Tuesday, 20 February 2018

MEVLANA EXCHANGE PROGRAM (MEP)

Mevlana Exchange Program


Hi, hari ni nak share mengenai program yang dinanti-nanti dan diimpikan oleh setiap pelajar terutamanya pelajar UIAM.. Tujuan aku buat post ni, untuk mengajak adik-adik semua apply MEP ni regardless masalah kewangan, family tak setuju etc. Apa yang penting? Ko nak join exchange ni!

Siapa je yang tak nak belajar kat luar negara. Turki plak tu, negara 4 musim, currency pun tak jauh beza dengan kita. Fuhh sesuai sangattt.. Kan kan kan.

Honestly, for me, pada mulanya hanya sekelumit je hasrat aku untuk join exchange programme ni. Banyak faktor yang melemahkan semangat aku nak apply exchange study ni.

Firstly, CGPA! yes, ni antara benda yang selalu melemahkan aku. Terkadang aku lupa, rezeki Allah tu luas, bukan CGPA tinggi je jadi asbab kita dapat scholarship, offer itu ini. tapi banyak menda lain lagi.

Second, family! Abah dah xde, so mak sorang jelah the only 1 yang akan concern pasal aku, so agak risau ah mak x bagi kalau aku sorang jer. Padahal, mak aku jenis supportive je kalau join programme cenggini. Yelah, once in a lifetime kan..

In conclusion, aku rasa, aku je yang overthinking. masa ni laa. entah apa-apa kan.

NOTA: application MEP ni dibuka awal tahun (feb to mac setiap tahun) iaitu pada semester kedua. Kalau korang ada masalah kewangan, aku galakkan untuk korang pilih SPRING SEMESTER untuk bagi laluan kat korang kumpul duit. Siyes sempat weh.

Sambung yang tadi. Then, masa 2nd year 2nd sem, application untuk exchange ni keluar. Aku tengok, smua senyap je macam tak berminat. Aku pun.. hmm, tak yah la kut isi klu sorang-sorang je. 

Bermulanya Allah detikkan kat hati aku untuk anta application ni, bila roommate aku, Lyn, minta aku printkan borang dia. So time tengah print tu, dia ajak aku. Aku pon tanyalah, leceh tak borang dia?
 Lyn kabo, just fill in the form, tepek gambo sekeping n submit kat admin office. Setel!

Eh senangnya, aku pon apelagi. Cecepat isi borang tu, 100% aku tiru borang lyn sebab last minit kan and sah2 aku nk sama-sama ngan dia kalau dapat. dah lah hari tu jumaat dan hari LAST untuk submit application. Disebabkan kalut nk send borang tu, aku n lyn mai lewat sejam kelas parenting. Haha. 

Lepas anta borang tu, memang aku tawakkal kat Allah, kalau dapat, Alhamdulillah. Kalau tak dapat pun, alhamdulillah, mesti ada hikmahnya kann. Bukan ke Allah bagi apa yang kita PERLU, bukan apa yang kita MAHU.

 So basically, aku apply sebab diajak member. Haha. Tapi tapi, jangan fikir aku ikut kawan 100% yer. Nantikan cerita selanjutnya dibawah.

Untuk adik-adik, bolehlah follow step akak ni. Untuk 1st stage (application submission). PLEASE Jangan kalut fikir benda yang tak penting contohnya nanti kat turki nak duduk mana, macammana kalau kat sana semua cakap Bahasa turki, kalau ada bom/rusuhan macam beberapa tahun lepas macammana plak. N paling penting, NIAT! Yer, aku tahu semua akan selitkan feeling nak travel tu. Aku pon sama weh 2x5 je! Tapi, pls jgn utamakan feeling tu. Set kan nak STUDY, belajar bahasa turki, adapt dengan new culture as no 1. Then, no 2, baru lah nak mengembara a.k.a travel. 

Pun bagaimanawalau.. jangan expect process semudah nak apply sticker kereta mahallah yer. Ada a few processes yang tak semudah ABC so kalau korang tekad nak join exchange ni, haruslah ada PENGORBANAN dari segi… anda tahu lah nanti.

Orite. Kalau program yang involve oversea ni, selalunya ada beberapa khabar angin yang obviously mitos sebab dah clearly stated kat syarat-syarat apply dan masing-masing dah besar boleh fikir rasional tapi tu lah, masih ramai yang percaya.



BERSAMBUNG.... AKAN DIEDIT DISINI.. 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^