Wednesday, 13 November 2013

KEKASIH HALAL BY ORKID EDYLIYNE

# REVIEW NOVEL

TAJUK : KEKASIH HALAL
WRITER : ORKID EDYLYNE @ ASMA
HARGA : RM24(SEMENANJUNG)
CETAKAN : 1-2013
TERBITAN  :FAJER PAKEER



 Assalamualaikum....
tanggal ini.. tamatlah sudah aku baca buku ni..
overall aq dh agak lama tinggalkan novel jiwang rust ni...
sebelum ni aku dah mula beralih kat novel indie mcm novel abe Nami n novel Islamik by Hilal Asyraf..


aku x nak story cerita ni pasal apa..juz nak simpulkan apa yang aku dapat pengajaran daripada novel ni..
ye la,sebelum ni baca.juz baca melulu.. x terpk apa2 n x nk kaitkan pon ngan situasi sendiri sama ada situasi sekarang or coming soon.

actually kan. kisah novel ni kan3...
ehem... sorry lah yer..aku juz rasa je..yer aq sedar ikut rasa binasa.. aku juz nk luahkan pandangan jep..mohon jangan serang aku k..
ade la...ala2 kisah hidup aku.. eh x,aku belom kawin lagi.. hehe..
novel ni.. ala2 kisah hidup sorang r-tis ni.. muda lah.. r-tis tu cowok..n dia kawin ngan bakal doktor(masa tu),n baru2 ni r-tis tu kawin  ngan pompuan lain.. n pompuan tu hmm...
based on story yg aq dgr pasal r-tis tu.. r-tis tu meme dah lama ngan pompuan tu sebelum dia kawin lg ngan bakal doktor tu...tp nk buat mcmne..dia still nk pertahankan cinta lama..

ok lah x nk cerita banyak2 sebab ntah iye ntah tidak kan... cuma kadang aku terpk apa yang bakal doktor tu rasa..hmm.. ok first ko single.. then mak ayah jodohkan kau.
eh lupa,kau tu merujuk kepada wanita yep..
sambung2.. ko terima calon yang parents ko nk jodohkan tu..
dan after akad nikah.. automatically kau fall in love ngan suami kau.. *lepas malam 1 mayb...hehe
then.. x sampai setahun.. rupanya suami ko bukan ada kau sorang dalam hati dia..malah kau cuma no 2..
yang menyedihkan.. kau still x pregnant wlaupun dh dekat setahun kawin.. then,suami ko kawin lain.. ko redha(pasrah).
tup2 madu kau pregnant doe.. perghh... tekanan emosi beb... kalau aku lah kat tempat bakal doktor tu.. sah2 aku pk bukan2.. tension... dah la dia org yg kita sayang giler..then dia buat camtu..n kita x de hak nak halang smua tu plak tu.. hmm.. nt dikatakan derhaka plak..

...........................................-(penamat cerita di atas,kembali ke topik sebenar)...

ok..based on perjalanan hidup Lutfa ni.. aku nampak 1 je point utama dia yang nak sampaikan..iaitu think positive n dont judge melulu... ok cer kau bayangkan if orang yang kau sayang giler b*b* tu kan.. rupanya curang ngan kau wehh.... masalahnya sekarang..orang yang kau sayang giler tu is kekasih halal kau!!dan dia x pernah menunjukkan tanda2 kecurangan dia.. takde langsung!! adakah kau nk pretend mcm xde ape yang berlaku?? or kau nak serang couple ko then mintak cerai bagai.. ape tindakan terbagus??
bawak bincang?? kalau dia x ngaku?? walhal bukti smua dah ada cuma kau malas nak tunjuk depan dia sebab kau nak dia jujur dari hati.. means bukan ngaku lepas tahu ada bukti..ok itu kau pk sendiri..
dalam novel ni ada mengajar secara halus macam mana nak atasi masalah ni...

oh ye lg 1,masalah zaman sekarang.. time bercinta dengan orang lain. time kawin ngan orang lain.. biasanya akan ada masalah orang ketiga...sama ada kau orang ketiga dlam hal ni atau si mangkuk hayun tu orang ketiga.. bila keadaan ni berlaku,lazimnya pasti perasaan cemburu akan makin menebal sebab khuatir pasangan kita akn kembali kpd kekasih haram dia,kita kekasih halal taw..dapat pahala lagi taw..hehe.. or kau mungkin akan terpk adakah masalah yang kau slalu dengar tu akan berlaku dalm hdup ko...

ok lupakan..itu asam garam dalam berumah tangga.. aku ni over plak..umur baru 18 dah gatal cakap pasal ni.. bukan apa,kita kena b prepare..am i rite.. sila kosongkan hati anda daripada merindui kekasih yang masih HARAM untuk kita.. hukum kalau sesuatu tu haram ape eh?? jawab sendiri ok...

sebenarnya macam ni, yang penting diri kita.. kena pandai control rasa cemburu tu,tanamkan bebanyok kepercayaan kpd psgn kita,jgn tduh melulu,pk btol2 sblum bertindak n plg penting.prektiskan something yang akan mengharmonikan lagi rumah tangga..bukan merosakkan.. dah tahu psgn kita kuat merokok,nk halang pon nt x pasal2 kne penampar rite..so cepat2lah pregnant then ugut lah suami anda secara hint.. 'bang,kesian anak kita belom lahir dah tahu dia ni cacat kan..sedihnya saya.. '.. si suami akan bertanya kembali. 'yang,awat hang habaq lagu tu?? ' ... anda membalas ' xde ape,keadaan sekarang pon dah leh taw masa depan acaner,x gitu bang??'.. si suami membalas kembali ' i x paham lah you,cer habaq mai direct kan senang,tok seh ah dok pusing sana pusing sini'.. si isteri memberi sebuah buku bertajuk 'rokok nan sebatang by Nami'.. hehe.. ok dah tamat,korang sambunglah sendiri... buku tu xde kene mengena pon ngan story aku tadi..hehe..kebetuln ada word rokok tu yg aku tulis tu..

itu je rasanya..aku pon dah ngtok..esok kerja..kerja ape ntah aku ni..haha...abaikan... nak beli printer..laptop xde..ape la..ahh,lantak lah...haha.. k maaf panjang dan agak melalut..
maafkan saya..

btw,buku ni hadiah from someone.. ok thankz yaa... aq bkn jenis x hargai apa yang orang bagi walaupun aq xde apa2 perasaan kat dia.. thankz again.. tata



Saturday, 2 November 2013

Nami-Rokok nan sebatang

#post ni agak kelamun wal kelabut.. so  baca slow2 k.. hehe..
First of all..
Ni buku nami yang ketiga kalau x silap.. sepatutnya aku kena habiskan lelaki extensial tp disebabkan bahasa dia agk susah diterjemah oleh qamus dewan sekolah dan dewab orang ramai so aku pospon dlu..

sebelum tu,cakap pasal bku lelaki xtensial ni,aq dgr cte Nami x tidur taw tuk hasilkan karya tu.. aq  x tw la isi bku tu bg korang camne.. tp ape yang aku nampak dri sdut negatif is pompuan ni x ubah mcm objek se* iaitu pmuas nafsu lelaki.. yer aq fhm mmg itu fact n nfsu llki cme wanita.. tp aq nmpk cam martabat wanita ni mcm zaman jahiliyah. Maruah wanita kat telapak kasut/selipar.. cuma zaman moden ni,ia dilakukan dengan rela oleh wanita itu sendiri.. fhm x? Means kalau sorang laki tu zina ngan awek. Boleh jadi wanita tu dipaksa kan mcm zaman jahiliyah dulu dimana wanita jadi hamba s** yang keterpaksaan..tp nowadays,pompuan tu sendiri yang rela utk jadi hamba se* kpd yg bukan halal baginya..nauzubillahi min zalik smoga famili kita dijauhkan drpd brlku camtu lg2 sumbang mahram...ni sekadar pandangan pemikiran aku yang cetek,...mhon abaikan


Ok tgk tu bnyk dah aq melalut pasal bku yg xde kaitan ngan buku rokok nan sebatang ni.. jom sambung  lepak ngan rokok nan sebatang ni dlu lah..
Ok first assumption aku.. hmm .. bku ni nk story sal ape eh.. hmm... ok yang aku tahu mula2 ade 2 je watak iaitu Wan dan Romi.. N rupanya Wan ni nk ajk Romi travel luruh semenanjung utk rasa makanan yang ada..*disebabkan rutin harian Romi ialah makan nasi goreng buatan tamil nadu kat seksyen ** yang juga merupakan rumah lama aku)ok then mse dorang singgah kat temerloh. Lepak umah Rudi ni n rupanya Rudi nk ikut dorang travel..

pastu bila sampai kat mana entah.terserempak plak ngan Bunga Ramona. Giler klasik nama awek ni.. nk djadikan cerita si bunga ni otw nk ke singapore utk jmpe boyfie siber dye yang kononnya hensem sangat tu.. haha..

oh ye.lpe si Romi ni ade hati kat si bunga ni sebenarnya.. tp malangnya si bunga ni naive sangat x nampak smua tu.. hmm... smpailah 1 arini si boyfie bunga ni reveal the truth bcoz truth never fade kan?bak kata Ammar..huhu... apelagi frust tapi x tonggenglah macam orang lain slalu buat tu.. Hehe...
aku faham apa yang Wan rasa tapi aku tak rasa dia patot wat camtu kat Romi... kita x boleh nk samakan diri kita dengan orang lain.. mentang2lah kita pernah lalui sebelum ni.kita xleh lah buat kat dia mcam yang kita pernah kena.. pada pendapat aku lah.. haha..
ok then pemikiran wan aku rasa terlampau ntah apa2 walaupun logik je sebenarnya.. dia terlalu banyak mempertikaikan sbab tu lah jadi cam tu.. as muslim,dont judge a book by its cover(betol ke idiom yg aq selitkan ni?)lah kan.. kalau dia x solat.ko bersyarah kat dia itu ini pon kadang x guna gak.. why not hadiahkan something like sejadah,kopiah or something.. walaupun tu trick biasa nk dakwah at least ade lah korang wat something.. manusia ni. Kalau cakap.mostly masuk kanan kluar kiri lah.lubang idong lah.lubang pusat lah dan smua lubang yang ada kat badan kita.. hehe.. aku rasa aku banyak berkias yang agak merepek.. haha..
Ok then aku respek romi sebab dia cuba utk ikut fitrah.. huhu eh yeke? Myb la.. aq pon rasa x slah pon pemikiran romi tu sebab dia ditakdirkan cmtu.. memang cara hidup wan aku rasa lagi happening tp sebenarnya nothing... dan aku rasa wan sebenarnya diberikan banyak kelebihan utk dia ttup kekurangan yang dia ada... ape aku merepek ni.. huh susah nak describe si wan ni.. kalau aku jmpe dia lah kan.. aku juz berharap dia akan jaga hablunminaAllah wa hablu minannas... kita hidup sementara utk mati. Dan kita mati utk hidup selama2nya.. am i rite???

Dah banyak aku membebel ni. Entah betol ke x aku pon x tahu.. andai kata Nami baca ni.. sorry lah yer... nk sorry pasal ape eh?? Apa2 lah kalau ada terguris hati.. apa yang aku rasa itu yang aku tulis.. yer aku tahu ikut rasa binasa.. tp nauzubillahi min zalik xnk lah jadi camtukan..


hmmm Last but not least...aku nk bg 4.8 bintang lah ok x?? Bhse ok than lelaki xtensial n diorama ape ntah x ingat aku.. hehe.. Nama Nami tu kan.. aku pk tu gabungan awal nama Nana(NA) dan Mira(MI).. So NA+MI.. rite??? Ok jadilah NAMI..  Cob tu stand for Cobbain(kurt Cobbain)..haha tu pada pandangan aku lah... kenyataannya aku x tahu.. sapalah aku ni utk tahu smua tu.. hehe.. K tata .. Oh ye. Gambar nt lah tggu ble aku on kat notbuk.. bila entah... hehe.. sabaq naa.. kalo x sabaq sgt p gugel lah.. hehe.. 

Saturday, 15 June 2013

Ta'aruf Week at CFS IIUM 2013/2014

latest upate..

WISH UTK ADIK2 YANG BAKAL MASUK UIA
Assalamualaikum semua. bakal penghuni mahallah di CFS IIUM.

ahlan wasahlan!

 utk yang dapat offer mesti berdebar-debar nak melangkah alam u. weehuuu.. akhirnyaa..
ok then nk share lah sikit expperience kat adik2 yang bakal masuk CFS IIUM kat petaling jaya ni..

antara kelainan orientasi kat CFS IIUM ni..

  • x guna nama orientasi,suai kenal,destini siswa tp satu2nya u yang guna word arabic..iaitu TAARUF...~bukan itu jer,setiap aktiviti kat cfs ni akn dimulai dengan taaruf. trust me!
  • kalau kat u lain, minggu suai kenal,kena buat banyak aktiviti itu ini ,LDK lah tapi  kat cfs ni dijamin 100% tak de semua tu.. yang ada ialah briefing jer manjang siap ada test lagi aw..bukan 1 je test tapi  4 test(akan diterangkan kemudian)

itu je senanyer..hehe


disebabkan ana dapat kos yang diidam2kan since kecik lagi iaitu Engineering.. so ana kne daftar yang paling awal iaitu pada 8 jun 2013...ok je la,rilek je,aktiviti x bnyak siap leh tidur,jalan2,lepak2 lagi..

daftar ari sbtu(utk kos engin),ari selasa ada EPT,APT dan FKT..hari khamis lak de TEnT. Ape kebendenyer EPT,APT,FKT dan TEnT ni??

  1. EPT- English Placement Test(3jam)
  2. APT- Arabic Placement Test(2jam)
  3. FKT-Fundamental Knowledge Test(30 minit)
  4. TEnT- Tilawah Entrance Test(x tentu)
EPT- ade 2 part,reading dan writing..lupa plak,ni ada TIPS nya.yang reading tu MCQ(multiple choice question) so korang leh tembak2 je..writing tu ada 2 part,iaitu 1 dia bg graf(x kisah la apa2 smede pie,line dll) dan kne trgkn pasal graf tu. 1 lagi pasal pendapat kita..cthnya,study abroad is more better than study local? do you agree?

APT- tgk contohnya dlu..tp berdasarkan pengalaman ana.. Hmm,agk mencabar gak lah soalan dia..hehe. Kalau vocab lack,mmg payah sikit la..

FKT- ni ujian asas fardhu ain.cthnya dia tanya air wadi tu apa?,apa perlu buat kalau tergelak time solat,berapa period wanita period,dll ..x delah susah mana pon as long korang amik tahu pasal mende ni,no hal lah nak jawab..~mcm ana leh jwb je..hehe..oh ye,soalan dalam BI ok..bukan malay..huhu..pandai2lah..

TEnT- yang ni paling senang rasanya. korang juz kena baca ayat yang org tu bagi. If korang baca lancar,baru korang kne tasmi'. Tapi if korang baca pon mcm gagap,banyak salah,dia x kn tasmi' korang. dan biasanya akan ditasmi' 1 surah drpd surah ad-dhuha sampai surah an-nas. ~ana kena tasmi' surah al-'adiyat..alhamdulillah.. :)

selanjutnya biar gambar yang berbicara.... ^^


view from Mahallah Zainab Jahsy(mahallah paling cantik n cool)..huhu..

memang penat nak sampai ke atas ni taw..

comel je bilik ana..alhamdulillah... ^^


view from..err...haha..kawasan bilik..

briefing for APT,EPT,FKT dan TEnT

view from tangga Mahallah Zainab(ZC)





contoh senarai nama dan venue utk EPT,APT, dan FKT



Mahalah Zainab


Mahalah Zainab

Mahalah Zainab


Mahalah Zainab




my sporting roommate.. ^^

otw to motivational talk.

ahli b4-4** mahallah Zainab..










nmpk x kat bangunan tu terpampang huruf C dan N..
stand for Cultural Night









at ZC square~badminton court..
waiting for al-mathurat and perform Maghrib berjemaah..



Bai'ah Ceremony

ehem..huhu

rasanya x de banyak mende nk share...cuma nak pesan,bakal2 junior cfs iium...x kisah lah korang background drpd SMK,SBP,MRSM,SABK, Maahad dll.. please lah...jge aurat,ikhtilat dll... actually mnde tu kita dah tahu tapi kadang buat2 x tahu or x nk amik thu dgn rizen rimas,kongkong lah... may Allah bless u guys..^^ tajdidkan niat,masuk cfs iium bukan utk kekalkan/bawak tabiat lama(buruk) kita tu tapi cuba utk memperbaiki diri ke arah lebih  baik. takde sapa marah pon if kita berubah jadi baik exc SYAITAN. ok my dear.. n ingt,yg kita kne izzah(bangga) bawak nama ISLAM,jgn cemarinya dengan perangai kureng elok kita. dan paling penting ialah TAWAZUN(seimbang)..^^ study study jugak tp hablu minaAllah wa hablu minannas kne jaga.. ^__^ kalau kita leh hbiskn mse 10 jam utk study,xkn x leh nk luang 10 minit utk mengaji...psttt,ni nasihat utk diri ana  jugak...

dan lagi 1 nasihat sis..

ALLAH BAGI APA YANG KITA PERLU,BUKAN APA YANG KITA MAHU..

senang cerita cam ni lah,kita rasa  target nak dp asasi 1 thun je tp tup2 2 tahun... kalau ikutkan mmglah stahun tu bez sbb jimat masa study,tp dlm mse yg sme,cer pk balik,mesti ada hikmahnya kita x dpt asasi  stahun tu.. DIA MAHA MENGETAHUI..

maaf jika ada unsur riak,takabbur..mohon teguran daripada anda semua..sekian...


p/s: masa tawe ni berlangsung. uols kena pakai tudung puteh jer taw utk sisters. lepas tawe ikut suka nak pakai apa.. please respect comittee.. kesian dorang nak jaga uols yang ramai ni..hihi


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. inshaAllah kalau aku online, aku sentiasa on9 YM aku. ku tunggu PM mu di YMku.  jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi. no mengorat2. okay haha

Monday, 3 June 2013

TUHAN LEBIH SAINTIFIK BY DR. FARHAN HADI

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..
ini buku ke 4 Dr. Farhan yang telah ku baca..yang 1, Denyut Kasih Medik,Cintaku Kerana Agamamu,Ku temui Cinta-Nya dan yang latest setakat ni Tuhan Lebih Saintifik.. ^^

harga runcit: RM 16.00
tebal : 360ms
genre : x reti la nk tentukan ni..

intro :
Dia mengira Sains boleh menolak kewujudan Tuhan dan Sains boleh menjelaskan segala-galanya,rupa-rupanya Sains membawa kepada tuhan dan tuhan adalah penjelasan kepada segala-galanya

First aku selak kat bahagian prolog,makk aii sedapp je baca..mula2 lagi dah masuk pasal tajuk Manusia daripada Beruk?? Oh ye,ada 2 prolog yer.
sebelum tu  jom baca sinopsis dlu

sinopsis :
Dr. Donald merupakan seorang pensyarah muda berketuruna india yang mengamalkan dan memperjuangkan fahaman tidak percayakan Tuhan atau ATHEIS. Dia sangat yakin akan kebenaran fahaman yang dipegangnya dan sering menyellitkan fahamannya di dalam kulliah anatomi kepada pelajar perubatan.
Dalam masa yang sama,Ustaz Hanafi pula begitu taksub dengan aliran tradisional. Sekiranya Dr. Donald menolak agama secara total dan mengganggap sains adalah segala-galanya. Ustaz Hanafi pula menolak sains secara total dan mengganggap kemajuan sains adalah Yahudi dan Kristian yang boleh membawa kepada neraka,termasuklah bidang perubatan. Pertembungan pemikiran pensyarah Atheis,ustaz tradisional dan seorang doktor pakar islam pasti akan menyajikan kisah-kisah dan perdebatan yang menarik untuk dihidangkan kepada para pembaca.

meh nk story mory sikit,ini sinopsis oleh aku..(ayat kat bawah ni tulis sendiri taw),xde amik kat mana2,sori if ada tersalah fakta ke ape,tolong tegur..pleasee

Buku ni mengisahkan seorang pelajar perubatan tahun 1@ 2 yang bernama Faiz di sebuah kolej. Memandangkan dia seorang ketua kelas maka dia terpaksa selalu bersemuka dengan profesornya yang mengajar anatomi iaitu Dr. Donald. Dr. Donald ni pula seorang yang memperjuangkan fahaman tidak mempercayakan tuhan; Atheis(tiada agama). Baginya siapa yang ada agama maka org tu menolak sains dan vice versa. Dan juga dia percaya alam ni terbentuk dengan sains.. Bukan ciptaan sesiapa.. Semakin hari semakin rmai pengikut Dr. Donald ni dan ini merisaukan Faiz selalu ketua utk pelajar islam at situ. Faiz sendiri selalu digasak soalan yang menguji akidahnya seperti poligami, dan macam-macam lagi lah.

Ditambah pula dengan seorang ustaz di kolej tersebut iaitu Ustaz Hanafi yang tazkirahnya berbaur racun utk membunuh semangat pelajar perubatan dengan mengatakan semua ilmu perubatan yang dorang belajar ni asalnya daripada kaum Yahudi dan Nasrani. Ustaz Hanafi jugak menakut-nakutkan pelajarnya dengan ayat al-Quran/hadis, 'Siapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia tergolong dalam kaum tersebut'.


1 hari,datang seorang pensyarah yang bernama Dr. Ahmad Zabidi iaitu seorang pakar bedah jantung. Kedatangan beliau memberi sejuta makna buat pelajar perubatan kerana beliau sering memberi tazkirah berupa ingatan dan semangat umpama baja yang ditabur pada tanaman.~ x tahu ayat yg sesuai dah..hehe

 Dr. Donald menyambut baik kehadiran Dr. Ahmad Zabidi namun sebaliknya buat Ustaz Hanafi,dia begitu benci dengan Dr. Ahmad Zabidi   sehingga mengisytiharkan Dr. Ahmad Zabidi murtad,menyebarkan ajaran sesat,pengikut syiah di blognya. Sehinggakan pihak JAKIM datang untuk membuat siasatan apabila ada seseorang(Ust Hanafi la,mne de ore len dah) membuat laporan mengenai Dr. Ahmad Zabidi yang menyebarkan ajaran sesat. Benarkah???

Dr. Donald pula semakin bersemangat untuk mengadakan sesi diskusi mengenai agama dengan Dr. Ahmad Zabidi. Yang mana pada mulanya beliau berasa dirinya sudah mantapp dengan segala ilmu sains dan mampu mematahkan hujah Dr. Ahmad Zabidi,akhirrnya semakin  hari semangatnya dan keyakinannya pada Atheis semakin luntur apabila dia bukan diskusi dengan Dr. Ahmad Zabidi untuk mencari kemenangan tetapi untuk mencari kebenaran.

Apakah pengakhirannya? Adakah Dr. Donald berjaya merealisasikan impiannya utk menyebarkan fahaman Atheis di Malaysia??? Adakah Ustaz Hanafi masih dengan kejumudannya? Adakah Dr. Ahmad Zabidi ditangkap oleh JAKIM atas laporan yang mengatakan bahawa beliau menyebarkan ajaran sesat itu benar??

JENG JENG JENG....

nak tahu kenalah baca sendiri..huhu..

di akhir post ni aku sharelah sedikit petikan daripada buku TUHAN LEBIH SAINTIFIK ni utk tontonan yang belum baca dan harap sangat korang pon baca jugak..

ini salah satu pandangan negatif sesetengah masyarakat yang tidak memahami konsep sebenar perkahwinan

hukum poligami.... ^^ ya,poligami itu memang dibenarkan dalam islam dan termaktub dalam kitab suci al-Quranmalah tidak ada sesiapa pon yang boleh mengatakannya haram. Tetapi,kita kena tahu tujuan sebenar poligami pada zaman Rasulullah sebenarnya ialah untuk  MENGEHADKAN BILANGAN ISTERI dan juga beberapa faktor lain yang munasabah,bukan untuk memuaskan nafsu semata-mata macam orang zaman sekarang buat..utk yang x tahu, pada zaman dahulu(arab jahiliah),para lelaki mempunyai ramai isteri sehingga mencecah berbelas-belas. huhu..

korang baca lah sendiri yup.. ^^

yang kat dalam kotak merah tu untuk menjawab. Bila tuhan mula-mula muncul?


kat atas ni jawapan bagi orang yang memandang -ve kat ubat2 ..huhu

dalam kotak biru tu kata-kata daripada Dr. Donald yang setuju dengan seks bebas dengan alasan ada kondom la,doktor akan jumpa penawar untuk penyakit terbesar akibat seks ni. Dalam kotak merah tu plak jawapan daripada Dr. Ahmad Zabidi. 

kat dalam kotak merah itu adalah sebahagiann daripada bait-bait puisi yang ada dalam Bibble. Puisi tu pon pernah aku baca dalam novel kak Maya Iris sebelum ni yang berjudul Ku seru Namamu Kekasih. Perghh,lucah gilerr beb..huhu

soalan yang dikemukakan seseorang individu mengenai bait2 puisi diatas(kotak biru) dan kotak merah tu plak jawapan pendeta tu...jawapan paling bongok pernah aku baca..ade ke patot utk mengajar manusia mmbezakan yang mana buah dada dan yang mana buah rambutan.... what the???

dan JENG JENG JENG...
kat bawah ni adalah buku yang aku dok potpet(bg pandangan) sebentar tdi..boleh dapatkan sekarang..
xde lah  mahal mana, rm16 je.. ^^


1 info tambahan : Atheis yang paling berpengaruh abad ini ialah Dr. Richard Dawkins. Leh Sarch google pasal beliau. dan buku beliau yang femes yang aku tahu ialah The God Delusion(leh search google gak)

sekiannn

Sunday, 2 June 2013

KU SERU NAMAMU KEKASIH by MAYA IRIS

Bismillahirrahmanirrahim..
ini novel ke 3 kak Maya yang aku dah baca.. ^^ x smpai 2 hari pon bce..huhu

dan ini sebenarnya buku kedua kak Maya,buku pertama beliau CURAHAN CINTA NIAGARA dan buku terbaru beliau setakat ini ialah MAHAR CINTA CINDERELLA. 

watak utama: Mira dan Farhan


watak utama: Rayyan,Zaim,Hanisa dan Mark


watak utama: Nur Sayang dan Dr. Andrew..

Harga runcit : RM24.50

bg aku mana2 bku yang page less than 500 n harga above rm20 dah dikira mahal..hehe..

..............................................................................................................................................................

  
Sinopsis :

Rayyan,gadis yang sanggup berkorban apa sahaja demi teguhnya cinta pada Kekasihnya. Dia sanggup memutuskan tali pertunangan dengan Zaim supaya mendapat keredhaan Kekasihnya yang satu.
Hanisa,gadis keliru yang terpaksa meninggalkan dunia yang dikasihinya kerana kebahagiaan yang dikecapi berakhir dengan kesengsaraan. Dunia yang pada mulanya indah hanya palsu belaka.
Zaim,lelaki yang tudak pernah terfikir jatuh cinta dengan gadis bertudung yang mengamalkan cara hidup Islam dengan sepenuhnya. Namun,dia sanggup melakukan apa sahaja demi membahagiakan hati seorang kekasih.
Mark,lelaki yang sedang tercari-cari kekasih sejati. Kekasih yang dapat memberikannya kebahagiaan yang hakiki.
Sebuah kisah empat watak yang berbeza latar belakang yang masih tercari-cari cinta sejati di sebalik bayangan semalam. Dalam pencarian mereka,seruan kekasih manakah bakal menggegarkan jiwa? Seruan kekasih yang manakah yang menjadi janji yang akhirnya tertunai?

1 menda yang aku kagum pasal buku ni,kat setiap bab,akan ada 1 hadis riwayat Muslim,Bukhari,Tirmizi,Abu Daud,Ahmad dan juga beberapa potong ayat al-Quran yang ingin dicontohkan/diiuraikan dlm bab itu. Kiranya kalau ada 100 bab,maksudnya ada 100 hadis/ayat al-Quran. Nampak tak kat situ,dalam membaca kita jugak boleh pelajari ilmu2 hadis2...

Masa baca tu memang akan ada rasa nak cakap ' kesiannnya','sampai hati dia', 'lah,macam tu ke?','perghh,x sangka betol', dan banyak lagi...  biasanyakan kalau kita nk baca someting tu,mesti akan agak dlu apa ending dia.. huhu mcm aku lah... pada pandangan kasar aku,akhirnya Rayyan akan kawin ngan Zaim tp disebabkan sinopsis dah cakap yang Rayyan akan break dengan Zaim so aku jangka of koz la Rayyan akan kawin dengan Mark plak.sebab??? sebabnya watak utama dalam novel ni cuma 4 orang je iaitu Zaim,Mark,Rayyan dan Hanisa.. huhu..tp kadang pk balik,kalau Mark kawin dengan Rayyan,,siapa yang nak kawin dengan Hanisa?? Zaim dengan Hanisa??? ohhh pleaseeeelahhh dorang ni x ngam langsungg....
ok2 itu pandangan aku sebelum baca buku ni,tapi lepas aku baca tu baru aku tahu kisah sebenarnya..hoho..

dan 1 lagi yang sentiasa menarik hati aku untuk baca karya kak Maya ni... bila beliau ada menyelitkan unsur perbandingan agama,dan juga beberapa hujah untuk menolak para kristianist yang berusaha cucuk jarum nk lemahkan semangat orang islam.. seriously,drpd buku CCN,KSNK dan MKC,semuanya ada diselitkan... bagus2... setuju sangat2!!!

Karya Kak Maya langsung tidak menghampakan aku malah aku tertunggu-tunggu karya terbaru beliau dengan isi yang lebih bermanfaat sesuai dengan marcapada ini.. ^^

sekiann....







Saturday, 18 May 2013

BAU SEMANGAT ANAK MUDA(BSAM)-review

Assalamualaikum...

*ok minggu ni aku rajin update blog sebab :(...lepas ni nk sambung belajar dah...huhu ceh alasan poyo gilerr ahh..hehe

buku kedua karya Nami yang aku baca selepas ACT...

rebieww..

Mula2 aku ingatkan Hafiz watak utamanya. Oh,rupanya tidak! Bahkan Nizam.. Hoho siapakah Nizam??? Alahai,watak utama buku ni lah! Kalau tengok tajuk,ni mesti nak cerita pasal dak2 ler ni..huhu...tp dok eh,citer ni era lewat 90an smpai 200*~x ingt plak

Iaitu since Nizam ni darjah 3(9 tahun) sampai lah 27 tahun. Perghh lama tu...tp  mak ai bukunya nipis je 161ms je pon,3 kali lebih nipis drpd ACT aku rasa.. Kisah bermula bila Nizam jumpa ngan band Paku Tekan. Masa tu lah Nizam start join jamming,blaja men gitar bagai.. Malangnya hero pujaan mereka,vocalist Nirvana kalo tak silap aku, Kurt Cobain namanya,telah mati BUNUH DIRI..huhu..

since tu,band Paku Tekan dah 'bubar' secara x rasmi kerana bersedih atas pemergiaan hero mereka.. Then ditakdirkan Nizam ni jumpa cewek cun nama Liza,merangkap ketua kelas n peminat Nizam..huhu. N lepas tu jumpa ngan mamat leleh sederhana yang bernama Hafiz.. n mse tu lah Nizam ni geng ngan baru dia iaitu abe Lam,Ail n Rafi. Nizam jadi vocalist,abe Lam n Hafiz jadi gitarist,Ail n Rafi aku x ingt..

Abe Lam ni dia meme x bnyk ckp tp sekali dia cakap,perghhh hanguss rentunggg beb....yang bestnya,abe Lam cuma rapat ngan Nizam je walaupun abe Lam lagi lama kenal Hafiz,Ail n Rafi..huhu n malangnya Abe Lam meninggal dalam 1 kemalangan jalan raya...huhu n kesan daripada pemergian abe Lam tu...geng dorang berpecah n bawak haluan masing2...

n sampai lah umur  Nizam ni 27 tahun. Tatkala itu,beberapa impian yang tertangguh dek kerana masalah yang melanda telah muncul kembali dengan  hadirnya watak-watak yang lama menyepi...ececeh..hehe...faham x???

hehe meme saje je nak wat karangan x bertauliah supaya korang baca....

itu je..memandangkan buku ni nipis je so review aku pon 'nipis' gak..

so itu je..sekiannn...



* oh ye,lepas aq bce buku ni baru aku tahu feel bebudak punk,grudge,~itu je yang aku ingat...seriously aku bkn nk jadi macam dorang cuma hmm nak taw je pemikiran dorang ni guane.....ternyata sama tapi x serupa...eh yeke?? haha maybe la

sekian.. 
wassalam..

Thursday, 16 May 2013

Awek Chuck Taylor(ACT) novel

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum...

lepas baca or sebelum baca post ni.. dan specel utk yang x p tengok teater ritu...bolehlah  JENGUK SINI.. 

cover baru ACT



*post ni x sesuai guna 'ana'..kne guna 'aku'....harap faham...


ok..aq x ingt ni rebiew novel yg keberapa but...erghhh ohsem giler story dia....

firstly ade org tu dia perli aq sbb bazirkan duit beli bku..~aq ade guna duit ko ke??? xde en?? so shut up!!
dan aku x kenal langsung sapa Nami Cobb Cobbler ni..~sbb aq jenis beli bku based on the writer,bkn tengok tajuk best terus beli...TAKK ceh,apa yang x cik mira oii.....dulu la aku x kenal,sekarang aku kenal je Nami ni,dia je x kenal aku..k fine x pe x kisah pon...
sambung..
mse ngah lepak2 kt MPH,then ttbe tersentuh lak bku ni..mak aiii auto tgn ni nk bce sinopsis..alahaii jatuh hati plak  ngan sinopsis dia..mmg nk rembat je bku tu tp mse tu poket kering plak...bawak rm10 n ic je kot..haha punyalah malas (mse tu)..
balik umah,aq ushar2 dlu bku tu,rmai yg ckp best la itu ini..ok lpas ni kalo p,aq nk rembat..haha...
aku habiskn masa 3 HARI je utk khatam weh..itu pon sehari x smpai 2 jam pon aq baca..^^
thankz to him sebab 'temankan' aku semalam...^_^

mula2 selak buku tu..hmm,not bad..hehe..n perghh,dah cetakan ke 8,baru 3 tahun..susah nk jmpe buku indie yang cecah smpai cetakan ke 5++.. ^^ so nmpk x kat situ abe nami berjaya pecahkn rekod tu..

ok2 jom baca..
watak utama dlm cerita ni aku rasa 3 orang je sbenarnya iaitu Hafiz,Nana n Mira.

Hafiz : dia ni aku rasa x de lah hebat mana,n hmm ade lah ala2 orange dlm Le Gardenie~yg slalu kelihatan naive n innocent. Camne eh,couple dengan kakak tp jatuh cinta ngan adik. Maksudnya feeling kat adik lagi kuat lah lagi2 bila Mira x nk gtaw reason kenapa famili dorang tak leh balik Malaysia. Aku rasa kalau Mira gitaw je sebabnya hari tu,mesti Hafiz akan stay ngan Mira je..menurut pandangan aku.

Mira : Sis ni fuhh x reti aku nak describe sbb agak complicated..eh ye ke? Yang aku ingat Mira ni kalo cakap macam keretapi Shinkansen,n nerdy sbb ada jadual hidup sndri even weekend,penyayang tahap gaban kat Nana sampai sanggup buat apa saja,sanggup berkorban,n dia akan cakap je direct kalau ada something yang dia  x puas hati~teringat time raya tu n dia sound Fadilah...hehe... dan aku dpt rasakan perasaan Mira(adkh sbb nme aku pon mira?? err) bila terpaksa terima hakikat yang adik dia declare ngan Hafiz plak....bukan apa,cuma Hafiz je yang rapat ngan nana,xde lelaki lain even Faisal tu pon Nana x nk,Nana nk kat Hafiz je..~untung lah Hafiz ramai orang syg...hehe..hmm,tp aq rse dlm kes mira ni,rela dalam paksa..am i rite?? hehe

Nana- dia ni aq rse lgi cun drpd Mira,tp both cantik of koz.. cuma hmm,dia ada penyakit astma yang agk kritikal(sme mcm tok aku) n allergik yg teruk gak iaitu allergik giler ngan kacang... dia ni x pernah ada boyfie disebabkn masalah pertuturan~gagap...so ramai org ske gelakkan dia. so dari situ dia down utk bergaul ngan orang ramai. Orang yang rapat ngan dia cuma Mira n Hafiz je..dan hmm itulah since Kika(kucing Nana) mati,n Hafiz sorang je yang ada mse tu. aku rse mse tu perasaan cinta tu mekar berbunga dlm hari dia..n tp nk wat cmne en,org yg disukai 'milik' si kakak. tp finally Nana declare gk ngan Hafiz..yeahh... ^^ n yg sedihnya part last tu, Hafiz bg lgu 'when your gone' by Avril~aq pon ske lgu ni..haha..esoknya(kalo x silap),time Hafiz p register utk sem 2,mse tu la dia dpt tahu yang Nana dah kembali ke rahmatullah...


n takziah juga di atas pemergian Mira~realiti kerana breast cancer. aku dah stalk habis Mira punya blog,tumblr,komen dia kt post org lain. then aku pon dah stalk tumblr,twitter,formspring Nami...n juga dah stalk semua lah yang berkaitan ngan watak2 ACT ni....semoga roh sis Mira n Nana dicucuri rahmat..

itu je la kot...aq bagi 4.5/5 bintang je....actually nk bagi 5/5 tp sebab bahasa agak mencarut di situ so kena kurengkan sikit...hehe...

rasanya sampai situ je,tapi sebenarnya nk tulis panjang lebar tp memandangkan hmm seseorang telah melukakan hati aku  semalam so dah x de mood sgt nk tulis... so aku akhiri post ni dengan beberapa petikan drpd buku tu..jemput baca...


ni time hafiz n mira dah nak break..



tips utk bela diri time prektikal.hehe. baca yang start perenggan ke 2



detik2 terakhir nana wif hafiz

detik perkenalan Mira dan Hafiz.

yang sebelah kanan tu aku baru baca sikit...^^ohsem gak ah..mmg datang semangat anak muda tu


aku rse ni poem utk nana or dari nana kalo x silap..


al-fatihah....
sila guguel utk lihat wajah kedua2nya... ^^
aku x leh nk tunjuk kat sini sbb dua2 free hair..nt x pasal2 aku pon dapat saham



ni antara komen mira dalam realiti yang aku godek2 kat gugel..hehe..aku x ingat post pasal apa..tp ni jwpn sis tu..

oh ye,korang nk ke link utk tumblr,formspring,twitter watak2 ACT ni??? haha kalo nk,sori gua x leh bagi direct je..lu cari lah sendiri..bukan susah pon,gugel kan ada..haha..
1 link-rm1.
sila pm kat fb..


sekian...itu je..

^^


jangn lupa baca link yang aku bagi kat atas tu..kalau x leh bukak sila inform yer...hihi














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...