Sunday, 31 March 2013

VT by Hilal Asyraf





Assalamualaikum...

hari ni review pasal novel VT by Hilal Asyraf..


novel ni dah lama dah sebenarnya..thun 2009 rsenyer..mse tu ana f2...
tp ana baru beli bulan 2 ni..hehe ...itu pon sebab tengok 'orang tu' baca...
ini novel ke 3 abe Hilal yang ana miliki..
yang pertama iaitu Matahari..ana beli tu masa trip ke sg haji dorani..utk kelas 5 naim..hehe..de diskaun lagi tu..

                           



      


ok2...mula2 sekali ..ana gtaw dlu maksud VT tu ialah Volleyball Team(VT)..
bku ni bnyk mengisarkan permainan bola tampar....
xde pasal cinta monyet,beruk ke ape..x de langsung..
ohh,kalo x de,best ke ?
of koz..bnyk moral yang ana dpt drpd buku ni...
seriously 2 perkara yang ana paling ingat ..
1. tawazun
2. izzah

betul,ana rasa ia 1 prinsip hidup yang bagus utk diamalkan..taw x maksud izzah n tawazun..izzah tu meme ah nme ore tp kan ade bnyk maksud.. tawazun tu maksudnya seimbang...maksudnya dalam apa2 jua yang kita lakukan mesti kena seimbang lah dunia dan akhirat...cthnya dlm sukan bola tampar(dlm VT),utk berjaya,of koz lah kena banyak praktis sampai beribu2 bahkan  berjuta2 kali barulah boleh pro..n x kan praktis je? berdoa?qiamullail?tahajud?semua tu x yah ke??...disinilah kita kne tahu yang orang berjaya ialah orang yang seimbang duniawi dan ukhrawi dlm hidupnya...

dlm novel ni juga banyak part2 yang menyentuh hati ana as a woman...sikap coach Hussam/Saiful untuk mendidik anak muridnya..kire top lah...ana tabik spring...

n sikap setiap pemain VT yang pada mulanya sangat2lah terukkkk!!!! tp x delah smpai membunuh,merogol,maksiat bagai....~itu dosa besar...cthnya mcm kurang ajar,merokok, dll gitu..

oh2 izzah tu belum cerita lagi...izzah tu maksudnya bangga...means kat mana2 jua kita berada hatta berada di negara yang jumlah orang islamnya x ramai,kat u,kat pasar cthnya...kita kena izzah..nak izzah dengan apa??
kita kena izzah dengan agama kita....means tunjukkan kat orang lain yang agama kita ni agama yang terbaik ....tp tokseh lah promote..ckuplah dengan penampilan dan akhlak..ctnya hormat orang tua,berpakaian sopan dll....

itulah serba sedikit..nak cerita panjang2 takut korang bosan plak...so ana suggestkan drpd korang dok baca/tengok mende x senonoh or yang x bermanfaat...better korang layan novel karya Hilal ni...dengan tagline 'Mari Menjadi Hamba'..memang sangat sesuai dengan kita semua yang sememangnya hamba Allah...

sebagai penutup post ni..eceh...

ana sertakan poster2 yang kata2nya ana petik drpd novel VT ni...hehe...
xde lah lawa mana pon..biasa2 je..cuma hope amik isi yang ana nak sampaikan..
semua ni ana buat sendiri taw..huhu..so please appreciate..kalau nk kopi paste pon...hmm..silakanlah,,
hope ana dapat saham berupa pahala...insya Allah,...


























 





































sekiann...penuhi hidupmu dengan amalan dan sentiasa mencari keredhaanNya..

^__^  kita semua adalah pendosa..tetapi kita semua punya harapan untuk berubah dan bertaubat..

Friday, 22 March 2013

Result SPM 2012 Amira yusof

Assalamualaikum...
^__^ tengok je tajuk Result SPM ana mesti excited nak baca..kih3
result ana biasa2 je wehh
x gempak mana pon...
jangan ingat time pmr straight a ,time spm pon straight a jugak....no no
ana dah pernah ingtkan...
and nak story lah sikit time 21/3/13 ni...

pagi tu...
ana sampai sekolah dlm pukul 9.45am..
pas tu p kat musolla..
tp ana x sempat join solat hajat/dhuha..
so duduk la kat belakang ngan member2,aisyah,wiya,qila,mida,laila n sadida..
lepas tu baru teringt yang tepat pukul 10 boleh cek result guna sms..
then ana pon hantar la msj kat 15888...~~tanya kawan guane nak hantar..haha

oh ye,drpd pagi x makan apa2..meme lapar habis lah...
padahal mak masak makaroni goreng..hehe...
then pkul 10 lebih tu masuk dewan..
tunggu punya tunggu....
dah dekat pukul 11 tpi belom start lgi..
so ana pon p kantin utk beli something to eat..hehe..beli mihun..apelah..
then makan lah kat dewan..haha
time ngah makan tu,acara nak start..ana stil makan lagi mse tu
then time nak umum yang dpt 7a tu..
selera nak makan dah semakin berkurang walaupun stil lapar time tu..
itulah pagi tadi x nk mkn..
betul...terus mati selera..
haha...
alahai,nama ana x de kat 7a..
xpe2 myb kat 8a~~perasan
lepas tu cikgu terus umum sampailah yang dpt straight a plus..
memang dah sah2 ana bukan tercalon yg dpt 7a-11a....x de rezeki
ohh nama ana x de.....
tetiba mesej masuk..
ana pon read lah msej tu..
and mesej tu drpd 15888...
ana dapat tahu result ana sebelum dpt result..
mungkin Allah nak pujuk hati ana...
ana speechless..x taw nak cakap apa melainkan alhamdulillah..
walaupun x straight a...
walaupun x dpt 7a dan ke atas..
tp alhamdulillah ana bersyukur sangat..
hati ana rasa bersyukur...mungkin inilah yang terbaik untuk ana...
setiap yang berlaku ada hikmahnya kan?
hehe..
tapi yang ana x sangka...
subjek yang time trial ana dpt C...
time spm ana dpt A+...
antaranya ialah..jeng3..
meme terkejut ah...
iaitu subjek PQS...
betul...time trial tu ana dpt paling corot..sebab  kalau ikutkan subjek PQS merupakan subjek paling senang nak skore tpi ana sebaliknya....
sbb ana x baca buku...ustazah pon risau ngan ana..
bila tanya,x dpt jawab..aishhh apa nak jadi..spm dah dekat...
paper PQS hari rabu
iaitu kertas terakhir...
akhirnya bila ana tnye ustazah..guane????
ustazah kata ustazah x leh nk tlg exc kamu buat bnyk latihan past yer..
ok lah...kebetulan ana ada buku past year PQS.....
ana hafal apa yang ana buat analisa jee...
and ana yakin bahawa ini merupakan pertolongan daripada Allah..ana sebar2kanlah kat kawan2 rapat ana..
dorang pon hafal apa yang ana hafal..
n alhamdulillah..hampir 90% yang ana buat analisa tu masuk exam...syukur sangat2...
sebab tu bila ana tengok slip.ana tgk markah PQS dulu..n ternyata Allah kurniakan A+ kat situ...
ape lagi,ana cium pipi ustazah jamilah n ucapkan terima kasih atas nasihat dan dorongan...
Walaupun ana tahu pqs x membantu sgt tp ana bersyukur...sekurang2 nya subjek PqS tlg cntikkan result ana...hehe...

Ana bnyk b+... Dan cuma perlukan 1 je lgi gred utk naik ke a-.. Kalau x dah straight a dah,..hehe..
Xpelah,Allah nk uji...ana terima dengan redha.tp seriously x puas tatap result tu..
Rse cm x percaya..
Subjek addmth yg slme ni ana sokmo dpt e dan g- kadang2 je c.
Tup2 muncul a dlm spm..alhamdulillah..tq cikgu fauzan n cikgu rosli.^__^

Lepas ni tggu ke matriks or asasi..hope sangkut salah 1.. X kisah la mana2 kos pon...
Harap sgt..sbb kalo kire maritokrasi..ana hampir dpt 80.. X bnyk ponnn..haha

Yelah,nk bersaing ngan beribu2 lagi manusia yang dpt 8a..aduii...
Semoga nasib menyebelahi ana..

Setakat ni ana berpegang prinsip..
Kita mudahkan urusan orang lain,Allah will permudahkan urusan kita..

^___^

Utk yang dpt 8a,9a,10a,11a tu...
Ana ucapkan tahniah...
Ana pon senanyer nak result mcm korang tp xde rezeki..
Mungkin. Itu yang terbaik utk ana..

Ana redha..mse jumpa mak tu,xde air mte pon yg keluar ,.sbb ana dah pasrah segala2nya kat Allah..

Tp maafkan ana mak,ana x dpt berikan yg terbaik utk mak ...mungkin bukan sekarang tp kemudian hari..ana akan berusaha2 bersungguh2 lepas ni...
Hakikatnya result ni merupakan yg terbaik spnjg ana dpt sbelum ni..
Ok lah ana sertakan gred yang ana dpt..korang pandai2 lah kire..haha

Kalau korang perasan,bnyk tulis tertinggi..sbb bnyk b+... Hehe
Mak ana ckp sbb ana suka minum air hundred plus..~~ hakikatnya x pon

Itu jee...
Utk yg dpt semua gred..jgn sedih2 ... Ini baru permulaan...jgn cpt mengalah...

Sekiannn...

Oh ye,tq utk yang mesej,kol,and macam2 lah..tanya result ana ....^__^ thank you for caring about me...i am very appreciate it...seriously..smlm hmpir 30 orang yang ana chat kat fb...aisyehh...
Korang ni,,taw la ana ni hot kat fb..kih3 perasan sat...

P/s: mak ana kabo sepelat2 ana dlm speaking mcm ore bogor pon boleh dpt b utk bi..haha..







Monday, 11 March 2013

Senarai Kolej Matrikulasi di Malaysia

Assalamualaikum..utk yang nak link semua kolej matrikulasi kat malaysia
^___^
kalau ada yang tersilap or tersalah link..hope tegur lah yerr...

1. Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
2. Kolej Matrikulasi Melaka
3. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
4. Kolej Matrikulasi Perlis
5. Kolej Matrikulasi Labuan
6. Kolej Matrikulasi Johor
7. Kolej Matrikulasi Perak
8. Kolej Matrikulasi Kedah
9. Kolej Matrikulasi Pahang
10. Kolej Matrikulasi Selangor
11. Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah
12. Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang
13. Kolej Matrikulasi Teknikal Johor
14. Kolej MARA Kuala Nerang
15. Kolej MARA Kulim


p/s : tika ini diriku masih menunggu result spm yang akan keluar pada minggu depan..apakah aku akan masuk matriks???or asasi?or form 6,sits for STPM?or diploma??semua urusan aku serahkan kepadaNYA..



Monday, 4 March 2013

Mahar Cinta Cinderella by Maya Iris..

Assalamualaikum...

^__^
Ini novel ketiga kak Maya..novel pertama beliau,Curahan Cinta Niagara dan Ku Seru Namamu kekasih....

Jom baca ayat kat belakangbuku ni..

Pertemuan pertama Nur Sayang dan Dr. Andrew bagaikan dongeng Cinderella. Doktor berbangsa cina itu menyelamatkan jururawat pelatihnya dengan menggunakan sepasang kasut. Walaupun Nur Sayang berasa terhutang budi,namun dia membenci Dr. Andrew kerana sering menggelarnya ' Islam Celup'.

Jiwa Nur Sayang juga tertekan apabila perkahwinannya dengan Kamil asyik tertangguh. Dia sedar dia bukanlah gadis pilihan ibu Kamil. Dia juga bimbang masa depannya dengan Kamil akan berakhir seperti nasib ibunya.

Dr. Ehsan muncul dalam hidup Nur Sayang selepas Dr. Andrew gagal memurtadkannya. Dengan cinta yang sudah lama terpendam, Dr. Ehsan melamar Nur Sayang tetapi ditolak oleh gadis itu. Dr. Ehsan membawa rajuknya ke Palestin.

Lalu,Nur Sayangmengutip sisa hidupnya yang masih panjang bagi memperbaiki diri. Dia akhirnya melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan ke Mesir. Di sana, dia terperangkap dalam revolusi mesir menggulingkan presiden.

Apakah cinta dongeng Cinderella berjaya membawa kebahagiaan lewat jam 12? Ataupun hidup ini tidak semestiya berakhir seindah sebuah dongeng??

Amacam? Drpd petikan kat atas tadi tu..korang perasan x ada 4 watak iaitu Nur Sayang,Kamil,Dr, Andrew n Dr. Ehsan.. Huhu sje je.. Mula2 baca..try la jugak predict apa yg jadi..tp cuma 50% je betul...

N kan ada time Dr. Ehsan ke palestin utk bawa rajuknya tu...kat sana mcm2 peristiwa berlaku sehinggakan 1 kakinya dipotong...dan rupanya mereka pernah duduk dlm 1 tmpt yg sme tp msing2 x sedar..huhu..

Cerita dia memang besttttt....seiouslyyyyy......^___^

Kenapa tajuk buku ni mahar cinta cinderella...bg ana lah akn..sebenarnya ia simbolik kpd perjuangan Dr. ehsan utk menawan hati Nur Sayang sampaikan bergadai nyawa...^__^

Tggu apa lagi..jom dapatkan sekarang..ecehhh promote plakk..hehe



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...