Friday, 14 December 2012

DARUL QURAN(PART 6)-final..


(pendahuluan)





assalamualaikum..
ok aloha...hari ni nak share 1 berita yang ehem2 rsenyer mira rasa mira ok je kot..
sebab mira dah tawakkal kat ALLAH ,walau apa jua keputusannnya..mira pasrah dan redha...
bukankah itu yang utama???
actually sepatutnya result kuar rabu lepas...
tapi disebabkan masalah tertentu..result ditunda hingga ke hari ini..(1/2/34)..

ok then...'dukacita' dimaklumkan yang mira x dpt or dalam bahasa kesat nyer GAGAL..
HE3...mira nak ucap terima kasih banyak2 kat kawan2 yang banyak2 sangat2 bagi skongn walaupun tak setandingn sokongan daripada ibu tersayang..hehe..terima kasih sangat,,,
huhu..
mira dah plan banyak dah..if mira dapat,apa yang mira kena buat,kalau tak dapat,apa yang mira kena buat...
ok then resultnya mira tak dapat..so plan mira yang seterusnya..ehem2 banyak la jugak...tapi mira serahkan kepada ALLAH  S.W.T sama ada membenarkan mira melakukannya or not...

hehe..ok la ..as bukti ...mira tunjuk pic kat bawah ni..yang mira amik drpd laman web DQ...utk kenang kenangan..lepas nih dah xde dah,..hehe


(KLIK PADA GAMBAR UTK BESARKAN )


hmm,perlu ke mira rasa malu or sedih kalau x dapat????
bagi korang guane???
hmm,bagi mira lah..mira dah set dalam kepala hotak ni...

SETIAP YANG BERLAKU PASTI ADA HIKMAHNYA



(macam trandmark blog ni)..^___^

hu2,kalau mira x diberi kesempatan utk menghafaz ayat2 suci AQ ini secara keseluruhannya(mungkin kerana dosa2 mira yang x terhitung)..mungkin ALLAH da tetapkan mira akn mengahwini seesorang yang menghafaz AQ barangkali..mne la taw!! kan3?? hehe gurau jep..tapi tolong aminnkan yup..hehe...aminnnn

saje je mira bold kan biar semua orang terapkan dalam diri memasing...he3..kan3??..
korang jangan pk kalau korang tak dapat sesuatu yang korang nak tu means korang tak layak, or what so ever la yang buruk2....jangan sesekali berpikiran sedemikian...taw!!!(nasihat)
sentiasalah berfikiran positif walau apa jua yang berlaku..^___^

n sentiasalah menjadikan ayat2 suci al-Quran sebagai panduan hidup..
contohnya daripada suraj al baqarah ayat 216 ni...



yang bermaksud  :


"Boleh jadi kamu menbenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"-surah al-Baqarah,ayat 216

he3..

ALLAH da aturkan semuanya...cuma tinggal kita ikut je..cuma kita je yang tak tahu ...

mood : masih mengumpul kekuatan utk terus maju kehadapan...agaknya itulah kali pertama dan kali terakhir mira ke DQ kat kuala kubu baru..hehe...nvm..
and mira ucapkan mabrukh utk member mira (budak srai 19 taw)..iaitu FAIZAH FAIZAR..
^___^ mira gembira sebab ade jugak mber mira yg dpt..hehe

itu je kot..

akhir kata :  SESUNGGUHNYA ALLAH SENTIASA BERSAMA HAMBANYA..inaallaha ma'ana..

man jadda wajada..

^____^

ingt...setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...


p/s : sorry penulisan agak manje2 gitu..haha poyo jep  tuhh

latest update. walaupun mira tak berjaya interview persijilin dq dan  uia. akhirnya mira dapat jugak masuk uia dgn kos yang diidamkan..^^












Sunday, 11 November 2012

DARUL QURAN (part 5)

ni sekadar pemberitahuan sahaja...

pemohonan DQ tahun ni,seramai 2066 yang mohon....
dan seramai 670 yang layak utk dipanggil utk interview
dan seramai 159 orang yang p temu duga kat DQ JAKIM kat kuala kubu baru...
maklumat lanjut boleh TERBANG KE SINI

klick read more..hehe


Wednesday, 31 October 2012

DARUL QURAN(part 4)

INTERVIEW REAL DARUL QURAN


assalamualaikum...
^___^

saat ini mira baru je lepas temuduga DQ n UIA kat DQ kuala kubu baru....
rasa2nya tahun ni sahaja,bilangan yang terpilih utk temuduga kat selangor semua sekali 150 orang..
satu malaysia semua sekali 800 orang tapi DQ nak 250 je rasanya la...
malam sebelum temuduga,dah try usha blog2 akak2 n abang2 yang dah p interview..macam2 peel ada..
kali ni mira nak share pengalaman mira interview DQ plak utk rujukan adik2 akan datang yang terpilih p interview...


Wednesday, 24 October 2012

DARUL QURAN (part 3)

 DEMAM DQ



semenjak dapat tahu dapat p temu duga DQ pada hari rabu depan...tetiba badan rasa seram sejuk,tekak dah mula sakit,hingus dah mula meleleh,temperature da mula meningkat sikit2..inilah yang dikatakan simptom2 takut ntah hape2 yang dialami oleh cik mira yang cuak tak habis2..mentang2 la ni temu duga pertama dalam seumur hidup...dengar cerita nanti kena speaking(biasalah tu kan kena interview), n nanti ada ujian bahasa arab...walaupun drpd sekolah rendah belajar bahasa arab tp still rse nervous....walau apa jua perasaan ku sekarang,yang penting kena cool bila sampai waktunya...yeahh...itu dia!!,...
selemah mana jua diri kita,jangan tunjuk kat orang yang kita ni lemah,biar diri kita ngan Allah je yang tahu...betol tak??kepala pon asyik pening...x taw la memikirkan spm atau rehat tak cukup...
aishhh....spm kena hadapi jugak walaubagaimanapun...yang penting hablu minaallah dan hablu minannas...
dan sebesar mana jua masalah ,anggaplah masalah tu kecil sebab kita ada ALLAH yang Maha Besar!!!!!!!!!!


Sunday, 7 October 2012

DARUL QURAN (part 1)

bagi sesiapa yang berminat untuk meneruskan pembelajaran di darul quran....
sila KLIK SINI untuk maklumat lanjut ...


Saturday, 6 October 2012

ku temui cinta - Nya..karya Dr. Farhan

assalamualaikum..nak promote sikit je...^__^
buat sesiapa yang masih belum mengenali Dr. Farhan Hadi ....
jom kita berkenalan dengan doktor muda yang berwawasan tinggi ini....
ermm,senanyer x de la kenal sangat..hehe..yang sy taw..
Dr. Farhan ni SUDAH BERKAHWIN dan mempunyai dua orang bidadari bersama isterinya yang juga merupakan novelis terkenal iaitu FATIMAH SYARHA...
ok so x nak cakap banyak..da baca belom novel2 mereka..
antara yang terhot