Tuesday, 16 April 2013

Educamp UTP 2013-may intake~my experience

Bismillahirrahmanirrahim...^__^

rse cam x cye plak dah pernah lalui educamp UTP tu..
dlu asyik dengar mber dok cerita je..
skrg ni lalui sendiri...baru tahu best ke x..


memandangkan dari selangor ke perak makan masa 2 jam~anggaran~
so kne bertolak malam sebelum hari yg dinanti..hua3..
n ana tidur kt homestay intan kat taman maju~eh yeke?

pagi tu...
bertolak pkul 6.50pg..
pkul 7am sampai..
makkk aiii...panjang nyerrrrr.......serious panjang...gaya macam dah terlewat sangat..haha
tp beratur je la..kebetulan L(mber sekelas) pon sampai sekali ngan ana....so kteorg beratur sekali...
kuang2...pkul 7.30...kaunter pendaftaran bukak...
de sorang akak ni dia tlg edarkan kertas utk tag nama sementara tggu time nk daftar....
n ana dpt B12~dtg pkul 7,dpt grup B....
tp ok lagi la sbb B sesi pagi.

then..daftar,amik  pembalut tag..n siap2 utk ke dewan canselor tu...
nek tangge jee...huh tinggi gak..
pah tu x taw nk dok ngan sapa so ana ikut lah c L n N ni...
kebetulan de 1 brisan yg x ramai org...
so ana duk sblah Nisa(mber baru dri sbpi kuantan) n Nabila(mber baru dri teknik kl)..hoho...
L n N ni duk kat belakang ana..lepas tu baru A dtg..dorg ni 1 skola ngan ana..
mse tu baru pkul 7.45am kot...x mula lgi..
pkul 8.40am baru start rsenyer...so dikesempatan itu~~mcm biasa lah~eratkn silaturrahim...

n kteorg dipaksa berdiri utk nyanyi lagu UTP...uhuh first time dengar..ok la not bad..
hehe...lepas tu ade talk pasal kos2 yg de kat utp..~serious boring+mengantuk+laparrrrrr....
alhamdulillah ade mber yg sudi sedekahkn sedikit roti n gula2 utk ana alas perut....

dah habis tu...kami(grup A n B),kne p naik bas utk ke bangunan temuduga(blok B)....
ohh mse tu x jmpe lgi mber fbku(U)..ngah jalan nk ke bas tu,dia tarik baju..kuang3...
n borak2 lah sikit..
sampai je blok B...
semua dak grup B kne masuk dalam holding room(blik 1)
ingatkan kene wat ape tadi..setengah jam duduk~x buat apa2 melainkan termenung,berborak dll...
lepas tu kami disuruh masuk ke dalam bilik preparation room(blik 2)~kalo x silap...
masuk je..ada banyak meja n kerusi..setiap meja tu dah ditampal no panel n ade 6 kerusi...
U n NS(rakan bk) ni nk 1 geng ngan ana..kuang3...
so kteorg pon plih panel 9...means lgi 2 org lelaki lah..
n datanglah 2 orang jejaka yg diberi nama Z n F...
n kami diberi task...
2 orang akan dapat card yang sama iaitu card A...tp warna yang berlainan,wrne putih n hijau..
ana punya wrna hijau~sapo dpt card A wrne hijau automatik jdi peserta 1!!!!!!
n Z ni dpt card A sme ngan ana n dia peserta last lah!..
rupanya mse kat preparation room tu kne prepare utk individu sorang2..kuang3...
x ingt berapa masa yg dia bg tp sekejap je la..around 10 minit..+potpetpotpet mc..
lepas tu panel2 yg berkaitan(dia akn sebut),kne pergi ke waiting room(blik  3)..n menunggu masa utk diinterview...
sebelum tu,de sorang pompuan ni dok sbelah ana,ana tegurlah~mcm biasa..
kenal2 ckit,nmenya A..dia tnye ana pasal task ni..ana pon ckp je la ape yg ana faham..hehe
then,giliran ana ....

huaa...ana peserta 1!!! x mengidam pon...

n ana dipanggil...
huh...

toktoktok..
masuk ..
'sila duduk'
n terus dia tanya pasal myself u know..
-nama
-tempat tinggal-
-result
-pencapaian dlm sukan-kne specifikkan-bila,menang apa,peringkat apa~mak datuk kne pk balik..
-plih kos apa?~utk utp
- n why???
-apa yang anda tahu tentang kos ni?
-apa main problem task anda?

oh2...grup B rasanya major dpt pasal SPORTING CHANCE...

huhu guess what??ana x menjawab soalan dia..huh,dia nk MAIN PROBLEM!!!tp ana ckp problem kepada problem..mmg cari nahas...haha...n akak tu terangkan balik main problem tu...huarghh....kat situ dah nampak   ketidakprofesionalan...kih3....tp pnjg gak ana ckp ngan akak tu..~x ingt cakap apa,tp pasal task tu la...n last2 akak tu suruh balik kat waiting room n panggil yang seterusnya iaitu NS...
time ngah duduk2 tu....yang A ni x masuk2 pon waiting room...sebab kat grup ana,dah sampai orang yang ketiga yang p interview.yang grup A ni,A(peserta 1) x masuk2....mse tu ana x pk apa2 pon kenapa A ni x masuk2....
n sementara menunggu tu..ana p toilet...~banyak sangat minum air coz than lapar..
ingtkn x de orang taw..
kluar tu..nmpak kertas nota(conteng utk iv kot)....
eh2,ni mcm A punya...~sebab ana pandang kertas dia time dia tulis tu...
ttbe A kluar drpd toilet..dengan mata merah...~ni mesti nangis ni...
ana pon tnye la kenapa sampai boleh jadi mcm ni??
A pon cerita lah...~ana dengar dengan prihatin...eceh...
rupanya ni sebab down time iv tu..~xleh nk jwb soalan iv...sbb tu la,abg iv tu sruh A ni masuk balik...
ana pon bg la kte2 smgt ckit n ceritalah apa yang akak tu bg jwpn kat ana time anan kne iv tu~semoga membantu A nt.. In Shaa Allah...
bila pk balik time ni,if ana rasa down sbb x menjawab soalan iv tdi tu,mungkin ana juga senasib ngan A....tp ana kuatkan diri,defend diri sendiri..muahaha malu bila pk balik....
so konklusinya kat sini,self confidence is very important time interview yerr adik2/rakan2...if kita x faham soalan interviewer tu or x dpt nk jwb....jgn terus down,cuba tnye balik org tu n take your time...n pk Allah is always beside u dear..^__^


^__^

setelah beberapa minit,giliran utk grup discussion plak..wohoo....what will happen next????
kiteorg kne duduk ikut giliran card A,B,C,D,A...means ana duduk sebelah NS n depan Z...
n kteorg kne bg recommodation pasal tajuk SPORTING CHANCE tu...n ana peserta 1 lagi...
huaa....cakap je laa....ana ckp apa yang ana tulis..tp x de lah tengok teks sbb ana buat mindmap jee..~xde teks pon,tawakkaltu 'alaAllah je yang boleh....then NS,U,F n Z plak bg cadangan masing2..ana mencelah kejap2 je sebagai penanda wacana setiap cadangan...haha..cthnya' what is your opinion?'...
n err...ta mo cerita lebih2....n last skali recommodation from card A yang dipersetujui ramai..~oleh sebab tertentu...

~sekejap je kannn????
haha dan interview pon tamat...kuang3....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


selingan : NS tu time tengok dia,terdetik kat hati ni..macam pernah jumpa tapi dimana yerr???bila tanya dia,dlu pernah skola SRAI x???dia kata x...aduhh,dah tu knpe mti2 ingt pernah jumpa??
rupa2nya mjur NS ni ingt lgi..kteorg pernah digandingkan bersama dlm mjlah BK time darjah 5 utk ruangan gaya tudung/rambut..mse tu ana dah bertudung so gaya tudunglah....ohh patutla macam pernah jumpa si NS ni..kuang3...lama tu x jumpa...n ni baru 2 kali jumpa..hope ade jodoh lagi lepas ni...
kat bawah ni sedikit pic kenangan~nk letak semua x boleh...^__^






ni tag nama ana..xkan ku buang for ever..nk tunjuk kat cicit nt..hehe




with N n L...hua3...muka baru bangun tidoq..segar lagi..haha..
jurukamera~miss Q~thanks yaa darling..hehe


kat dalam dewan cancelor,drpd bawah

pandangan drpd tempat duduk ana...hua tingginyaa...





ngan dak grup ana...
dari kanan F,Z,NS,U..n ana..kuang3..
mse ni muka lepas tension plus lapor x sabar nk makan...haha




oh2...time ana ngah makan tu kan..dtg seorang dak pompuan ni,pkai baju PLKN...
dia tnye ana pasal iv tu sbb dia punya turn lmbt lgi..dia grup E...mse tu baru grup C punya turn...
ana pon story lah sikit2...n rupenyer dia ni dak klate..n drpd PLKN kedah...mai UTP drpd sana pkul 4 pagi bersama cikgu PLKN dia..go go chaiyokk...hehe.~tp lupa nk tnye nama..hehe

n sebelum balik tu...UTP ade sediakan UTP tour bus..kirenyer utk yang nk p jalan2 around UTP
boleh la naik bas tu..jgn lepaskn peluang ni...~utk adik2 akan datang..
antre kegaguman ana kat UTP ni ialah ostel baru dia perghhh gilerr ctk..then kemudahan of kozz ckup..library diaa!!!! subhanallah...mak aiii giler besaq....boleh lah usyar2 pic kat bawah ni utk yg x pernah mai UTP or akan ke utp..hehe..

 

belok kiri ke dewan canselor n kanan ke library

pandangan library drpd atas

dewan canselor yang menempatkan library n dewan canselor





masjid UTP




p/s : if ana dpt utp ni,1 rezeki yang x disangka2 sbb kalo tengok gaya,ehem..faham2 je lah..tp rezeki Allah yang bagi right??when Allah say yes,no body can say  no.....

sekian..
sori kalo ade x ckup maklumat ke or annoy..hua3





Friday, 12 April 2013

Kata-kata hikmah dari Salahudin Al-Ayubi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatu wamaghfirotu waridhwanu..^__^


^__^

5 kata-kata hikmah daripada Salahudin Al- Ayubi...






  • Saya meminta KEKUATAN dan Allah memberikan saya KESULITAN untuk membuatkan saya kuat.
  • Saya meminta KEBIJAKSANAAN dan DIA memberikan saya MASALAH untuk diselesaikan.
  • Saya meminta CINTA  dan DIA memberi saya orang-orang yang BERMASALAH untuk dibantu.
  • Saya meminta NIKMAT dan DIA memberikan saya PELUANG
  • Saya TIDAK meminta apa-apa untuk DIRI SAYA,tetapi saya menerima semua yang saya PERLUKAN..



^__^
faham x?
rsenyer ade lagi tp kat bku tu tulis 5 je..kalau ade jumpa ke share2 lah yer
kalau faham baguslah..if x faham..err,cer tnye senior ke mak ke cikgu ke...eh???hehe...

utk yang nak kenal pejuang agama Allah ini..bolehlah mendapatkan bku ni..


sekiann....

kopi paste from:  Majalah Al-Munir 2012-kulit belakang sekali...

Tuesday, 9 April 2013

surat panggilan~UTP-interbieww...alhamdulillah

Assalamualaikum...
first skali ku memanjatkan syukur  kepada Allah kerana diberi peluang untuk merasai pengalaman ini...
alhamdulillah....

^__^ dan...alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah.......




haha..ok then 9/4/13 result for interview UTP dah keluar..
n ramai yg dpt..tahniah korang..sbb dia kira lepas syarat je dapat interview..bukan yg shortlist..

so apa perasaan aku/ana?
haha cuak kot..IV(interview) dia minggu depan plak..haha..mak ai awainya..
skrg dok prektis speaking depan mak,adik,labi2,ketam,kucing..haha...
xpe2,praktise make perfect right?

n disebalik kegembiraan..ada jugak 'kesedihan'..ada yang kata'nk test market lah tu','yela,org kaya je minx utp','bagus ke ipts?'dan macam2 lagi..haha..ana admit it...let me clarify something..ana x terpk pon mhon utp ni utk test market ke ape,nk show off kat orang pon utk apa? nonsense kot..haha,cuma bagitahu yg rapat n yg tersayang je ok..yeke  orang kaya je yg minx utp? ok fine,yuran dia  meme mahal~walawehh swasta/ipts mana ada yang murah?kalo ada habaq mai kat cek..kalo btol x mampu nk sara,x yah masuk~ayt ni utk diri sendiri.(Ana pon x mampu nk masuk dgn duit sendiri,msih mngharapkan Allah mengurniakan insan yg baik hati utk membantu)bukan nk perli,at least kutip pengalaman time interview pon ok what,wlpon x dpt masuk.....betol x???nt boleh cerita kat anak,cucu n cicit." Cu,nenek dulu pernah p IV educamp petronas time nenek muda2 dlu. Cu blaja rajin2 yer jgn jadi macam mak kamu"..haha~tahun berapa ntah mse ni...
konklusinya please think positive n jgn prejudis sangat..haha..~~feeling leleh plak~

bebudak skola ana yang dpt(yg ana tahu) setakat ni cuma Luqman(5nm) n Najid...ana punya sama hari ngan Luqman,haha jumpa ko lagi...kuang3...n rakan2 lain kat halatuju pon ramai yang dapat..alhamdulillah...

jom kita kutip pengalaman sesama...n dapat + lebih ramai kenalan dan mengeratkan hubungan silaturahim sesama insan~promo ke apa ni?~

apelagi,jom buat research utk interview ni,n search jugak  blog abang n akak2 yang pernah ke IV ni...hehe..dlu dengar member je cerita abang dia dpt p IV ni la,dq la,skrg ni sendiri dpt merasa..alhamdulillah.....rezeki jangan ditolak musuh jgn dicari...

tp terpk gak,kalau mak suruh p(if dpt UTP n skoler),n in same time dpt gak asasi memana~uitm cthnya..mesti keliru n x taw nak pilih mana...dua2 bagus...kt ipta jimat siket blanja n yuran.x smpai 1k pon...n + plak kalau dapat sama u n kos ngan hamba Allah tu...kih3...kne wat istikharah ni...kadang2 kita kena lepaskan yang baik utk mendapatkan yang terbaik..pun bagaimana walau,yg penting usaha,masuk lah UTP ke,UM ke,taylor ke,unikl ke,uniten je or memana je lah..if x skore pon x dok mende gak,nk further degree pon payoh.
#konklusi disini tempat kita study x mempengaruhi result kita,kita yang menentukannya#

dan...kat mana2 pon kita berada...silalah amalkan 2 mende ni..iaitu izzah n tawazun..~petik drpd buku abe Hilal Asyraf kat novel VT...^__^ iaitu izzah-bangga bawa nama islam(menaikkan martabat islam) n tawazun(seimbang) dunia dan akhirat..means study2 jugak,solat hajat,qiamullail,bce AQ jgn lupa...~nasihat utk diri sendiri jgak~


p/s:rasanya isi kandungan post ni macam kucar-kacir je..haha..whatever lah...^__^ happy always,think  positive..jge iman,tambah amal...

^__^

Friday, 5 April 2013

A-level/Asasi/Diploma/Matrikulasi/STPM???which one better???

Assalamualaikum...
sawadikap..kam kun kap..^__^ sobahannnur,kaifa halukh?

ok...utk lepasan spm 2012..
result pon dah keluar...ada yang dah dpt offer drpd ipta/ipts..ada yang dpt bursary,ada yang dah mula isi/kemaskini upu,ada yang mhon/dioffer biasiswa,ada yang bersiap2 utk pergi temuduga,ada yang tengah belajar(STAM),ada yang rilek je,ada yang x nk pk apa sebab tunggu tahi bintang jatuh ke riba dan macam2 lah..ada jugak yang keliru tak tahu nak pilih yang mana sama ada A-level,asasi,diploma,matrikulasi n stpm..biasalah tu..n ana salah seorang yang mengalami semua situasi yang telah dinyatakan sebentar tadi(ayat skema)...

haha...kadang2 bila pk balik macam kelakar plak..betul,x senang duduk rasa..yelah,ana target utk ke asasi je...tp ana x berani letak harapan yang terlalu tinggi..nk amik diploma tu err rasanya x kot...hehe..sebab lepas  diploma of koz amik degree...baru bila kerja tu gaji pon umphhh..huhu...x kn nk kerje ngan diploma je ork? even nak jadi kerani kat Petronas pon,kne ada diploma taw,siap ada interview lagi ..bukan senang,,kiranya kalo ada diploma n nak kerja kat petronas,kiranya dpat jadi kerani je lah..x yah mengidam lah nak jadi exekutif kat petronas...hehe...bukan nak merendahkan cuma nak share je utk yang nak kerja ngan petronas..hehe..ok2 lupakan..yang penting usaha..~~ohh apa yang ana bebelkan ini?

oh ya,kalau korang lah kan ..korang prefer yang mana eh? A-level?Asasi?Diploma?Matrikulasi? or STPM?
mak ana suggestkan utk amik A-level(AUSMAT) kat intec...banyak kali dah mak ana suggestkan kat ana sebab ana lepas syarat kelayakan dia..tp hmm...ana risau lah...takut x ckup kuat utk amik A-level...ada yang kata A-level ni setaraf susahnya dengan STPM..n ada yang kata STPM ni antara spm yang tersusah didunia! ada yang kata matriks sains ni susah,dahlah susah lepas tu nt kene compete plak ngan dak asasi,diploma,stpm!!ada yang kata diploma ni x sesusah matriks sebab tempoh dia lama,xyah struggle sangat pon x pe,nt bnyk practikal n bla3..dan macam2 lah ada yang kata itu,ada yang kata ini..persoalannya...kalau betul susah,kenapa ade je yang dpt 4flat?kalau susah,knpe ade je yang cemerlang?konklusinya,semuanya bergantung kepada diri kita utk menentukannnya sama ada senang or susah..kalau rajin,senanglah jawabnya.kalau malas,susahlah jawabnya..^__^ man jadda wajada..

oh2 nk share sikit..tadi ade sorang ni post kat fb...

result saya tak la bagus sangat,, bukan dapat straight A+pun,,saya sedih dapat 8A+ satu 1A- ..yang A- tu BM..saya nak ambik medic tapi saya dengar yang dapat straight A+ je dapat biasiswa medic,so saya dah cuak,,ada tak peluang saya nak ambik medic lg?.. :/

kalau korang baca apa yang korang rasa? if result korang just 7a tp 1je A+?..what do you feel if someone post like this?? perghh ana baca..ayat dia'result saya x lah bagus sangat'...erghhh,geram weh...seriously...mujur lah dia bukan kawan ana...x tawlah dia ni aishhh speechless betol..ok2 think positve,tp nk fikir apa eh?korang cerlah bg idea sikit..sebab dia sedih dpt 8a+!!!aku yang dapat 1a+ ni pon dah bersyukur...alamak,kantoi..haha....

lepas tu cer korang banding post kat atas tu dengan post yang kat bawah ni...


asslm . saya nak minta pendapat semua .
dpt rsult harituu . kptusan alhmdlah oke je . tpi tak cmrlang . bhgian science cuma dpt phy E chem E dan bio D .
tapi saya b'sungguh2 sgt nak amek medic . mcam dah tak nmpak bidang lain .
saya nak ambil jalan panjang . sama ada melalui diploma science atau f0rm 6 .
mne satu lagi bgus ye ? dip atau form 6 ? dan wajar ke saya teruskan impian saya utk ambil medic ?? takut nnti apa yg kita ingin kan sgt tu adalah suatu keburukan .
Mohon bantuan semua yeee .


cer tgk,dah lah result x STRAIGHT A PLUS EXC 1 ,bersyukur plak tu..siap ada tulis alhamdulillah...yang atas tadi tu..dah la x tulis alhamdulillah dapat 8a+...kalau korang nak tahu,post yang 1 tadi,semua orang hentam dia..seriously..xde orang pon yg jawab soaaln dia..soalan majnun puii..ana lagi support yg post yg kedua drpd yg pertama...

Mula2 rasa mcm bnyk nk tulis tp tetiba xde mud plak...kalo dah ade mud nt ana sambunglah eh..^__^
Sori again



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...