Sunday, 15 June 2014

Bidadari Hujan - Nor Azahra

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..
first of all.. aku nk admit something.. aku dah agak lama sebenarnya x baca bku novel jiwang..
dan how i can fall in love again with it??..

seperti biasa aku cuba utk tidak membeli novel based on the tittle..
so cara lainnya,aku akan baca sinopsis dan review novel tu n then baru beli...

novel ni aku tahu daripada fb.. dan ntah macam mana aku boleh jetuh hati ngan tajuk dia.. nampak x aura dia kat situ.. hihi

ok lah x mo citer panjang..jom2 baca sinopsis versi aku yer...

alkisah.. Raimy Haidar.lelaki hensem*klise.. mjur dia bukan playboy mcm novel len2..hihi.. n jatuh hati kat Lia.. kisah dia nak rembat hati dia tu bagi aku agak cool n aku x salahkan Lia pon if dia jatuh hati kat HAidar tu..kalau aku jadi Lia,aku rasa aku pon leh cair dgn usaha dia..haha..kot laaa..

ok then.. macam biasa..setiap cinta pasti perlukan pengorbanan. Dan siapa jer yang sanggup berkorban utk mengorban diri mereka demi cinta.. kalau ikutkan xde sapa pon nak berkorban weh !! wat derita diri sendiri je.. pon bagaimana walau,itulah lumrah hidup. ujian adalah fitrah utk menguji iman manusia...

dugaan mereka berdua is dorang kne split..sbb nenek Rain bukannya x ske si Lia yang baik,cantik sopan santun n perfect gitu.. tapi ade lah sebabnya yang menyebabkan Rain kena jugak kawin ngan pilihan Nenek.. hmm,Rain terima x agaknya??? haha.. kalau Rain x terima,x pasal2 nenek dia mati n xde la plak konflik sangatkan.. so Rain terima.. but bukan terima bulat2 je taw.. ade la jugak Rain usaha utk membuktikan bahawa pilihannya adalah yang terbaik.. tapi apakan daya,fikiran orang tua dan fikiran anak muda teramatlah berbeza weh!! sama macam pikiran aku n nenek aku. aku pk A,dia pk B.. hah mcm tu lah..

so nk dipendekkan, Rain kawin ngan pilihan nenek dia. Gadis tu bernama Sufi..nama penuh aku x ingt.. Sufi ni baik jer.n aku sangat tabik ngan perangai dia handle malam pertama..huhu.. pandai betol.. kalau lah aku dapat suami macam Rain tu nt.. nauzubilalhi min zalik... but hopefully aku dpt bertindak macam Sufi ni.. pergh kalo aku la,Rain buat mcm tu kat aku. Aku dah rasa nak melalak n nk keluar rumah tang tu gak...

ok.. ending terus lah eh.. hmm.. heroin lari rumah. hero cari sbb da fall in love.. ok fine its look a little bit cliche but.. aku suka cara pengolahan cerita tu.. the way Sufi nak bagi Rain ni makan dalam. i like it.. haha..
kalo aku lah Rain masa tu,memang aku dah rasa nak nangis kat situ gak !!

aku rasa sampai situ je lah kot.. sebab esok aku dah kena start sem baru.. sorry aku x degree lagi yer.huhu.. rasa mcm tua sangat jer nak degree...hihi.. k lah nt kalo aku ada mood aku edit lah sikit.. ^^ hihi. ok la itu je,..
gambar nanti yer.

actually,aku ada banyak lg novel utk direview tp malangnya aku x baca lagi

sekian... wslm


Tuesday, 10 June 2014

Ta'aruf Week 2014/2015 CFS IIUM PJ

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum... hihi... korang2 yang baca post ni mesti sama ada sebaya aku or student tawe 2014/2015 or next batch iaitu 2015/2016,tak pon senior aku..hihi pandai x aku teka....fuh sedar x sedar dah menghampiri thun 2020..*tetiba plak en

btw,actually aku ni senior korang(utk junior).. nampak x kekerekan aku kat situ... haha.. jangan amik hati deh..cian bakal suami den nt,hati isteri dia dah ade kt ore len... wakawaka..ok joke je k..  so aku telah pon berta'aruf week pada thun 2013 yang lalu... nak tahu ceritanya KLIK SINI.... kat situ sedetailnya aku dah story taw siap ngan gambo lagi..

so x kan post ni aku nak story mende sama cam taon lepas,sia2 je lah..so nahhh... jom baca story versi terbaru daripada aku..haha

first of all..

ada beza ke TaWe 2013/2014 n 2014/2015?? jwapannya YUP ADA BEZA..

apa yang beza??

hmm.. banyakk.. mcmne eh nk habaq mai....yang sepatutnya ada,ditiadakan.. yang sepatutnya beza,disamakan.. hah x faham ler tu..faham sangat dah korang ni..

contohnya... mse batch aku ritu... kiteorang ada baju batik,ada alas tempat duduk a.k.a beg dobi,luggage drop,monkey*btol ke eja* tent kat zc,ac n kc,n ade lah lg bbrpe yang ada.. yang mana junior 2014 ni xde pon smua tu !! kesian kan.. tapi nak buat macam mana..itu bukan bidang kuasa kami.. aku cuma menurut perintah jer...hoho

ok,part yang septotnya beza tapi disamakan tu plak..pasal t-shirt.. of koz aku assume every year,baju tshirt akn lain supaya senang nak beza yang mana senior n junior.. bila tshirt sama.. macam dah xde beza plak aku rasa.. ni bagi aku lah.. at least tukaq lah warna...adoyai.. dah x pasal2 orang pk amik baju tahun lepas.. nak nafikan pon dah malas .. sbb 100% sama exc cutting..

utk TaWe sem ni, cuma 2 hari je mendaftar.. hari sabtu kos arts dan hari ahad kos sains.. aku selaku minor pic,jaga tang registration jer pong..xde jadi pic major apatah lagi position yang tabik spring.oh ye,aq jaga  part tshirt.. mula2 tu a little bit kekok sbb kne agak saiz baju manusia .. ko ingt senang?? walaupon dlu aku pernah kje kat kedai baju LELAKI(eyukss.) haha.. tp aku masih fail nak tentukan saiz baju lelaki.. ok then,lama2 aku rasa makin pro utk teka saiz baju kaum hawa ni.. aku nak share lah tips utk tentukan tshirt muslimah utk wanita.. mne lah taw berguna kan.. tips ni daripada diri aku sendiri taw... sori lah sebab aku x berpeluang lagi nak amik sjil ni..haha

3 TIPS MENENTUKAN SAIZ BAJU MUSLIMAH WANITA

1. Cutting badan-pasai pa cutting badan ni penting.. sebab... yang mengetatkan baju muslimah tu adalah pada bahagian pinggul.. mintak maaf naa.. ok la aku amik contoh diri aku.. hmm,malu lah plak..ilmu kan..hihi.. pada dasarnya,aku memang saiz M.. tapi disebabkan aku kuat makan n aku bukan M normal,so aku kena pakai saiz L.. huraian ada kat no 3...oh ye,sebelum aku terlupa,bukan cutting badan je yang penting cutting baju pon penting.. mostly kalo utk baju muslimah,A cutting means kat bhgian bawah dia akan lebaq.. lagi 1 stret cutting.. yang tshirt sem ni straight cutting tp cutting nya besaq..

2. Tinggi dan saiz badan- so.. first kena bahagi  kepada 3 jenis ketinggian, rendah, sederhana mcm aku dan tinggi... untuk rendah,saiz  baju S dan M. in case dia rendah tapi badan soo chubby,itu special kes.kne bagi saiz L or XL. utk tinggi sederhana mcm aku. saiz normal ialah M,tapi bila dia agak berisi 10% mcm  aku,bagi saiz L,dan.. kalau dia tinggi sikit daripada aku dan berisi 20%,bagi XL.. kalau dia super chubby,saiz XXL or 3xl je lah snang...komfirm dia selesa..oh ye,kalau dia tinggi around 160-165, dan badan dia sangat chomel... tolong tanya dia nak size apa,jangan memandai nak bagi size XXL or XXXL.sebabnya ada kemungkinan dia nak saiz 3XL- 6XL utk keselesaan dia..dan utk yang tinggi,starting size is XL,tapi kena tengok tudung dia jugak..nt aku explain tang tu..dan kalau dia tinggi dan berisi.. jangan pernah bagi size kurang daripada XXL.. kiranya,saiz utk dia is 3XL dan ke atas.. faham x??

3. Kelabuhan tudung-aku rasa aspek ni pon perlu dititikberatkan bila nak tentukan saiz baju muslimah utk banat.. rizen?? x semua orang pakai baju ikut saiz badan,some people,dorang size XXL tp dah jadi kebiasaan pakai saiz M,nak wat ganer en..hihi..n mostly,kalau sister tudung labuh,even badan dia saiz M,biasanya dorang cenderung utk pilih saiz yang 1x lebih besar daripada saiz asal dorang...contohnya aku lah senang,aku sepatotnya pakai saiz M,dan ok je kalau aku pakai  saiz M sbb memang saiz aku.. tapi disebabkan aku kategori yang ske size lebih 1x drpd saiz asal.so aku prefer saiz L.. faham?? pointnya kat sini,utk sisters yang tudung labuh,selepas korang titikberatkan aspek 1 &2 dan korang dah dapat size baju dorang,sila tambahkan 1x size..kiranya,korang tengok cutting n tinggi dia sesuai M,tp disbabkan dia tudung labuh,bagi L.. bagi je dulu,kalau dia mintak tukar M,baru tukar... kenapa mesti judge tshirt muslimah based on tudung dia labuh ke x? ni logically lah.. x kan lah dak tudung labuh nak pakai baju ngam2 ngan dorang kan.. macam x kena je plak nanti. xpasal2 undang fitnah... utk yang tudung bidang 45 or senang cerita tudung sngkat,ng bju ikut saiz normal.. jgn ikut mcm tudung labuh punya kalo  x memang dorang pulangkan balik ah...

itu je lah rasanya perkongsian ilmu aku..

dan.. hmm,ape yer.. aku ade lah part time jadi miss guard kat mahallah. best gak lah.. n macam2 story ade tapi x sebanyak izzat lah..haha.. aku jugak jadi lift girl.. disebabkan aku dah terbiasa naik lift..almaklumlah rumah aku rumah flat je ade lift plak so aku xde masalah sgt naik lift lama2..cuma panas je lah..best weh jaga lift..susah nak story.. haha...mcm2 perangai ..

pastu..isnin.. aku in charge utk jaga student OKU... best je weh jaga dorang.. x banyak songeh dan im trying to understand them even it takes time.. hoho... hmm,smua skali OKU 14 orang.. 7 girls 7 boys.. aku cuba utk detek ke-oku an dorang..ade yg aq dpt detek.ade yang x..aku dah tengok dah list masalah dorang tp aku x dpt nak cam dorang..ade la sikit2 yang aku dah cam.. wlpon a little bit bosan sbb xde geng.. aku jga dorang sengsorang..peneman aku masa tu cuma makcik daya bersih jer lah..

oh ya,ade sorang tu,aku sempat lah borak2 ngan dia ..aku rasa bukan dia je yang pk cam tu,rakan2 OKU dorang pon aku rasa pk yang sama..iaitu.. dorang nak gak bergaul ngan orang ramai.. means x nak lah sekelas ngan OKU.. aku paham.. kan.. cer letak diri korang kat tempat dia.. hari2 kau kena jumpa 13 orang yang sama !!! wahal ada 5000 orang yang berlainan ko boleh jumpa everyday.. sapa je yang nak kan... yang sedihnya,aku x sempat nak perkenalkan diri aku kat dorang.. aishh mcmne lah leh terlupa.. tp im very hope that they will remember my face... kalau brother yang aku kenal setakat ni Naufal,Abd Rahman n Farith. boleh tahan lah baik jer blaker siap offer tlg kol kn lg sbb bateri fon aku habis.. haha. kidding je.. yang sisters pon cun2 gak weh.. subhanallah..Ayuni,Anisah,Zawiyah n Hidayah.. maybe dorang ni OKU tp x semestinya dorang kena diberi layanan khas everytime.. sbb sorang je yang ada msalah dlm pergerakan.. bukannya aku jeles bila dorang diberi layanan special.. cuma.. macam yang kat perenggan atas tadi tu lah.. dorang nak gak jadi orang biasa.. sbb oku dorang x teruk sgt pon... dont wory baby i will always support u..

ok nt aku sambung lagi.. sori merepek2 merappppppu meraban..haha.. sebarang ketidak puasan hati dan naluri sila komen dan tegur.. aku ni bila dah menulis macam ni lah.. hah macam ni.. haha.. k tata. btw,tawe x habis lagi.. saja jer tulis yang current issue sbb  kalau nak tunggu dah habis program baru nak tulis nanti sikit je lah yang aku tulis sbb aku kan ehem..pelupa kengkadang..hihi.. opss. k bai.. nak tolong biro aku..btw,aku ada gak tulis post masa induction comittee tawe ritu n superb panjang tpi tetiba aku rasa segan nak post.. tengok lah kalau dah ok sikit baru aku post..tp myb kat blog cikmira23.blogspot.com...haha
tata..

p/s : gambar pada hari isnin depan baru aku letak yer sbb nak letak watermark dlu..hoho

Sunday, 1 June 2014

6 DARJAH - NAMI COB NOBBLER

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum... whatsapp??

tak,aku bukan tanya korang ada whatssapp ke x.. wakawaka...

ok sori kalau loyar buruk aku x jadi..haha..

erm.. mungkin aku boleh mula story ngan pic kat bawah ni..


utk pengetahuan korang. Aku x nak tahu pon apa yang korang pk pasal pic ni. Biar aku bercerita.. 
alkisah kan esok(2/6/14) aku dah kena masuk u sbb aku jadi comittee TaWe nt..
unfortunately,aku kerana terpaksa aku relakan utk kje part time jap jaga booth ex kedai aku dlu..
aku sengsorang je jaga booth tu.. so ehem,paham2 je lah bosan giler beb..
oleh kerana aku dah lama dah tahu.. komfirm bosan..
so ape lagi.. melejen lah aku while waiting customer mai...

utk elak kne serbu ngan bos aku.. a.k.a kantoi duk lepak.. 
aku pon menyorok la smbil skodeng kot2 ada kaki customer kat depan..
haha..bila ade je kaki,aku tunggu smpai 10 saat kalo dia x blah,aku bngun.. kadang aku acah2 je bangun,dia blah... haha..

ok.. alkisah jaga booth punya pasai,dapat khatam 1 bku ni.. hoho
kalo 30 hari,30 bku lah khatam... 

ini buku abe Nami yang ke.. err jap2 aku listkan.. 

1. Awek Chuck Taylor-mira,hafiz,nana
2. Lelaki Eksistensial-faris,adleen
3. Bau Semangat Anak Muda-nizam,abe Luq,Sarah,Kamelia
4. Rokok Nan Sebatang-Romi,Wan,Bunga Ramona,Puspa,Rudi
5. Pengejar Bintang-sori habis baca lagi
7. Dendam Anak Jagoan-with Aisa Linglung
6. Enam Darjah


ok.. baeklah.. ni aku jujur,sebenarnya bku lelaki extensial dan pengejar bintang aku baru baca x sampai half. sebab tu kalau korang perasan,aku x buat lagi review bku tu..

overall,bagi aku.. buku 6 darjah ni senang cerita luahan feeling masing dan proved yang dunia ni kecik je.. pi mai pi mai tang tu gak.. jumpa gak.. tup2 lah dia kenal orangni,orang ni kenal dia ni.. 

nilai2 murni yang aku dapat daripada bku ni is
- usaha -selagi x dapat selagi tu berusaha sampai dapat
-bukak bku baru- jangan terus dihantui kisah silam,kalau x slagi tu la ko hidup dlm kegelapan,ketakutan dan ape2 lah yang -ve
--memaafkan-maybe orang tu jenis x jaga perasaan orang,tapi kau plak jenis jaga giler perasaan orang.. so jangan lah nak samakan dia ngan ko.. 
-beryukur- syukur ngan apa yang ada,ni bila x de merungut,bila dah ada pon merungut gak...adoyai...
tu je yang aku ingat..

eh lupa.. sinopsis versi cikmira.. hihi

ok first thing first.. 
korang kena baca dulu 5 buku Nami.. 
-ACT,RNS,BSAM,LE... 
kalau x nak gak???
hah meme blur lah korang nanti...

kiranya bku ni kesimpulan or konklusi bku2 beliau.... 

disebabkan hari ni mood aku ok sebab notbuk aku leh connect ngan wifi mahlah*leh on9 !!!
so maybe la aku akan berlipur lara..

jom.. baca.. ceritera aku .. 
ni aku recall ikut bku k.. utk yang x pernh baca lagi tu dapat lah serba sedikit info..

1. AWEK CHUCK TAYLOR-Hafiz,Mira,Nana
senang cerita,love triangle lah.. Hafiz Love Mira,but At the Same time Hafiz love Nana and Nana love him too !!!
at the end,Nana die,and after 1@2 year,Mira plak die.. erm..
dan watak yang sama ada dalam bku BSAM

2. Lelaki Extensial
Main actor is Faris,dia ni split personality if im not mistaken,n dia syok kat Adlee n at the same time sometimes minda dia ni dikuasai oleh Comrade Jack. oh ye,slalu kne buli ngan ayah n adik brdik dia.. 
dan at the end,dia bnuh dorang smua.. dan jadi pschyo

3. BSAM
kisah dlu2,nizam,hafiz,abe Aslam(eh yeke nama dia cmtu?) nk tubuhkan band..n Nizam ni rapat ngan abe Lam je even dia baru dlm group tu.. at the same time Hafiz syok kat Sarah malangnya Sarah tu bapak ah kaya.. mcm cacing dengan ayam.. at the end dorang break.. oh ye,si Nizam ni aku x ingt ngan sapo.. hihi..xpe,at the end nt korang thu jugak Nizam ngan spe sbb aku akn story kt bku 6 darjah. 

4. Rokok Nan Sebatang

kisah ni paling tragis dan err speechless aku rasa.. 
Wan,lelaki entah dari mana-mana. tetiba jumpa Romi kat kedai mamak then ajk travel cri mknn best kt mlysia. singgah temerloh jmpe Rudi. rudi plak join. then singgah ipoh jmpe Bunga Ramona,alahai bungan pon join gak... so mereka berempat ni teruskan journey utk cri mknn best.. yg si bunga ni plak nk ke singapore utk jmpe virtual boyfienya yang mana actually bisexual.... dan Romi ni dah fall in love with Bunga but Wan dah masuk line dlu.. at the end,Romi mati sbb slmtkan Bunga drpd lemas while Wan tengok je Romi lemas. so ape korang pk sal Wan? hah itu baru sikit aku story... nk lelebih baca lah sendiri.

5. PENGEJAR BINTANG
-pending-

6. 6 DARJAH-
disebabkan mud aku agak baik,so aku nak story smpai aku rse xde mud.. ok pasal Bunga,dia masih terindu2 arwah Romi.. fortunately,Hafiz ada ciri2 mcm Romi dan scre x langsung Bunga jatuh hati kt Hafiz... tp apa respon Hafiz?? ye lah,dah dibayangi kesucian dan kekuatan cinta arwah Nana dan mira.. Sarah?? ops. siapa plak sarah ni dalam hidup hafiz?? makwe baru ke guane? siap tulis kat kasut 'Hafiz is my love buzz'
2. Wan,even dia kawin ngan Lin,tp dia ad prsaan kt Sofia,but at the same time ade spare part iaitu Puspa.. smua cantik don wori.. unfortunately,cuma Puspa je yang bertahan ngan dia. . dan x lama lagi Puspa nak p London dah.. agak2 Wan nak ikut x?? tp bg aku agak sweet n charm gak ah kisah dorang ni.. n for sure,aku x leh nak tahan ngan laki cam wan ni.. memang ntah hape2
3. Faris,ermm pospone dlu ea..
5. Nizam,dia ni memang hati cekal betol.. sangat ler bguih.. leh wat menantu.. wakawaka.. sangat gigih mencapai impiaannya wlpon dia thu x mungkin tercapai 100%.. n in the end nt Nizam akn bertunang dengan someone yang sebelum2 ni dia x amik port langsung..huh siapakah gadis bertuah itu???

ok lah itu je..

aq sharekn pic ngan korang memandangkan aku dah banyak giler membebel.. actually random pic for this week..wakawaka enjoy it beb 



  harga asal
 harga selepas

 warna merah yer..not meroon or brown..

 esok punya kerja yang buat aku hilang mud kejap
jobscope terbaru menanti...

mintak maaf mintak halal mintak tegur kalau aku ada terguris perasaan korang bila baca entry ni.. harap ditgur lah yer.. ok ^^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...