VOLUNTEERISM

Assalamualaikum dan hai. Inshaallah diruangan ni mira share semua pengalaman mira sepanjang Mira join program kesukarelawan ni. Actually Mira still freshie dlm bidang volunteerism ni. Start berkecimpung awal tahun 2015(banjir pantai timur).Actually a little bit terkilan sebab tak start lepas SPM. takpe yang penting ada kesedaran utk join mende2 cenggini.

Actually,family Mira bukan jenis yg suka join volunteer ni,tak pernah join pon. dan awalnya mira takde 1 pon kabel yang boleh mira join misi. semuanya Mira cari kat fb,group wasap dll.
so Miralah org 1st dlm family dan dah terjatuh cinta plak ngan volunteerism ni.

 so utk sesiapa yang berminat join program macam ni boleh roger mira okay. kita boleh kenal2 dan pergi misi sama2. Kebanyakan misi,mira tak pergi dengan geng sebab malas nak ajak,sebab xde geng yg suka aktiviti ni.yelah,non profit kan.

walauapapun,para belia dikalangan pelajar2 IPT. teramatlah digalakkan join. Yelah kita nak menyumbang duit,alahai duit pon mintak ngan mak abah lagi.-kecuali yg buat 2 kerja hihi

so as student,perkara yang kita boleh sumbang ialah TENAGA dan MASA. nanti dah dewasa ada anak, masa akan terlimit utk buat kerja volunteerism ni. tenaga apatah lagi kann.

so masa nilah kita nak berbakti kepada masyarakat. kerja2 macam ni please jgn harapkan balasan berupa duit(upah). tetapi kita buat kerja macam ni  first kerana Allah Taala,2nd utk bantu orang lain,mana tahu benda kecik bagi kita tapi sangat besar bagi seseorang.  dan paling penting utk muhasabah diri. Jangan terlalu leka dengan duniawi. Ramai yang memerlukan bantuan kita.

ok itu jer. selamat membaca. dan jika ada program yang memerlukan volunteer boleh roger Mira ok. kalau Mira free Mira akan join inshaAllah. emel ke cikmira23@ymail.com.

Oh ya,actually ada misi yang mira tak sempat nak hapdet. lagi2 misi yang mira join masa kat uia ni. banyak jer. ada masa mira update. 





No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^