Sunday, 31 March 2013

VT by Hilal Asyraf





Assalamualaikum...

hari ni review pasal novel VT by Hilal Asyraf..


novel ni dah lama dah sebenarnya..thun 2009 rsenyer..mse tu ana f2...
tp ana baru beli bulan 2 ni..hehe ...itu pon sebab tengok 'orang tu' baca...
ini novel ke 3 abe Hilal yang ana miliki..
yang pertama iaitu Matahari..ana beli tu masa trip ke sg haji dorani..utk kelas 5 naim..hehe..de diskaun lagi tu..

                           



      


ok2...mula2 sekali ..ana gtaw dlu maksud VT tu ialah Volleyball Team(VT)..
bku ni bnyk mengisarkan permainan bola tampar....
xde pasal cinta monyet,beruk ke ape..x de langsung..
ohh,kalo x de,best ke ?
of koz..bnyk moral yang ana dpt drpd buku ni...
seriously 2 perkara yang ana paling ingat ..
1. tawazun
2. izzah

betul,ana rasa ia 1 prinsip hidup yang bagus utk diamalkan..taw x maksud izzah n tawazun..izzah tu meme ah nme ore tp kan ade bnyk maksud.. tawazun tu maksudnya seimbang...maksudnya dalam apa2 jua yang kita lakukan mesti kena seimbang lah dunia dan akhirat...cthnya dlm sukan bola tampar(dlm VT),utk berjaya,of koz lah kena banyak praktis sampai beribu2 bahkan  berjuta2 kali barulah boleh pro..n x kan praktis je? berdoa?qiamullail?tahajud?semua tu x yah ke??...disinilah kita kne tahu yang orang berjaya ialah orang yang seimbang duniawi dan ukhrawi dlm hidupnya...

dlm novel ni juga banyak part2 yang menyentuh hati ana as a woman...sikap coach Hussam/Saiful untuk mendidik anak muridnya..kire top lah...ana tabik spring...

n sikap setiap pemain VT yang pada mulanya sangat2lah terukkkk!!!! tp x delah smpai membunuh,merogol,maksiat bagai....~itu dosa besar...cthnya mcm kurang ajar,merokok, dll gitu..

oh2 izzah tu belum cerita lagi...izzah tu maksudnya bangga...means kat mana2 jua kita berada hatta berada di negara yang jumlah orang islamnya x ramai,kat u,kat pasar cthnya...kita kena izzah..nak izzah dengan apa??
kita kena izzah dengan agama kita....means tunjukkan kat orang lain yang agama kita ni agama yang terbaik ....tp tokseh lah promote..ckuplah dengan penampilan dan akhlak..ctnya hormat orang tua,berpakaian sopan dll....

itulah serba sedikit..nak cerita panjang2 takut korang bosan plak...so ana suggestkan drpd korang dok baca/tengok mende x senonoh or yang x bermanfaat...better korang layan novel karya Hilal ni...dengan tagline 'Mari Menjadi Hamba'..memang sangat sesuai dengan kita semua yang sememangnya hamba Allah...

sebagai penutup post ni..eceh...

ana sertakan poster2 yang kata2nya ana petik drpd novel VT ni...hehe...
xde lah lawa mana pon..biasa2 je..cuma hope amik isi yang ana nak sampaikan..
semua ni ana buat sendiri taw..huhu..so please appreciate..kalau nk kopi paste pon...hmm..silakanlah,,
hope ana dapat saham berupa pahala...insya Allah,...


























 





































sekiann...penuhi hidupmu dengan amalan dan sentiasa mencari keredhaanNya..

^__^  kita semua adalah pendosa..tetapi kita semua punya harapan untuk berubah dan bertaubat..

Monday, 11 March 2013

Senarai Kolej Matrikulasi di Malaysia

Assalamualaikum..utk yang nak link semua kolej matrikulasi kat malaysia
^___^
kalau ada yang tersilap or tersalah link..hope tegur lah yerr...

1. Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
2. Kolej Matrikulasi Melaka
3. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
4. Kolej Matrikulasi Perlis
5. Kolej Matrikulasi Labuan
6. Kolej Matrikulasi Johor
7. Kolej Matrikulasi Perak
8. Kolej Matrikulasi Kedah
9. Kolej Matrikulasi Pahang
10. Kolej Matrikulasi Selangor
11. Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah
12. Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang
13. Kolej Matrikulasi Teknikal Johor
14. Kolej MARA Kuala Nerang
15. Kolej MARA Kulim


p/s : tika ini diriku masih menunggu result spm yang akan keluar pada minggu depan..apakah aku akan masuk matriks???or asasi?or form 6,sits for STPM?or diploma??semua urusan aku serahkan kepadaNYA..



Monday, 4 March 2013

Mahar Cinta Cinderella by Maya Iris..

Assalamualaikum...

^__^
Ini novel ketiga kak Maya..novel pertama beliau,Curahan Cinta Niagara dan Ku Seru Namamu kekasih....

Jom baca ayat kat belakangbuku ni..

Pertemuan pertama Nur Sayang dan Dr. Andrew bagaikan dongeng Cinderella. Doktor berbangsa cina itu menyelamatkan jururawat pelatihnya dengan menggunakan sepasang kasut. Walaupun Nur Sayang berasa terhutang budi,namun dia membenci Dr. Andrew kerana sering menggelarnya ' Islam Celup'.

Jiwa Nur Sayang juga tertekan apabila perkahwinannya dengan Kamil asyik tertangguh. Dia sedar dia bukanlah gadis pilihan ibu Kamil. Dia juga bimbang masa depannya dengan Kamil akan berakhir seperti nasib ibunya.

Dr. Ehsan muncul dalam hidup Nur Sayang selepas Dr. Andrew gagal memurtadkannya. Dengan cinta yang sudah lama terpendam, Dr. Ehsan melamar Nur Sayang tetapi ditolak oleh gadis itu. Dr. Ehsan membawa rajuknya ke Palestin.

Lalu,Nur Sayangmengutip sisa hidupnya yang masih panjang bagi memperbaiki diri. Dia akhirnya melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan ke Mesir. Di sana, dia terperangkap dalam revolusi mesir menggulingkan presiden.

Apakah cinta dongeng Cinderella berjaya membawa kebahagiaan lewat jam 12? Ataupun hidup ini tidak semestiya berakhir seindah sebuah dongeng??

Amacam? Drpd petikan kat atas tadi tu..korang perasan x ada 4 watak iaitu Nur Sayang,Kamil,Dr, Andrew n Dr. Ehsan.. Huhu sje je.. Mula2 baca..try la jugak predict apa yg jadi..tp cuma 50% je betul...

N kan ada time Dr. Ehsan ke palestin utk bawa rajuknya tu...kat sana mcm2 peristiwa berlaku sehinggakan 1 kakinya dipotong...dan rupanya mereka pernah duduk dlm 1 tmpt yg sme tp msing2 x sedar..huhu..

Cerita dia memang besttttt....seiouslyyyyy......^___^

Kenapa tajuk buku ni mahar cinta cinderella...bg ana lah akn..sebenarnya ia simbolik kpd perjuangan Dr. ehsan utk menawan hati Nur Sayang sampaikan bergadai nyawa...^__^

Tggu apa lagi..jom dapatkan sekarang..ecehhh promote plakk..hehe