Thursday, 27 August 2015

Nama Jalan di Shah Alam

السلام عليكم


3 hari tak menghapdet blog rasa cam meronta-ronta nak tulis something tapi bila time nak tulis. Tak dak idea plak aihh.

Sebenarnya beberapa hari yang lepas aku ada mencoret something. Dah tulis 70% kot. Tetiba browser teroff sendiri. Cuma 50% jer yang dapat diselamatkana. Disebabkan 20% lagi betul2 part aku mengarang dan ianya hilang. Terus takde mood nak menulis semula menda yang sama. So aku end up save as draft je lah. Entah bila plak nak publish semula post tu. hahahahahahaha lupakan je lah. Maybe sebab post tu lagha so Allah tak izin aku melaghakan korang yang baca blog ni. Alhamdulillah... ^^


So hari ni nak sharing something yang bagi aku cool giler.

Tak tahulah kat tempat lain ade ke idok cenggini. Tapi kat shah alam dah lama dah ada camni,20++ tahun yang lalu. hihihihi.

iaitu.


NAMA-NAMA JALAN YANG SISTEMIK.



Setiap seksyen di Shah Alam mempunyai tema dalam penamaan nama bagi jalan-jalan yang terdapat di seksyen tersebut. Berikut adalah senarai seksyen-seksyen dan tema masing-masing.

Seksyen 1 (Universiti Teknologi Mara) - pendidikan
Seksyen 2 - jenis bunga
Seksyen 3 - jenis pokok
Seksyen 4 - jenis buah-buahan
Seksyen 5 (Pusat pentadbiran) - pentadbiran
Seksyen 6 - jenis burung
Seksyen 7 - jenis permata dan galian dan Universiti Selangor (pendidikan)
Seksyen 8 - bentuk muka bumi
Seksyen 9 - Kesultanan Melayu Selangor
Seksyen 10 - jenis pakaian
Seksyen 11 - kebudayaan dan kesenian
Seksyen 12 - salasiah pentadbiran kerajaan Melayu dahulu
Seksyen 13 - sukan
Seksyen 14 (Pusat Bandaraya) - bidang-bidang korporat
Seksyen 15 - alatan tangan
Seksyen 16 - perlombongan bijih timah
Seksyen 17 - jenis ikan
Seksyen 18 - tumbuhan di kawasan pantai
Seksyen 19 - jenis pekerjaan di kawasan pantai
Seksyen 20 - jenis haiwan
Seksyen 21 (Tanah Perkuburan) - perkuburan
Seksyen 22 - perusahaan
Seksyen 23 - perusahaan
Seksyen 24 - jenis sayur-sayuran
Seksyen 25 (Taman Sri Muda) - nilai-nilai murni
Seksyen 26 - daerah dan nama tempat di Selangor
Seksyen 27 dan 28 (Taman Alam Megah) - nama tempat-tempat di sekitar Banting dan Gombak
Seksyen 29 dan 30 (Jalan Kebun) -
Seksyen 31 (Kota Kemuning) - bunga anggerik sebagai Bunga Rasmi Shah Alam
Seksyen 32 (Bukit Rimau) - sungai-sungai yang terdapat di Selangor
Seksyen 33 - jenis alatan muzik
Seksyen 34 - jenis bahagian dalam kereta
Seksyen 35 (Alam Impian) - seni dan budaya
Seksyen 36
Seksyen U1 (Glenmarie) - kerjaya
Seksyen U2 (Taman TTDI Jaya) - kesussasteraan
Seksyen U3
Seksyen U4
Seksyen U5 (Bandar Pinggiran Subang, Subang MahSing) - alam semesta
Seksyen U6 (Subang) - jenis pokok
Seksyen U7 (TUDM)
Seksyen U8 (Bukit Jelutong) - bahagian-bahagian dalam rumah
Seksyen U9
Seksyen U10 (Alam Budiman) - pulau-pulau yang terdapat di negeri Selangor
Seksyen U11 (Bukit Bandaraya) - gunung-gunung yang terdapat di Selangor
Seksyen U12 (Desa Alam dan Cahaya Alam) - Ulam-ulaman
Seksyen U13 (Setia Alam) - Setia
Seksyen U14
Seksyen U15
Seksyen U16 (Taman Bukit Subang) - Bunga
Seksyen U17
Seksyen U18
Seksyen U19
Seksyen U20


Semua jalan di bandar raya ini mempunyai papan tanda dengan nama jalan terpapar dalam Bahasa Melayu dengan kedua-dua aksara tulisan Rumi dan Jawi.




Oh ya, seksyen yang ada U kat depan dia. sebenarnya dia dah JAUH daripada shah alam yang ORIGINAL. aicewahh ada plak shah alam original. kalau ada yang ori,mesti ada yang fake.hihihihihi

itu metafora jer taw. jangan lah buruk sangka okay.

macam ni,kalau dulu, bila someone cakap yg dia tinggal kat shah alam. Automatik aku akan set sama ada kita tinggal di seksyen(1-36).

tapi sekarang ni,bila someone tu cakap yg dia stay kat shah alam, Aku kena manualkan otak ni, Sebab bukit jelutong,tmn pinggiran subang,glenmarie and TTDI jaya pon shah alam.

Bukan apa,TTDI jaya tu dah jauh giler kot dari shah alam. dia ada kat sebelah sek 13. dan 13 boleh dikira dah hujung shah alam jugak lah tapi x tahulah bahagian utara timur selatan.

Ada sekali tu,member cakap dia stay kat shah alam. Aku ni dah excited lah sebab ada geng shah alam. Sekali dia cakap dia duk kat TTDI jaya daaa. Jauh kott dari rumah aku yang kat 16 ni. Ibaratnya dari bukit goh ke kuantan gituu. hihihi.

Jarak dari 1 seksyen ke seksyen yang lain tak jauh taw. dalam 5-10 minit jer. Dan biasanya orang shah alam yang pure kita boleh tengok dikawasan yang dah lama contohnya di seksyen 24,18,20,16.

Seksyen yang paling banyak 'kasta' nya ialah di seksyen 7. daripada rumah yang paling 'cikai',alah rumat flat 5 tingkat tu,sampailah ke rumah banglo 50 orang boleh duduk.

Seksyen yang banyak kilang. hah kat rumah aku. hahahahahaha. Belambak-lambak kilang kat sini Incase korang menganggur ke, mintak kerja kat sini. komfirm dapat. cakap jer nak kerja kilang apa?
kilang cat,coklat,kertas,air,makanan?? semua adaaaaa.

Oh ya,aku pernah dgr someone cakap camni:  Dia cakap  tak elok duduk kat rumah kawasan kilang ni. Udara tak bersih. Nanti senang kena penyakit bronchitis,radang paru2 dll sebab sedut udara kotor.

 Aku anggap kata-kata dia ni umpama seorang yang allergic kacang. Dan dia cakap yang kacang tu tak elok makan sebab nanti naik jerawat,muka berminyak dll. Hello,kau tak makan kacang so just shut up! Jangan nak lelebih sangat naa. Kang aku sumbat kacang dalam mulut kau kang menggelupur plak. Opss terjahat plak. isk3.

hahahahahaha itulah perumpamaan dgn orang yg ckp pasal tak elok duk kat rumah kawasan kilang ni. Woii itu dah dikira menghina secara tak langsung taw. hahahahahahah whateverlah asalkan aku bahagia dan kau tak kacau hidup aku.


Next..

NO CINEMA here.

dari dulu sampai tahun 2013 rasanya. memang takde cinema. Since space U8(mall) ditubuhkan. Pecah sudah legend no cinema ni. U8 kan apart of  'shah alam'. hahahahaha. Oh ya,even sekarang ni dah ada cinema kat shah alam lah sangat Jangan tak tahu plak kedudukan mall space u8 tu nunnn jauh disana. Sangat2 jauh kalau dari shah alam original ni. dalam 30 minit jugaklah kalau lalu jalan jauh. hihihi.


Oo,dah tu sebelum ni orang shah alam tengok wayang kat mana? Kalau kat kuantan,kat mega mall en. Disebabkan cinema=maksiat dah sebati dalam diri seseorang tu. Means dia berpegang dengan fikrah cinema=tempat maksiat. So cinema dijauhkan daripada warga shah alam. aicewahh. tapi aku nampak bagus jugak kat shah alam ni takde cinema. kalau tak setiap minggu pergi tengok wayang. Opss kantoi sudah aku ni kaki wayang. hahahahah.

Cinema terdekat di Aeon Bukit Raja,Klang. Yap di klang. Tapi jgn salah faham. Jarak dari rumah aku ke bukit raja yang kat klang tu lagi dekat daripada space u8 yang kat 'shah alam' tu. Dalam 15 minit jer. Kalau pecut,10 minit jer. Tapi pecut lah macammana pon,kalau dah ada traffic light tu,kena behenti jugak kaann.hihihihihihihihi


Oklah itu jer serba sedikit pasa shah alam.


Aku bangga jugak la jadi warga shah alam ni even tak lahir kat sini. Yelah masa aku lahir tu,shah alam baru nak membangun.


Last but not least,kalau korang notice. ada group shah alam resident kat fb. .Hah grup tu bagos giler. tak percaya boleh tengok sendiri. Aku harap yang bukan stay kat shah alam tu takya lah join. hihihihi sebab perkara dalam tu semuanya pasal shah alam. kalau korang tak stay kat shah alam memang akan blur2 jer.

akhir kata,maaf akhir2 ni aku tak dapat menahan diri utk menulis pendek2. setiap post mesti panjang berjela. hahahahahaha itu jer. sekian ^^


p/s: counting days .UIAK aku maii


Sunday, 23 August 2015

Nasi Lemak Jalan Utas,Shah Alam

السلام عليكم


Hari ni nak share 1 kedai makan yang jual nasi lemak jer. Lokasi di Jalan Utas seksyen 15 shah alam. Landmark dikelilingi oleh kilang-kilang.

Keluarga dan aku telah pon makan kat kedai ni lebih dari 12 tahun dah rasnya. Since ayah aku hidup lagi sampailah sekarang. Sebelum masuk tadika,ayah aku akan bawak makan kat sini and kadang2 pekena roti bom kat kdai dpn rumah. waaaa rindunyaaa.


Apa specelnya nasi lemak kat sini?

Normally  set nasi lemak akan ada nasi bersantan,sambal bilis,ikan bilis goreng,timun dan telur rebus

Add on plak ayam goreng,ayam sambal,sambal kerang,sambal sotong dll.

Yang rare kat kedai ni  ialah sambal dia. Aku tak tahulah nak panggil sambal ke kuah. sebab sambal kan macam pekat sikit. yelah cuma tumis cili je kan. and takrif kuah something yang agak cair sikit berbanding sambal.

Dan sambal dia ni bukan sambal bilis or sambal kosong. tapi sambal/kuah bawang!

Susah nak describe. Apa kata korang pergi terjah kedai ni biar tekezut tuan kedai ni. hahahahaha


Kelebihan kedai ni berbanding kedai makan lain.


- DIJAMIN TAKKAN SAKIT PERUT.

pernah dengar tak ada orang cakap tak bagus utk perut kalau pagi2 makan pedas, sambalkan pedas biasanya..hihihi. So kat kedai ni,sambal bawang dia sah2 dah tak pedas. memang mesra perut lah. Btw,korang boleh mintak sambal lebih.

Aku ni pagi2 sebenarnya suka makan makanan berat. So aku prefer nasi lemaklah. Tapi kebanyakan sambal nasi lemak mesti pedas dan perut aku akan meragam lepas tu.

Oh ya, nasi lemak kat sini pon tak banyak santan. So utk yang ada nak makanan yang tak banyak santan boleh mai sini naa.


- MURAH

yap. korang amik lauk ayam baru rm3- rm3.50 rasanya. ok lah tu. kalau kat shah alam ni nasi lemak ayam rm3 dah dikira murah taw. hihihi.


- kedai makan dan minuman asing.

Bila korang mai sini,juz beratur utk beli nasi lemak dia. Then bila kau duduk jer,akan ada someone yang amik order air. tapi dari kedai lain. Konsep kedai makan kat sini ialah 1 kedai 1 makanan. So kalau kedai 1 dah jual nasi lemak. kedai 2,34,5 dan seterusnya kena jual mende lain. So takde sangat masalah persaingan.



utk warga shah alam. Korang dah pernah makan ke belum kat kedai ni? hah kalau belum wa nak cakap lu manyak rugi lorr.

Kedai ni memang ada regular customer yang tak pernah curang. contohnya keluarga aku.

yang bagusnya lagi,tuan kedai dan anak dia dah hafal dah menu regular customer. So senang sampai jer dia terus isi lauk yang kita nak.


Oh ya,utk yang kali pertama makan kat sini memang akan rasa lain sikit. Yelah tak biasakan. Selama ni dijamu nasi lemak sambal tumis jer.

Aku faham jer. utk yang suka pedas2 mesti tak berapa suka kedai ni sebab sambal dia tak pedas.

ok sini aku nak gitaw,aku pon giler makanan pedas mcm korang. setiap kali makan nasi kalau tak pekena 2 btg cili api as ulam memang tak sah. pastu mulalah kepedasan. hahahahha. Yet,aku ok dan puas hati makan nasi lemak kat sini sebab tak pedas. Like what i said just now,walau suka mana pon kau makan pedas. Pagi2 memang tak elok makan pedas. tak bagus utk sistem penghadaman. ingat tu!


Akhir kata,utk yang pernah makan kat kedai ni. KITA GENG!


selamat mencuba dan boleh share pengalaman korang kat komen kay^^



Saturday, 22 August 2015

KOMRAD CINTA- NAMI COB NOBBLER

السلام عليكم

Seperti yang ku janjikan. Akan kureview novel ni.

Tajuk - Komrad Cinta
tebal - 206mukasurat
harga pasaran-U.K $4.00 rm22.00 ( rm5.5 : $1)- sekarang ni (rm6:$1) isk3.
terbitan- Neon Terbit
novelis- Nomy Nozwir(nama sebenar),nama glamer Nami.


FYI,buku terbitan Neon Terbit ni tak de kat kedai2 buku seluruh Malaysia. Reason? rasanya boleh tanya sendiri CEO syarikat ni. hihi. So kalau nak grab buku ni,korang gugel je lah Neon Terbit.

Sorry buat masa sekarang aku tak de plan lagi nak jual buku2 Nami ni. huhu


Sinopsis:

Shahrol seorang wartawan Dia mempunyai makwe cun bernama Fariza yang baru sahaja curang terhadapnya. Pada suatu hari Fariza dan pakwe baharunya mati...


Done sinopsis yang ada kat buku.

Masa aku baca sinopsis ni,tetiba ak terfikir,kalaulah  dimasukkan sinopsis ni kat dalam karang spm ok jugak. Alah kan  part karangan tu ada 5 pilihan dan salah satunya mesti cerita. sama ada dia bagi ayat intro atau ayat ending.

So utk adik2 yang nak ambil SPM tu,boleh lah cuba buat karangan berdasarkan sinopsis diatas yer and then emel kat aku cikmira23@ymail.com. aku pon nak jugak baca karya kreatif korang hahahahahaha.


Ok,macam biasa. Sinopsis versi Mira plak.


Alkisahhh taibbbb. Ada sorang mamat ni,Shahrol nama diberi,ditakdirkan mempunyai awek cun. Bila ditakrifkan awek cun tu,aku akan refer kepada artis2 yang cun2 macam emma maembong,Saleha,Fazura dll. haha.

Then,,inilah masalahnya bila korang ada awek/pakwe cun/hensem. Risiko untuk pasangan korang curang tu of koz ler lagi tinggi. Lagi2 bila dapat makwe or pakwe yang mementingkan rupa dan harta. Nak buat macammana,Islam dah ajar kena dahulukan agama. Dah korang dahulukan yang lain,pandai2lah tanggung akibatnya. huhu sorry bertazkirah plak hahahahahahahahahahahahahahahah


Yang jadi kecohnya dalam kes Shahrol ni. Tetiba ex gf and penyailang ni mati dibunuh. Both mati. Aku rasa Shahrol boleh je jadi saspek utama atas rizen dendam kesumat gituu. Sekarang ni pon banyak kes perempuan/lelaki bunuh lah,kelar la,mcm2 lagilah dorang buat kat ex yang tinggalkan.

Aishh rilek brother,rilek sister. Move on la beb! Chill.

Kumbang berjuta-juta. Bunga pon berbilion juta. So takyah lah mengharap pada yang tak sudi. Cari jer yang baru,yang sudi terima kekurangan diri.

Oh ya,Shahrol ni dia saksikan sendiri pembunuh Fariza and bf baru dia. Lelaki tu Killjoy namanya.

Killjoy ni seorang penjaga cinta(laahhh sangattt hihu). Dia akan bunuh sesiapa jer yang mencemari cinta.

Setelah setel Killjoy bunuh dua orang yang tak sempat bertaubat tu. Killjoy ajaklah Shahrol ni join team dia.

Shahrol yang masa tu still terkezut dengan kematian tu. Setuju utk join.


Maka dari detik itu. Bermulalah misi loss weight . hahahaha takdelah. Bermulalah hidup Shahrol sebagai seorang komrad cinta.

Kat kem tu,Shahrol ni dijaga oleh seorang komander Double E. Perempuan yer.


Bila hati sunyi tanpa cinta. Dan ada someone plak yang hulurkan cinta secara tak langsung. Siapa tak nak wehh.

Dalam diam Shahrol ni jatuh hati kat Double E ni.

Ehem.. aku rasa sampai sini jelah sinopsis aku. rasa cam dah banyak plak tercerita.

hah meh aku timbulkan persoalan sikit biar korang eager nak baca buku ni?

- selama-lamanya ke Shahrol jadi komrad cinta ni?
- takkan Shahrol tak rasa keburukan komrad  ni? main bunuh jer sesiapa yang curang. tak adil beb.semua orang pernah lakukan kesalahan dalam hidup dorang and kita ni siapa utk hukum ?
- Adakah Double E ni pon ada hati kat Shahrol?
- Apa yang ada kat double E ni sampai Shahrol jatuh hati?
- kemana menghilangnya Killjoy?
- Apa yang Shahrol bila join kem ni?
- Adakah Shahrol akan cari makwe baru?
- Shahrol oo shahrol


ok itu jer.

AMARAN: LELAKI/WANITA YANG BARU PUTUS CINTA DILARANG BACA!

bukan apa,aku risau korang terikut-ikut kisah buku ni. Iyelah,normally bila ngah frust putus cinta ni,lagi2 sebab cinta disailang. Memang out of control sikit kann. Kalau dah terbeli tu,baca bila korang dah dapat awek/bf baru. Or aku sarankan,yang dah pernah putus cinta tu. TOkseyyylah weyy duk sibuk ngorat anak dara orang. kalau rasa berkenan tu,masuk jelah minang. Jangan duk buat dosa,ko kapel lama2 pon tak guna. Clash jugak akhirnya. Kalau jadi kawin pon,aku jamin korang ada masalah rumahtangga yang lagi kronik drpd orang yg cnta lps nikah.

Bak kata siapa ntah tak ingat, Bila cinta sebelum nikah ni,yang kita nampak semuanya kebaikan,dan semua mende2 sweet(jalan berdua,tgk wayang,pegang tangan or lbih dri tu) which is supposely korang buat lepas kawin tapi korang buat sebelum kawin. Semua tu kan HARAM. So apa kau expect b4 kawin kau dah buat perkara haram ngan pasangan kau. then kau kawin ngan dia, kau rasa diredhai ke perkahwinan tu?

ok sorry cakap over plak walhal aku tak kawin lagi. hahahahahahaha . But,aku cakap ni from perspektif aku. Mungkin perspektif aku dan kau berbeza. Aku cuma share pandangan aku jer.


last but not least, aku bagi 4 bintang utk novel ni.

Input yang aku dapat daripada novel ni ialah :

- HARGAI CINTA - Once kau cintakan seseorang dan orang tu cintakan kau jugak. Please,take it seriously. Jaga dia,belai dia seperti mana kau jaga diri kau. tapi kalau  kau jenis tak reti jaga diri sendiri. hah itu kau punya pasal. hahahahahahahaha

- TRUST & LOYAL  - dua mende ni seolah2 pelengkap dalam 1 hubungan. kalau kau trust tapi curang. or kau loyal tapi tak pernah trust psgn kau. bagi aku,NO POINT kau ngan dia. Kau akan end up sakitkan hati sendiri(utk yg loyal tp takde trust) dan better kau putuskan jelah kalau dah tak loyal tu.

- SALING MELENGKAPI- siapa jer yang sempurna? habaq mai kat aku. hihihi so sebelum kau rasa pasangan kau tu tak perfect or tak ikut citarasa kau. fikir balik,kau tu ok sangat ke? kau tu lengkap sangat ke? hah takk kan. So inilah gunanya kau dan dia diciptakan utk saling melengkapi . aicewahh.

- no idea dah. sorry hahaa

Akhir kata,, COUPLE TU HARAM. eh yeke haram? yelah lawan haramkan ialah halal. so takkan couple tu halal plak. oh lupa plak. maksud aku couple haram tu ialah before kawin. get it right okay! kalo couple lepas nikah dah sah2lah halal huhu. fikir2kanlah. Btw,aku pon pernah kapel hahahahaha tapi masa zaman jahiliyah dulu lah. sekarang alhamdulillah dah insap. huhu

Semua orang ada masa silam. Dan jangan judge someone yang sekarang based on masa silam dia. itu tak adil namanya.

Aku mintak maaf yer kalau pos ni sensitif bagi korang. chill beb!

#kiamatnakdekat #apaamalankita #jomberubah #amarmaarufnahimungkar





Thursday, 20 August 2015

Cara buat Poster simple dan menarik tanpa guna photoshop

السلام عليكم

hai. Sharing kali ni aku takkan ajar satu2. aku hanya bagi cadangan jer.

Khusus untuk kaum hawa. Aku faham tak ramai antara kita yang kreatif. dan tak ramai yang reti guna photoshop. Aku pon hairan. Wajib sangat ke guna photoshop utk buat poster? kalau tak guna,nak guna apa lagi?

for dummies,aku sangat-sangat sure mesti pening nak guna photoshop.hahahaha aku pon sama pada mulanya. Hakikatnya tak susah mana pon guna photoshop ni. Search je blogger yang ada buat tutorial photoshop ni. setel sudah!

Yet, aku harapkan korang janganlah terlalu bergantung kat photoshop. Sebabnya bila terlalu bergantung, korang akan jadi terlalu kritikal bila design something.

In this case,kalau nak buat poster. Selain daripada guna photoshop. aku nak syorkan alternatif lain, Korang boleh guna adik photoshop iaitu PHOTOSCAPE.

Photoscape ni lagi simple jer apps dia. tak sedetails photoshop.

So bila korang nak buat poster using photoscape. secara tak langsung fikiran ko tak jadi kritikal sangat. hehehe.



antara things yang ada kat photoscape ni ialah korang boleh printscreen page yg korang nak. boleh pilih sama ada nak capture full screen,window,region or repeat last capture.- alternatif selain guna button PrtSc kat papan kekunci.


kalau nak buat poster aku sarankan guna editor. mende yang ko kena titik beratkan utk buat poster yang simple dan menarik ialah background mesti cantik,font yang sesuai dan location word. 3 ni jer basicnya. selain tu kau kena 'main' dengan opacity jer.

tapi part font tu,memang tak banyak sangat choice compared to photoshop.

then,kalau nak buat macam kat bawah ni.


senang sangat. juz klik kat animated GIF. juz select pic and done!


kalau nak  buat pic collage lagilah senang.



ada banyak lagi function photoscape ni. boleh lah download yer



ni contoh simple poster guna photoscape. ada banyak lagi poster yang aku buat utk kelab2 yang aku join kat cfs dulu . tapi dah hilang mana entah. some pics ada kat my ig. bolehlah scroll yer sampai bawah2 nunn


kalau yang dah mahir guna photoshop tu. guna lah photoshop yer.

photoscape ni utk yang malas2 dan tak berapa pandai macam aku ni. hihih.


so lepas ni,oh kaum hawa a.k.a kaum sejenisku. kalau ada yang suruh korang utk buat poster. Silalah volunteerkan diri anda. Jangan takot.

ada 1 kisah ni. waktu first time aku diberi tugasan  buat poster ni.

ada sorang bro(exco kelab ****) panggil aku n cakap aku terpilih utk jadi comittee 1 program ni.

and aku ditugaskan utk buat poster. Masa tu haram jadah aku tak reti,tak pernah dan tak tahu langsung buat poster.

Tapi,entah macam mana boleh plak aku setuju utk tugas tu.

Balik bilik jer. hah mulalah kalut guana lah aku nak create poster. dah lah tak pernah buat. n utk pengetahuan korang,masa tu aku guna notebook je. manalah boleh install photoshop. kann? ke boleh sebenarnya? aku je tak reti download? sebab kat laptop dulu boleh jer. ok lupakan.

so masa tu aku hanya ada photoscape jer. so berbekalkan takde ilmu ni, aku try and error je buat poster. last2 siap jugak. tanya roomates ok ke idok poster ni. dorang cakap cunn jer.

esoknya ada meeting. Dorang semua terkejut sebab poster dah siap. aikk baru bagi petang semalam,malam ni dah siap? hah macam tu ler respon dorang.

Rupanya baru aku tahu. Ada sorang lagi brother yang diassign utk buat poster. dan bro tu tak siap pon lagi poster dia. Aku jer advance sangat siap. Dah bro yang bagi arahan tu cakap kalau boleh malam esok dia nak tengok poster tu. aku pon apa lagi..

then Dorang tanya,guna photoshop ke?

aku dengan blur2 jawab yang aku guna photoscape jer. alahai apps cikai jer nak dibandingkan dengan photoshop. huhu.

Yang penting sekarang ni kerja aku siap on time. hahahahahahah

since tu aku dah berani sahut cabaran buat poster guna photoscape. Simple and nice.


tapi sekarang ni aku tengah tunggu masa nak guna photoshop plak. tunggu lepas beli laptop.

FYI,sampai sekarang aku still guna notebuk tokwan. hahahahahaha 

masalahnya aku ni memilih. laptop nak yang mahal2,mak cakap kumpul lah duit beli sendiri.

so kat sini,sesiapa yang ingin menyumbang. dialu2kan.

boleh pm aku yaa. Aku pasti manfaatkan duit sumbangan korang utk beli laptop aku. ^^

ini serious okay. dengan masalah kewangan kat malaysia yang makin teruk ni.

family aku pon terkesan wehh even aku kategori sederhana jer.

ok sampai sini jer.

akhir kata. sesiapa yang memerlukan khidmat designer tak bertauliah dan perlukan orang utk buat poster urgent. boleh contact aku okay.

murah2 jer servis aku ni. siap dalam masa 48jam.

so cecepat emel ke cikmira23@ymail.com utk tempahan.

pastikan bagi details dan theme yang korang nak. dan paling penting. jangan cerewet!

bagi mengelakkan aku buat kerja yang sia2. sebab ada kes baru2 ni,ada minah ni dia mintak designer ni design something. and designer ni dah design n bg 3 draft. minah ni tak suka dgn design tu. bila designer tu mintak bayaran. dia taknak bayar. walhal buat draft tu pon dah dikira servis taw.

ok itu jer. sekiann. maaf panjang






Suasana Pembelajaran di UIA PJ

السلام عليكم

Hari ni inshaallah aku nak kongikan dengan rakan-rakan mengenai suasana pembelajaran di UIA PJ khususnya. Mungkin ada yang nak tahu sama ada sesi PnP or style 'suap sampai ke mulut' macam zaman sekolah dulu ke or self reliant?

 soalan= adakah islamization diterapkan semasa proses PnP di UIA PJ ni?

Ok penulisan aku lepas ni adalah hasil pemerhatian aku sepanjang aku menjadi student di CFS IIUM PJ selama 2 tahun. So utk korang2 yang tak pernah jejak kaki kat CFS IIUM apatah lagi belajar kat CFS IIUM PJ ni. Aku harap sangat2 please lah yer. Tolong jangan lebih sudu dari kuah.

Sebelum aku start cerita unsur2 islamik yang diterapkan di UIA. Aku mohon jangan samakan UIA PJ dengan UIA Gombak,gambang dan Kuantan sebab suasananya berbeza yer.

Di UIA PJ,99% student adalah pelajar Melayu Islam. Sangat berbeza di Gombak nun,foreigner and local students sama ramainya.

First of all.
Aku rasa soalan ni subjektif. Lain orang lain pandangan dari perspektif masing-masing kann?. Dan aku sendiri merasakan semua university ada kelebihan dan kekurangan masing2. Lumrah lah kan. Yang baik kita jadikan contoh,yang tak baik kita jadikan iktibar dn pengajaran.

Menurut pendapat peribadi aku,UIA PJ sangat menerapkan UNSUR ISLAM dalam PnP. 

Kat cfs ni, semua junior yg baru mendaftar akan dibahagikan kepada group mengikut result EPT dan APT. So nanti kalau korang exit arab but Bi level 6. Korang akan dapati classmates korang pon dapat result yang sama.Next sem baru classmates akan dirombak sedikit sebab ada yang exit and ada yang repeat.

TAARUF 

Sesi ta'aruf ni boleh kata wajiblah bukan setakat proses PnP jer. apa jua sesi memang dimulaii dengan taaruf ni even waktu meeting and usrah.

TAZKIRAH SEBELUM/SELEPAS  SESI PnP
Basically,ada 3 method tazkirah yang digunakan.

1. Lecturer sendiri yang bagi tazkirah.

sebelum sesi pembelajaran bermula , Lecturer akan memberi sedikit tazkirah yang short and deep. Around 5 minute jer. Biasanya lecturer akan sentuh pasal tanggungjawab kita as student lah.

2. Lecturer still bagi tazkirah, and semua orang pon kena bagi tazkirah jugak.

some lecturer,dorang akan assign everyone utk bagi tazkirah in the end of the class. So semua orang akan merasa bagi tazkirah dan semua orang akan mendengar tazkirah daripada classmates sendiri. 

3. Appoint mana-mana student utk bagi tazkirah.

Yang ni akan membuatkan semua student prepare dengan isi tazkirah masing2. hehehehe


Konklusinya kat sini,tazkirah semasa PNP tu memang wajib sama ada sebelum atau selepas kelas. Ini tak termasuk lagi cerita2 selingan waktu break PnP.

Antara madam yang aku sangat2 suka dengar tazkirahnya ialah madam Faizah Jaafar(calculus) dan madam Najwa Idris(chemistry 2) dan yang motivasi paling best sekali of koz lah daripada Sir Mohd Nor(Fizik 1).

Tempat duduk

Sepertimana waktu sekolah,pelajar lelaki dan perempuan diasingkan sama ada lelaki depan or perempuan belakang,lelaki kiri,perempuan kanan dll. Kat sini pon macam tu. Aku tak pernah lagi dduk dlm kelas yang bercampur aduk lelaki perempuan. Macam aku sendiri ,aku selalu datang awal kelas utk duduk hujung hala ke tingkap. Sebab kalau aku mai lambat,aku kena duduk hujung hala ke budak lelaki. Seriously sangat2 tak selesa bagi aku. hahahahahaha

Presentation

Utk SEMUA subjek. Tak kisah lah apa topic presentation even pasal fizik or kimia. WAJIB relatekan dengan islam. Tak kisah lah nak buat analogi ke,petik mana2 hadis or ayat al-Quran ke. Yang penting kena relatekan dengan islamization. Kalau tak buat ni,kemungkinan besar markah presentation akan kurang. So moralnya disamping student siapkan assignment. Student jugak dapat berfikir relate presentation dia dgn islam. Presentation kat sini 100% in English ya. In malay dilarang sama sekali.

ISLAMIC CLASS

Aku tak tahu nak bagi tajuk apa. Islamic class ni maksud aku ialah kelas untuk menambahkan pengetahuan kita mengenai islam. Ada 3 kelas; Fardhu ain,study circle dan tilawah class.

Setiap student dapat kelas yang berbeza mengikut tahap dia membaca alquran sewaktu ujian tilawah waktu tawe

Personally,aku sangat suka dengan pendekatan ni. Yelah yang masuk UIA ni bukannya semuanya berlatarbelakangkan agama. Maybe ada yang takde basic alquran. maybe ada yang tak Kenal huruf hijaiyah.

Maka beruntunglah for those yang tak pandai lagi baca alquran dan anda masuk UIA. Ini adalah peluang yang Allah bagi utk korang belajar Bahasa ahli syurga ni.

 khususnya para wanita dan lelaki yang masih cetek ilmu fardhu ainnya contohnya mengenai darah2 wanita dll.

Dan sangat beruntung utk sesiapa yang dapat join study circle. Utk tahu kisah2 study circle bolehlah godek blog aku ni yer or tengok kat atas sekali. Klik kat uia pj.

rasanya ini jer point yang terlintas di fikiranku kala ini.


Aku harap perkongsian ni memberi inspirasi utk kalian membuat perubahan kat tempat belajar korang yang mungkin ada yang kurang islamik.

and kalau korang ada something special pasal U korang yang membuatkan korang jatuh cinta dengan U korang tu. bolehlah share yer. ^^  aku pon nak tahu jugak. hehehe sama2 ambil ibrahnya. Sila share suasana pembelajaran korang semasa form 6/matrik/ diploma. Jangan share suasana pembelajaran time degree sebab aku tahu ia sedikit berbeza. hihihihihhuhuhuhu

oh ya,aku nak jawab soalan terakhir

soalan= kat UIA PJ ni spood feeding or self reliant?


= Self realiant.

time degree meme ler dah takde spoon feeding ni. yet ia bermula di CFS lagi.

even kat cfs ni,dah tak de istilah suap menyuap ni. 80% usaha student tu sendiri dan 20% usaha lecturer utk memberi ilmu.


NO EXERCISES, NO NOTES yang akan diberi oleh lecturer. kalau ada pon cuma 5% jer.

Contoh subjek calculus. Madam akan ajar yang basic jer and the concept. Latihan dan selebihnya kena buat sendiri. Soalan pon kena cari sendiri.

Dah takde lecturer yang akan fotostatkan notes utk korang. takde weh. so pandai2lah belajar buat nota sendiri. utk subjek chemistry aku sarankan buat mindmap utk lebih jelas apa yang korang belajar.

Untuk subjek Programming which is too difficult for me at first. Tipsnya ialah korang kena godek2 semua cara utk tulis coding dan matchingkan ikut kesesuaian kemahuan soalan.

kalau kat sekolah,Library tu dipandang sebagai tempat lepak atau tempat baca novel je. bermula di CFS,library tu lah lubuk ilmu. Ilmu2 yang lecturer kau tak ajar dlm kelas. kau kena 'gali' kat library.

Oklah itu jer. aku harap post ni tak membuatkan korang rasa aku nak banggakan UIA. aku juz sharing jer the truth yang aku dah alami. ^^


Wednesday, 19 August 2015

Tips pilih kos untuk asasi di UIA

السلام عليكم

BACA SLOW-SLOW NANTI TAK FAHAM.

Tips ni aku nak kongsi sebabnya UIA is one of the university yang mempunyai banyak giler kos utk asasi. Seperti yang kita tahu,UiTM Cuma ada dua kos utk aliran sains iaitu asasi sains dan jugak asasi engineering. Uitm tu contoh je taw sbb tu je yg aku tahu.
 So kalau ko nak jadi selain engineer,boleh lah apply asasi sains.

Sangat berbeza dengan UIA,kalau kau nak jadi selain engineer. Kau kena pilih specific kos according to major degree yang kau nak ambil nanti.

Utk UIA. Aliran sains sahaja ada banyak giler kos dia. Antaranya ialah asasi
-          Engineering
-          ICT
-          Allied health science
-          Physical science
-          -bioscience
-          Medic
-          Dentistry
-          Pharmacy

Sebelum aku bercerita lebih lanjut. Aku nak ingatkan adik2 supaya tengok kos yang ditawarkan utk DEGREE dulu. N then baru decide kos asasi yang korang nak.

 Contohnya,korang nak amik degree in biotechnology.

TAPI.. nak habaq mai biotech ni scop dia luas sangat. kalau kau rasa kau berminat biotech in in food/environent,so korang kena ambil asasi fizik sains/biosains.

And kalau nanti nak degree in biotechnology in genetic,sila apply kos engineering. but aku rasa kalo amek degree in biotech ni, boleh je masuk mana2 cabang sbb ko belajar semua nanti.

Persoalan lazim.

Kos  yang ramai student keliru apa eh?

1.      Kos  engineering dan ICT.
2.       kos fizikal sains dgn biosains.


Kalau korang perasan. Time isi UPU(utk lepasan SPM), ada 1 kos ni namanya ASASI KEJURUTERAAN DAN SAINS KOMPUTER.

Memang ramai yang tanya sama ke kedua asasi ni sama atau lain2 ?. Or senang ceghita explain sikit pasal kos ni.

Ok macam ni. Let say nanti korang dapat kos kejuruteraan dan sains computer di UIA ni
.
Time TAWE(taaruf week) nanti,korang boleh decide sama ada nak asasi engineering or asasi ICT.
Kalau nak kos ICT,sila maklumkan kat department korang yer. Kalau korang diam jer.korang dikira asasi engineering. Macam aku dulu2 kala kah4

Utk adik2 perempuan yang anti lelaki or tak selesa kalau 1 kelas tu ramai lelaki,tolong jangan mohon kos ni sebab kos ni berlambak lelaki. Silap2 1 kelas tu adik sorang je perempuan.

 LATEST UPDATE 16/8/17
1. Engine dan Fizik=ICT 
100% subjek sama

tapi, walaupon subjek sama. budak fizik TAKKAN ditawarkan degree dlm mana2 kos engineering dan kos enginering juga begitu. 


Tambahan, untuk sambung degree engineering. Minimum pointer aku rasa 2.75 dan average subjek fizik,kimia and math kau mesti B. so even kau dapat pointer 3.29 pon tapi average subjek kau C. kau still tak boleh further dlm engineering. hanya 2 pilihan ni jer. please keep in ur mind.. Ok masa ni kau diberi dua pilihan.

1.      REPEAT SUBJEK(baiki result)

Ini kalau  korang still berkeras nak degree in engineering tapi pointer tak lepas. Korang boleh jer repeat memana subjek utk cantikkan result korang. No hal beb. Ada je member aku yang buat camni.


2.      Amik bachelor in ICT.

Yang ni utk dak engine yang tak lepas requirement dan rela dimasukkan dalam kalangan ICTians. Kalau korang tak nak repeat,korang akan terus diserap masuk ke kos ICT sbb min pointer Cuma 2.30. aku rasa system ni dibuat sebab ramai budak engine yang tak  lepas min requirement dia.
 Hik3.


perasan tak tadi aku dah mention bahawasanya budak fizik takkan dtawarkan mana2 kos engineering(degree) TETAPI.....
 special kes kalau pointer kau kurang 2.5!!!
kau(budak fizik) akan akan diserap masuk degree in ICT. kenapa diserap masuk ict? sebab telah pon ditetapkan min pointer utk dak fizik masuk degree is 2.5, if dpt kurang dari tu, ko akn masuk ICT. 

Letsay kau(budak fizik,engin,ict), pointer 2.30 a.k.a x lepas ,min pointer ict. kau berkemungkinan  besar utk diserap ke kos HUMAN SCIENCE.

So nasihat aku. Study smart okay. Mintak tolong sangat2 utk skor subjek elektif.

Sekarang ni Nampak tak hubungan engineering dan ICT. Saling membantu.

Ok,dalam masa yang sama. berbalik kepada engine dan fizik. Subjek yg korang akn belajar kan adalah sama 100%.
Ini bermaksud kalau ko kos engineering dan nak tukar ke sains fizik.
 Boleh je no hal. Dan tak perlu ada tambahan subjek.
Sebabnya jika kau kos engineering dan ingin ke kos biosains.
 Kau kena tambah subjek biologi which is takde dlm kos engine.

=============================================================

Rileks jap.  Tarik nafas. Kalau tak faham boleh baca sambil catat. Kiranya korang terjemah ayat aku ni dalam bentuk notes.

Ok kita sambung lagi yer . sikitt jer lagi ni nak explain.

Next is kos fizik sains dan jugak biosains(sains hayat)
Kos ni aku gelarkan kos adik beradik sebab kos ni kongsi department yang sama iaitu department math.

While kos engineering and ICT aku gelarkan kos kembar. 
Sebab dorang boleh berkongsi macam tu jer(dak engine leh degree in ict without jd student ICT time asasi)ehehk.

Ok even kos fizik sains ni adik beradik dgn biosains. 
Ada sedikit perbezaan dari segi subjek yang diambil iaitu dak fizik ada belajar programming dan fizik dan tak blajar biologi.
 Manakala budak bio plak dorang tak belajar fizik dan programming tapi ada subjek biologi..
Pon bagaimana walau,time apply kos utk degree tu.....

BERITA GEMBIRA 

 Budak fizik boleh apply major dak bio dan dak bio leh apply major dak fizik. Faham tak ni?

Contoh senang diri aku lah. Aku dak fizik.
 Dan time apply tu,aku apply kos biotech as my first choice sebab aku sebenarnya sangat2 berminat dgn subjek biologi. tapi aku dpt asasi engineer n then aku convert to fizik.

Hakikatnya kos biotech tu sebenarnya utk dak biosains je tapi dah nama adik beradik so bolehlah share hihihi..

nak tahu tak,kan aku apply degree in biotech wlaupon aku tak belajar biologi time cfs dulu. u know what? sekarang aku tengah ambil degree in biotech ^_^ alhamdulillah rezeki,sesungguhnya pilihan Allah adalah yang terbaik. p/s: currently in my 3rd year n akn join exchange study kat turki 2018  nt. doakan yee. 

Utk dak engineering  asasi pon leh apply biochemical-bioteh yer.


Soalan : KOS apa yang best ?

Secara jujurnya,aku suka kos allied health science. Sebab aku berminat dengan major degree dorang. Best2 kott.

Soalan : kalau saya tak dapat kos yang saya nak time asasi,boleh tukar ke?

= boleh dear. No hal beb selagi adik bukan dlm final sem last year. Sediakan duit kecik ya(rm50).

Soalan= kalau saya apply utk tukar kos,chance utk sy dpt tukar tu macammana?

= basically,uia akan approve based on result spm then baru kuota. Kalau engineering,kuota dia besaq . so dialu2kan utk join the club(ENGENIUS).

Soalan= ada interview ke time tuka kos nanti?
= of koz ada dear. So just be prepare and do your best! tapi iv dia tak susah pon hihi. aku telah pon melaluinya. jgn tnye apa soalan dia sbb aku tak ingat dah. 

soalan= saya nak sambung medik/farmasi/dentistry,tapi saya risau saya tak dapat asasi medik/farmasi/dentist. Kalau saya dapat kos sains kesihatan bersekutu/biosains utk asasi,boleh ke saya tukar kos ke medik untuk degree?

InshaAllah boleh. kawan aku yang dulu asasi sains kesihatan,tup2 jumpa kat kuantan ni,dia degree farmasi, sorang lagi dulu kos biosains sampailah akhir sem kat cfs,tup2 jumpa dia dpt degree medik. pointnya kat sini,korang boleh degree medik even korang bukan asasi medik. persetankan pasal kuota,cgpa tinggi dll sebab itu reason duniawi .. tapi,kos yang kau ambil sekarang mesti 'tally' dgn apa yg kau minta. situasi tak tally bila kau asasi arab, tetiba degree nak tukar biotech. memang tak boleh sayang ^^ 

tapi kalau ko dari asasi sains dan nak tukar ke asasi bahasa inggeris or human science. inshaallah boleh sebab rumet aku camtu, dia drpd kos plant scn ke kos bi. 

kalau ada rezeki,inshaallah korang dapat dan dipermudahkan. So jangan berputus asa selagi tak dapat yer. 

ada soalan lain or update terkini? yelah sebab aku tulis ni based on info yg aku dpt bbrpe thun lalu. aku ex cfs 2013-2015. sila komen ya nanti aku edit pos ni.

Rasanya itu jer. aku mintak maaf lah kalau ada ayat terbelit2 yang buat korang pening dan tak faham. yang paling penting, diri korang tu, jgn kusutkan sangat fikir macam2. just go on with flow and do your best. 

Ok kalau ada pertanyaan tapi malu nak komen/orang baca.  
boleh emel ke cikmira23@ymail.com 
Aku kongsikan tips ni supaya tiada lagi yang keliru dan tiada panduan.

Jumpa kat Kuantan nanti yer! yeayyy  

Sunday, 2 August 2015

MUET JULAI 2015 dan tipsnya1

السلام عليكم


Alhamdulillah selesai sudah MUET ku. Keputusan utk amik MUET ni bukan macam nak pergi kursus. Minggu depan nak pergi,minggu ni baru regist. utk amik MUET julai ni,march dah kena regist.

Kalau tak de kesedaran aku rasa memang tak amik2 lah MUET ni. Oh ya,salah satu function MUET ni ialah dapat bantu kita utk mohon biasiswa. utk student UIA,aku tahu ada yang pandang sebelah mata je MUET ni. Yelah korangkan dah lepas IELTS. band 6 lagi tu. walawehh terer laah uols.. hehe. tapi perlu diingatkan better more than less. hihihihi.

Bila aku tanya member2 yang dah pernah amik MUET.

Antara soalan terfemes ialah " MUET bulan berapa yang soalan dia senang eh?"

boleh plak lagu tu. ni ramalan2 dorang lah. ada yang cakap amik bulan julai sebab budak stam amik muet jugak. amik bulan november soalan susah sebab ramai yang ambil. Macam2 lagilah mitos.

Apa kata aku?

Pada pendapat peribadi aku, MUET bulan 7 susahh wooii.. hahahahahhahaa gurau2 jer. Hakikatnya bergantung kat individu tersebut. cer ko tanya budak yang BI dia dapat A+ masa SPM,mesti dia akan cakap soalan senang jer. n cer ko tanya plak budak dapat E masa SPM,mesti dia akan cakap susah. Pon bagaimana walau,tak hendak seribu dalih,hendak seribu usaha.


Apa soalan Writing MUET JULAI 2015?

soalan 1- diberi graph pasal tiger population kat Myammar,Indonesia dan India. Selain itu ada jugak table action taken to protect the tigers.

soalan 2- The Media is an educational tools. Do you agree with this statement?


Mira,ko boleh buat tak?

Alhamdulillah,berbekalkan pengalaman aku repeat BI 3x ni. Dah melekat kat otak aku ni bila buat soalan 2,mesti ada thesis statement. Contohnya " I strongly agree with this statement because the media is a global medium to educate people and it is the most atteactive tools to attract students attention."

hah itulah contoh thesis statement. So utk next para,ko cuma perlu hurai isi media is a global medium to educate people and pasal interactive tools tu. Konklusinya kat sini,ayat thesis stateent tu korang kena bagi point penting utk isi kau.


Kalau kau tulis thesis statement ni,karangan kau akan nampak lagi jelas apa yang kau nak sampaikan.


faham idok ni?

alahai sorry ler aku ni tak master BI pon,speaking pon kaku. Iyoler,itu bukan mother tounge aku. Aku hidup bukan dalam suasana orang sekeliling cakap BI. so memang lack of practise lah ceghitanya. hahahahha. Aku plak tak berapa minat BI.


Agak-agak dapat band berapa?


No komen. So far aku memang dapat agak yang aku TAKKAN DAPAT band 6. pergh terer sgt tu walhal aku tak terer pon. kuang3. so maybe dpt band 3-5 pon da ok. Tapi aku rasa kalo dapat band 3. Serious aku rasa cam nak repeat. hahahahahahhaha. rm100 je pongg. lulz.


Apa persediaan sebelum exam Writing,Listening and Reading?

Listening= aku rasa tak yah la susah2 nak practise,ianya bergantung kpada tahap pendengaran kau jer sebenarnya. da n jugak kemahiran kau tangkap point yang dia nak kau focus. Tapi aku sarankan kau tak yah lah nak berlagak sangat,try je dgr 1 latihan pon da cukup.

Reading= aku rasalah,buatlah banyak mana pon latihan, hmm,bukan soalan sama pon. ini bukan soalan ABCD kimia fizik n addmath. hehe. So saranan aku,ambil tips2 jer. lagi2 tang soalan kacang yang ada 3 je jawapan TRUE,FALSE,NOT STATED. ada strateginya taw utk jawab yang ni.antara klu yang lain is,baca soalan dulu baru baca karangan. itupon jgn baca sebijik2 ayat karangan tu. muntah ijo karang.


Writing= Part ni kalau kau rasa ko lemah writing. Amatlah perlu utk kau study sikit. eh2 nak study apa? sebenarnya MUET ni kan dia akan bagi soalan ikut topik2 antaranya pasal health,sports,entertaiment dll. So aku sarankan kau hafalkan 1 or dua general point. tak salah pon. n then part grammar tu tersangatlah penting! sebabnya biar ayat kau skema contohnya They were many road accidents. Simple je kan ayat ni? Biar ayat simple yg pnting grammar betul. jgn ayat bombastik kemain tapi grammar haprakk . dah guane ceritanya ayat simple pon grammar salah. aishh tak leh nak buat paa naa.. konklusinya kat sini JAGA GRAMMAR. refresh balik buku grammar darjah 6 tu. heheheh


Mira kau amik MUET kat mana?

of koz ler kat my beloved ex school. SAMT SULTAN HISAMUDDIN! terimbau2 kenangan time amik SPM hari tu bila aku masuk dewan utk MUET. waa rinduunyaaa..




ok lah rasanya itu jer takat ni.

terima kasih daun kunyit,do the best ekk



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...