Monday, 21 December 2015

Tips dapat asasi setahun UIAM

السلام عليكم

Adik-adik yang nak apply uia mesti risau baq hang kalau dapat asasi 2 tahun. ke rileks je? haha

aku tergolong dalam golongan risau. yelah,dah lah bi kelaut,arab plak  kedarat tapi macam ape  je.

Macam biasa,entah berapa kali aku ulang menda ni.

Result tempoh belajar akan ditentukan based on result English Placement Test(EPT) dan jugak Arabic Placement Test(APT).

Selepas korang ditawarkan asasi UIA,first thing first yang korang kena stanby is mantapkan english dan arabic.

utk english,sila mantapkan bahagian essay. at least grammar. biar ayat baku tak berbunga asalkan grammar cantik.

utk arab plak,kalau korang takde basic arab. meme tak de harapan langsung nak dapat asasi setahun. huhu eh yeke? hmm tengok kos jugak lah. redha je lah ea. eh lupa,ramai yang time sekolah rendah dia belajar bahasa arab ni, tpi bila sekolah menengah tak belajar. Jangan risau beb,korang still dikira bertuah sebab ada basic. dan ada harapan dapat exit arab taw if korang asasi engineering or science yang lain. ok lah daripada yang zero pasal arabic ni. utk yang zero,korang janganlah rasa loser ke ape. lek ah! korang bertuah giler kott, Diberi peluang oleh Allah utk belajar bahasa syurga ni secara percuma walaupon umor dah 18! kalau kat luar,bayar mahal woo. cer compared diri kau(yg zero arabic) dengan member sekolah kau yang zero arabic jugak. ok perlu ada unsur bersyukur disitu yer.

Tapi yang tak bestnya asasi setahun ni,korang akan jadi ulat buku sebab jadual pack giler macam budak matrik. ke korang sanggup hadapi jadual pack tu semata-mata nak tamatkan asasi awal?

utk yang berkomitment tinggi terhadap masyarakat,aku galakkan janganlah ambil asasi setahun. Sebabnya kalau korang asasi setahun setengah or 2 tahun,macam2 yang korang boleh buat selain study. one of them is join society. Serious weh banyak giler kelebihan,contoh aku lah. alhamdulillah diberi peluang menjadi fasi study circle selama 3 sem berturut2,then jadi s/u kelab. Rasa bersyukur giloz.

ok ada lagi satu tip. Tips ni memberi syafaat utk korang bila degree nanti, iaitu Exam Tilawah!

ok masa exam ni.,kan korang kena baca ayat alquran yang diberi.

then kat borang tu,ada mintak korang listkan mana2 surah yang korang dah hafal. if korang hafal surah addhuha or juz amma ke. please lah tulis. jangan nak rasa humble sangat.

sebabnyaaa.. nanti,ustaz tu akan tasmik mana2 surah dari juz amma. and kalau korang boleh baca dengan jayanya. secara automatik korang terlepas dari kelas tilawah time degree nanti.


eh degree nanti ada tilawah kelas lagi ke? bukan time asasi jer ke? yang 3 tu- tilawah,fardhu ain n study circle?

tidak awakk,time degree ni ada tilawah 1 dan 2. dan semua classmate aku kecuali aku perlu join kelas ni. ada exam lagi taw.

So if korang nak tak nak pergi kelas tilawah dan menghadapi exam tilawah time degree. pastikan korang ditasmik time ujian tilawah kat CFS.

ok fine korang cakap 'Mira, belajarlah kerana Allah,bukan kerana exam. tapiii. hmm. ok lah dah korang kata gitu aku nak kata apa lagi kan.. aku cuma bagi cadangan/tips jer utk mudahkan korang hihi. ^^

Best woo takde kelas tilawah. sebabnya hari isnin 1 kelas jer pukul 3.30ptg. klau ada kelas tilawah pkul 10am. kena keluar bilik awal,then balik bilik then pergi kelas ptg plak. kalau takde,rileks jer dari pagi sampailah pkul 3.30.. best ke best?

ok itu jer ^^ gudluck adik2 semua!

oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi .

Thursday, 17 December 2015

JJCM Muar Cikmir

السلام عليكم

Assalamualaikum. Pos ini ditulis selama 4 hari utk disiapkan. saja gitahu. hihi

Alhamdulillah 12-14 Disember yang lalu. Aku dan keluarga telah selamat menjalani trip jalan-jalan cari makan di Johor. Specifically Muat,Batu Pahat JDT. Alhamdulillah again,dapat berjalan dalam Malaysia pon aku dah bersyukur sangat. Ada rakan2 yang tak dapat langsung berjalan. So kena lah bersyukur rite. Aku baca kat fb,kalau nak jadi orang yang bersyukur,sentiasalah tengok orang yang lagi bawah dari kita,kalau kita asyik compare dengan orang yang up drpd kita,sampai sudahdah kita ni tak bersyukur. Tak gituu? Hihi. Same goes to carry mark,kalau dapat rendah,ingatlah bahawasanya ada yang lagi rendah daripada kau! Haha tengok dah melalut ke carry mark. Mentang-mentanglah dah nak final exam. Hihi.
So utk yang nak pergi jalan-jalan kat muar. Kalau korang tak buat slot jalan-jalan cari makan ni. Rugi lerr.. utk orang Muar,kalau korang tak promotekan Muar kat member2 kau,teramatlah rugi weh! Aku tengok mak aku excited cari kedai kopi 434 dan pes mee bandung,soto n sambal ikan bakar makpon. Haha aku excited tang kopi jer sebab aku suka giler aroma kopi! Haha cam orang tua tak?
Ok  so ini list kedai makan yang aku pergi selama dua hari. Actually tak sampai 2 hari pon.kuang kuang kuang.


#1 Kedai Asam Pedas Muar
Sederet kedai kat sini semua jual asam pedas. Aku pergi kedai hujung sekali sebelah kiri. Harga boleh tahan gak ah. For sure tak murah walaupon sebelah tu ada bot2 tangkap ikan. Makan 5 orang dalam rm50. Itupon aku rasa boleh makan  6 orang. Pilihan ikan pon tak banyak huhu. Hihi Ramai jugak orang makan kat sini. Aku bagi 3 bintang . one of the reason is aku kan penggila asam pedas. So aku boleh detect asam pedas dia sedap ke tak, perfecto ke idok. Asam pedas muo kat kedai ni cair weh! Aku plak jenis suka  makan style nasi banjir. Serious talk,asam pedas Melaka lagi sedap,sebab ada ramuan ajaib kan..hihi. Dan sudah tentu asam pedas yang aku buat lagi sedap.  Kalau tak tambah 3 pinggan memang tak sah kalau kat rumah. Asam pedas aku= asam pedas mak. Siapa nak rasa asam pedas aku boleh lah mai rumah. Hihi. Eh sorry2,aku suggest korang pergilah try kat kedai lain  okay. Hihi. Selera masing2 kan berlainan. Aku ni jenis suka makanan pedas tahap menangis. Tu yang kecewa dapat asam pedas tapi tak pedas. Asam pedas kat restoran RnS kat rumah aku perghhh pedas dia tahap leleh hingus wehh. Pedas kuss semangat. Aku memang tobat amek kuah sikit jer kalau pergi kedai tu. Hihi

# Medan Ikan bakar Sabak Awor(kedai ikan bakar wak jos)
Petang tu plan nak pekena mee bandung abu hanipah berdekatan dengan hotel tapi tutup plak aihh. So terus ke medan ikan bakar sabak awor. Search je kat waze medan ikan bakar sabak awor. Ok kat sini ada 1 kedai yang famous amous meletop kebabom iaitu kedai ikan bakar wak jos. Tapi malangnya tutup plak aihh. Isk asyik tutup jer. tension plak kak ton. So kiteorang makan kat kedai sebelah dia. Mak aku ambil ikan siakap masak stim tomyam,sotong celup tepung,ikan pari cute and menu wajib iaitu butter prawn! Kiteorang sekeluarga pergi makan seafood jer wajib order butter prawn ni.. Bukan apa,bukan semua orang boleh buat butter prawn yang betul2 rangup,tak berminyak dan flawless(eh!) Setakat ni butter prawn terbaik abad ini di restoran Adam Lai kat sek 15 shah alam. Memang terbaik ahh dia buat!
Kos makan 5 orang rm100++. Ok lah kan? Hihi jimat ke jimat? Yang bestnya lagi,kat sini ada banyak kucing-kucing comel2 ekor kontot bulu gebu mai gesel2 mintak makanan. Pastukan. Dia makan dengan sopannya. Rasa cam nak bawak balik jer.

# Restoran RHS di jalan mahari muar,betul2 depan terminal dan bawah jejantas.
Restoran ni memang pergh crowded baqq hang. Aku ingatkan sedaplah. Huhu. So kiteorang pon duduk. Aku order mee rebus,abang aku ‘diet’, mak order lontong. Adik aku order meatball(baksso punya je). Ok so far aku tak reti lah nak judge mee rebus ni. Tapi for sure aku makan tak habis,huhu so faham2 jelah bila aku makan tak habis tu petanda apa. Aku tak tahulah nak cerita ke tak pasal ni,pasal pekerja kat kedai tu yang kurang sopan or Bahasa rock dia BIADAP. Serious weh, tak de adap langsung. Cara dia cakap tu,sampai terkedu mak n abang aku. Tak terkata sebab poyo kerek biadap biadap biadappppp.. Bahasa tu tak boleh nak biadap lagi ke? Bos dia tak ajar ke pekerja dia adap2 dengan customer? Kalaulah bos dia kawan mak aku,dah lama aku suruh pecat dia. Boleh jejaskan business kot dapat pekerja cenggitu. Nak tahu cerita lanjut boleh tanya aku sendiri or tengok kt ig aku @cikmira23. Haha macamlah aku approve. Lolz. Korang pergilah makan tempat lain yer. Hmm,sorry nasib tak baik pergi kedai tak best. Jujur lebih baik kann walaupon pahit daripada tipu.

#Mee Bandung Central

Hah yang ni aku rekemen utk korang pergi. Aku ngecek adik aku punya soto jer. Kuah sup dia phewww sodap baqq hang. Eh2,nama kedai mee bandung tapi aku makan soto. Haha. Aduii. Aku tak rasa pon mee bandung dia. Tapi aku tahu sedap sebab licin pinggan abang aku makan.
 # Restoran Bariani Power
Ini kedai terakhir yang aku pergi. Aku sarankan korang pergi. Haha nak dengar cerita lawak tak. Aku cakap kat mak aku . “ nanti makan,yah nak nasi separuh jer taw”. Tapi bila sampai kedai, mak aku tak cakap pon kat waiter tu yang aku nak nasi separuh. So aku dapat nasi penuh lah. Sedar tak sedar,licin weh pinggan aku makan. Mak aku “ eh tadi orang tu nak nasi separuh,ini makan tak berbunyi tengok2 dah licin”. Hihi. Ok itu petanda nasi bariani dia powerrrr!So mai makan sini naa. Hihi.

Ok it sahaja episode kali ni. Aku cerita pon tak details sebab kena ambil mood dulu taw sebelum menulis ni. Nak menulih perlu ada feel. Yap,feel tu penting.
Itu sahaja,ada masa aku edit pos ni Nampak lagi kemas.
Gambar akan menyusul tapi tak tahulah bila. For sure,aku akan letak gambor. ^^

Sebelum aku terlupa,kiteorang sewa hotel kat muar trade centre. Tak ingat nama hotel tu. Harga memang a little bit pricy tapi memang memuaskan sebab lokasi dia yang teramat amat amat amat amat amat amat amat amat amat kuss semangattttt strategikkk beb!!!!!!!  Serious wehhh kat situ ada uptown,pasar malam,kedai makan best2 dan hq kedai kopi 434.

Terima kasih membaca. Sila baca lagi.




Sunday, 29 November 2015

IBG KULLIYAH OF SCIENCE 2015

Alhamdulillah dengan ini aku merasmikan penutupan interbatch games kulliyah of science bagi tahun 2015/2016.

Tahniah kepada semua player. Dan terima kasih kepada semua supporters yang setia terutama Amni. PIC utk tennis. Thankz taw sebab setia bersama aku dalam panas terik sampai kaki rasa cam terbakar and hujan yang lebat disertai guruh dan kilat. Pheww,memang ujian betul.

Tahniah utk batch aku 151 ! korang  memang power ahh! Seriously bangga giler kot. Pingpong single and double,badminton double korang kaut GOLD!  Alhamdulillah!

Utk tenis,aku tahu yang sister jer sebab aku playernya. Hahahaha. Tahniah jugak utk diri aku sebab dapat 3. Ok lah kan.. hahaha single je kalah. Double menang it itupon sebab ada 3 batch je hantar.

1 je slack aku tadi, LEMAH servis. Serious wehh teruk giler aku servis tadi. Adakah sebab aku kidal? Or sebab aku guna raket lelaki? Raket tennis en berbeza lelaki and perempuan. And sepanjang aku match tadi aku guna raket lelaki. Lenguh gak ah wrist . bukan sebab salah cara pegang tapi sebab pegang lama sangat. Kau bayangkan sabtu tu. Dari pagi sampai petang aku duk main. Nasib baiklah hujan,stop kejap.

Pastu ahad ada match lagi. Lompat sana kejar sana pukul sana sini.

Overall,aku rasa itu tak lebih as an experience sebab aku pon tak pernah main tennis sebelum ni. Time practise pon tak ikut rules means main tibai jer pukul bola.

And senior-senior tadi pon,aku rasa cam dah ada bonding ngan dorang. Sikit pon tak rasa kecewa bila dorang menang sebab dorang memang layak pon. Hahahah akak tu siap ajar lagi kietorang. And 1 thing yang aku hepi sekarang ni aku dah boleh balas bola dengan ok… Rasa best giler  kottt.

Dengan ini aku bertekad utk selalu training tennis supaya dapat buat yang terbaik utk IBG minggu depan. Aku akan buktikan practise makes perfect ! ehem,anyone nak sponsor raket tenis tak? Hihi. Kalau nak sponsor gitaw awal2 yer,aku tak yah lah beli dah. I’ll really appreciate it and if korang sedekah kat aku. Aku akan pastikan pahala sedekah korang tu akan terus mengalir sebab aku akan guna ia sebaiknya! Hihi bukankah sedekah antara amalan yang boleh dibawa sampai ke alam barzakh?

Sorry termelalut pasal tennis. Biasalah perempuan ni bila bersukan dia jadi cam excited sikit lagi2 aku yang jarang bersukan ni.

Oh ya sebelum terlupa nak say thankz kat linesman and tukang kutip bola iaitu bro K,Sand N and Amni. Korang memang baik! Thankz taw.

 nak tengok pic? boleh search kat ig @ibgkos15 or insta aku. hihi. kalau rajin aku upload kat sini 

Saturday, 28 November 2015

beza fizikal sains dan biologikal sains di UIA?

Izinkan aku mencoret. Walaupon aku dah degree,tapi still rasa nak sharing something regarding CFS.
Saat ini diriku keletihan tatkala selesai game tennis. Walawehh. Esok ada lagi beb! Double plak. Wuhuuuu. Kaki aku dah a little bit lenguh. And of kelainan aku is aku kidal. Huhu. Memang semua pelik ah tengok aku pegang reket tangan kiri.  Korang bolehhh?? Hahahaha.

Ok abaikan. Hari ni aku nak share satu info pasal ni.

APA BEZA FIZIKAL SAINS DAN BIOLOGICAL SCIENCE DI UIA?

Bezanya ialah dari segi ejaan dan Bahasa yang aku tulis. Hahahaah ok fine lawak bijok ngatt.

Utk adik-adik yang nak isi UPU,mesti korang pening kan dengan asasi kat UIA ni sebab banyak sangat! Hahahaa seriously banyak beb!

Ok firstly sebelum korang pilih kos utk asasi. Aku sarankan tengok dulu course degree apa yang korang boleh further dengan asasi yang korang nak mintak tu. Ok contohnya korang nak jadi pakar mathematic. So please jangan pilih asasi engineering. Pilih ler asasi fizikal sains.


TBH, beza asasi fizikal sains dan biologi sains ini ialah dari segi subjek jer. alah macam kat matrik lah. Kan ada modul 1(semua sains subjek),modul 2 dan 3.

Kalau korang rasa nak further more into biologi tak kisahlah microorganism biologi,human biologi,animal biologi. So ambillah biologi sains.

Utk fizikal sains pulak,ia lebih concentrated utk subjek sains tu sendiri. Seperti yang kita tahu subjek fizik dan mathematic kan  dah concentrated kan compared to biologi yang tersangatlah luassss ilmunya.

Ok berbalik kepada reason tadi iaitu beza dari segi subjek. Utk budak fizikal sains,korang akan belajar sama macam budak bio kecuali subjek biologi 1 dan biologi 2 korang tak akan belajar. Tapi korang akan belajar subjek calculus dan jugak programming.

Utk budak bio plak,korang tak belajar subjek calculus dan programming tapi korang belajar subjek biologi 1 dan 2.

Ok faham?

Ada lagi satu common soalan yang selalu ditujukan kat aku..

Boleh ke kalau time asasi dia asasi fizikal sains tapi bila degree,dia degree in major utk budak asasi biologi sains?

Jawapannya DENGAN IZIN ALLAH, BOLEH !!!!!!!!

Ini bukan teori,ini bukan mitos tapi ini KENYATAAN! Dan aku lah insan bertuah itu. Alhamdulillah.

Aku dulu budak engineering  then convert to physical science. Means kalau ikutkan time degree nanti aku Cuma ada 3 pilihan jer iaitu bachelor in fizik,math or chemistry.

Tetapi inilah takdirnya. Aku degan tawakkal meletakkan bachelor in biotechnology as my first choice which is im not supposed to do that because I didn’t have any knowledge about biology except apa yang aku belajar utk SPM dulu.

Dan akhirnya sekarang aku telah pon menjadi seorang student biotech! Alhamdulillah.

Ok adik-adik semua,kalau ada soalan regarding asasi uia ke ape or uia Kuantan ker. Boleh direct komen or private message kat fb akak yer. Im ready to help you.

Aku dulu pon macam korang gak. Fening nak pilih yang mana.

Last but not least,aku nak share 1 quote yang sangat2 bagi semangat kat aku dalam meletakkan keyakinan 100% pada Allah.

Iaitu..

“ kalau aku dapat  apa yang aku mahu,aku Cuma gembira sekali kerana itu sememangnya pilihan aku. Tetapi jika aku mendapat sesuatu yang aku tak nak dan tak mengharap utk dapat, aku gembira dua tiga bahkan berkali gembira kerana itu merupakan pilihan Tuhanku! “

Ok sebenarnya quote ni diderived from ayat quran surah albaqarah ayat 213 or 216  tak silap. Alahhh,yang mafhumnya boleh jadi sesuatu yang kamu tidak sukai itu sebenarnya baik bagimu dan boleh jadi sesuatu yang kamu sukai itu sebenarnya baik  bagimu. Hah cmtulah.

Ok rasanya itu jer. sebenarnya aku nak update pasal IBG(interbatch games) memandangkan ini kali pertama aku join taw sukan-sukan ni. Tahu2 je lah perempuan macam aku ni memang malas gilerrrrr nak bersukan. Tapi entah macammana sem ni semangat plak nak bersukann. Tennis lagi tu. Inshaallah it will be family activities. Hihi berangan jap. Lelaki kan suka bersukan so aku pon kenalah ikut gaya hidup sihat ni. Hihi baru chemistry tu adoooo.


arghh poyo giler ayat aku.. sorry


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi .

Tuesday, 22 September 2015

First time pengang encik M!

السلام عليكم

Alhamdulillah. setelah 20 tahun hidup. Hari ini 22/9/15. jam 2.30pm merupakan detik pertama aku memegang encik M. Badannya sungguh sado lagi2 part arm dia. kalau nak pegang dia kena pegang kat lengan and ehem2. hahaha.


pergh excited kot! since form 1 belajar pasal plant cell,animal cell. tapi tak pernah pon cikgu bawak jumpa encik M ni.

time kat CFS lagilah jangan harap lah jumpa encik M kat lab biologi. iyolah kitew kan budak engin/fizik. huhuhu.


hari ni baru dapat bersemuka dan pegang dan rasai sendiri. Masya Allah nikmatnya!


Oklah sebelum korang kata aku ni gatal ke ape. aku clarify terus lah ea.

encik M tu ialah MICROSCOPE!

alah menatang utk tengok mende2 kecik tu such as bacteria,algae,cell smua tu..

ingat tak time sekolah menengah dulu ada belajar pasal plant cell,animal cell,pastu ada psudomonas,paramecium and macam2 lagilah.

hah tadi experiment kitoerang guna microscope tu. iyolah dah nama amik subjek microbiology. study mende yang cannot be seen by naked eye.


So far tadi senang jer nak handle dia. cumanyaaaa..

aku rasa lah. hmm. aku pon tak tahu masalahnya kat aku or kat microscope tu. sebabnya tak nampak jelas bacteria yang ada dalam tu.

tapi bila madam tengok. madam pon cakap mende sama and tak tahu nak adjust kat mana. hahaha lastly aku guna ira punya..

Best giler bila dapat tengok menda yang naked eye tak leh  tengok. Subhanallah memang kalau korang tengok korang pon akan terkesima,terpegun melihat ciptaan Allah yang paling kecik didunia. abaikn zarah tu okay. itu kecik giler2.

Ok itu jer. maaflah post menda2 yang simple.

sem ni aku rasa cam free giler. rasa rilek jer tapi tak bermakna aku tengah honeymoon okay. cuma maybe kerja tak banyak. huhu.

sebenarnya dah ada 3 assignment diassign tapi belum buat lagi sebab lambat lagi nak submit. hohohohoho. rilek ah buat awal2 buat apa,hari last sebelum hantar baru siap so better buat lambat2.hihi.. gurau jer.


nanti aku post pic yang aku tengok kat microscope tu okay. wait!


Monday, 21 September 2015

Cara Pembelajaran UIA kuantan

السلام عليكم


Assalamualaikum.
Memandangkan wifi mahallah baru jer ok. Dan line laju plak tu fuhh ujiann betuii.
Alhamdulillah notes bio utk esok telah pon kusiapkan hari ahad lagi. Advance kan? Hahahaha.
Tetiba rasa cam nak share something. Pasal pembelajaran kat UIA Kuantan ni. Focus on kos biotech. Kos lain aku tak tahu macammana. Hihi

Alkisahnya masa kat CFS dulu,utk subjek fizik dan chemistry. Memang WAJIB bawak buku teks tebal kuss semangat tu. Aku rasa hampir 1kg kott buku tu. Serious berat!

Jenuh jugak lah nak mengusung buku tu. Lagi2 kalau lepas kelas kimia terus kelas fizik. Hah 2kg buku kena usung. Isk3. Tapi hok sisters ni,even buku tu berat,dorang lebih suka bawak kat tangan daripada letak kat dalam beg. Luz
Cuma 1/3 jer lecturer yang guna slide time belajar. Selebihnya semuanya tulis kat whiteboard. Ala2 sekolah sikit lah.
Then bila degree ni, alittle bit culture shock. Aicewahh tak yah culture shock sangatlah kann.
Semua lecturer guna slide jer dalam kelas. Utk subjek biologi dan chemistry,memanglah buku rujukan still tebal 1k mukasurat. Tapi yang bestnya tak perlu susah2 nak usung ke kelas. Sebab lecturer akan tayang slide dia and kita Cuma perlu dengar dan focus jer.
Dan akuu. Walaupon aku cuba utk focus. Yet Cuma 30% jer yang masuk dlam otak ni. Itupon jenuh nak hadam. Isk3.
Oh ya, 1 pembaharuan yang aku notice kat diri aku. Aku akan stanby utk upcoming chapter a week before lesson.
And aku rasa menda ni hampir semua student degree keatas praktikkan sebab ia sangat penting.
Contohnya minggu depan akan belajar tajuk 4. So minggu ni aku dah stanby siap2 notes tajuk 4. Means seminggu awal aku dah buat notes. Paling lewat pon 2 hari sebelum kelas.  So bila madam ajar,takdelah termangu-mangu sebab dah stanby siap2.
Proses PnP sangat2 laju macam keretapi. Terutama subjek bio. Bayangkan 2 jam cover 5 topik! Mahuu tak lajuuu pecut kalah Ferrari beb! So memang tak boleh tak study before kelas.
1 minggu 1 topik. Subtopic takyah ceritalah. 5++ .
Utk pengetahuan korang,aku tak pernah praktikkan cara ni masa kat CFS dulu. Maybe sebab sibuk sangat kot masa kat CFS tu. Siapa yang kenal aku tu tahulah kebz-an aku. Dengan fasinya dengan committeenya. Alahai bz tapi bez giler! Hahahaha. Pukul 1 pagi  bersengkang mata buat report meeting sebabnya kalau aku postpone memang tak siaplah report tu.

Hah lagi 1. Aku dah tak boleh sangat nak study malam-malam. Biasanya malam-malam aku akan lepak2. Rilek2s baca notes utk esok.

Stay up? Hah jangan haraplah.

Inshaallah dalam proses mengubah cara study. Iaitu study awal pagi. Biasanya lepas subuh lah. Sebab aku terjaga lewat. Lena sangattt tidur kat UIA ni. Hihi.

Masa kat CFS,boleh kira lah berapa kali jer aku study pagi(6am-8am).
Selalu kat CFS aku akan stay up paling lewat pukul 2 lah. Itupon lebih kepada main. Hahahaha

So kat sini,aku tak nak stay up sebab jenis aku kalau stay up alamatnya aku akan bangun sangat lewat!
So better aku tidur awal and prepare for tomorrow!

Iyelah,kan kita mengharap semoga hari ini lebih baik dari semalam,hari esok lebih baik dari hari ini.

Akhir kata,  jangan ikut orang lain. Ikut kesesuaian diri kita. Ada orang yang selesa stay up. Pagi2 dia tidur. Ada yang selesa study pagi. Ada yang malam study pagi pon study.


Alahai rileks lah. Jangan sakan sangat study tapi hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia entah  kemana-mana. Study study jugak usrah jgan lupa,solat sunat jangan tinggal terutama DHUHA! 2 rakaat jer beb! Cubalah buat at least selang sehari. Cuba jadikan kebiasaan. Tak rugi apa2 pon kalau buat malah teramat rugi kalau tak buat.

Ok semua ayat kat atas ni utk diri aku jugak. Semuanya utk aku reflek diri aku. Aku pon tak sempurna. Solat sunat teramat jarang buat. Hmm. Teruk en. Korang mesti jadi lbih baik dari aku dan please jgn segan2 tegur aku kalau aku buat silap okay.

Thankz membaca..

Ingin aku highlight,aku bukan seorang yang jenis cepat hadam. I really need time to digest what I had learnt in class. Dan aku bukan jenis hafal sekali terus ingat. Kena mengulang lebih 5kali baru lah melekat kat otak ni. Senang cerita aku ni biasa2 jer lah sebenarnya.siapa cakap aku pandai tu meh sini nak cepuk!




Tuesday, 15 September 2015

Antara Lab dan Lab Coat?

السلام عليكم


Alhamdulillah hari ni kelas praktikal pertama aku di UIA kuantan ni.

subjek introductory microbiology.

Gian sangat nak pakai lab coat. Last time tahun lepas kott. hahahahaha

So far experiment tadi adalah experiment paling kacang parang.

Senang giler lah. hahahaha senang utk buat experiment lah. hasilnya tak tahu lagi guana.

Rupanya kiteorang dah diberi grup siap2. 1 grup dua orang jer.

Alhamdulillah sangat2 partner aku pompuan. Serious sangat2 lega.

Personally,tak best kott buat kerja lab ni partner lain jantina. Risiko bersentuhan tu sangat2 besar even tak sengaja. Then mesti kena selalu jumpa utk buat lab report. fuhh lega kalo partner sejantina. Malam2 pon boleh berdua-duaan tanpa ditemani sesiapa. hahahahahahah

Ok apa kaitan tajuk dengan isi post ni?

sebenarnya tak de kaitan pon.

ehem nak sharing sikit. kebetulan tengah free sekarang ni. hihihi.

semalam semua first year KOS(kuliyah of sicence) kena pergi gathering of sciencess student.

yang paling bagus dan aku suka idea dorang ni ialah setiap dari kiteorang ni diberi grup dan ada sorang naqib/naqibah dari kalangan senior yang sama kos ngan kiteorang.

So secara tak langsung membina ukhwah disamping berusrah . Yeayyy.

Dah lah ada sharing moment utk setiap kos. so boleh tanya apa jer yang nak tanya mengenai kos ni.

Oh ya,next post aku akan story mengenai kelas bahasa kat UIA ni. open tuk orang luar jugak taw. waiitt.

ok rasanya itu yer.

sebelum aku terlupa,labcoat aku ni. Asalnya taknak bawak sebab fikir takkan lah first year dah ada lab. sebabnya masa kat cfs sem ke 3 baru ada lab. So itu yang mulanya rasa cam tak nak bawak. But hati ni meronta suruh bwak jugak labcoat. So bawaklah jugak akhirnya. hahahahaha inilah hikmahnya. Aku tak perlu nak beli labcoat lagi. yeayy.

Aku hadiahkan pic ni utk korang yang tak pernah masuk lab. hahahahhaha





ini kiteorang kat lab 2. separuh lagi kat lab 1. Partner aku Syahira. merangkap rakan seusrah Sciencess. Boleh lah cari aku yang mana. Dont wori muka aku darjah 6 sampai sekarang sama jer okay.. hahahaha


 Alhamdulillah muka dah 'flawless' sikit selepas  kulitku kusam tak bermaya  hampir sebulan sebab tak pakai pencuci muka langsung hahahahahah.. Aku sarankan pakai safi white trilogy tu okay. hihihi
muka gembira sebab baru lepas setel experiment.




Saturday, 12 September 2015

First Week in 'main' campus

السلام عليكم



(hiasan)

nak jugak tulis. hahahaha.

okla utk first week ni jer aku tulis. Lepas ni janji tak tulis dah. hihihi

saja jer nak berkongsi pengalaman kat UIA ni.

ehem, firstly nak habaq bai study plan student biotech first year first sem like me.

Sem ni ada 5 subjek jer. Seriously paling sikit.

subjeknya ialah

- principles of management and marketing
- islamic worldwide
-organic chemistry
-computers in science
- introductory in microbiology


nampak tak first sem lagi dah belajar pasal marketing. wuhuuu.

jadual kelas kau agak cantik for me as isnin ada 1 kelas jer,petang plak tu.

Selasa- khami - pagi 1 kelas(2jam),petang 3 jam(lab).

jumaat- 2 jam petang,sabtu 4 jam pagi and petang.

So far,utk hari jumaat and sabtu tu. kelas sebulan 2x jer. so akan ada 2 minggu yang aku tak leh balik sebab ada kelas.


dan ada 2 minggu yang aku boleh balik. so jadual aku balik dianggarkan start khamis petang/malam sehingga isnin petang.almost 4days rite? yippie.

kalau kelas isnin tu batal.alamatnya aku balik selasa lerrr..hihihi


utk subjek organic chem and microorganism tu, memang seminggu sekali dan 1 kali kelas dan 1 kali lab.Macam kat cfs jugaklah. cumanya kat sini dia buat hari yang sama.

still now im still thinking nanti lepas kelas pkul 11-2. aku nak lepak mana dewwhh. nak p library macam tak berbaloi jer. huhu menrut instict aku,aku akan endup balik ostel jugak. hahahaha. dekat sangat. kalo nek basikal 3 minit jer. lalalalalalalala.


oh ya,kat sini ada kelas bahasa jugak taw. aku rasa semua U ada. hahahhahha

yang bestnya kat sini,yuran dia makk aii gilerr murahh beb!


1 sem rm30 jer utk student UIA. utk student luar rm50.

Serious 10x ganda lagi murah daripada UITM taw. kalo uitm dipanggil kursus kemahiran bahasa. lebih formal.

kat uia ni kita santai-santai jer ea,panggil language class jep.hihi.


So warga kuantan yang nak join kelas bahasa ni mai lah... boleh roger aku okay. aku boleh tolong korang. no biggie beb!


Oh ya,disebabkan kampus kuantan ni kan utk bebudak sciences. medic,dentistry, dll.


So korang boleh mai taw utk cek gigi ke,nak but fisio ke,apa2 sahajalah boleh jer beb. kalau tak silap aku ler. mai jer kat uia ni. let say nak cek gigi kan. hah pergi kat kulliyah of dentistry.


hmm,apa lagi ea. Oh ya,utk memember aku kat kuantan yang nak ajak aku hangout. Aku alu-alukan utk ajak aku okay. Kalau aku tak bz,aku on jer beb. Sometimes kenala have fun jugak kan. hihi...

tapi aku boleh hangout hari ahad jer lah taw. tapi utk certain weeks jer lah. kalau aku xde kelas,jumaat sabtu ahad boleh jer keluar. tapi aku akan keluar berjimba seminggu sekali jer ok. hahahahahha


So far kengkawwan kat sini semuanya ok.

Cumaaaa...

u know,sebenarnya aku alone jer kat sini. sebab 90% member aku kat cfs dulu masuk gombak. aku jer kat sini.

Some friends yang aku kenal kat sini pon mostly bukan classmate aku. ada yang aku kenal dari peers,customer printing,jiran bilik,adik2 sc,rakan2 sc. itu jer. selain tu memang aku tak kenal. even aku kenal dorang ni,tapi tak rapat pon.

And im still finding my true best. A friend in need is a friend in deed.

not found yet. hahahahaha.

One of the reason,all classmates aku dorang dah ada geng sendiri taw. sebab 100% dari kos biosains. so dari cfs lagi dorang dah bersama. and aku nampak lah assobiahnya disitu.

Yet aku tak kisah sangat kau nak dengan geng kau tapi jangan too obvious lah ea. Cubalah hidup bermasyarakat sikit. hahahahhaha. ni tak.masa nak form group. jadi kucar kacir sebab masing-masing nak dengan geng. so tinggallah budak terasing cam aku ni yang kejap diserap masuk grup ni kejap masuk grup sana.. like what? hahahahahah ikutkan jer lah..

actually aku dah biasa dah semua ni, and kat sini aku masih perlu adapt ngan dorang. Aku rasa aku akan join grup dorang cuma aku tak tahu nak join grup yang mana. Semoga Allah bagi aku pilih grup yang betul-betul sesuai dengan aku.


ada 1 lagi kisah yang betul-betul buat aku rasa macam... aku memang patut beryukur apa yang aku dapat sekarang.


Ok macam ni. Aku kan from kos fizikal sains. aku memang tak belajar langsung subjek biologi ni masa kat cfs. Tapi bila isi borang tu. aku pilih biotech as my first choice.

kalau ikut niat asal lagi,even aku kat engineering,aku nak degree engin in biotech. tpi disebabkan kalo aku kat engin,aku dapat rasa peluang aku utk dpt kos biotech tu sgt nipis disebabkan result aku. hah sebab tu aku tukar kos ke fizikal sains. harapan aku bila tukar dari kos engin ke fizikal sains ni ialah at least in degree aku tak perlu ambil engineering in mechatronic,aerospace dll which is aku tak minat langsung. at least kat fizik ni aku boleh further in chemistry or math. ok lagi lahh.

tapi seriously tak terfikir yang rupanya Allah nak makbulkan permintaan aku utk ambil biotech. walaupon bukan enginering in biotech. tapi still ada word biotech tu. ia terbukti bila aku yakin utk letak biotech as my first choice. walau apa jua resultnya nanti. aku redha walaupon aku tak dapat apa yang aku nak sebab aku tahu Allah dah plan yang terbaik utk hambaNYA.


Alangkah terkejutnya aku bila tahu dapat kos biotech tu. Allahu Akbar. Gembiranya aku. Aku yang banyak dosa ni pon Allah still bagi apa yang aku idamkan. Semoga ini yang terbaik utk aku inshaallah aminn..


1 lagi yang membuatkan aku rasa makin bersyukur dan ialah bila aku tahu ada sorangm member aku ni,dia kos biosains taw dulu. and dia pon letak kos biotech as her first choice.

and  u know what. Allah takdirkan dia tak dapat pon kos biotech tu malah dia dapat LAST choice iaitu plant sains.

 Masa aku tahu pasal tu,aku terfikir. Ya Allah,kalau lah aku tak bersyukur dengan apa yang KAU dah beri kat aku sekarang. Akulah hamba yang PALING HINA yang tak reti bersyukur.

Seriously bila terfikir pasal tu,rasa cam nak nangis pon ada. Sebab aku asyik fikir. Ya ALLAH,Maha Penyayangnya Engkau,aku yang selalu buat dosa,. dah lah selalu buat dosa,jarang bertaubat plak tu.. tapi KAU makbulkan keinginan aku. Ya aku sedar,Kau beri apa yang aku perlu,bukan apa yang aku mahu.

Mungkin apa yang aku mahu ini,Kau gerakkan menjadi apa yang aku perlu.


Alhamdulillah sangat sebab aku rasa urusan aku dipermudah Allah walaupon result tak semenggah. Kalau Allah cakap JADI,maka JADILAH walau tiada satu pon yang boleh menghalangnya

Benarlah kalau kita nak Allah mudahkan urusan kita,kita terlebih dahulu kena mudahkan urusan orang. Jangan pernah berkira bila tolong orang. lagi-lagi bab duit dan masa sebab semua tu Allah yang punya. Kita pinjam jer.


paling penting is JANGAN MERUNGUT dan SENTIASA BERSYUKUR/BERSANGKA BAIK.


benda baik or buruk yang terjadi kat kita. Cuba muhasabah dan cari hikmah yang terselindung.


something yang kau nak tapi kau belum dapat capai sampai sekarang. fikir macam ni.

sama ada masih BELUM SAMPAI MASA atau Allah nak BAGI YANG LEBIH BAIK daripada apa yang aku nak.

nescaya kalau kau pk macam tu,hati kau akan lebih tenang dan yakin dengan janjiNYA.



Oklah itu jer. asalnya post ni pendek jer tapi bila aku dah start enjin.. hah macam ni lah.


Yang baik kita ambil. yang buruk kita tinggalkan.

Akhir kata,doakan aku yer semoga dipermudahkan urusan kat sini.

Wednesday, 9 September 2015

Ta'aruf Programme 2015/2016 di IIUM Kuantan

السلام عليكم


Alhamdulillah...

Sukacitanya dengan ini mengumumkan sister comel bernama Amira Yusof secara officialnya telah pon menjadi mahasiswa UIAM Kuantan,Pahang. dan bakal graduate 4 tahun lagi. 4 tahun yeerr..hihi. tua gak eh masa tu. umor 24 baru graduate. hahahaha xpelah yang penting aku habiskan masa aku dengan ilmu.

Alkisah macam biasa. nak story mory pasal pengalaman bertaaruf sebagai pelajar ijazah sarjana muda di UIA kuantan ni.

Itula korang,kalau ada blog. bolehlah bercoret macam aku ni. hihihiihi


Dah 20 tahun dah cikmira kita ni. hihihi dalam tak sedar.

Sebelum tu. kat UIAK ni,hanya ada kos sciences jer iaitu kuliyyah of science,alied health science,,medicine,pharmacy,dentistry and nursing . hah itu jer ada 6 kulliyh. sikit jer kannn.

Aku geng kulliyah of sicence(KOS). Department biotech dan kos biotech.

2/9/15 - Rabu

giliran kos aku mendaftar ialah pada pukul 11-1pm. Disebabkan aku belajar di negeri kelahiranku. ececehh. Like always, orang 1 yang paling semangat nak hantar aku ialah tokwan aku. Pukul 7 lebih dia pelik kenapa aku tak siap2 lagi,sedangkan masa tu tokwan aku dah siap2 dah nak gerak. hahahahhahaha giler awal. register pkul 11,pkul 7 lebih nak keluar rumah dah? bukannya duk jauh pon,kat kg padang jer ponnn. tak sampai setengah jam dah sampai.

Lastly keluar rumah awal jugak la dalam 8 setengah gitu. dah tokwan dan tokki dah siap,amigi pon dah siap. takkan aku  nak rilek2 plak kan.


tung tang tung tang kat bandar,pkul 12 lebih jugak baru p register.

Itulah kali pertama aku jejakkan kaki aku ke kampus kuantan ni. terus menuju ke mahallah fatimah azzahra.

Sampai jer. kena cek no bilik dulu. dia dah bagi siap2. Oh ya,lupa,mahallah baru kat sni 9 tingkat yer.

Aku cek nama aku. alahai,dah agak dahhh. dapat tingkat 9! what the oeeeee.

sama macam masuk cfs dulu. mahallah zainab 4 tingkat dan aku dapat tingkat 4!

tapi kali ni aku tak berapa kisah sangat sebab ada lif kannn.hihi.

dan aku pon dah target,kalau dapat level tinggi2. Aku hanya akan turun dan naik lift sehari sekali jer. means pagi tu turun utk pergi kelas. petang/malam baru naik utk rehat. tempat lepak aku rasa mcm nak lepak kat library. tapi sejuk giler kot kat lib tu.tak tahannnn.

tenkiu kat tokwan dan tokki sebab tolong angkat barang aku yang giler banyak itupon ada lagi barang yang aku hold dlu kat rumah. hahahahaha biasalah perempuan kannn. macam2 nak bawak. baju tudung kasut seluar skirt handsock stokin dll. lelaki bawak baju and seluar je pon dah ok .. ye dokk?


kemas punya kemas jam dah tunjuk pukul 2. u know what,dalam sangkaan aku. program start hari khamis. rupanya hari yang sama pukul 2 dah kena kumpul. mau tak kalut, hahahahaha.


nasib baiklah sempat packing barang.


inilah kali pertama aku menaiki bus shuttle UIA. hahahahaha koya betoi. program di buat di grand hall OCD. betul2 depan pintu utama UIA.


petang tu ada welcoming remarks,petang riadhah. malam plak ada briefing pasal mahallah.

oh ya,kami solat di masjid Sultan Haji Ahmad Shah(SHAS) mosque. btw nama masjid kat bukit goh sama kan?

jarak dari OCD ke masjid dalam 10 minit jer. boleh la nak bakar lemak tepu dalam badan tu hihi.

u know what,kiteoraang tak balik mahallah pon malam tu. yang sisters tido kat dewan tu while brothers tido kat masjid. Perghhh sejuk gilerrr kot kat dalam dewan tu.. tak lena tidur. selang sejam jer terjaga.

pukul 4 pagi dah kena bangun utk qiam. dah lah tidur ayam jer aishh penat siang tadi tak hilang lagi. ku gagahkan jua diri ini.

lastly zzzzz masa tazkirah suboh. ngantok sangat dah tahap boleh ngigau.

3/9/15 - khamis


Lepas tazkirah suboh tu,semua sarapan dan ready utk briefing seterusnya. hari ni full with briefings jer.

- security management office
- primary care clinic
- IT department
- counselling service dept
-Library
-Academic affairs development department
-sport development department
- one stop student centre
entrepreneurship deveopment


fuh mula-mula tu semangat lah nak dengar. lama2 rasa boring. oxygen pon dah makin kurang. perut pon dah berkeroncong. bateri fon dah makin low. waaa masa tu rasa cam nak jer cepat22 habis.

oh ya,malam tu ada cultural night taw . or bahasa melayunya malam kebudayaan. hah inilah event yang paling aku tak suka kalau kena participate. kalau tengok jer aku okay. hahahahaha

group dibahagikan mengikut tarikh lahir. bulan 6 dan bulan 7 1 grup. tapi aku tak faham kenapa nak namakan group dengan nama JUON. memang very2 lulz.


whatever,aku memang tarik diri awal2 dari participate. aku lagi selesa tengok orang buat persembahan. oh ya,masa participant cultural night buat latihan tu. kami2 yang tak join ni kena senamaerobik. korang tahu,punyalah lawak gerakan dia sampai kan aku gelak sampai keluar air mata. memang tak dapat nak tahan, rasa cam nak nangis sebab gelak. serious lawak. hahahhaahahahha.till now i still remember the brother's face. so funny!


lepas cultural night yang berakhir sekitar 11 lebih. lepas tu terus balik mahallah. terus bekejar ke toilet. yelah dah lebih 24 jam kott taak mandi dengan proper.

4/9/15

pagi tu bas shuttle mai amik kat mahallah. around pukul 5 lebih jugak lah. lepas breakfast tu masing2 dipecahkan ikut kulliyah and pergi ke kuliyyah utk dengar briefing.

hah part ni yang best. budak kulliyah sains batch aku sikit jer weh. then kiteorang dipecahkan lagi ikut kos masing2.

Macam aku ni kan kos biotech. So kiteorang bebudak biotech ni pon gather lah. brother of koz lah ciput jer. 4 orang tak silap. sisters pon tak ramai dalam 18 orang jer. so total budak biotech cuma 22 orang! sikit jer kan. serious sikit jerrrr.

dalam masa yang sama,aku jeling jeling budak kos lain . hahahahahha tak de kerja betul. kos yang paling ramai brothers ialah kos plant sains and marine sains. ehem,in fact aku rasa para brothers tu tak nak pon kos tu. huhuhuhu. aku dengar cerita ad beberapa brothers tu asalnya daripada kos medik. maybe tak lepas kot utk further medic so dicampak ke plant sains. sabar ya brothers. ada hikmahnya..


antara kos lain yang ada kat kulliyah of science ni ialah chemistry,applied chemistry,applied plant science,plant science,marine science,mathematical sains,physics. sikit jer. upcoming course is biochemistry which is adik to biotech.hehehehe


habiis jer briefing tu,terus kembali semula ke grand hall utk rehearsal bai'ah ceremony. kat u korang ada ke bai'ah ceremony ni? huhuhu


ini dikira peak of the programme gitu. full with protocol and i hate it.hahahaha gurau jer.


petang tu balik kemahalalah smula yeyyyy.


5/9/15 - sabtu

Hari ni ada 1 jer aktiviti iaitu tangkap gambar utk matric card. katanya pukul 9. pkul 11 lebih baru start. dah lah mai pkul 8 lebih . so dalam 3 jam jugak lah menunggu membuta. adelah sakit hati sikit. at least inform lah awal2 tangkap gambar tu pukul 11 ke or lewat. takdelah kalut siap awal2. isk


6/9/15 - ahad

program hari ni namanya post bai'ah programme. pagi tu ada taklimat/seminar by PDRM,BTN and DSU. habis jer. makan then pergi ke banquet hall utk open client day. Client day ni dikira macam hari utk club2 kat uia ni promote club dorang and tarik ahli baru.

So far yang aku join semalam ialah kelab Pembina,Peers,WAMY,language class. hah itu jer rasanya.

Reason aku join club pembina ialah kelab tu ada buat macam-macam program yang menarik minat aku seperti CSR,usrah dll. kalau join keahlian dapat kad and blh join mana2 program pembina. sound cool rite?

ok kelab Peers plak,masa kat CFS aku memang dah involve in Peers. tapi dalam 30% jer lah a keterlibatan aku. Juz as committee. and some of the peers members pon ada yang kenal aku.


ok kelab WAMY plak. dia ada collabration dengan hidayah center and mycare which is aku telah pon sah sebagai volunteer mycare sebelum aku masuk uia ni lagi. so why not aku join kann?

last but not least,language class.. I choose Japanese class. Frankly,aku memang tak tahu word lain selain konichiwa,arigato gozaimazu and ganbatte. hahahahaha. Harapan aku lepas ni kalau aku pergi ke jepun,aku boleh praktikkan apa yang aku belajar ni. hhihihi.

In my plan,1 year 1 language. so tahun pertama ni belajar bahasa jepun,then korea and mandarin. bahasa perancis memang out lah. tak nak aku terbelit2 lidah.hahahahahahahhaa



=====================================================================


PANDANGAN AKU  MENGENAI UIA KUANTAN


First thing first,aku cuma nak fikir yang baik-baik jer pasal tempat study aku ni. Segala perkara yang buruk aku anggap boleh diperbaiki. Nobody perfects rite?

Uia kuantan ni kecik jer bila tengok balik. kiranya tengah-tengah lah. main campus dah sah2 lagi besar. aku rasa setiap U ada bus shuttle kannn. hihihihi.

Senior habaq mai bus kat sini punctual. kalau lambat pon dalam 2-3 minit jer la.

Jarak dari kolej aku ke kulliyah teramat dekat. Around 8-10 minit dah boleh sampai.

Tapiii.

kalau dari kulliyah nak ke OCD,OSC,library. hah tu memang kena naik bas. kalau jalan kaki agak jauh lah aku rasa.

Tapi kalau dari kolej aku nak ke library dalam 13-15 minit dah boleh sampai.


kena guna shortcut lah kalau nak cepat sampai,lalu mahallah brothers.

jarak dia bagi aku ok jer. Alah kalau kat cfs,dari kolej aku nak ke pintu utama tu pon agak jauh jugak. lebih 5 minit jugak jalan kakinya.


ok itu pasal jarak.

Pasal subjek aku plak. im actually a litle bit shock  sebab kelas sehari seminggu jer. 1 kelas lecture,1 kelas di lab. nasib baiklah aku bawak siap2 lab coat tu. kalau tak memang kena beli ler gamaknya.


sem ni aku ambil 5 subjek jer. sikit jer taw berbanding member aku ada yang 7 subjek.


subjek aku sem ni ialah

- organic chemistry 1
- introductory to  microbiology
- principles of management
- islamic world wide
- computer in science.


Korang jangan risau. habis jer sem ni nanti aku pos dan story  pasal subjek yang aku amik sem ni. hahahahha rajin tak?


Oh ya,lupa nak story. utk yang tak tahu. I'm from engineering couse taw masa kat asasi dulu. and when i was in final sem in CFS. I changed my course to physical science. Dont ask me the reason. If you eager want to know. Lets meet okay. hahahahaha.


Okay. basically all subjects for engineering and physical science students are the same. So I didnt put myself in trouble bcoz changing the course in last minute.

Yet,when we filled up the choices that had been given to us. I noticed that even i am a physical science student yet i can apply the course offered for biological science student!

Yeahh, it was my dream to learn subject anything about biology.

So with full of risky. I put bachelor in biotechnology as my first choice eventhough i know that I NEVER learn biology before this in CFS. last time i learn biology when i was in high school. fuhh 3 years ago.

NOW, im facing microbiology subjek for this sem! every  word in biology seems like a new input for me! yapp,everything beb!


So I hope... you.. yes you  my dear who read my blog. Please pray for me. I need your dua' . May Allah ease my understanding towards this subject. Because you know what, I think there is a barrier. My dua' didnt be fulfil. I believe with your dua' . Im here! in UIAK!


thankz for reading. Eventhough I am study in islamic international university. Yet my english still weak and need alot of improvement.


Ok rasanya itu jer. apa2 cerita aku post lain okay. Sorylah panjang plak dan termerapu dalam BI. hahahahhaa kalau ada salah grammar. boleh tegur ya.. aku terima dengan hati yang terbuka.^^ Aku bersedia menerima teguran.


Thursday, 27 August 2015

Nama Jalan di Shah Alam

السلام عليكم


3 hari tak menghapdet blog rasa cam meronta-ronta nak tulis something tapi bila time nak tulis. Tak dak idea plak aihh.

Sebenarnya beberapa hari yang lepas aku ada mencoret something. Dah tulis 70% kot. Tetiba browser teroff sendiri. Cuma 50% jer yang dapat diselamatkana. Disebabkan 20% lagi betul2 part aku mengarang dan ianya hilang. Terus takde mood nak menulis semula menda yang sama. So aku end up save as draft je lah. Entah bila plak nak publish semula post tu. hahahahahahaha lupakan je lah. Maybe sebab post tu lagha so Allah tak izin aku melaghakan korang yang baca blog ni. Alhamdulillah... ^^


So hari ni nak sharing something yang bagi aku cool giler.

Tak tahulah kat tempat lain ade ke idok cenggini. Tapi kat shah alam dah lama dah ada camni,20++ tahun yang lalu. hihihihi.

iaitu.


NAMA-NAMA JALAN YANG SISTEMIK.



Setiap seksyen di Shah Alam mempunyai tema dalam penamaan nama bagi jalan-jalan yang terdapat di seksyen tersebut. Berikut adalah senarai seksyen-seksyen dan tema masing-masing.

Seksyen 1 (Universiti Teknologi Mara) - pendidikan
Seksyen 2 - jenis bunga
Seksyen 3 - jenis pokok
Seksyen 4 - jenis buah-buahan
Seksyen 5 (Pusat pentadbiran) - pentadbiran
Seksyen 6 - jenis burung
Seksyen 7 - jenis permata dan galian dan Universiti Selangor (pendidikan)
Seksyen 8 - bentuk muka bumi
Seksyen 9 - Kesultanan Melayu Selangor
Seksyen 10 - jenis pakaian
Seksyen 11 - kebudayaan dan kesenian
Seksyen 12 - salasiah pentadbiran kerajaan Melayu dahulu
Seksyen 13 - sukan
Seksyen 14 (Pusat Bandaraya) - bidang-bidang korporat
Seksyen 15 - alatan tangan
Seksyen 16 - perlombongan bijih timah
Seksyen 17 - jenis ikan
Seksyen 18 - tumbuhan di kawasan pantai
Seksyen 19 - jenis pekerjaan di kawasan pantai
Seksyen 20 - jenis haiwan
Seksyen 21 (Tanah Perkuburan) - perkuburan
Seksyen 22 - perusahaan
Seksyen 23 - perusahaan
Seksyen 24 - jenis sayur-sayuran
Seksyen 25 (Taman Sri Muda) - nilai-nilai murni
Seksyen 26 - daerah dan nama tempat di Selangor
Seksyen 27 dan 28 (Taman Alam Megah) - nama tempat-tempat di sekitar Banting dan Gombak
Seksyen 29 dan 30 (Jalan Kebun) -
Seksyen 31 (Kota Kemuning) - bunga anggerik sebagai Bunga Rasmi Shah Alam
Seksyen 32 (Bukit Rimau) - sungai-sungai yang terdapat di Selangor
Seksyen 33 - jenis alatan muzik
Seksyen 34 - jenis bahagian dalam kereta
Seksyen 35 (Alam Impian) - seni dan budaya
Seksyen 36
Seksyen U1 (Glenmarie) - kerjaya
Seksyen U2 (Taman TTDI Jaya) - kesussasteraan
Seksyen U3
Seksyen U4
Seksyen U5 (Bandar Pinggiran Subang, Subang MahSing) - alam semesta
Seksyen U6 (Subang) - jenis pokok
Seksyen U7 (TUDM)
Seksyen U8 (Bukit Jelutong) - bahagian-bahagian dalam rumah
Seksyen U9
Seksyen U10 (Alam Budiman) - pulau-pulau yang terdapat di negeri Selangor
Seksyen U11 (Bukit Bandaraya) - gunung-gunung yang terdapat di Selangor
Seksyen U12 (Desa Alam dan Cahaya Alam) - Ulam-ulaman
Seksyen U13 (Setia Alam) - Setia
Seksyen U14
Seksyen U15
Seksyen U16 (Taman Bukit Subang) - Bunga
Seksyen U17
Seksyen U18
Seksyen U19
Seksyen U20


Semua jalan di bandar raya ini mempunyai papan tanda dengan nama jalan terpapar dalam Bahasa Melayu dengan kedua-dua aksara tulisan Rumi dan Jawi.




Oh ya, seksyen yang ada U kat depan dia. sebenarnya dia dah JAUH daripada shah alam yang ORIGINAL. aicewahh ada plak shah alam original. kalau ada yang ori,mesti ada yang fake.hihihihihi

itu metafora jer taw. jangan lah buruk sangka okay.

macam ni,kalau dulu, bila someone cakap yg dia tinggal kat shah alam. Automatik aku akan set sama ada kita tinggal di seksyen(1-36).

tapi sekarang ni,bila someone tu cakap yg dia stay kat shah alam, Aku kena manualkan otak ni, Sebab bukit jelutong,tmn pinggiran subang,glenmarie and TTDI jaya pon shah alam.

Bukan apa,TTDI jaya tu dah jauh giler kot dari shah alam. dia ada kat sebelah sek 13. dan 13 boleh dikira dah hujung shah alam jugak lah tapi x tahulah bahagian utara timur selatan.

Ada sekali tu,member cakap dia stay kat shah alam. Aku ni dah excited lah sebab ada geng shah alam. Sekali dia cakap dia duk kat TTDI jaya daaa. Jauh kott dari rumah aku yang kat 16 ni. Ibaratnya dari bukit goh ke kuantan gituu. hihihi.

Jarak dari 1 seksyen ke seksyen yang lain tak jauh taw. dalam 5-10 minit jer. Dan biasanya orang shah alam yang pure kita boleh tengok dikawasan yang dah lama contohnya di seksyen 24,18,20,16.

Seksyen yang paling banyak 'kasta' nya ialah di seksyen 7. daripada rumah yang paling 'cikai',alah rumat flat 5 tingkat tu,sampailah ke rumah banglo 50 orang boleh duduk.

Seksyen yang banyak kilang. hah kat rumah aku. hahahahahaha. Belambak-lambak kilang kat sini Incase korang menganggur ke, mintak kerja kat sini. komfirm dapat. cakap jer nak kerja kilang apa?
kilang cat,coklat,kertas,air,makanan?? semua adaaaaa.

Oh ya,aku pernah dgr someone cakap camni:  Dia cakap  tak elok duduk kat rumah kawasan kilang ni. Udara tak bersih. Nanti senang kena penyakit bronchitis,radang paru2 dll sebab sedut udara kotor.

 Aku anggap kata-kata dia ni umpama seorang yang allergic kacang. Dan dia cakap yang kacang tu tak elok makan sebab nanti naik jerawat,muka berminyak dll. Hello,kau tak makan kacang so just shut up! Jangan nak lelebih sangat naa. Kang aku sumbat kacang dalam mulut kau kang menggelupur plak. Opss terjahat plak. isk3.

hahahahahaha itulah perumpamaan dgn orang yg ckp pasal tak elok duk kat rumah kawasan kilang ni. Woii itu dah dikira menghina secara tak langsung taw. hahahahahahah whateverlah asalkan aku bahagia dan kau tak kacau hidup aku.


Next..

NO CINEMA here.

dari dulu sampai tahun 2013 rasanya. memang takde cinema. Since space U8(mall) ditubuhkan. Pecah sudah legend no cinema ni. U8 kan apart of  'shah alam'. hahahahaha. Oh ya,even sekarang ni dah ada cinema kat shah alam lah sangat Jangan tak tahu plak kedudukan mall space u8 tu nunnn jauh disana. Sangat2 jauh kalau dari shah alam original ni. dalam 30 minit jugaklah kalau lalu jalan jauh. hihihi.


Oo,dah tu sebelum ni orang shah alam tengok wayang kat mana? Kalau kat kuantan,kat mega mall en. Disebabkan cinema=maksiat dah sebati dalam diri seseorang tu. Means dia berpegang dengan fikrah cinema=tempat maksiat. So cinema dijauhkan daripada warga shah alam. aicewahh. tapi aku nampak bagus jugak kat shah alam ni takde cinema. kalau tak setiap minggu pergi tengok wayang. Opss kantoi sudah aku ni kaki wayang. hahahahah.

Cinema terdekat di Aeon Bukit Raja,Klang. Yap di klang. Tapi jgn salah faham. Jarak dari rumah aku ke bukit raja yang kat klang tu lagi dekat daripada space u8 yang kat 'shah alam' tu. Dalam 15 minit jer. Kalau pecut,10 minit jer. Tapi pecut lah macammana pon,kalau dah ada traffic light tu,kena behenti jugak kaann.hihihihihihihihi


Oklah itu jer serba sedikit pasa shah alam.


Aku bangga jugak la jadi warga shah alam ni even tak lahir kat sini. Yelah masa aku lahir tu,shah alam baru nak membangun.


Last but not least,kalau korang notice. ada group shah alam resident kat fb. .Hah grup tu bagos giler. tak percaya boleh tengok sendiri. Aku harap yang bukan stay kat shah alam tu takya lah join. hihihihi sebab perkara dalam tu semuanya pasal shah alam. kalau korang tak stay kat shah alam memang akan blur2 jer.

akhir kata,maaf akhir2 ni aku tak dapat menahan diri utk menulis pendek2. setiap post mesti panjang berjela. hahahahahaha itu jer. sekian ^^


p/s: counting days .UIAK aku maii


Sunday, 23 August 2015

Nasi Lemak Jalan Utas,Shah Alam

السلام عليكم


Hari ni nak share 1 kedai makan yang jual nasi lemak jer. Lokasi di Jalan Utas seksyen 15 shah alam. Landmark dikelilingi oleh kilang-kilang.

Keluarga dan aku telah pon makan kat kedai ni lebih dari 12 tahun dah rasnya. Since ayah aku hidup lagi sampailah sekarang. Sebelum masuk tadika,ayah aku akan bawak makan kat sini and kadang2 pekena roti bom kat kdai dpn rumah. waaaa rindunyaaa.


Apa specelnya nasi lemak kat sini?

Normally  set nasi lemak akan ada nasi bersantan,sambal bilis,ikan bilis goreng,timun dan telur rebus

Add on plak ayam goreng,ayam sambal,sambal kerang,sambal sotong dll.

Yang rare kat kedai ni  ialah sambal dia. Aku tak tahulah nak panggil sambal ke kuah. sebab sambal kan macam pekat sikit. yelah cuma tumis cili je kan. and takrif kuah something yang agak cair sikit berbanding sambal.

Dan sambal dia ni bukan sambal bilis or sambal kosong. tapi sambal/kuah bawang!

Susah nak describe. Apa kata korang pergi terjah kedai ni biar tekezut tuan kedai ni. hahahahaha


Kelebihan kedai ni berbanding kedai makan lain.


- DIJAMIN TAKKAN SAKIT PERUT.

pernah dengar tak ada orang cakap tak bagus utk perut kalau pagi2 makan pedas, sambalkan pedas biasanya..hihihi. So kat kedai ni,sambal bawang dia sah2 dah tak pedas. memang mesra perut lah. Btw,korang boleh mintak sambal lebih.

Aku ni pagi2 sebenarnya suka makan makanan berat. So aku prefer nasi lemaklah. Tapi kebanyakan sambal nasi lemak mesti pedas dan perut aku akan meragam lepas tu.

Oh ya, nasi lemak kat sini pon tak banyak santan. So utk yang ada nak makanan yang tak banyak santan boleh mai sini naa.


- MURAH

yap. korang amik lauk ayam baru rm3- rm3.50 rasanya. ok lah tu. kalau kat shah alam ni nasi lemak ayam rm3 dah dikira murah taw. hihihi.


- kedai makan dan minuman asing.

Bila korang mai sini,juz beratur utk beli nasi lemak dia. Then bila kau duduk jer,akan ada someone yang amik order air. tapi dari kedai lain. Konsep kedai makan kat sini ialah 1 kedai 1 makanan. So kalau kedai 1 dah jual nasi lemak. kedai 2,34,5 dan seterusnya kena jual mende lain. So takde sangat masalah persaingan.



utk warga shah alam. Korang dah pernah makan ke belum kat kedai ni? hah kalau belum wa nak cakap lu manyak rugi lorr.

Kedai ni memang ada regular customer yang tak pernah curang. contohnya keluarga aku.

yang bagusnya lagi,tuan kedai dan anak dia dah hafal dah menu regular customer. So senang sampai jer dia terus isi lauk yang kita nak.


Oh ya,utk yang kali pertama makan kat sini memang akan rasa lain sikit. Yelah tak biasakan. Selama ni dijamu nasi lemak sambal tumis jer.

Aku faham jer. utk yang suka pedas2 mesti tak berapa suka kedai ni sebab sambal dia tak pedas.

ok sini aku nak gitaw,aku pon giler makanan pedas mcm korang. setiap kali makan nasi kalau tak pekena 2 btg cili api as ulam memang tak sah. pastu mulalah kepedasan. hahahahha. Yet,aku ok dan puas hati makan nasi lemak kat sini sebab tak pedas. Like what i said just now,walau suka mana pon kau makan pedas. Pagi2 memang tak elok makan pedas. tak bagus utk sistem penghadaman. ingat tu!


Akhir kata,utk yang pernah makan kat kedai ni. KITA GENG!


selamat mencuba dan boleh share pengalaman korang kat komen kay^^



Saturday, 22 August 2015

KOMRAD CINTA- NAMI COB NOBBLER

السلام عليكم

Seperti yang ku janjikan. Akan kureview novel ni.

Tajuk - Komrad Cinta
tebal - 206mukasurat
harga pasaran-U.K $4.00 rm22.00 ( rm5.5 : $1)- sekarang ni (rm6:$1) isk3.
terbitan- Neon Terbit
novelis- Nomy Nozwir(nama sebenar),nama glamer Nami.


FYI,buku terbitan Neon Terbit ni tak de kat kedai2 buku seluruh Malaysia. Reason? rasanya boleh tanya sendiri CEO syarikat ni. hihi. So kalau nak grab buku ni,korang gugel je lah Neon Terbit.

Sorry buat masa sekarang aku tak de plan lagi nak jual buku2 Nami ni. huhu


Sinopsis:

Shahrol seorang wartawan Dia mempunyai makwe cun bernama Fariza yang baru sahaja curang terhadapnya. Pada suatu hari Fariza dan pakwe baharunya mati...


Done sinopsis yang ada kat buku.

Masa aku baca sinopsis ni,tetiba ak terfikir,kalaulah  dimasukkan sinopsis ni kat dalam karang spm ok jugak. Alah kan  part karangan tu ada 5 pilihan dan salah satunya mesti cerita. sama ada dia bagi ayat intro atau ayat ending.

So utk adik2 yang nak ambil SPM tu,boleh lah cuba buat karangan berdasarkan sinopsis diatas yer and then emel kat aku cikmira23@ymail.com. aku pon nak jugak baca karya kreatif korang hahahahahaha.


Ok,macam biasa. Sinopsis versi Mira plak.


Alkisahhh taibbbb. Ada sorang mamat ni,Shahrol nama diberi,ditakdirkan mempunyai awek cun. Bila ditakrifkan awek cun tu,aku akan refer kepada artis2 yang cun2 macam emma maembong,Saleha,Fazura dll. haha.

Then,,inilah masalahnya bila korang ada awek/pakwe cun/hensem. Risiko untuk pasangan korang curang tu of koz ler lagi tinggi. Lagi2 bila dapat makwe or pakwe yang mementingkan rupa dan harta. Nak buat macammana,Islam dah ajar kena dahulukan agama. Dah korang dahulukan yang lain,pandai2lah tanggung akibatnya. huhu sorry bertazkirah plak hahahahahahahahahahahahahahahah


Yang jadi kecohnya dalam kes Shahrol ni. Tetiba ex gf and penyailang ni mati dibunuh. Both mati. Aku rasa Shahrol boleh je jadi saspek utama atas rizen dendam kesumat gituu. Sekarang ni pon banyak kes perempuan/lelaki bunuh lah,kelar la,mcm2 lagilah dorang buat kat ex yang tinggalkan.

Aishh rilek brother,rilek sister. Move on la beb! Chill.

Kumbang berjuta-juta. Bunga pon berbilion juta. So takyah lah mengharap pada yang tak sudi. Cari jer yang baru,yang sudi terima kekurangan diri.

Oh ya,Shahrol ni dia saksikan sendiri pembunuh Fariza and bf baru dia. Lelaki tu Killjoy namanya.

Killjoy ni seorang penjaga cinta(laahhh sangattt hihu). Dia akan bunuh sesiapa jer yang mencemari cinta.

Setelah setel Killjoy bunuh dua orang yang tak sempat bertaubat tu. Killjoy ajaklah Shahrol ni join team dia.

Shahrol yang masa tu still terkezut dengan kematian tu. Setuju utk join.


Maka dari detik itu. Bermulalah misi loss weight . hahahaha takdelah. Bermulalah hidup Shahrol sebagai seorang komrad cinta.

Kat kem tu,Shahrol ni dijaga oleh seorang komander Double E. Perempuan yer.


Bila hati sunyi tanpa cinta. Dan ada someone plak yang hulurkan cinta secara tak langsung. Siapa tak nak wehh.

Dalam diam Shahrol ni jatuh hati kat Double E ni.

Ehem.. aku rasa sampai sini jelah sinopsis aku. rasa cam dah banyak plak tercerita.

hah meh aku timbulkan persoalan sikit biar korang eager nak baca buku ni?

- selama-lamanya ke Shahrol jadi komrad cinta ni?
- takkan Shahrol tak rasa keburukan komrad  ni? main bunuh jer sesiapa yang curang. tak adil beb.semua orang pernah lakukan kesalahan dalam hidup dorang and kita ni siapa utk hukum ?
- Adakah Double E ni pon ada hati kat Shahrol?
- Apa yang ada kat double E ni sampai Shahrol jatuh hati?
- kemana menghilangnya Killjoy?
- Apa yang Shahrol bila join kem ni?
- Adakah Shahrol akan cari makwe baru?
- Shahrol oo shahrol


ok itu jer.

AMARAN: LELAKI/WANITA YANG BARU PUTUS CINTA DILARANG BACA!

bukan apa,aku risau korang terikut-ikut kisah buku ni. Iyelah,normally bila ngah frust putus cinta ni,lagi2 sebab cinta disailang. Memang out of control sikit kann. Kalau dah terbeli tu,baca bila korang dah dapat awek/bf baru. Or aku sarankan,yang dah pernah putus cinta tu. TOkseyyylah weyy duk sibuk ngorat anak dara orang. kalau rasa berkenan tu,masuk jelah minang. Jangan duk buat dosa,ko kapel lama2 pon tak guna. Clash jugak akhirnya. Kalau jadi kawin pon,aku jamin korang ada masalah rumahtangga yang lagi kronik drpd orang yg cnta lps nikah.

Bak kata siapa ntah tak ingat, Bila cinta sebelum nikah ni,yang kita nampak semuanya kebaikan,dan semua mende2 sweet(jalan berdua,tgk wayang,pegang tangan or lbih dri tu) which is supposely korang buat lepas kawin tapi korang buat sebelum kawin. Semua tu kan HARAM. So apa kau expect b4 kawin kau dah buat perkara haram ngan pasangan kau. then kau kawin ngan dia, kau rasa diredhai ke perkahwinan tu?

ok sorry cakap over plak walhal aku tak kawin lagi. hahahahahahaha . But,aku cakap ni from perspektif aku. Mungkin perspektif aku dan kau berbeza. Aku cuma share pandangan aku jer.


last but not least, aku bagi 4 bintang utk novel ni.

Input yang aku dapat daripada novel ni ialah :

- HARGAI CINTA - Once kau cintakan seseorang dan orang tu cintakan kau jugak. Please,take it seriously. Jaga dia,belai dia seperti mana kau jaga diri kau. tapi kalau  kau jenis tak reti jaga diri sendiri. hah itu kau punya pasal. hahahahahahahaha

- TRUST & LOYAL  - dua mende ni seolah2 pelengkap dalam 1 hubungan. kalau kau trust tapi curang. or kau loyal tapi tak pernah trust psgn kau. bagi aku,NO POINT kau ngan dia. Kau akan end up sakitkan hati sendiri(utk yg loyal tp takde trust) dan better kau putuskan jelah kalau dah tak loyal tu.

- SALING MELENGKAPI- siapa jer yang sempurna? habaq mai kat aku. hihihi so sebelum kau rasa pasangan kau tu tak perfect or tak ikut citarasa kau. fikir balik,kau tu ok sangat ke? kau tu lengkap sangat ke? hah takk kan. So inilah gunanya kau dan dia diciptakan utk saling melengkapi . aicewahh.

- no idea dah. sorry hahaa

Akhir kata,, COUPLE TU HARAM. eh yeke haram? yelah lawan haramkan ialah halal. so takkan couple tu halal plak. oh lupa plak. maksud aku couple haram tu ialah before kawin. get it right okay! kalo couple lepas nikah dah sah2lah halal huhu. fikir2kanlah. Btw,aku pon pernah kapel hahahahaha tapi masa zaman jahiliyah dulu lah. sekarang alhamdulillah dah insap. huhu

Semua orang ada masa silam. Dan jangan judge someone yang sekarang based on masa silam dia. itu tak adil namanya.

Aku mintak maaf yer kalau pos ni sensitif bagi korang. chill beb!

#kiamatnakdekat #apaamalankita #jomberubah #amarmaarufnahimungkar





Thursday, 20 August 2015

Cara buat Poster simple dan menarik tanpa guna photoshop

السلام عليكم

hai. Sharing kali ni aku takkan ajar satu2. aku hanya bagi cadangan jer.

Khusus untuk kaum hawa. Aku faham tak ramai antara kita yang kreatif. dan tak ramai yang reti guna photoshop. Aku pon hairan. Wajib sangat ke guna photoshop utk buat poster? kalau tak guna,nak guna apa lagi?

for dummies,aku sangat-sangat sure mesti pening nak guna photoshop.hahahaha aku pon sama pada mulanya. Hakikatnya tak susah mana pon guna photoshop ni. Search je blogger yang ada buat tutorial photoshop ni. setel sudah!

Yet, aku harapkan korang janganlah terlalu bergantung kat photoshop. Sebabnya bila terlalu bergantung, korang akan jadi terlalu kritikal bila design something.

In this case,kalau nak buat poster. Selain daripada guna photoshop. aku nak syorkan alternatif lain, Korang boleh guna adik photoshop iaitu PHOTOSCAPE.

Photoscape ni lagi simple jer apps dia. tak sedetails photoshop.

So bila korang nak buat poster using photoscape. secara tak langsung fikiran ko tak jadi kritikal sangat. hehehe.



antara things yang ada kat photoscape ni ialah korang boleh printscreen page yg korang nak. boleh pilih sama ada nak capture full screen,window,region or repeat last capture.- alternatif selain guna button PrtSc kat papan kekunci.


kalau nak buat poster aku sarankan guna editor. mende yang ko kena titik beratkan utk buat poster yang simple dan menarik ialah background mesti cantik,font yang sesuai dan location word. 3 ni jer basicnya. selain tu kau kena 'main' dengan opacity jer.

tapi part font tu,memang tak banyak sangat choice compared to photoshop.

then,kalau nak buat macam kat bawah ni.


senang sangat. juz klik kat animated GIF. juz select pic and done!


kalau nak  buat pic collage lagilah senang.



ada banyak lagi function photoscape ni. boleh lah download yer



ni contoh simple poster guna photoscape. ada banyak lagi poster yang aku buat utk kelab2 yang aku join kat cfs dulu . tapi dah hilang mana entah. some pics ada kat my ig. bolehlah scroll yer sampai bawah2 nunn


kalau yang dah mahir guna photoshop tu. guna lah photoshop yer.

photoscape ni utk yang malas2 dan tak berapa pandai macam aku ni. hihih.


so lepas ni,oh kaum hawa a.k.a kaum sejenisku. kalau ada yang suruh korang utk buat poster. Silalah volunteerkan diri anda. Jangan takot.

ada 1 kisah ni. waktu first time aku diberi tugasan  buat poster ni.

ada sorang bro(exco kelab ****) panggil aku n cakap aku terpilih utk jadi comittee 1 program ni.

and aku ditugaskan utk buat poster. Masa tu haram jadah aku tak reti,tak pernah dan tak tahu langsung buat poster.

Tapi,entah macam mana boleh plak aku setuju utk tugas tu.

Balik bilik jer. hah mulalah kalut guana lah aku nak create poster. dah lah tak pernah buat. n utk pengetahuan korang,masa tu aku guna notebook je. manalah boleh install photoshop. kann? ke boleh sebenarnya? aku je tak reti download? sebab kat laptop dulu boleh jer. ok lupakan.

so masa tu aku hanya ada photoscape jer. so berbekalkan takde ilmu ni, aku try and error je buat poster. last2 siap jugak. tanya roomates ok ke idok poster ni. dorang cakap cunn jer.

esoknya ada meeting. Dorang semua terkejut sebab poster dah siap. aikk baru bagi petang semalam,malam ni dah siap? hah macam tu ler respon dorang.

Rupanya baru aku tahu. Ada sorang lagi brother yang diassign utk buat poster. dan bro tu tak siap pon lagi poster dia. Aku jer advance sangat siap. Dah bro yang bagi arahan tu cakap kalau boleh malam esok dia nak tengok poster tu. aku pon apa lagi..

then Dorang tanya,guna photoshop ke?

aku dengan blur2 jawab yang aku guna photoscape jer. alahai apps cikai jer nak dibandingkan dengan photoshop. huhu.

Yang penting sekarang ni kerja aku siap on time. hahahahahahah

since tu aku dah berani sahut cabaran buat poster guna photoscape. Simple and nice.


tapi sekarang ni aku tengah tunggu masa nak guna photoshop plak. tunggu lepas beli laptop.

FYI,sampai sekarang aku still guna notebuk tokwan. hahahahahaha 

masalahnya aku ni memilih. laptop nak yang mahal2,mak cakap kumpul lah duit beli sendiri.

so kat sini,sesiapa yang ingin menyumbang. dialu2kan.

boleh pm aku yaa. Aku pasti manfaatkan duit sumbangan korang utk beli laptop aku. ^^

ini serious okay. dengan masalah kewangan kat malaysia yang makin teruk ni.

family aku pon terkesan wehh even aku kategori sederhana jer.

ok sampai sini jer.

akhir kata. sesiapa yang memerlukan khidmat designer tak bertauliah dan perlukan orang utk buat poster urgent. boleh contact aku okay.

murah2 jer servis aku ni. siap dalam masa 48jam.

so cecepat emel ke cikmira23@ymail.com utk tempahan.

pastikan bagi details dan theme yang korang nak. dan paling penting. jangan cerewet!

bagi mengelakkan aku buat kerja yang sia2. sebab ada kes baru2 ni,ada minah ni dia mintak designer ni design something. and designer ni dah design n bg 3 draft. minah ni tak suka dgn design tu. bila designer tu mintak bayaran. dia taknak bayar. walhal buat draft tu pon dah dikira servis taw.

ok itu jer. sekiann. maaf panjang






Suasana Pembelajaran di UIA PJ

السلام عليكم

Hari ni inshaallah aku nak kongikan dengan rakan-rakan mengenai suasana pembelajaran di UIA PJ khususnya. Mungkin ada yang nak tahu sama ada sesi PnP or style 'suap sampai ke mulut' macam zaman sekolah dulu ke or self reliant?

 soalan= adakah islamization diterapkan semasa proses PnP di UIA PJ ni?

Ok penulisan aku lepas ni adalah hasil pemerhatian aku sepanjang aku menjadi student di CFS IIUM PJ selama 2 tahun. So utk korang2 yang tak pernah jejak kaki kat CFS IIUM apatah lagi belajar kat CFS IIUM PJ ni. Aku harap sangat2 please lah yer. Tolong jangan lebih sudu dari kuah.

Sebelum aku start cerita unsur2 islamik yang diterapkan di UIA. Aku mohon jangan samakan UIA PJ dengan UIA Gombak,gambang dan Kuantan sebab suasananya berbeza yer.

Di UIA PJ,99% student adalah pelajar Melayu Islam. Sangat berbeza di Gombak nun,foreigner and local students sama ramainya.

First of all.
Aku rasa soalan ni subjektif. Lain orang lain pandangan dari perspektif masing-masing kann?. Dan aku sendiri merasakan semua university ada kelebihan dan kekurangan masing2. Lumrah lah kan. Yang baik kita jadikan contoh,yang tak baik kita jadikan iktibar dn pengajaran.

Menurut pendapat peribadi aku,UIA PJ sangat menerapkan UNSUR ISLAM dalam PnP. 

Kat cfs ni, semua junior yg baru mendaftar akan dibahagikan kepada group mengikut result EPT dan APT. So nanti kalau korang exit arab but Bi level 6. Korang akan dapati classmates korang pon dapat result yang sama.Next sem baru classmates akan dirombak sedikit sebab ada yang exit and ada yang repeat.

TAARUF 

Sesi ta'aruf ni boleh kata wajiblah bukan setakat proses PnP jer. apa jua sesi memang dimulaii dengan taaruf ni even waktu meeting and usrah.

TAZKIRAH SEBELUM/SELEPAS  SESI PnP
Basically,ada 3 method tazkirah yang digunakan.

1. Lecturer sendiri yang bagi tazkirah.

sebelum sesi pembelajaran bermula , Lecturer akan memberi sedikit tazkirah yang short and deep. Around 5 minute jer. Biasanya lecturer akan sentuh pasal tanggungjawab kita as student lah.

2. Lecturer still bagi tazkirah, and semua orang pon kena bagi tazkirah jugak.

some lecturer,dorang akan assign everyone utk bagi tazkirah in the end of the class. So semua orang akan merasa bagi tazkirah dan semua orang akan mendengar tazkirah daripada classmates sendiri. 

3. Appoint mana-mana student utk bagi tazkirah.

Yang ni akan membuatkan semua student prepare dengan isi tazkirah masing2. hehehehe


Konklusinya kat sini,tazkirah semasa PNP tu memang wajib sama ada sebelum atau selepas kelas. Ini tak termasuk lagi cerita2 selingan waktu break PnP.

Antara madam yang aku sangat2 suka dengar tazkirahnya ialah madam Faizah Jaafar(calculus) dan madam Najwa Idris(chemistry 2) dan yang motivasi paling best sekali of koz lah daripada Sir Mohd Nor(Fizik 1).

Tempat duduk

Sepertimana waktu sekolah,pelajar lelaki dan perempuan diasingkan sama ada lelaki depan or perempuan belakang,lelaki kiri,perempuan kanan dll. Kat sini pon macam tu. Aku tak pernah lagi dduk dlm kelas yang bercampur aduk lelaki perempuan. Macam aku sendiri ,aku selalu datang awal kelas utk duduk hujung hala ke tingkap. Sebab kalau aku mai lambat,aku kena duduk hujung hala ke budak lelaki. Seriously sangat2 tak selesa bagi aku. hahahahahaha

Presentation

Utk SEMUA subjek. Tak kisah lah apa topic presentation even pasal fizik or kimia. WAJIB relatekan dengan islam. Tak kisah lah nak buat analogi ke,petik mana2 hadis or ayat al-Quran ke. Yang penting kena relatekan dengan islamization. Kalau tak buat ni,kemungkinan besar markah presentation akan kurang. So moralnya disamping student siapkan assignment. Student jugak dapat berfikir relate presentation dia dgn islam. Presentation kat sini 100% in English ya. In malay dilarang sama sekali.

ISLAMIC CLASS

Aku tak tahu nak bagi tajuk apa. Islamic class ni maksud aku ialah kelas untuk menambahkan pengetahuan kita mengenai islam. Ada 3 kelas; Fardhu ain,study circle dan tilawah class.

Setiap student dapat kelas yang berbeza mengikut tahap dia membaca alquran sewaktu ujian tilawah waktu tawe

Personally,aku sangat suka dengan pendekatan ni. Yelah yang masuk UIA ni bukannya semuanya berlatarbelakangkan agama. Maybe ada yang takde basic alquran. maybe ada yang tak Kenal huruf hijaiyah.

Maka beruntunglah for those yang tak pandai lagi baca alquran dan anda masuk UIA. Ini adalah peluang yang Allah bagi utk korang belajar Bahasa ahli syurga ni.

 khususnya para wanita dan lelaki yang masih cetek ilmu fardhu ainnya contohnya mengenai darah2 wanita dll.

Dan sangat beruntung utk sesiapa yang dapat join study circle. Utk tahu kisah2 study circle bolehlah godek blog aku ni yer or tengok kat atas sekali. Klik kat uia pj.

rasanya ini jer point yang terlintas di fikiranku kala ini.


Aku harap perkongsian ni memberi inspirasi utk kalian membuat perubahan kat tempat belajar korang yang mungkin ada yang kurang islamik.

and kalau korang ada something special pasal U korang yang membuatkan korang jatuh cinta dengan U korang tu. bolehlah share yer. ^^  aku pon nak tahu jugak. hehehe sama2 ambil ibrahnya. Sila share suasana pembelajaran korang semasa form 6/matrik/ diploma. Jangan share suasana pembelajaran time degree sebab aku tahu ia sedikit berbeza. hihihihihhuhuhuhu

oh ya,aku nak jawab soalan terakhir

soalan= kat UIA PJ ni spood feeding or self reliant?


= Self realiant.

time degree meme ler dah takde spoon feeding ni. yet ia bermula di CFS lagi.

even kat cfs ni,dah tak de istilah suap menyuap ni. 80% usaha student tu sendiri dan 20% usaha lecturer utk memberi ilmu.


NO EXERCISES, NO NOTES yang akan diberi oleh lecturer. kalau ada pon cuma 5% jer.

Contoh subjek calculus. Madam akan ajar yang basic jer and the concept. Latihan dan selebihnya kena buat sendiri. Soalan pon kena cari sendiri.

Dah takde lecturer yang akan fotostatkan notes utk korang. takde weh. so pandai2lah belajar buat nota sendiri. utk subjek chemistry aku sarankan buat mindmap utk lebih jelas apa yang korang belajar.

Untuk subjek Programming which is too difficult for me at first. Tipsnya ialah korang kena godek2 semua cara utk tulis coding dan matchingkan ikut kesesuaian kemahuan soalan.

kalau kat sekolah,Library tu dipandang sebagai tempat lepak atau tempat baca novel je. bermula di CFS,library tu lah lubuk ilmu. Ilmu2 yang lecturer kau tak ajar dlm kelas. kau kena 'gali' kat library.

Oklah itu jer. aku harap post ni tak membuatkan korang rasa aku nak banggakan UIA. aku juz sharing jer the truth yang aku dah alami. ^^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...