Sunday, 5 March 2017

Review Drama Jealousy Incarnate

السلام عليكم

LELAKI DAN BARAH PAYUDARA







pernah terfikir tak anda mempunyai sahabat atau ahli keluarga atau sanak saudara yang menghidapi breast cancer? Spesifiknya insan tersebut adalah LELAKI.

ya, memang breast cancer ni selalu dihidapi oleh para wanita. tetapi lelaki juga tidak terkecuali sebab yelah, smua orang ada breast, betul tak? tak kira laki ke perempuan. Even ayam pun ada breast hihi.
tapi, kalau perempuan. its normal yelah as it has many functions rite? yet how about if it is male? how would you react?

aku tak nak cerita fakta, sebab korang boleh gugel sendiri kat gugel. aku akan paste serba sedikit info kat bawah ni.

my point is, pernah tak kau letak diri kau(lelaki) dalam situasi yang kau sendiri adalah pesakit breast cancer. aku bukan mendoakan. tapi.. juz imagine how would you do with your life when you diagnosed with this cancer?

So utk yang ada perasaan nak memahami kaum sejenis yang menghidapi penyakit yang dipelopori kaum hawa ini. aku sarankan yang teramat sangat utk tengok citer JEALOUSY INCARNATE ni.
citer ni bukan sebarang cerita. yes, memang ada unsur cinta sebab cinta adalah fitrah dan takde sorang manusia pun dapat menafikan fitrah cinta ni.

MAIN POINT drama ni ialah dia nak ketengahkan apa perasaan seorang lelaki yang ‘public figure’ dan didiagnose breast cancer. yang lebih menyedihkan, bukan dia yang sedar dia ada cancer. tetapi seorang wanita yang secara tak sengaja tersentuh dada dia, n dpt rasa something wrong dgn dada laki tu. dan laki tu disarankan utk g checkup. perempuan yang tersentuh tu pun ada masalah kat breast dia tapi its not cancer, just a small lump. tapi lelaki tu yang disahkan ada breast cancer stage 1.
yer betullah kata pujangga, perempuan boleh hidup tanpa lelaki.

Berbalik kepada cerita ni, lelaki, kalau dia dalam kesedihan. Of koz, yang diperlukan ialah wanita yang dia sayang/cinta. Sangat berbeza dengan wanita, kalau dia kesedihan, dia boleh cari ramai orang selain lelaki yang dia sayang such as bff, mak, adik or kakak. Tapi lelaki? U know better rite?

So utk lelaki yang pernah ada konflik dalam diri dia especially mengenai penyakit. No worry, pastikan anda sentiasa bersama kesayangan anda yang sentiasa menyokong anda walau apa jua yang anda hadapi.

1 menda yang paling menakutkan bagi lelaki selepas cancer ialah infertility. Or Bahasa melayunya MANDUL. Kalau perempuan mandul, itulah alasan pertama lelaki utk kawin lagi 1, kononnya nak zuriat dari benih sendiri.

Tapi kalau diri sendiri yang mandul, acane plak? Mesti korang tak nak ditinggalkan kan? nak isteri/bakal isteri korang terima korang seadanya. Actually this is the time utk korang buktikan how much you put your trust in Allah. Allah berkuasa atas segala-galanya. Bila korang rasa down sebab mandul, baca balik kisah2 zaman nabi yang lanjut usia tetapi mahukan anak. Aku ingat gitu2 je, apa2 boleh tanya  mber korang yang mungkin ingat.

Last but not least, aku bukan nak menangkan drama korea tapi masalahnya most of drama/movie korea mengenengahkan isu yang dipandang enteng oleh masyarakat. Plus, memang banyak input yang akan dapat especially  medical drama. Kalau dibanding dengan drama melayu, memang kelaut lahhh. hihi. Yes, im korea drama lover tapi tak semua cerita aku layan taw.

Sekian itu sahaja. ^_^




1 comment:

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...