SHOPPING BUKU DISINI

Saturday, 1 July 2017

Interview Yayasan Manan Amir Scholarship


Interview Yayasan Manan Amir Scholarship



Hari ni Mira nak share sikit mengenai scholarship ni. Rasanya ramai yang tak pernah dengar. Aku pon first time dengar lepas aku tahu daripada skolafund. time aku gitahu mak yang aku apply ni, mak cam tak percaya je sebab tak pernah dengar kan.

kat bawah ni info mengenai scholarship ni.

Background

The Yayasan Manan Amir Scholarship is a scholarship founded by Yayasan Manan Amir in 2017 with the objective of assisting aspiring students in local higher institutions to complete their studies. This scholarship covers tuition fees only.

The scholarship of RM 5,000 will be awarded to one or more student(s), depending on the students’ needs and the discretion of the scholarship team.

We invite students who fulfil the eligibility criteria given to submit an application. 

The Yayasan Manan Amir scholarship is a bonded scholarship. Recipients shall be required to undertake charity work including teaching English and Mathematics to local primary or secondary students in Kuala Lumpur or Selangor during semester break for the entire academic years. 

Recipients are expected to maintain a satisfactory academic results (minimum CGPA of 3.0), as well as participating actively in co-curricular activities or community service activities.

If you do not meet part of the requirements but would still like to apply for this scholarship, do send us an email at clarifying your situation and we may consider it. 

FAQ
Is this scholarship binding?

Recipients shall be required to undertake charity work including teaching English and Mathematics to local primary or secondary students in Kuala Lumpur or Selangor during semester break for the entire academic years and to assist Yayasan activities as and when required

Eligibility Criteria
Diploma/Degree students only
A minimum CGPA of 3.0
Open to All (even to 2nd and Final Year students)
Open to any course
Malaysian citizens studying in local higher institutions only
Net household income < RM 5,000

Info ini dipetik dari SINI.

Alkisahnya, aku tryla apply. Sebab utama bukan sebab kewangan pon tapi sebab aku berminat dgn offer dia which is kena contribute utk ajar pelajar2 ni. Walaupun aku sedar aku bukanlah cikgu yang bagus, but aku still nak improve diri aku. Yelah, lambat laun kena ngajor jugak kan. ajor anak sendiri. Opss Hihihi. 

Sebelum ni, memang aku tak berani nak isi apa2 scholarship/pinjaman even PTPTN, JPA, bank rakyat ke ape. Salah 1 reason ialah tak cukup syarat CGPA. Kah4, aku rasa ini je reasonnya. Even lepas min pointer pun, aku tak semangat nak apply sebab ntah ah, low confident kot.

Entah kenapa utk YMA ni, aku cam ada semangat sikit nk apply sebab aku fulfil smua syarat yg dia nak.. So aku pon apply lah since tak susah pon nak apply dia, through on9 je.

Alhamdulillah, aku dipilih utk pergi iv. Agak excited jugaklah since ini first iv scholar yang aku akan pergi, memang well prepared lah utk basic questions contohnya, introduce yourself.

Mak aku meme supportlah aku dpt menda2 gini. Tenkiu kat mak, abang, adik2 yang sanggup tunggu sejam dalam kereta sementara aku g iv.

Oh ye, utk yg dpt, mesti tertanya-tanya macammana iv dia kan.
Basically, sama je macam iv scholar yg lain. Dan ianya single iv. Means anda akan diiv secara individu oleh 4 orang.

Tips2 yang aku blh beri, jujur je dgn apa jua yg dia tanya. Kalau tak pasti, cakap je tak pasti. Tak yah tipu. Nak goreng pon, goreng hok logik2 je.

Before iv tu, aku kena isi written form. Dalam tu ada QnA. Antara yang aku ingat, dia tnye knpe pilih kos yg skrg dpt, apa academic goal, kekangan time study, kelemahan dan … ok itu je aku ingat.

Actually time iv tu jugak, salah seorang interviewer tu kabo yg jwpn aku x convincing utk dpt scholar ni. Aku pon cam speechless gak ah. Ok fine, aku sedar aku tak cukup confident utk hadapi iv ni.
Tapi aku bersyukur sebab diberi peluang utk hadiri iv ni. And aku redha je dgn apa jua result nanti. Kalau dapat, alhamdulillah. Kalau tak dapat, pun alhamdulillah, ada hikmahnya. Kan kan kan.. Bukankah Allah beri apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu.


Sebenarnya, result scholarship dah kuar pun semalam through emel. So agak2 aku dapat tak? Jeng jeng jengggggg… nantikan next post, itupon kalau aku ingatlah.

Sekian, terima kasih sudi baca.

jika ada sebarang persoalan mengenai scholarship ni, e-mail je terus dorang okay. 

                                                            ymascholarship@gmail.com 


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...