Thursday, 24 January 2013

Fiksyen 302- RAM





Assalamualaikum sebagai pembuka bicara..^___^

kali ni ana nak sharekan 1 buku yang patut dibaca utk peminat cerita thriller..

sebab cerita dia ni memang sadiss,,kejam,penuh muslihat,dendam dan banyak lagi..

oh ye,ana juga ada jumpa trailler utk cerita ni..rasanya utk yang belum baca lagi novel ni memang sesuai sangat2 tengok...
pe lagi..

yang kat bawah ni utk bhg 1.




dan yg kat bawah ni utk bhg 2






nak ana story sikit ke???

malas lah nak story cuma nak bagi pendapat ana je mengenai novel ni...

ehem2,novel ni mula2 baca x terasa seram lagi..tapi start part Farid kena tangkap sebab bunuh datuk Mahali tu dah start seram2..pasal Dina Din tu laa..x paham jugak,Dina dah mati tapi gaya nya macam dia still hidup..
kalau pasal cinta,memang x obvious langsung,yang ana perasan pasal perasaan Alias dengan cik Norhafiza Izzura(peguam Lan Lani),dorang ni saling menyukai tapi disebabkan kes bunuh2 ni lah dorang x dapat nak luahkan perasaan masing2...

x de watak utama dalam novel ni rasanya..sebab dia cerita pasal semua orang dalam semua bab...then,time tengah2 dah nak masuk klimaks,muncul Rita sebagai watak baru..mula2 ana ingatkan Rita tu watak sampingan je tapi rupanya telahan ana salah..Rita juga memainkan peranan penting rupanya..


dan yang paling penting sekali ialah dalang disebalik semua pembunuhan Mubarak,Sabri,Datuk MAhali dan sorang lagi ana x  ingat.rupa2nya perencananya ialah ZONAN>>dia ni dikatakan roh jahat yang x berwajah.dan dia memperalatkan pesakit mental iaitu Lan Lani,Jimmy Yeoh,Prikash Kumar dan Farid Jaa'ah sebagai alat untuk dia melunaskan dendam .


tapi apa motif Zonan ??kenapa dia buat cenggitu ???dan siapa Zonan yang sebenarnya???semuanya terjawab apabila  anda selesai membaca novel ini...


seriusly kalau baca langkau2 memang x kan paham,so kena baca dari kulit ke kulit...

^____^ selamat membaca...

sekian

p/s : inilah novel pertama RAM yang ana miliki..setakat ni baru ada dua termasuk novel Sunan Musafir..tapi yang Sunan Musafir tu not my taste ..hehe..sekarang ni ana dah beralih selera..ana dah x minat novel cinta semata2..ana minat novel cinta tarbiah or novel thiller...peace!!..^____^




Thursday, 17 January 2013

Matahari by Hilal Asyraf

Assalamualaikum....
buku pilihan ana kali ini ialah buku MATAHARI karya Hilal Asyraf...
buku ni baru la lagi..tahun 2011....
best ke x buku ni??
bagi ana,buku ni memang bagi tarbiah utk sesiapa yang menghayatinya...

buku ini bukan novel ya tetapi ianya sebuah kompilasi cerpen karya Hilal Asyraf yang telah di himpunkan...




hah inilah buku yang ana maksudkan..

kali ni ana nak story mory sikit pasal isi kandungan buku ni..hehe(sementara ngah rajin).

kat dalam buku ni ada 18 cerpen keseluruhannya ada  menyentuh mengenai sahabat,percintaan,pengorbanan dll...

ana senaraikan  kesemua 18 tajuk cerpen tu ye..


  1. Matahari 1
  2. Matahari 2 
  3. Bulan
  4. Tidak ingin kau pergi*
  5. A.I.A-nak tahu maksudnya kena baca sendiri
  6. Mencari illahi
  7. Ekspedisi cinta*
  8. H.I.V- hari ini valentine*
  9. Menjemput bidadari*
  10. Masyitah-nama isteri Hilal Asyraf,,hehe*~~~sedihh,huhu
  11. Ikhlas~~betul2 tersentap
  12. Kisah seorang Arnav*~~kisah ni memang perghh,besttt
  13. Hari2 terakhir-xde,hilang..
  14. Warkah dari palestina*~~menyentap
  15. Aku memanggil kamu
  16. Mana tuhan kamu?
  17. 999+1*
  18. Sang penyeru*~~betol2 menyentuh hati....x sanggup nak baca buat kali ke dua
ana teringin nak kupas sikit pasal tajuk yang ke 4..kisah pasal seorang sahabat ni yang sering bermimpi pasal sahabatnya yang bernama Hazlami akan meninggalkan dirinya buat selama2nya...so semenjak tu,dia caring sangat pasal member dia ni...memang korang akan tersentuh la dengan cara dia caring tu...last but not least,akhirnya bukan sahabatnya yang pergi dulu tapi dirinya..memang sedihh.T___T.

then nak sentuh pasal tajuk ke 11 iaitu ikhlas.ia menceritakan bagaimana seorang anak yang menolong ibunya bukan kerana keikhlasan tetapi ada ayam di sebalik maggi...dan bagaimana ALLAH membalas atas pebuatan si anak itu dengan sebenar2 keinsafan dalam diri anak tersebut...nak thu lebih lanjut..bace lerr..

last but not least,tajuk ke 12..Arnav tu nama orang kot. dia ni daripada kecil sampai la besar memang x ngam ngan ayah dia...kenapa x ngam???ada lah sebab dia kena baca sendiri...macam2 yg dia kena tanggung sebab perbuatan ayah dia..but dia x pernah berdendam ngan ayah dia,sampaikan 1 hari ni..dia cipta 1 lagu khas utk menyatakan cinta dan kasih sayang terhadap ayahnya...semua puji lagu dia..malangnya ayah dia sendiri x ske ngan lagu tu,malah suruh dia delete lagu tu...dia rasa sedih sangat...huhu kesudahannya kena lah baca sendiri.


last n comfirm last,korang hayati lah betul2 ye pasal cerpen yang last tuh...walaupun ia ntah berlaku ke idok kat bumi ini suatu masa akan datan waallahualam..tapi hmm...susah nak describe...pleasse amik pengajaran yup...

oh ye,ni saja nak gtaw..penulis buku ni dah berkahwin pada 7.7.12...huhu kalau nak tengok video dorang kahwin boleh la  tgk kat bawah ni.hehe..sweet sangat...macam




dan kat bawah ni majlis pernikahan ustaz hassan adli..lagi sweet..seriuly betol2222x tipu!!








pstt,actually ustaz hassan pernah jadi fasilitator ana masa ana p kem (x ingt kem apa) kat masjid almukarramah kat damansara...masa tu ustaz hassan masuk pertandingan akademi AQ..mse tu la ana kenal ustaz hassan ni..tup2 setahun kemudian ustaz ni masuk imam muda musim kedua..lagi lah ana excited..hope dapat suami macam ustaz hassan ni..sedap mata memandang,soleh dan....subhanallah....untung kedua2 tangan..hehe..ya ALLAH ,semoga amira dikurniakan pasangan hidup yang soleh dan mampu membimbingnya ke jannahmu dalam mencari redhaMU ....amin..

^___^ sekian..sory melalut sampai kawin2..hehe


Saturday, 12 January 2013

novel DENYUT KASIH MEDIK

Assalamualaikum....

tulus dari hati ana bahawasanya jiwa ini meronta- ronta utk tulis pasal novel ini utk antum n atunna yang masih lagi belum membacanya...walaupun ana tahu novel ni dah lama keluar tapi x pe lah...better late than never

ingin ana uar-uarkan kat semua sahabat2...moh laaa pakat baca novel ni sama2..seriusly sangat2 banyak info yang boleh antum dan antunna dapat...

ana kupas sedikit pasal novel tarbiah islamiyah ini...

watak utama dalam novel ini ialah Dr. Muslih...dipendekkan cerita,novel ni mengisahkan mengenai pengalaman Dr. Muslih sebagai doktor..yang kena melayan pelbagai ragam manusia disamping menyebarkan dakwah kepada pesakitnya ..dalam masa yang sama,Dr. Muslih terpaksa 'berpuasa' selama mana dia menunggu detik 15 Syaaban untuk membina masjid yang diredhai ALLAH...terdapat juga tips2 utk pasangan yang ingin bernikah...^____^

nak tahu lebih lanjut kenalah baca sendiri...ape lagi...dapatkan sekarang....

harganya rm 22..kalau nak murah belilah kat popular,guna kad pelajar popular...huhu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...