Tuesday, 10 October 2017

Amira Yusof at Skolafund.com

Assalamualaikum. Fuh, segan sebenarnya nak tulis ni tapi kena tulis jugak. Currently Mira undertaking campaign on skolafund.com KAT SINI 




Orite, basically campaign Mira ni untuk raise fund exchange study Mira ke Turkey tahun hadapan.

and actually agak tak ready jugak lah dgn soalan-soalan pedas such as "eh tak cukup duit pun nak g jugak ke?" "ramai lagi yang perlukan duit utk benda basic(makan, minum dll)", "phew, camtu eh kalau tak cukup duit?senangnya hiduppp"

In fact dah pernah kena tanya dah soalan kat atas ni. Sentap jugak lah.

Tapi bila fikir balik, money shouldn't be a problem here rite?

Mira selalu pegang kata-kata ni "Duit boleh dicari, peluang tu mai sekali je" . Easy analogy is nak kawin lah. ramai yang tak nak kawin lagi sebab duit xcukup lagi. padahal, kalau nak tunggu cukup duit, lagi 10 tahun pun tak cukup. So bagi Mira plak, duit tu no 2, sebab duit ni blh dicari. Nak n x nk usaha je. Ok berbalik kepada nak kawin tadi, bukan ke nabi ada pesan, kalau nak kaya, kawin. tapi kita semua dah dimomokkan the other way around. eh yeke? #apehalmasuktopikkawinplak

orite, utk kempen Mira ni, Mira raise fund RM5,710. Jumlah ni hanyalah untuk menampung kos-kos yang penting iaitu tiket flight balik, tempat tinggal dan makanan. Jumlah keseluruhan kos pertukaran pelajar ni, bila dikira-kira mencecah 12k! Wow, banyak tuu..

Tapi tu sebenarnya dikira sikit je taw compared kalau exchange study kat negara barat such as Canada(30k), Korea dan lain-lain.

Kenapa Mira still nak pergi exchange study ni walaupun tahu kewangan tidak mencukupi?

1. Peluang sekali seumur hidup- Yup, waktu belajar(universiti), apa je peluang yang Mira yakin akan bagi benefit kat Mira pada masa akan datang, memang Mira cuba grab erat-erat. Peluang untuk join pertukaran pelajar ni, sebenarnya highly competetive especially utk dapat sponsorship.

Untuk University(Suleyman Demirel University, Isparta) yang Mira akan pergi ni. Pada bulan 5 hari tu, masa tu nak final exam. Total of 80  list successful candidates utk uni yg Mira apply ni, and hanya 20 sahaja yang dapat scholarship. And you guesss what, Mira one of luckiest person to get the scholarship.

Masa tu rasa hepi giler, sebab result Mira masa tu biasa-biasa je. Pointer  cukup makan je. Pastu dah la masa submit form hari tu, Mira g anto transcript kat CFS which clearly state yg Mira repeat subjek BI 3x kat CFS. MUET result Mira mmg x attach sbb obviously cukup2 makan. hahah. So, memang mira tak berharap pun akan dapat biasiswa daripada Mevlana Exchange Program. Semuanya disebabkan result akademik Mira yang biasa-biasa je.

Alhamdulillah, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnyakan. Dengan tersenarainya Mira dalam salah seorang yang mendapat biasiswa(first time in my life), Memang Mira bertekad, by hook or by crook, I must let this dream become reality.

2. FIRST and not the LAST one inshaallah. Among family kecil mira, yes Mira is the first person yang dapat offer ni, it really makes my day. Weh parents ko mesti hepi ko dapat join exchange study kan. Not to forget, Mira jugak orang first among relatives yang dapat join exchange study ni. So I think this is the time for me to be a role model. Ni yang buat lagi semangat nak pergi.

3. I am halfway there! Yup, almost 50% dh siap. Offer letter dah dapat, borang-borang(outbond,indemnity, learning protocol dll) semuanya dah otw dihantar utk dptkan pengesahan. Yang belum hanyalah beli tiket flight(sbb tunggu kawan mira yang belum dpt offer letter), beli barang-barang untuk dibawa, itu je! So, Mira harap ni concrete reason why Mira berazam untuk join exchange study ni.

4. MAK! Yup, mak merupakan orang terpenting yang membuatkan Mira nak pergi sangat-sangat exchange study ni sebab mak mira support Mira dari first Mira apply sampailah sekarang. and Mira yakin, if mak mira redha Mira nak pergi exchange study ni, nescaya Allah jugak redha. So Mira perlu istiqamah dan tajdid niat utk Mira pergi ni, bukan untuk bersuka ria semata. untuk yang tak tahu, Mira ni anak yatim since umur 8 tahun lagi. So my one and the only precious berkah adalah MAK! weh nak nangis, tak leh la tulis pasal mak ni, sensitip uols.

Kenapa skolafund? Kenapa tak direct transfer ke account Mira je?

Orite, first, sekarang ni Mira raise fund dengan cara crowdfund. alah macam minta derma anak yatim kat pasar malam tu. and I want to do it in proper way. Kalau mira raise fund through skolafund, secara tak langsung uols tahu berapa banyak Mira dah raise. hope nanti takdelah yang fikir Mira ambil kesempatan. Tapi, kalau korang still nk menyumbang terus ke account Mira, 1 padang sekolah Mira tadahkan. Dipersilakan. Mira ok je mana-mana.

Harapan Mira,

Semoga kempen Mira success dalam masa berbaki kurang 23 hari ni. Kalau kenal sesiapa yang prihatin utk menyumbang, boleh lah bagitahu dia.

So Mira perlukan pertolongan sahabat-sahabat Mira baik yang Mira rapat, tak berapa rapat, kenal. kenal gitu-gitu, sahabat facebook, twitter, instagram, blog dan lain-lain. Harapnya dapat bantu support kempen Mira. kalau tak dapat sponsor wang ringggit, pasti boleh tolong Mira share kempen ni kan kan kan..

CLICK SINI UNTUK BACA KEMPEN MIRA(ENGLISH)


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^