Wednesday, 13 November 2013

KEKASIH HALAL BY ORKID EDYLIYNE

# REVIEW NOVEL

TAJUK : KEKASIH HALAL
WRITER : ORKID EDYLYNE @ ASMA
HARGA : RM24(SEMENANJUNG)
CETAKAN : 1-2013
TERBITAN  :FAJER PAKEER



 Assalamualaikum....
tanggal ini.. tamatlah sudah aku baca buku ni..
overall aq dh agak lama tinggalkan novel jiwang rust ni...
sebelum ni aku dah mula beralih kat novel indie mcm novel abe Nami n novel Islamik by Hilal Asyraf..


aku x nak story cerita ni pasal apa..juz nak simpulkan apa yang aku dapat pengajaran daripada novel ni..
ye la,sebelum ni baca.juz baca melulu.. x terpk apa2 n x nk kaitkan pon ngan situasi sendiri sama ada situasi sekarang or coming soon.

actually kan. kisah novel ni kan3...
ehem... sorry lah yer..aku juz rasa je..yer aq sedar ikut rasa binasa.. aku juz nk luahkan pandangan jep..mohon jangan serang aku k..
ade la...ala2 kisah hidup aku.. eh x,aku belom kawin lagi.. hehe..
novel ni.. ala2 kisah hidup sorang r-tis ni.. muda lah.. r-tis tu cowok..n dia kawin ngan bakal doktor(masa tu),n baru2 ni r-tis tu kawin  ngan pompuan lain.. n pompuan tu hmm...
based on story yg aq dgr pasal r-tis tu.. r-tis tu meme dah lama ngan pompuan tu sebelum dia kawin lg ngan bakal doktor tu...tp nk buat mcmne..dia still nk pertahankan cinta lama..

ok lah x nk cerita banyak2 sebab ntah iye ntah tidak kan... cuma kadang aku terpk apa yang bakal doktor tu rasa..hmm.. ok first ko single.. then mak ayah jodohkan kau.
eh lupa,kau tu merujuk kepada wanita yep..
sambung2.. ko terima calon yang parents ko nk jodohkan tu..
dan after akad nikah.. automatically kau fall in love ngan suami kau.. *lepas malam 1 mayb...hehe
then.. x sampai setahun.. rupanya suami ko bukan ada kau sorang dalam hati dia..malah kau cuma no 2..
yang menyedihkan.. kau still x pregnant wlaupun dh dekat setahun kawin.. then,suami ko kawin lain.. ko redha(pasrah).
tup2 madu kau pregnant doe.. perghh... tekanan emosi beb... kalau aku lah kat tempat bakal doktor tu.. sah2 aku pk bukan2.. tension... dah la dia org yg kita sayang giler..then dia buat camtu..n kita x de hak nak halang smua tu plak tu.. hmm.. nt dikatakan derhaka plak..

...........................................-(penamat cerita di atas,kembali ke topik sebenar)...

ok..based on perjalanan hidup Lutfa ni.. aku nampak 1 je point utama dia yang nak sampaikan..iaitu think positive n dont judge melulu... ok cer kau bayangkan if orang yang kau sayang giler b*b* tu kan.. rupanya curang ngan kau wehh.... masalahnya sekarang..orang yang kau sayang giler tu is kekasih halal kau!!dan dia x pernah menunjukkan tanda2 kecurangan dia.. takde langsung!! adakah kau nk pretend mcm xde ape yang berlaku?? or kau nak serang couple ko then mintak cerai bagai.. ape tindakan terbagus??
bawak bincang?? kalau dia x ngaku?? walhal bukti smua dah ada cuma kau malas nak tunjuk depan dia sebab kau nak dia jujur dari hati.. means bukan ngaku lepas tahu ada bukti..ok itu kau pk sendiri..
dalam novel ni ada mengajar secara halus macam mana nak atasi masalah ni...

oh ye lg 1,masalah zaman sekarang.. time bercinta dengan orang lain. time kawin ngan orang lain.. biasanya akan ada masalah orang ketiga...sama ada kau orang ketiga dlam hal ni atau si mangkuk hayun tu orang ketiga.. bila keadaan ni berlaku,lazimnya pasti perasaan cemburu akan makin menebal sebab khuatir pasangan kita akn kembali kpd kekasih haram dia,kita kekasih halal taw..dapat pahala lagi taw..hehe.. or kau mungkin akan terpk adakah masalah yang kau slalu dengar tu akan berlaku dalm hdup ko...

ok lupakan..itu asam garam dalam berumah tangga.. aku ni over plak..umur baru 18 dah gatal cakap pasal ni.. bukan apa,kita kena b prepare..am i rite.. sila kosongkan hati anda daripada merindui kekasih yang masih HARAM untuk kita.. hukum kalau sesuatu tu haram ape eh?? jawab sendiri ok...

sebenarnya macam ni, yang penting diri kita.. kena pandai control rasa cemburu tu,tanamkan bebanyok kepercayaan kpd psgn kita,jgn tduh melulu,pk btol2 sblum bertindak n plg penting.prektiskan something yang akan mengharmonikan lagi rumah tangga..bukan merosakkan.. dah tahu psgn kita kuat merokok,nk halang pon nt x pasal2 kne penampar rite..so cepat2lah pregnant then ugut lah suami anda secara hint.. 'bang,kesian anak kita belom lahir dah tahu dia ni cacat kan..sedihnya saya.. '.. si suami akan bertanya kembali. 'yang,awat hang habaq lagu tu?? ' ... anda membalas ' xde ape,keadaan sekarang pon dah leh taw masa depan acaner,x gitu bang??'.. si suami membalas kembali ' i x paham lah you,cer habaq mai direct kan senang,tok seh ah dok pusing sana pusing sini'.. si isteri memberi sebuah buku bertajuk 'rokok nan sebatang by Nami'.. hehe.. ok dah tamat,korang sambunglah sendiri... buku tu xde kene mengena pon ngan story aku tadi..hehe..kebetuln ada word rokok tu yg aku tulis tu..

itu je rasanya..aku pon dah ngtok..esok kerja..kerja ape ntah aku ni..haha...abaikan... nak beli printer..laptop xde..ape la..ahh,lantak lah...haha.. k maaf panjang dan agak melalut..
maafkan saya..

btw,buku ni hadiah from someone.. ok thankz yaa... aq bkn jenis x hargai apa yang orang bagi walaupun aq xde apa2 perasaan kat dia.. thankz again.. tata



Saturday, 2 November 2013

Nami-Rokok nan sebatang

#post ni agak kelamun wal kelabut.. so  baca slow2 k.. hehe..
First of all..
Ni buku nami yang ketiga kalau x silap.. sepatutnya aku kena habiskan lelaki extensial tp disebabkan bahasa dia agk susah diterjemah oleh qamus dewan sekolah dan dewab orang ramai so aku pospon dlu..

sebelum tu,cakap pasal bku lelaki xtensial ni,aq dgr cte Nami x tidur taw tuk hasilkan karya tu.. aq  x tw la isi bku tu bg korang camne.. tp ape yang aku nampak dri sdut negatif is pompuan ni x ubah mcm objek se* iaitu pmuas nafsu lelaki.. yer aq fhm mmg itu fact n nfsu llki cme wanita.. tp aq nmpk cam martabat wanita ni mcm zaman jahiliyah. Maruah wanita kat telapak kasut/selipar.. cuma zaman moden ni,ia dilakukan dengan rela oleh wanita itu sendiri.. fhm x? Means kalau sorang laki tu zina ngan awek. Boleh jadi wanita tu dipaksa kan mcm zaman jahiliyah dulu dimana wanita jadi hamba s** yang keterpaksaan..tp nowadays,pompuan tu sendiri yang rela utk jadi hamba se* kpd yg bukan halal baginya..nauzubillahi min zalik smoga famili kita dijauhkan drpd brlku camtu lg2 sumbang mahram...ni sekadar pandangan pemikiran aku yang cetek,...mhon abaikan


Ok tgk tu bnyk dah aq melalut pasal bku yg xde kaitan ngan buku rokok nan sebatang ni.. jom sambung  lepak ngan rokok nan sebatang ni dlu lah..
Ok first assumption aku.. hmm .. bku ni nk story sal ape eh.. hmm... ok yang aku tahu mula2 ade 2 je watak iaitu Wan dan Romi.. N rupanya Wan ni nk ajk Romi travel luruh semenanjung utk rasa makanan yang ada..*disebabkan rutin harian Romi ialah makan nasi goreng buatan tamil nadu kat seksyen ** yang juga merupakan rumah lama aku)ok then mse dorang singgah kat temerloh. Lepak umah Rudi ni n rupanya Rudi nk ikut dorang travel..

pastu bila sampai kat mana entah.terserempak plak ngan Bunga Ramona. Giler klasik nama awek ni.. nk djadikan cerita si bunga ni otw nk ke singapore utk jmpe boyfie siber dye yang kononnya hensem sangat tu.. haha..

oh ye.lpe si Romi ni ade hati kat si bunga ni sebenarnya.. tp malangnya si bunga ni naive sangat x nampak smua tu.. hmm... smpailah 1 arini si boyfie bunga ni reveal the truth bcoz truth never fade kan?bak kata Ammar..huhu... apelagi frust tapi x tonggenglah macam orang lain slalu buat tu.. Hehe...
aku faham apa yang Wan rasa tapi aku tak rasa dia patot wat camtu kat Romi... kita x boleh nk samakan diri kita dengan orang lain.. mentang2lah kita pernah lalui sebelum ni.kita xleh lah buat kat dia mcam yang kita pernah kena.. pada pendapat aku lah.. haha..
ok then pemikiran wan aku rasa terlampau ntah apa2 walaupun logik je sebenarnya.. dia terlalu banyak mempertikaikan sbab tu lah jadi cam tu.. as muslim,dont judge a book by its cover(betol ke idiom yg aq selitkan ni?)lah kan.. kalau dia x solat.ko bersyarah kat dia itu ini pon kadang x guna gak.. why not hadiahkan something like sejadah,kopiah or something.. walaupun tu trick biasa nk dakwah at least ade lah korang wat something.. manusia ni. Kalau cakap.mostly masuk kanan kluar kiri lah.lubang idong lah.lubang pusat lah dan smua lubang yang ada kat badan kita.. hehe.. aku rasa aku banyak berkias yang agak merepek.. haha..
Ok then aku respek romi sebab dia cuba utk ikut fitrah.. huhu eh yeke? Myb la.. aq pon rasa x slah pon pemikiran romi tu sebab dia ditakdirkan cmtu.. memang cara hidup wan aku rasa lagi happening tp sebenarnya nothing... dan aku rasa wan sebenarnya diberikan banyak kelebihan utk dia ttup kekurangan yang dia ada... ape aku merepek ni.. huh susah nak describe si wan ni.. kalau aku jmpe dia lah kan.. aku juz berharap dia akan jaga hablunminaAllah wa hablu minannas... kita hidup sementara utk mati. Dan kita mati utk hidup selama2nya.. am i rite???

Dah banyak aku membebel ni. Entah betol ke x aku pon x tahu.. andai kata Nami baca ni.. sorry lah yer... nk sorry pasal ape eh?? Apa2 lah kalau ada terguris hati.. apa yang aku rasa itu yang aku tulis.. yer aku tahu ikut rasa binasa.. tp nauzubillahi min zalik xnk lah jadi camtukan..


hmmm Last but not least...aku nk bg 4.8 bintang lah ok x?? Bhse ok than lelaki xtensial n diorama ape ntah x ingat aku.. hehe.. Nama Nami tu kan.. aku pk tu gabungan awal nama Nana(NA) dan Mira(MI).. So NA+MI.. rite??? Ok jadilah NAMI..  Cob tu stand for Cobbain(kurt Cobbain)..haha tu pada pandangan aku lah... kenyataannya aku x tahu.. sapalah aku ni utk tahu smua tu.. hehe.. K tata .. Oh ye. Gambar nt lah tggu ble aku on kat notbuk.. bila entah... hehe.. sabaq naa.. kalo x sabaq sgt p gugel lah.. hehe.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...