kuliah subuh di ocd square

CSR bersama sis medik dan dentist dan juga bro kos. diketuai oleh bro Farahi yang berkaliber

tekun adik adik ni dengar bro farahi berucap. nais uols

qiamullail at MAC. untungla adik-adik sister ni tak perlu tidur kat OCD grand hall yang sejuk dia tahap alaska

abam abam sentra yang sedia berkhidmat untuk adik-adik




 before ba'iah ceremony. ku lihat biruu.. tengok tu pandai ea arina tengok kamera hihi. 

committee in pink mood. comel lako komiti sister tahun ni. adehhh.. semua available lagi inshaallah. berminat sila PM aboh/wali deh. hihi. 

last picture sebelum dorang berangkat balik ke mahallah masing-masing. semoga uols enjoy tawe. hakak enjoy takkan adik tak enjoy kott.


ifthar together at tanjung lumpur.

muka kenyang hati riangg.. apehal aku bambamm ngatt haha

asalnya nak mkn hidang yang 1 set rm35 utk 3 orang tapi dah x valid. terpaksalah makan western. western pon western laaa.. haha, sorry tetibasenyap time gathering tu, aku memang susah nak bercakap kalau semua nak bercakap+ tempat bising... sebab apa? sebab aku tahu suara aku ni naturally slow dan lembut. kalau aku cakap pon, dok butir so better aku senyap jer. tak gituu?? haha harap fahammmm..

uols, nak lagi next timee.. 


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...