Friday, 14 December 2012

DARUL QURAN(PART 6)-final..


(pendahuluan)





assalamualaikum..
ok aloha...hari ni nak share 1 berita yang ehem2 rsenyer mira rasa mira ok je kot..
sebab mira dah tawakkal kat ALLAH ,walau apa jua keputusannnya..mira pasrah dan redha...
bukankah itu yang utama???
actually sepatutnya result kuar rabu lepas...
tapi disebabkan masalah tertentu..result ditunda hingga ke hari ini..(1/2/34)..

ok then...'dukacita' dimaklumkan yang mira x dpt or dalam bahasa kesat nyer GAGAL..
HE3...mira nak ucap terima kasih banyak2 kat kawan2 yang banyak2 sangat2 bagi skongn walaupun tak setandingn sokongan daripada ibu tersayang..hehe..terima kasih sangat,,,
huhu..
mira dah plan banyak dah..if mira dapat,apa yang mira kena buat,kalau tak dapat,apa yang mira kena buat...
ok then resultnya mira tak dapat..so plan mira yang seterusnya..ehem2 banyak la jugak...tapi mira serahkan kepada ALLAH  S.W.T sama ada membenarkan mira melakukannya or not...

hehe..ok la ..as bukti ...mira tunjuk pic kat bawah ni..yang mira amik drpd laman web DQ...utk kenang kenangan..lepas nih dah xde dah,..hehe


(KLIK PADA GAMBAR UTK BESARKAN )


hmm,perlu ke mira rasa malu or sedih kalau x dapat????
bagi korang guane???
hmm,bagi mira lah..mira dah set dalam kepala hotak ni...

SETIAP YANG BERLAKU PASTI ADA HIKMAHNYA



(macam trandmark blog ni)..^___^

hu2,kalau mira x diberi kesempatan utk menghafaz ayat2 suci AQ ini secara keseluruhannya(mungkin kerana dosa2 mira yang x terhitung)..mungkin ALLAH da tetapkan mira akn mengahwini seesorang yang menghafaz AQ barangkali..mne la taw!! kan3?? hehe gurau jep..tapi tolong aminnkan yup..hehe...aminnnn

saje je mira bold kan biar semua orang terapkan dalam diri memasing...he3..kan3??..
korang jangan pk kalau korang tak dapat sesuatu yang korang nak tu means korang tak layak, or what so ever la yang buruk2....jangan sesekali berpikiran sedemikian...taw!!!(nasihat)
sentiasalah berfikiran positif walau apa jua yang berlaku..^___^

n sentiasalah menjadikan ayat2 suci al-Quran sebagai panduan hidup..
contohnya daripada suraj al baqarah ayat 216 ni...



yang bermaksud  :


"Boleh jadi kamu menbenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"-surah al-Baqarah,ayat 216

he3..

ALLAH da aturkan semuanya...cuma tinggal kita ikut je..cuma kita je yang tak tahu ...

mood : masih mengumpul kekuatan utk terus maju kehadapan...agaknya itulah kali pertama dan kali terakhir mira ke DQ kat kuala kubu baru..hehe...nvm..
and mira ucapkan mabrukh utk member mira (budak srai 19 taw)..iaitu FAIZAH FAIZAR..
^___^ mira gembira sebab ade jugak mber mira yg dpt..hehe

itu je kot..

akhir kata :  SESUNGGUHNYA ALLAH SENTIASA BERSAMA HAMBANYA..inaallaha ma'ana..

man jadda wajada..

^____^

ingt...setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...


p/s : sorry penulisan agak manje2 gitu..haha poyo jep  tuhh

latest update. walaupun mira tak berjaya interview persijilin dq dan  uia. akhirnya mira dapat jugak masuk uia dgn kos yang diidamkan..^^












Thursday, 13 December 2012

cara jahit tudung tanpa awning n ala2 ariani..

assalamualaikum...


jom belajar cara jahit tudung indon.. hari tu mira beli kat space u8 tudung indon saiz L..rm 15 je..tudung nya cantik,kain tebal,n memang berbaloi!!!!!!!!!huhu...~~ sje promote...


ok la x nk tulisp panjang2...
first sekali nak ajar cara BUAT TUDUNG ALA2 ARIANI..(STANDARD)




5 je barang yang penting iaitu..


  1.   kain
  2. benang 
  3. gunting
  4. pola 
  5. template atau pola

itu je yang mira boleh sharekan..selebihnya mira serahkan kepada akak ni utk menerangkan kat korang...

itu je tutorial utk buat tudung2 ala ariani..tapi mira cadangkan korang buat lah labuh2 sikit..at least tutup habis dada2 korang..hehe
he3...

tutorial kedua yang mira nak kongsikan ialah CARA MENJAHIT TUDUNG TANPA AWNING KERAS..


tapi kalau tak paham jugak,boleh tanya mira....

^________^

p/s : setakat ni mira lom try lagi senanyer utk jahit tudung2 ni..just ushar2 je dlu...hehe..n kalau perasan sebenarnya mira tlg bagi link je..hoho


SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!



Sunday, 11 November 2012

DARUL QURAN (part 5)

ni sekadar pemberitahuan sahaja...

pemohonan DQ tahun ni,seramai 2066 yang mohon....
dan seramai 670 yang layak utk dipanggil utk interview
dan seramai 159 orang yang p temu duga kat DQ JAKIM kat kuala kubu baru...
maklumat lanjut boleh TERBANG KE SINI

klick read more..hehe


SPM 2012(PART 1)







ASSALAMUALAIKUM...

alhamdulillah selesai sudah exam spm utk kertas bm,bi math, sejarah dan matematik...
ternyata perghhhh cuak,debor,n mengantuk pon ada la menjengah kadang2..
so pe cer dak2 spm 2012 sekalian???
senang tak exam???
buat pertama kalinya..seumur hidup mira..essay untuk kertas 1 bi,cukup masa mira tulis karangannyer...


Wednesday, 31 October 2012

DARUL QURAN(part 4)

INTERVIEW REAL DARUL QURAN


assalamualaikum...
^___^

saat ini mira baru je lepas temuduga DQ n UIA kat DQ kuala kubu baru....
rasa2nya tahun ni sahaja,bilangan yang terpilih utk temuduga kat selangor semua sekali 150 orang..
satu malaysia semua sekali 800 orang tapi DQ nak 250 je rasanya la...
malam sebelum temuduga,dah try usha blog2 akak2 n abang2 yang dah p interview..macam2 peel ada..
kali ni mira nak share pengalaman mira interview DQ plak utk rujukan adik2 akan datang yang terpilih p interview...


Wednesday, 24 October 2012

DARUL QURAN (part 3)

 DEMAM DQ



semenjak dapat tahu dapat p temu duga DQ pada hari rabu depan...tetiba badan rasa seram sejuk,tekak dah mula sakit,hingus dah mula meleleh,temperature da mula meningkat sikit2..inilah yang dikatakan simptom2 takut ntah hape2 yang dialami oleh cik mira yang cuak tak habis2..mentang2 la ni temu duga pertama dalam seumur hidup...dengar cerita nanti kena speaking(biasalah tu kan kena interview), n nanti ada ujian bahasa arab...walaupun drpd sekolah rendah belajar bahasa arab tp still rse nervous....walau apa jua perasaan ku sekarang,yang penting kena cool bila sampai waktunya...yeahh...itu dia!!,...
selemah mana jua diri kita,jangan tunjuk kat orang yang kita ni lemah,biar diri kita ngan Allah je yang tahu...betol tak??kepala pon asyik pening...x taw la memikirkan spm atau rehat tak cukup...
aishhh....spm kena hadapi jugak walaubagaimanapun...yang penting hablu minaallah dan hablu minannas...
dan sebesar mana jua masalah ,anggaplah masalah tu kecil sebab kita ada ALLAH yang Maha Besar!!!!!!!!!!


Sunday, 7 October 2012

DARUL QURAN (part 1)

bagi sesiapa yang berminat untuk meneruskan pembelajaran di darul quran....
sila KLIK SINI untuk maklumat lanjut ...


Saturday, 6 October 2012

ku temui cinta - Nya..karya Dr. Farhan

assalamualaikum..nak promote sikit je...^__^
buat sesiapa yang masih belum mengenali Dr. Farhan Hadi ....
jom kita berkenalan dengan doktor muda yang berwawasan tinggi ini....
ermm,senanyer x de la kenal sangat..hehe..yang sy taw..
Dr. Farhan ni SUDAH BERKAHWIN dan mempunyai dua orang bidadari bersama isterinya yang juga merupakan novelis terkenal iaitu FATIMAH SYARHA...
ok so x nak cakap banyak..da baca belom novel2 mereka..
antara yang terhot



Saturday, 28 July 2012

kenapa ALLAH ambil daripada kita orang yang kita sayang????



kadang2 orang yang kita sayang tak sayang pon kat kita tapi orang yang kita tak sayang tu la yang sayang kat kita...hoho....
persoalan di atas....kenapa Allah amik orang yang kita sayang??tak kisah la menemui illahi,perpisahan di mata or di hati..yang penting orang tu dah x de disamping kita...


first kena ingat kita ni hak Allah n kepada Allah da kita bergantung harap,nak luah perasaan sedih ke kesal ke semuanya kepada Allah.kita kan hamba Allah,ada ke kalau seseorang hamba tu ada masalah dia p jumpa makcik cleaner,mesti la dia jumpa majikan dia..betol tak??so sama la antara kita ngan Allah,ada masalah je mengadu kat Allah yup.....in the other hand,so kengkadang bila kita taksub or syg gila kat seseorang tu..kita akan anggap orang tu milik kita,means x de sapa pon leh kacau or rampas dia daripada kita..kalau ada jugak yang nak rampas,muler la tabur janji gedik(terutama lelaki),nak belasah la apa la...menyampah!!haha...namun hakikatnya dia dan kita milik Allah...


tu je kot point nyer....
tapi senanya nak related kan ngan perstiwa yang menimpa aku...ayah aku kan dah x de en..so kengkadang terpk apa hikmahnya semua ni...apa hikmahnya Allah amik orang yang aku paling sayang???iaitu abah ku...^__^...bila pk balik,betulla,aku terlalu bergantung kat abah..sikit2 abah,sikit2 cari abah...sakit perut cari abah,lapar cari abah,merajuk cari abah....tapi aku tak pernah cari Allah.walaupun masa tu aku kecik lagi baru darjah 2...bila abah x de,aku terkapai2 sendiri2...mse tu tak kamceng lagi ngan mak...sebab abang kamceng ngan mak...biasalah tu kan...

n pemergian abah buat aku kuat utk meniti hari2 berikutnya.......aku dah tak kisah kalau mak nak hantar aku kat sekolah pondok ke apa...sebab aku ada Allah yang sentiasa menemani aku..^__^ aku tak kisah orang kata dduk asrama jauh daripada mak ...yang penting ialah yang sebenarnya waktu kat asrama lah kita dekat dengan Allah....betol tak kawan2 yang pernah tinggal kat asrama???sebab kita selalu buat solat jemaah,baca yassin,solat hajat dll...kan3????

konklusinya jika Allah tak bagi kita untuk bersama dengan orang yang kita sayang..mesti ada hikmahnya disebalik itu...

jom cintakan Allah!!!!!!!!!!!!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...