Thursday, 31 December 2020

LEARN MALAY WITH LOCAL

Assalamualaikum semua.


SERVICE ADVERTISEMENT: MALAY LANGUAGE PRIVATE TUTOR

 

INFORMATION ON MALAY LESSONS

 

1. Service(s) offered:

i- Basic Malay course for total beginner

ii- Conversation practice for intermediate and advance.

 

2. List of price of service(s) offered:

i- Basic Malay – as low as USD8.50 for 60 minutes.

ii- Conversation practice- as low as USD7.80 for 60 minutes.

Discounts available if you book a package.  

 

3. Payment method – in online learning Platform only – Italki

 

4. How to sign up – I am using the online teaching platform; Italki. If you did not have an Italki account yet, use this link to get USD10 when you purchase first USD20 Italki credit. https://www.italki.com/i/D6FBea?hl=en-us

 

5. Trial lesson

I also provide 30 minutes trial lesson. I will demonstrate my teaching style and show you the course outline and an overview of the learning process. p/s: just scan the QR code for fast action. 

 

If you are comfortable with my teaching style, you can check my calendar and book your class. You can directly go to my teacher profile here>> https://www.italki.com/teacher/4616938/malay?hl=en

 

6. Me as a teacher

As a community tutor, my goal is to help you to speak like a colloquial Malay. Because it will be easier for you to speak with Malaysians or local speakers.

 

For basic Malay, course, I prepare my owns teaching materials. It includes various topics such as Vocabulary, Grammar, Situation, Interesting Vocabulary, about Malaysia’s culture.

 

What I emphasize during my lessons are spoken Malay pronunciation and intonation, useful words & phrases, useful conversations in typical situations, and most interesting is understanding the Malaysian culture (especially Malay).

 

TUTOR BACKGROUND INFORMATION

 

Name:

Amira, you can call me Miray (Mee-ray)

 

Colloquial Malay proficiency:

Native. I speak Malay ALL the time except during the formal events. 

 

Formal Malay proficiency

So-so in speaking and good in writing. I am a Malay blogger, so most of the time I will write in formal Malay.

 

Accent/Dialect

I was born in Pahang and raised in Selangor. So, I speak KL or the standard Malay language. But, I also can understand the east cost (Pantai Timur) dialect.

 

Years and type of experience teaching Malay language

Honestly, I am still new to teaching Malay. I am focusing to teach foreigners as I also want to polish my English-speaking skills.

 

I just started to teach Malay on the Italki platform this December and currently have 1 student.

 

Highest qualifications for the Malay language

I got an A for the Malay language during Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Terima kasih!



SELAMAT TINGGAL 2020

Assalamualaikum semua.

Pejam celik pejam celik, esok 1 Januari 2021.

Umur pun makin bertambah, dalam tak sedar kurang 5 tahun lagi untuk join 3 series! Dulu rasa macam muda je baru 18, ni dah nak masuk 28 weh serious lahh!!! 

Thursday, 24 December 2020

Wednesday, 23 December 2020

LAGU DAN MEMORI

Assalamualaikum semua.

Hari ni sis nak kongsikan mengenai satu perkara ni tapi tak tahu lah tajuk dia apa.

Macam ni, anda pernah tak bila anda dengar satu lagu tu, anda akan ingat satu situasi tertentu?

Ya, sis alami perkara ni bila sis rindukannya.

Contoh,

1) Surat cinta untuk starla - sis mesti teringat situasi sis naik bas dekat Turki bila balik dari uni. Sebab setiap kali naik bas, sis akan dengar lagu ni. Rindunya!!!

2) MLTR- sis mesti teringat moment sis buat latihan calculus dekat library CFS IIUM seorang diri di tingkat 3. Sebab setiap kali sis buat latihan tu, sis akan pasang lagu ni dan dengar lagu yang sama je berulang kali.

3) 7 days - sis teringat moment bila travel ke Europe. Lagu ni rupanya 18+ lol. 

Sunday, 20 December 2020

CARA HILANGKAN KOTORAN DI TANDAS TANPA PERLU SENTAL DENGAN MAGIC CLEAN

Assalamualaikum semua.

Anda yang pernah mencuci bilik air mesti stress kan kalau lumut cepat je naik. Lagi-lagi kalau bilik air tu dah lama dan jubinnya jenis yang 'mesra' lumut.

Di setiap permasalahan, pasti ada yang solusinya. 

Maka muncullah produk tempatan yang boleh hilangkan kotoran ni tetapi harganya agak premium. Dengan kualiti yang tinggi iaitu tidak perlu sental pun, spray je, tunggu beberapa minit dan bilas. Terus hilang kotoran tersebut. Harga sekitar RM40-80. 
Disclaimer: Aku tak tahu jenama produk ni ye, mak yang bagitahu sebab dia nampak iklan kat FB. 

Thursday, 17 December 2020

DITIPU BELI RADIO

Assalamualaikum semua.

Baru-baru ni kan aku balik kampung,

Terjumpa lah satu radio dan kotaknya.

Rupanya radio tersebut baru je dibeli oleh atuk aku oleh mat Pakistan yang menjualnya. 

Jadi kecoh sikit sebab rupanya mat Pakistan tersebut jual barang tak penuh, maksudnya sepatutnya atuk aku dapat 3 benda, iaitu radio, buku dan memory kad. 

Tapi, tok dapat 2 je iaitu radio dan buku, memory kad takde.


Memory kad tu sepatutnya mengandungi 2000+ ceramah, zikir dan sebagainya seperti yang tertulis didalam buku.


Harga radio tersebut RM30.


Tuesday, 15 December 2020

BELI IKAN SUNGAI SEGAR DI WARUNG MEK AKU, KAMPUNG PADANG, KUANTAN

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan satu hidden germs kat kuantan ni kalau korang nak beli ikan sungai segar. Ye, tak perlu ke bandar Kuantan.

Ia terletak di Kampung Padang, lokasi kedainya betul-betul di tepi sungai Pahang.

Lokasinya sudah ada di google Map. 



Rasanya tak ramai yang tahu pasal kedai ni sebab ia hanya femes dikalangan penduduk Kampung padang atau kuantan je kot. Mak aku yang 55 tahun orang kuantan ni pun baru tahu. Kenapa? Tu pon sebab pakcik aku(orang kampung padang) yang bagitahu. 

Kalau korang dari tol kuantan, lampu isyarat pertama tu, belok kiri(hala ke bandar).

korang drive straigt je sampailah jumpa tokong cina. Korang kena uturn dulu untuk masuk kat tepi simpang tokong cina tu.

Dah masuk tu, turun bukit, belok kanan kat simpang pertama. Tak boleh straight sebab ada construction.

Lokasi seterusnya boleh rujuk map yang telah diberi. Inshallah sampai. Kalau pertama kali, memang ragu-ragu sebab lokasinya agak tersorok.

Tapi haritu aku pergi, ramai je orang datang.

OK, kat sini, ada jual ikan sungai yang ditangkap di sungai pahang.

Antara ikan yang ada:

Lampam
Sebarau
Baung
Ubi
Kepor
Selat/belida


Jujurnya aku tak pernah dengar kecuali ikan lampam dan baung. 

Harga boleh rujuk gambar dibawah.

Kalau nak beli, digalakkan datang musim hujan, ikan banyak. Kalau panas, ikan tak banyak.

Aku dah pernah makan ikan lampam dan sebarau je. Antara salah satu ikan tu banyak tulang, dan tulangnya bercabang bentuk Y, kena hati-hati bila makan.

Rasanya sangat enak!

Katanya kat sini juga viral dengan mi kari udang galah.

Tapi masa aku pergi tu, udang galah takde so secara tak langsung mi kari pun takde.

Aku makan kuey teaw udang je. Udang biasa. dapat la 4 ekor size sedang.

Korang pernah pergi sini?

Ada tempat lain yang nak suggestkan? 

 


Monday, 14 December 2020

10 SEBAB SKYSCANNER PILIHAN UTAMA PEMBURU TIKET MURAH

Assalamualaikum semua.

 Assalamualaikum,

Mira nak kongsikan mengenai Skyscanner ni. Rasanya tidak asing lagi dikalangan traveler.

Mira pun kalau nak beli tiket flight, memang wajib survey kat Skyscanner dulu. Sebab inilah kunci penjimatan yang berbaloi.


SKYSCANNER

Adalah satu search engin khas untuk anda membandingkan harga kapal terbang.Ia dimiliki oleh Ctrip, syarikat pelancongan terbesar di China, mulai November 2016.

Anda boleh menggunakan Skyscanner untuk merancang dan menempah perjalanan termasuk penerbangan, hotel, dan sewa kereta, dengan harga terbaik. 

Skyscanner menawarkan lebih dari 30 bahasa dan merangkumi bahagian berita dengan berita industri penerbangan dan pelancongan, serta tips travel 

Mira akan berikan 10 hujah kenapa traveler sering menggunakan Skyscanner ni untuk buru tiket dengan harga paling murah.


1. MUDAH DIGUNAKAN / FRIENDLY USER

Laman web ini terdapat dalam lebih dari 30 bahasa dan merangkumi bahagian travel tips untuk pelancong. Skyscanner juga telah memenangi banyak anugerah, termasuk anugerah sebagai Best Flight Comparison Site pada tahun 2010, dari Travolution. 


2. PELBAGAI FEATURES

Bukan sahaja boleh digunakan untuk tahu harga termurah tiket kapal terbang. Tapi, boleh juga digunakan untuk cari hotel dan sewa kereta. 3 in 1 gitu.

Untuk kapal terbang, anda boleh filter kalau nak direct flight, flexible tiket, dan macam-macam lagi.

Bukan tu je, korang boleh jugak search multi-city flight, contohnya: Istanbul-Rome-Spain-France-Berlin. Jadi tak perlulah nak search satu-satu. 


3. COVID-19 PRECAUTION

Kita tahu di pandemik ni, keadaan tidak terjangka. Hari ni elok, minggu depan dah ada lockdown dan sebagainya yang membuatkan flight kita terpaksa cancel atau ditunda.

Dengan Skyscanner, mereka menyediakan pilihan flexible ticket dan safety measure untuk para penumpang berasa lega bila menempah tiket. 

Untuk flexible ticket, ticket tersebut boleh ditukar tarikh jika penerbangan dibatalkan atau ditunda. 

Maksud safety measure pula adalah kita boleh mengetahui sejauh mana airline tersebut mempraktikkan langkah mencegah COVID-19.


4. TAMBANG MURAH

Inilah target utama kenapa traveler menggunakan Skyscanner, iaitu untuk mengetahui airline yang menawarkan harga tiket termurah. Dan ada 1 feature skyscanner ni iaitu anda boleh mengetahui harga tiket termurah pada bulan tertentu dengan memilih cheapest months pada bahagian depart dan return. Jadi, tidak perlu susah susah survey satu-satu hari dah.


5. HARGA BERBALOI

Dalam banyak-banyak search engin untuk banding harga, Skyscannerlah yang akan menawarkan harga paling berbaloi. Dengan adanya feature no 4 tadi, sudah tentu harga tiket yang ditawarkan berbaloi dan boleh disuaikan dengan bajet kita.


6. DESTINASI SELURUH DUNIA

Walaupun destinasi yang kita nak tuju tu hanyalah airport kecil contohnya airport Kuantan. Tetapi, anda masih boleh search di Skyscanner. Cakap jer dimana. Selagi ada airport walau sekecil mana pun di muka dunia ni, ia akan muncul juga di paparan Skyscanner.


7. DIPERCAYAI DAN DIYAKINI

Statistik dibawah sudah cukup untuk membuktikan bahawa Skyscanner ini dipercayai, dan diyakini. 

-Lebih dari 60 juta pengguna setiap bulan

-Lebih dari 1200 travel partners

-Tersedia dalam 30+ bahasa

-Lebih dari 65 market dengan Total Transcation Value sekurang-kurangnya $ 10 juta

-Lebih 2 juta penerbangan ditempah setiap bulan


8. SERVIS FEE YANG MINIMA

Sesetengah airline mengecas servis fee yang agak berlebihan. Tetapi di Skyscanner, servis yang dicas adalah sangat minima. 

9. CUSTOMER SERVIS YANG CEMERLANG

Mira tak pernah dengar lagi orang mengadu Skyscanner ni bermasalah. Hatta jika korang ada soalan biasa pun, pihak CS dorang sangat membantu! Mereka akan pastikan masalah kita tu selesai dengan sempurna.

10. REPUTASI YANG CEMERLANG  


Tahukah anda, jika beli tiket dengan 3rd party adalah lebih murah berbanding beli direct di website tau. 




Sunday, 13 December 2020

FREE GIFT DARI NESCAFE MALAYSIA

Assalamualaikum semua.

Alkisah haritu aku saja je tweet mengenai nescafe ni.

Tweet aku lebih kurang macam ni " nak bancuh nescafe tapi terbancuh nescafe latte plak.

Beberapa hari kemudian Nescafe Malaysia reply tweet aku dan minta aku isi gform utk dorang beli saguhati.

Jadi, aku pon isi lah gform tersebut.

Nota: Gform = google form. 

Pada suatu hari, aku terima panggilan dari ninja van, ingatkan parcel yang aku tempah di Shopee sudah sampai. Aku minta abang pos tu letak dalam peti surat je sebab masa tu malas nak turun bawah.

Aku pon semangat lah buka peti surat untuk ambil parcel dari 'Shopee' tersebut.

Buka je peti surat tu, eh ni bukan barang yang aku beli.

Aku pon keluarkan parcel tersebut dan tengok nama pemilik. Eh nama aku. 

Kotak diluarnya seperti dibawah. 



Mula-mula aku ingatkan free gift yang aku claim dari website Nestle. 

Bila buka, tengok hadiah seperti dibawah. Barulah aku teringat ia rupanya dari Nescafe yang aku isi gform haritu. 

Terima kasih Nescafe Malaysia.

Izinkan aku beri review yang jujur dari hati ini, 

Aku dah cuba Nescafe White Coffee kurang gula, SEDAP SANGAT!!! Kena dengan tekak, memang tak manis.

Nescafe latte milk tea pun dah rasa, tapi kureng kena dengan tekak sebab aku tak boleh terima rasa latte dicampur teh susu. Hehe. Ni aku je la. Korang kena cuba kemudian baru nilai sedap ke tak. Ok?

Yang terakhir, Nescafe Dark Latte, dulu aku pernah beli dah. Dan ni pun aku kureng gemar. Tapi, aku rasa perisa ni ada peminat tersendiri. Tak begitu? 

Apa-apa pun. Terima kasih sekali lagi buat Nescafe Malaysia kerana telah menghiasi hariku.






#NikmatiDetikHidupanAnda
#BangkitkanSemangatPagi

Saturday, 12 December 2020

Review Kdrama Record of Youth 2020

Assalamualaikum semua.

Kembali dalam episod dah tengok Kdrama ke belum?

Hari ni aku nak kongsikan mengenai drama korea yang baru je iaitu Record of Youth dari TVN.

Drama ni bersiaran mulai 7 September -27 Oktober 2020.

Drama ni aku tengok separuh jalan je tapi mula-mula tu bestlah sebab takde konflik sangat.

Drama ni lebih kepada realiti dunia hiburan kat Korea. Walaupun kau hensem, ada bakat tapi kalau kau takde follower yang ramai, influence tak luas, still susah nak terkenal. Ya kau masih akan terkenal tapi kureng.

Friday, 11 December 2020

CARA DESIGN LOGO DAN MOCKUP MUDAH, PANTAS DAN PERCUMA

Assalamualaikum semua.

Anda bukan seorang yang pakar design? Tak reti guna adobe photoshop? Tak pernah guna adobe Illustrator tapi teringin nak cuba design logo sendiri dengan mudah pantas dan cantik?
 

Aku nak kongsikan satu website yang amat berguna kalau korang nak design logo untuk bisnes korang, Ya, tak perlu lagi upah orang untuk design logo. Cuba dulu design sendiri, kalau betul tak menepati yang korang nak, barulah upah.


Bagaimana?

Korang boleh design logo korang dengan mudah, pantas, dan paling penting percuma!

Perkenalkan....



Dah cuba? Jom kongsikan hasil kerja anda. 

Biasanya designer tak bagitahu sesiapa pasal ni mungkin sebab tak nak kantoi (kot). 


Good luck!





Thursday, 10 December 2020

TUTORIAL CARA DAFTAR AKAUN PAYPAL

Assalamualaikum semua.



Paypal adalah sebuah platform pembayaran atas talian yang menyokong pemindahan duit (money transfer). 


Ia boleh digunakan untuk individu dan juga usahawan yang berbajet kecil. Paypal juga menyediakan pelbagai servis lain yang berkaitan sepeti pembayaran menggunakan kad debit, kredit kad untuk kedai kecil dan sebagainya. 


CARA DAFTAR AKAUN PAYPAL 



1) Masuk ke laman web paypal. Klik sini > DAFTAR PAYPAL

 Klik Sign up yang berada di atas kanan.




2) Klik 'Personal Account'. Jangan klik Business account walaupun anda ada bisnes. Nanti dulu.

3) Klik 'Both of the above

Maaf, label di bawah tu salah, sepatutnya klik no 3 ya, bukan no 2. 


4) Masukkan nombor telefon anda. 


5) Anda akan dapat 6 digit kod di nombor yang anda masukkan sebentar tadi. Tulis no digit tersebut ke dalam kotak seperti dibawah. 

6) Anda perlu isi maklumat yang diminta.


7) Masukkan alamat seperti yang tertera pada IC

8) Akaun anda telah siap! Boleh je tekan mana-mana, aku galakkan tekan yang atas. 


9) Kalau ada kad debit visa, aku sarankan korang untuk guna yang tu. Sebab duit dari paypal akan terus masuk ke akaun anda berbanding anda guna kad debit.

10) Kalau sekadar nak create akaun dulu, boleh tekan 'Go to your account'.


11) Ini interface bila anda dah selesai daftar akaun. 



12) Nampak logo loceng ? Tekan, nanti anda akan lihat 3 notifikasi seperti dibawah. Anda boleh sahkan emel anda dan link kan debit anda(jika belum buat).


13) Jika anda tekan ' Link Debit Card', maka ia akan keluar seperti dibawah. Dua-dua cara ok je. Seperti yang aku cakap tadi, kalau ada kad debit visa, utamakan yang tu. 


Last but not least, ini plak interdace bila korang dah mula ada transaksi duit keluar masuk.

Payment received - anda terima bayaran daripada...
Payment to - anda membayar kepada... 




AWAS!!!


Di paypal pun ada scammer tau. Nanti aku kongsikan lebih lanjut ok. Teruskan membaca post yang lain. 

Wednesday, 9 December 2020

Review New Skincare rutin bersama Wardah skincare

PENTING!!!
Kalau korang nak baca lebih banyak review aku mengenai produk Wardah ni, korang klik je kat #WARDAHREVIEW

Assalamualaikum semua.

Jangan buang masa pergi satu-satu drugstore nak beli Wardah sebab kat Watson & Guardian ni, produk Wardah memang cepat sold out. Jadinya, beli je kat Wardah Official Store >> KLIK SINI. 

SEMUA SEBAB PKP KE? 
Kulit muka aku sebelum PKP haritu ok je lagi, jerawat still ada macam biasa tapi dia datang dan pergi.


Bila start PKP, jerawat start tumbuh kat bahagian pipi tau, lepas tu bila dia surut, ada parut!!! Lepas tu milia seed aku makin banyak weh. Stress rasa. 

Disebabkan skincare aku tu dah nak habis, so aku terpanggil untuk cuba produk dari Indonesia yang berjaya masuk ke Watson dan Guardian Malaysia iaitu Wardah.


Disclaimer: Aku tak pakai pelbagai skincare pada masa yang sama, contoh kalau aku start pakai serum A, aku akan pakai je serum A tu sampai habis, barulah aku pakai serum B.


Saja nak kongsikan mengenai bakal rutin skincare terbaru aku iaitu Wardah.


Tadi aku pergi Watson dan Guardian kat Plaza Masalam, Seksyen 9.


Tergoda betul tengok produk Wardah ni sebab:

1) Warna - Biru pastel lembut dan putih

2) Kandungan - ada niacinamide

3) Harga - ini lah yang  paling aku tak tahan sebab bukan je mampu milik tapi murah!!!

4) Gentle - aku rasa aku kena cuba pakai produk yang gentle plak kot. kita tengok macamana. 


Asalnya nak beli gentel Exfoliator je. Tup tup bila nak bayar, eh kat tangan ada Lightening micellar gentle wash dan Krim Malam. Aiyaaa.



Kalau ikutkan nafsu, memang nak beli semua je! Tapi memikirkan, hmm takpelah lain kali beli yang lain plak. 


So, aku beli 3 je lah dulu. 


So, aku nak buat short review mengenai 3 produk ni. Aku sertakan gambar depan belakang untuk senang korang nak survey sebelum beli. 

1) Lightening Micellar Gentle Wash [RM9.90] | GUARDIAN
Advanced Niacinamide, Non soap formula with Micellar Technology. 
Sesuai untuk kulit normal dan kering 





2) Lightening Gentel Exfoliator [RM5.90] | WATSON
Advanced Niacinamide Gentel Microfoliant.
Sesuai untuk semua kulit 




3) Lightening Night Cream [RM16.90] | GUARDIAN 
Advanced Niacinamide Licorice Extract









Sebelum ni aku guna produk Safi iaitu pencuci muka Safi Rania Gold, Essence dari Revitalift, Moisturizer Safi Acne Solution warna oren.



 Anda pakai produk Wardah yang mana? 

UPDATE 7 JUN 2021 - AKU DAH TULIS FEEDBACK AKU PAKAI PRODUK WARDAH NI.

Tuesday, 8 December 2020

REVIEW FILEM KOREA THE CALL 2020

Assalamualaikum semua.

Semalam aku tengok filem korea yang sedang trending di Netflix iaitu The Call.

Lakonan mantap Park Shin Hye dan Jeon Jeong Seo.

The Call | Park Shin Hye & Jeon Seong Seo

Sinopsis

Bagaimana rasanya bila kita dihubungi oleh seseorang pada tahun 1999 sedangkan masa itu kita berada di tahun 2020. Orang tersebut tinggal di rumah yang kita tinggal sekarang tapi latar masa yang berbeza. Pelik bukan?
Adakah masa silam dapat diubah jika anda dapat berhubung dengan seseorang di masa silam. Adakah semuanya akan membawa kesan baik pada masa depan? Anda menjangkakan dengan hanya mengubah satu peristiwa, semuanya akan kembali kepada sedia kala. 

Tanpa mengubah masa silam, anda hanya kehilangan seorang orang yang anda sayang. Tetapi jika anda ingin mengubah masa silam, mengelakkan orang yang anda sayang meninggal dunia, anda kehilangan lebih banyak orang yang anda sayang! Kenapa? 


Itulah sinopsis buatanku.


Genre - Thriller.


Cerita ni aku suka la tengok sebab thriller yang tak keterlaluan macam scene 'potong', seksa apa semua tu tak ditunjukkan.


Kenapa anda kena tengok cerita ni? Apa mesej yang nak disampaikan?

Bagi aku, cerita ni nak beri satu mesej yang jelas iaitu kita tak perlu berharap agar masa silam berubah dengan harapan,'kalau benda ni tak jadi dulu, mungkin aku  tengah bahagia sekarang' atau 'semua ni sebab kau, kalau kau tak buat, benda ni tak jadi!'


Sebagai muslim, kita diajar untuk berlapang dada dengan setiap yang terjadi. Kerana setiap yang berlaku itu ada hikmahnya. Walaupun benda tu menyakitkan hati kita, menyedihkan kita. Tetapi itulah yang namanya ujian, dan ujian itulah yang membuatkan diri kita lebih kuat.


Ujian juga dapat menambah keimananan kita. Jadi, kita perlu melihat semua yang berlaku dari sudut positif. Cewah macam ustazah plak aku menulis.


Lebih kurang macam tu la maksud aku.


Aku cuba letak diri aku di tempat Seo Yeon iaitu ingin abah aku hidup. Yelah abah aku dah meninggalkan aku sejak kecil, kadang aku terfikir jugak macamana lah perangai aku sekarang ni kalau abah hidup lagi. Aku tak rasa aku jadi macam diri aku sekarang ni. Boleh jadi lebih baik atau sebaliknya.






Atas kiri, Seoyon dan Hyeong Seok. Bawah kiri, mak Seoyon dan mak tiri Hyeong Seok. 

Mak Hyeong Seok ni Shaman(ahli sihir). Jahat lah sebab dia jugak cuba nak bunuh anak dia ni (Hyeong Seok), tapi disebabkan Seo Yeon pergi bagitahu Hyeong Seok yang dia akan dibunuh, terus Hyeong Seok ni cuba selamatkan diri dia. Rupanya benda tu menyebabkan malapetaka lebih besar! 


Akhir kata, kalau korang boring tak tahu nak tengok cerita apa, boleh tengok filem ni.


Recommended!

9/10.

Kurang 1 sebab hujung2 dia macam ada plot twist. 

Selamat menonton! 




 




SERVIS REVIEW RESTORAN 2020

 Assalamualaikum semua.

Sebelum ni sis decide nak tawar servis review dalam kategori travel je.

Sunday, 6 December 2020

CARA DAFTAR AKAUN EBAY DAN PAYPAL UNTUK NEWBIE

Hai Ebay Warrior!

Anda dah bersedia untuk menjadi Usahawan Ebay? 

Tanpa berlengah, 

Ikuti TIGA langkah mudah ini dahulu iaitu:

-Daftar akaun Ebay

- Daftar akaun Paypal

- Linkkan akaun paypal dengan akaun Ebay.


Dah siap 3 langkah ni. JANGAN LISTING BARANG DULU. Bertenang.


 Peniaga bijak dia tak listing barang melulu sejurus selesai daftar akaun.


Mereka akan study dulu barang apa yang laku keras di Ebay ni. Teliti terma dan syarat dan sebagainya. 


Di Ebay ada 'pantang larang', kalau anda tak nak terkena dengan ‘hidden fee’, 'penalty fee' sila ikut nasihat percuma ini.

 

Jom kita mulakan.

 

1) DAFTAR AKAUN EBAY

Untuk berbisnes di Ebay, anda mestilah ada akaun Ebay, kalau tidak, macamana nak promote kan?


 Anda perlu daftar di laman ebay.com BUKAN ebay.com.my ye. 


Klik Register. 


Isi maklumat yang diminta iaitu first name, last name, emel dan password.


Jangan lupa verity emel.


Dah siap!

 

2) DAFTAR AKAUN PAYPAL

Ebay adalah bisnes antarabangsa. Pelanggan anda nanti kebanyakannya bukan dari Malaysia. 


Jadi, wajib untuk anda ada payment gateway untuk terima pembayaran dari luar negara.


Dan platform yang mesra Ebay sudah tentulah Paypal.


 Klik sini>> Sign up Paypal account

Baca> Panduan cara daftar akaun Paypal 

 


3) LINK KAN AKAUN PAYPAL DI EBAY

 

Dah selesai daftar akaun ebay dan paypal, anda kena link kan akaun paypal tadi ke dalam akaun Ebay,

1) Klik Ebay.com


2)  Kiri dan atas sekali, anda akan nampak Hi (nama anda) , klik nama anda.


4) Klik Account Setting


5) Akan keluar seperti di bawah, klik Paypal Accounts dibahagian Payments.



6) Klik Link My paypal Account




7) Akaun anda akan terlihat seperti dibawah setelah anda linkkan akaun paypal dengan ebay


Alhamdulillah selesai langkah pertama sebelum anda menjadi usahawan Ebay.


Apa perlu buat?


Ikuti langkah dibawah untuk mengurangkan risiko sehingga 100% untuk akaun anda disuspend iaitu...


Biarkan dahulu akaun anda selama sekurangnya 3 bulan untuk mencapai tempoh matang.


BULAN PERTAMA 

Pada bulan pertama, anda tidak perlu menyentuh langsung butang SELLING.


Anda juga digalakkan membeli  1-2 barang di Ebay seperti casing fon untuk membuatkan akaun anda adalah akaun asli, dan dipercayai. 


Dengan cara ini juga, anda boleh mendapatkan feedback as buyer iaitu feedback yang akan anda dapat setelah anda membeli barangan di Ebay. 


Jika anda sudah tidak sabar sangat untuk listing produk, anda boleh lakukannya pada BULAN KEDUA. Tetapi dengan syarat anda sudah selesai menyiapkan diri dengan study hot produk di Ebay.


Mengapa?


Ebay tidak suka akaun yang baru dibuat terus membuat jualan lagi lagi terlalu banyak. Kerana ia adalah ciri-ciri scammer (bagi ebay).


Anda perlu jual produk yang laku di Ebay, bukannya produk yang anda rasa ingin jual. 



QNA

1) Saya baru sign up akaun ebay, tup tup kena suspend? Listing pun belum. Kenapa?

 Itu adalah normal. Kerana Ebay amat ketat. Jangan risau, anda boleh dapatkan akaun ebay anda kembali. Nanti aku kongsikan cara dapatkan akaun ebay yang kena suspend. 

 

 2) Boleh ke saya buat DUA akaun ebay?

 JANGAN sekali kali . Ebay akan dapat kesan jika anda buat dua akaun. Dan ia akan mengundang untuk akaun anda disuspend.

Aku pernah buat dua akaun. Sebabnya akaun pertama aku kena suspend, kemudian aku pon buat akaun ke dua. Lepas tu dua-dua kena suspend. Haha.

Bila Ebay call untuk konformasi, ebay cakap 1 orang 1 akaun sahaja. Jadi, ebay tutup akaun aku yang satu lagi.


3) Pilih akaun business ke personal?

Personal

 

4) Kalau akaun kena suspend, kena daftar akaun baru ke ?

 TAK PERLU DAN JANGAN SEKALI-KALI! Anda boleh dapatkan semula akaun ebay anda walaupun ditulis PERMANENTLY SUSPENDED. 


Jika anda ada pertanyaan, atau ingin menambah/membetulkan maklumat yang dikongsi. 

Silakan komen. Kita sama-sama kongsi ilmu dan berjaya! 


Projek pelik tapi benar di Freelancer.com - Part 1

Assalamualaikum semua.

Assalamualaikum semua.

Sekarang aku job hunting di Freelancer.com je sebab dah dapat plus membership dari program GLOW-PENJANA, iaitu keahlian selama 6 bulan, 100 bid sebulan! Tq MDEC!!! 

Aku terjumpa satu project ni.

Bagi aku projek agak pelik dan tiber tapi takpelah. 

Saturday, 5 December 2020

PENGALAMAN SERTAI ONLINE TRAINING PROGRAM GLOW PENJANA MDEC - HARI KEDUA

Assalamualaikum semua.

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan pengalaman hari ke DUA menjalani latihan atas talian untuk program Global Online Workforce (GLOW) Penjana ni pada 25 November yang lalu. 

Semalam (hari pertama), adalah pengenapan kepada platform Freelancer.com.

Hari ni plak, kami diajar 4 perkara dibawah: 

1) Jenis Pekerjaan di Freelancer.com
Amnya, ada 3 jenis pekerjaan yang ditawarkan iaitu ikut jam, kadar tetap(fix rate) dan pertandingan (contest).

Anda juga akan diajar cara untuk mencari pekerjaan yang sesuai di Freelancer.com ni, dan kriteria majikan yang anda perlu ambil kira sebelum mula memohon kerja(bidding). 

Part ni paling kritikal sebab kalau anda tak cakna, anda berisiko untuk menjadi mangsa scammer. Ya, scammer sangat ramai di Freelancer ni. Jika anda membuta tuli bid kerja, takziah diucapkan kerana andatelah mencampakkan diri anda kedalam lembah penipuan scammer. 

p/s: masa ni sebelum aku join training ni so main redah je guna Freelancer.com. Jangan ikut macam aku ye. 

2) Bidding di Freelancer.com

Bila dah jumpa kerja yang sesuai dengan skillset, anda kena mohon kerja atau bidding kerja yang anda berminat tu.

Dalam training ni, anda akan diajar cara untuk bidding dengan betul, cara untuk tulis proposal menggunakan 3 teknik popular. Bukan tu je, anda juga akan diberi 25 contoh proposal untuk pelbagai skillset. Kalau nak, kenalah join. Maaf ia tidak boleh dikongsi jika anda bukan peserta. 

3) Workflow di Freelancer.com

Sebelum anda mula memohon kerja di Freelancer.com, sangat penting untuk anda tahu workflow, supaya anda tidak menjadi mangsa kepada majikan yang tidak bertanggungjawab dan paling penting supaya anda tidak menjadi mangsa scammer.

4) Client management di Freelancer.com

Majikan adalah client anda di Freelancer, penting untuk anda tahu cara untuk mengawal client anda, langit tidak selalunya indah. 

Jika tidak bernasib baik, anda mungkin akan dapat client yang cerewet dan banyak hal. 

Di training ini, anda akan diajar cara untuk 'work-smart' dengan teknik J-P-P, cara menentukan milestone mengunakan konsep 50-30-20 dan apa yang anda perlu lakukan jika anda teraniaya oleh client. 

Ke-empat topik diatas ni sangat penting untuk anda yang baru menyertai Freelancer.com ni.

Jika anda belajar sendiri, anda kena try and error. Ia sangat berisiko!

KENAPA NAK BELAJAR SENDIRI KALAU ADA YANG NAK BANTU ANDA SECARA PERCUMA?

Siap dapat 6 bulan membership lagi. Ramai sudah mengambil peluang ni. Anda bila lagi?
Daftar segera di erezeki.my/glow

Anda akan diguide step-by-step oleh Coach berpengalaman, dan anda boleh tanya apa saja soalan pada Coach.

JANGAN sign up lagi freelancer.com ni selagi anda tak join training. Sebab nanti Coach akan guide akan cara sign up yang betul.

Masa coach anda suruh sign up tu, INGAT TAU, GUNA LINK NI> bit.ly/signupfreelancer

Kenapa? Dengan link ni, anda akan dapat $20 credit dalam account. Ya betul apa yang anda fikirkan,ia adalah referral program. 

Lebih baik sign up dan dapat $20 kredit daripada sign up dan dapat $0 kredit. Tak gitu?

Sebarkan berita ni dekat kawan-kawan koran yang belum kerja ok. 








Ada apa-apa nak tanya ke? 

Friday, 4 December 2020

PENGALAMAN ONLINE TRAINING PROGRAM GLOW PENJANA MDEC - HARI PERTAMA

Assalamualaikum semua.

Aku nak kongsikan lah pengalaman hari pertama aku menjalani latihan atas talian untuk program GLOW-Penjana anjuran MDEC ni.

Masa mula-mula aku daftar program GLOW ni, tak perasan pun rupanya ada training.

Sign up, isi maklumat ape semua dan ada webinar kat website.

Lepas tu beberapa hari kemudian, dapat whatsapp dari individu tidak dikenali dan dia adalah coach yang akan beri tunjuk ajar masa latihan tu.

Training ni 3hari berturut-turut iaitu pada hari Selasa-Khamis ATAU Sabtu-Isnin.

Biasanya weekend ni aku tak de masa nak hadap laptop jadi aku pon pilihlah Selasa-Khamis.

Waktu training agak lama iaitu 9am-5.30pm selama 3 hari tu.

So, aku nak kongsikan apa yang aku belajar pada hari pertama.

Macam biasalah, dimulakan dengan intro/pengenalan mengenai sharing ekonomi dan crowdsourcing platform. 

Sesi intro mana-mana tempat/program memang boring, aku tak nafikan. Tidak terkecuali juga untuk training ni. Tapi bergantung individu jugak la kut.

Lepas habis intro, coach suruh tulis 5 goal lepas habis training ni.

Cliche goal - nak dapat kerja, tambah ilmu, tambah skillset, lebih berkeyakinan dan sebagainya.

Sesi petang plak, baru lah coach memberi pengenalan mengenai platform untuk kita bekerja secara digital/dari rumah iaitu Freelancer.com.

Dimulakan dengan sejarah Freelancer, coach akan guide kita STEP-BY-STEP untuk menjadi seorang digital freelancer ni.

Di bawah adalah ringkasan langkah:

1) EMEL KHAS

Jika anda ingin ceburi bidang freelancer ni, adalah sangat digalakkan untuk anda mempunyai satu akaun emel khas untuk kerja freelancing, bebas dari mana-mana akaun social media. Lebih baik jika sign up emel baru.


Ya, walaupun untuk sign up ni anda boleh je sign up sendiri tanpa perlukan latihan, Tetapi, dengan training ni, coach akan briefing sedetailsnya mengenai cara yang betul untuk sign up termasuklah cara memilih skillset, cara yang betul mengisi profile details,setup profile dan portfolio profile. 

Profile yang menarik akan meningkatkan lagi peluang anda untuk mendapat kerja.


Jika anda membaca post ini dan masih belum Sign up akaun Freelancer.com.

Anda TIDAK PERLU untuk sign up sekarang. Boleh tunggu masa training tu.

TAPI...

Ingatlah, masa coach suruh anda sign up nanti, anda taip link ni >> bit.ly/signup_freelancer

Kenapa? Jika anda sign up menggunakan link di atas, anda akan dapat FREE $20 credit yang boleh digunakan untuk highlight bid, upgrade membership dan lain-lain.

Anda pilih, nak sign up dengan $20 credit atau $0.00 credit ?

Jika anda sign up tanpa guna link di atas, anda tidak akan dapat free $20 tu. 



 


Thursday, 3 December 2020

GLOBAL ONLINE WORKFORCE -PELAN JANA SEMULA EKONOMI NEGARA [GLOW-PENJANA]

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan dengan anda tentang program GLOW-PENJANA yang diterajui oleh MDEC.

Wednesday, 2 December 2020

ALHAMDULILLAH, ITEM PERTAMA TERJUAL DI EBAY!

Assalamualaikum semua.

Aku nak kongsikan berita gembira ni kat sini.

Hari ni 29/11/2020 merupakan ORDER PERTAMA yang aku dapat order dari EBAY.

Setelah berbulan-bulan, ni baru dapat order pertama. Alhamdulillah.


Nasib baik aku on notification kalau ada order masuk. 








Ni pun aku list tak sampai 5 item pun sebab tak tahu nak jual apa. 

Ebay ni macam shopee lah tapi dia level international. Buyer korang boleh datang dari pelbagai negara. 

Buyer pertama aku ni dari Australia. Harap-harap semua berjalan dengan lancar. Semoga parcel selamat sampai pada buyer. Nanti buyer dah dapat parcel, aku update ye.

Ni untuk customer pertama je lah. Customer seterusnya takde masa dah aku nak update macam ni melainkan aku terajin. hehe.


Korang kalau nak try berjual beli kat ebay pun amat digalakkan. Boleh lah buat duit poket. 

Aku ada group support telegram mengenai ebay ni. Group ni bukan aku yang buat, senior yang buat.

Oh ya, kalau korang tengok ada orang jual Ebook cara berniaga di Ebay.

Korang tak wajib pun beli sebab aku pon tak beli. Aku cedok ilmu dari pelbagai sumber je.

Ada masa aku kongsikan ilmu yang aku dapat ok.

Sekian. 




Tuesday, 1 December 2020

2 TAHUN DAH...

Assalamualaikum semua.

Hari ni menandakan 2 tahun pemergian sahabat aku telah kembali kepada penciptanya.

Dia lah satu-satunya yang akan menyedarkan aku yang jodoh dan ajal semua telah tertulis tapi mana satu yang kita kena betul-betul bersedia sebelum menghadapinya.


SELAMAT DATANG 2021

Assalamualaikum semua.


Rasa macam baru je tulis ucapan selamat tinggal 2020. Hari ni dah masuk 2021.

Dulu masa tahun 2007, rasa macam lambat je lagi nak masuk tahun 2020. Tup-tup 2021 dah membuka tirai.

Monday, 30 November 2020

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA DENGAN MURAH DAN PANTAS 2020

UPDATE 26 JUN 2022

Hai semua. 

Aku nak kongsikan berita terkini mengenai cara pos barang ke luar negara. 

Aku ni bukanlah seorang busineswoman yang berjaya. Baru berjinak-jinak lagi. 

Dikesempatan itu, aku belajar mengenai cara pos barang ke luar negara dengan murah dan pantas di era pandemik  COVID-19 ni.

Dan aku nak kongsikan dengan kalian mengenainya.

Sunday, 29 November 2020

CARA DAFTAR PROGRAM GLOW PENJANA

Assalamualaikum semua.

Post ni khas mengenai step by step untuk mendaftar program Global Online Workforce.

Ada ENAM langkah ye. Dan tak boleh skip step. 

Saturday, 28 November 2020

TOP 10 KEMAHIRAN DENGAN PERMINTAAN TERTINGGI DI DUNIA

Assalamualaikum semua.

Di era globalisasi ini, terdapat beberapa kemahiran- kemahiran yang mendapat permintaan yang sangat tinggi di dunia. 

Jika anda ada sekurangnya satu daripada kemahiran dibawah ini,maka anda amat digalakkan untuk mula bekerja secara digital.

Anda boleh mulakan langkah pertama dengan mendaftar program Global Online Workforce (GLOW) anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). 

Daftar GLOW >> erezeki.my/glow

Friday, 27 November 2020

PROMO KOD SHOPEE RM10 SAH SEHINGGA 15 APRIL 2021

Assalamualaikum semua.

Aku rasa rakyat Malaysia kebanyakannya ramai yang dah ada SHOPEE dan pernah membeli belah kat situ. 

Sangat rare ye siapa yang tak pernah download shopee dan tak pernah beli di Shopee. Aku tahu siapa, antaranya tok aku dan mak mak bapak bapak yang tak reti guna online bankin dan anak dorang tak ajar. Ok maksud aku adalah kadang mak bapak kita ni suruh anak-anak je yang tolong belikan. Betol tak?p/s: mak aku pon macam tu.

Thursday, 26 November 2020

KEDAI MAKANAN KUCING MURAH ONLINE

Assalamualaikum semua.

Nak tanya, berapa anda laburkan untuk makanan kucing dalam sebulan? Dan untuk berapa ekor kucing? Jawab kat komen ye, sebab ada lah berhajat nak bela kucing.

Sekarang aku bela hedgehog je tapi bagi makanan kucing.

Tapi makanan kucing yang aku nak promote ni bukan makanan yang sesuai untuk hedgehog ye sebab hedgehog ni dorang ada staple diet sendiri. Jenama tertentu je dorang boleh makan.

Kembali kepada topik utama,

Wednesday, 25 November 2020

PANDUAN BACKPACK BAJET TRAVEL KE ISTANBUL

Assalamualaikum semua.
Post ini khas ditulis buat panduan anda(dan diri Mira) ke Turki.

Disebabkan Istanbul ni adalah bandar yang paling Mira suka. Jadi, Mira sediakan maklumat selengkapnya. Kalau anda nak tambah mana-mana info pun dialu-alukan. 

Tuesday, 24 November 2020

KELUAR DENGAN STRANGER DARI COUCHSURFING -PART 1

Assalamualaikum semua.
Tajuk macam catchy je kan tapi sebenarnya Mira nak bercerita dan kongsi pengalaman Mira guna Coachsurfing di Turki. Tu je. 

Mira pernah menginap di rumah host masa Mira travel di Turki iaitu di Karahayit, Antalya, Mersin, Adana, Ankara dan Eskisehir. Masa ni Mira travel berempat dengan kawan-kawan Mira. Dan ia adalah pengalaman yang sangat best!

Dan hari ni Mira nak tulis pengalaman Mira keluar dengan rakan Coachsurfing,dan sudah tentu dia adalah stranger sebab ini adalah pertama kali Mira berjumpanya. 

Perkara ni berlaku di Istanbul, Turki pada Julai 2018.

Disclaimer: Tiada perbuatan terkeji dan terkutuk berlaku. Cuma perkara yang kelakar, memalukan dan menjengkelkan. Sila baca dengan hati terbuka, tenang dan positif. 

Monday, 23 November 2020

MISI MENCARI CINTA DI AWANGAN DENGAN EVA AIR

Assalamualaikum semua.

Pernah baca tak novel 13 jam A380 karya Evelyn Rose? Mesti teringat kisah Sofea dan Hydar yang menjadi kekasih awangan selama 4 jam. Novel ni aku pernah beli dan baca sebab tertarik dengan sinopsis dia. Kalau tak silap pernah diadaptasi jadi drama lakonan Zul Ariffin, tak pasti tajuknya ape sebab aku tak tengok, lagipun masa tu tinggal di asrama. 

Novel tu hanya selingan. 

Tahukah anda, kini anda boleh mencari jodoh di awangan. 

Syarikat penerbangan Taiwan EVA AIR,  menawarkan khidmat mencari jodoh di udara dengan kempennya 'Fly, love is in the air'. Amboi menarik bunyinya. 

Sunday, 22 November 2020

APPS YANG BERGUNA SEMASA DI TURKI

Assalamualaikum, dah sedia nak ke Turki?

Boleh download dulu apps ni untuk mudahkan kalian disana nanti. Kebanyakan apps ni berguna tika di Istanbul je. 

Saturday, 21 November 2020

NEGARA YANG MIRA TELAH TRAVEL

Assalamualaikum semua.

Post ni sekadar nak bercerita je. Takde sapa tanya pun tapi Mira saja nak kongsikan. Manalah tahu kalian ada soalan mengenai tempat yang Mira dah pergi ni. Mira tak letak post ni kat travel tips sebab tak ada tips pun nak dikongsikan. Siapa yang baca tu baca lah. 

Friday, 20 November 2020

KENAPA FILEM BABI OLEH NAMAWEE TIDAK DITAYANGKAN DI MALAYSIA?

Assalamualaikum semua.

Aku rasa masih belum terlambat untuk aku ulas mengenai filem ni. Eh takpe ke aku tulis ni? Risau plak kang ada orang report. Kalau tak boleh post bagitahu ye.

Btw Korang dah tengok ke trailer filem ni? Kalau belum korang kena tengok dulu kat bawah ni



Filem ni juga sudah tercalon untuk empat festival filem antarabangsa untuk pelbagai kategori berbeza iaitu:

 1)Open World Toronto Film Festival

2)Around International Film Festival Berlin

3)International Thai Film Festival 2020

4)Taipei Golden Horse Film Festival 


TAPI!!!

Filem ini TIDAK DITAYANGKAN di MALAYSIA.

Entahlah bagi aku filem ni memang tidak patut ditayangkan sebab sentuh hal sensitif yang amat walaupun ada mesej yang nak disampaikan. P/s: tapi aku teringin nak tengok cerita ni. 😅


Ini komen dari page fb Namawee sendiri mengenai hal ni:

Filem [BABI] telah diiktiraf dan menerima pencalonan di festival filem antarabangsa di empat negara yang berbeza. Bagaimanapun, filem ini tidak akan dikeluarkan di Malaysia, dan kami tidak akan memohon pada mana-mana badan atau pertubuhan di Malaysia. Ini adalah kerana Malaysia mempunyai terlalu ramai EKSTREMIS yang tak tahu malu, suka menghasut dan sering menggunakan isu perkauman untuk mencapai tujuan politik mereka masing-masing.

Namun, hakikatnya, Malaysia adalah sebuah negara unik yang berbilang kaum dan majmuk, di mana rakyat saling menghormati dan menerima antara satu sama lain. Semasa penggambaran filem ini, para pelakon dan krew dari setiap kaum bekerjasama bersama untuk menghasilkan karya ini. Inilah yang mencerminkan semangat dan perpaduan rakyat Malaysia yang sebenarnya. Kali ini kita telah berjaya menempah nama di pentas antarabangsa. Ini adalah kebanggaan kita sebagai anak Malaysia! Malaysia BOLEH!!! 

                                                                                                                            -Namawee


Apa kata anda? 


 








Thursday, 19 November 2020

30 TEMPAT MENARIK DI ISTANBUL

Amaran: Post ni panjang tapi inshallah tak bosan membacanya. Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum. 

Tak lama lagi akan ke Turki? Lokasi pertama sudah tentulah ISTANBUL kan.

Dah senaraikan ke tempat yang nak pergi?

kalau belum, jom Mira bantu. Ya, semua list ni Mira google jer tapi kat google tu hanya senarai tempat menarik jer. Kat sini Mira kelaskan ikut tempat supaya tak ada lah kalian terlepas tempat-tempat penting dan tak perlu ulang alik tempat sama disebabkan terlepas pandang untuk lawat. 

Wednesday, 18 November 2020

KISAH HAMPIR DISCAM OLEH SCAMMER DI FREELANCER.COM

 Assalamualaikum semua. 

Aku pernah sign-up Freelancer.com ni masa tahun 2015, tapi masa tu tak berapa serius cari kerja disini. Lagi satu sebab tak confident dapat buat kerja dengan baik. 

Baru-baru ni, Freelancer ni datang Kembali berlegar di social media jadi aku ambil keputusan untuk mencuba semula cari kerja disini, tak cuba tak tahu kan?

Memang teruja tengok iklan kerja mudah, gaji plak dalam USD. 

Contohnya kerja taip semula tulisan dalam gambar ke dalam Microsoft Word, gaji yang ditawarkan 4-5 USD untuk 1 muka surat. 

Kalau ada 100 muka surat? Tak ke boleh dapat 400-500USD! Wow! Betul ke ni? Too good to be true?

Tuesday, 17 November 2020

TOP 5 SUPERMARKET DI TURKI

Assalamualaikum. Kembali lagi dalam episod #TipsTravelTurki bersama Mira.

Hari tu Mira ada kongsi mengenai Top 5 Makanan Asas Malaysia yang ada di Turki.

Kali ni Mira nak kongsikan di mana anda boleh dapatkan makanan tersebut.

Monday, 16 November 2020

TIPS ELAK PICKPOCKET SEMASA MELANCONG

Assalamualaikum semua.

Anda mesti pernah dengar orang nasihatkan supaya berhati-hati dengan pickpocket terutama di Istanbul, Barcelona, London, Rome dan sebagainya.

Ya, memang anda perlu berhati-hati kerana mereka ini tersangat licik. Jika tidak,anda akan menjadi mangsa pickpocket. 

Sunday, 15 November 2020

REVIEW SERVICE BY TRAVEL BLOGGER MALAYSIA

Assalamualaikum semua.

Izinkan diriku perkenal diri, Amira Yusof atau lebih mesra dipanggil Mira, adalah pemilik tunggal bagi website ini dan ia dikawal sepenuhnya oleh Mira.

Saturday, 14 November 2020

TEMPAT MAKAN BEST DI SHAH ALAM 2020

AMARAN: POST INI TERAMAT PANJANG. SILA BOOKMARK ATAU SAVE LINK INI!


Assalamualaikum semua.


 Kali ni sis nak kongsikan tempat makan menarik di Shah Alam.


 Shah Alam yang dimaksudkan adalah Shah Alam central sahaja ya. 


Ada pelbagai kategori seperti sarapan sedap shah alam, makan tengah hari sedap shah alam, minum petang sedap shah alam, makan malam sedap shah alam, western food shah alam, masakan panas sedap shah alam, kedai mamak shah alam, cafe hipster sedap shah alam.


Jika ada restoran yang kalian rasa perlu dimasukkan dalam list ini, sila komen ya. Nanti sis masukkan.


 Jika anda rasa ada restoran yang telah berhenti operasi, sila maklumkan untuk sis remove.


 Jika anda adalah pemilik restoran dan berminat untuk Mira review restoran anda di blog ini, sila emelkan ke review@mierayusof.com

Kelebihan jika sis review adalah, restoran anda akan berada di senarai atas, special 1 review posting dan akan diremark recommended(jika sedap).


 Jom jalan jalan cari makan Shah Alam!

Disclaimer: Senarai dibawah sis cari di google maps, facebook, twitter dan sebagainya. Artikel ini hanya menyiarkan senarai restoran sahaja. Jika restoran tersebut telah direview personally, link review akan diattach pada nama restoran tersebut. 

Nota: Sis tak buat numbering lagi sebab belum finalize. Jika anda buka post ini semula dan ada numbering, maksudnya senarai ini telah dikemas kini 


 SARAPAN

PAKLI KOPITIAM

42, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

LONTONG KLANG

20, Jalan Zirkon E7/E, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN CERIA

12, Jalan RU 3/9a, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor


 KAK ANI NASI DAGANG

27, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 SARAPAN DAN LUNCH

CRG CHICKEN RICE

40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN RNS (MASAKAN NEGERI SEMBILAN)

Jalan Niaga 16/3a, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI NASI JJ SEKSYEN 24

17, Jalan Kangkung Puteri 24/7, Seksyen 24, 40300 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN KAKSU NASI KERABU 

Jalan Rama-Rama 20/2, Seksyen 20, 40300 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN SAMBAL

25, Jalan Tukul P15/P, Seksyen 15, 43000 Shah Alam, Selangor


 RUMAH KETUPAT CAFÉ

No G9, Jalan Polo 13/51, Off, Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

  

MAKAN TENGAHARI /LUNCH

RESTORAN SALAI SALAI

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


ITIK SALAI MASTHAR SHAH ALAM

Junction 11, Seksyen 11, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORN AIDANIA

44, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN HATINIE

18 & 20, Jalan Selendang 10/10, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor


RESTORAN PATINS SEDAP MELETOP

59 & 61, Jalan Pelabur B 23/B, Seksyen 23, 40300 Shah Alam, Selangor


 PAKSU CORNER

1, Jalan Dawai 16/2, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN SIDAH & CATERING

Wisma sidah, No.2,4,6, 8, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN HIJRAH SARI SHAH ALAM (NASI AYAM HAILAM)

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN AMIN, PATIN TEMPOYAK

28, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 

TENGAHARI DAN MALAM


BAWAL PADU

G-37, Jalan Serai Wangi L 16/L, 40000 Shah Alam, Selangor


FIREPLACE

No. 67, Jalan Badminton 13/29, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor


COBOROY

Rimba Jaya, 41300 Shah Alam, Selangor


RESTORAN TAR SIDO MAMPIR

Vg-13, Jalan Plumbum V 7/V, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


EAT AND REPEAT

YG24, Jalan Plumbum Y7/Y, PUSAT KOMERSIAL SEKSYEN 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RUMAH MAKAN CIBIUK [SUNDA style]

Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


WARONG GEPREK

Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


SS NASI KUKUS

B-LG-21, Vista Alam, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


NIPPON SUSHI

Vista Alam Serviced Apartment, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


KAK ANIE SHELLROCK TASIK SHAH ALAM

Kak Anie Shellrock, Persiaran Dato Menteri, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN PINENG

No. 35 & 37, Jalan Keluli Am7/Am, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI KUKUS RZ

2, Jalan Plumbum Aa 7/Aa, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN SEDAP

48-1, Jln Lengkuas D16/D, Rimba Jaya, 41300 Shah Alam

 

BISIK-BISIK

Medan Selera Anjung7 No 9 & 10, Jalan Zirkon B7/B, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI BUKIT

Lot 641, Jalan Mat Raji, Kampung Padang Jawa, 40200 Shah Alam, Selangor

 

ANJUNG 7

Jalan Tungsten 7/23, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN WONG SOLO

No. 8G & 10G, Jalan Plumbum P7/P, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

FOODLICIOUS KITCHEN AND CATERING

Kompleks Anjung 7 Jalan Zirkon 7B Seksyen 7, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

AYAM PENYET PADANG JAWA

Jalan Berangan, Kampung Padang Jawa, 40200 Shah Alam, Selangor

 

HOT PINDANG KITCHEN

No. 13, Jalan Cheong Sam 10/11, Seksyen 10, 40000 Shah Alam, Selangor

 

DAPUR SARAWAK

XG23, Jalan Plumbum X 7/X, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AYAM PENYET NUSANTARA

9G, Jalan Plumbum S7/S, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN HONGKONG MUSLIM FOOD SHAH ALAM

7, Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

PINGGAN PUTEH

30G, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40100 Shah Alam, Selangor

 

ILHAM NASI KUKUS

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI KUKUS MALAYA AYAM CINCANG

Jalan Plumbum U 7/U, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN SELESA

41, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI AYAM KAMPUNG

11, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

SEDAP MALAM

AAG 30 GROUND FLOOR BLOCK E JALAN PLUMBUM AA7/AA PUSAT KOMERSIAL, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CIK NAH CAFÉ

YG, 26, Jalan Plumbum Y 7/Y, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

AYAM GEPREK BENSU

Pusat Komersil, QG-39, Jalan Plumbum U 7/U, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

FAIZ NASI CAMPUR SELERA PERLIS, TOMYAM & SEAFOOD

No, 17, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

DATANG SITOK CAFÉ

No 14, Kompleks Anjung 7, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN TAR [SAJIAN INDONESIA]

Vg-13, Jalan Plumbum V 7/V, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI MAKAN FEI & ALI

No 22, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A 9/A, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

FOOD RUSH

48, Jalan Plumbum Aa 7/Aa, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

COBOROY

Rimba Jaya, 41300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN MAWADDAH [SELERA JOHOR]

11, Jalan Sukun 4/7, Seksyen 4, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MINUM PETANG

FRADO ABC MADNESS

Stall No 14,, Medan Selera Seksyen 2, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CENDOL PAK AKOB

Bus stop depan masjid Tun Uda, Sek 16

 

Depan CIMB seksyen 18

Ada jual laksa, cendol, mi sup, corndog, pisang cheese dan banyak lagi. 


MAKAN MALAM


WESTERN ONLY

POLPERO

7 2, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


FOODSBURY

24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A 9/A, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

LAMAN GRILL, STEAK & BAR-B-QUE by Chef Zubir

Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

 

SHELL OUT VISTA ALAM

Jalan Niaga 16/3a, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

 

HERMANOS

1, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor


RESTORAN GEGEY

No. 12 & 14, Jalan Plumbum N7/N, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

BROTHERHOOD & CO

AAG-2, Jalan Plumbum Aa 7/Aa, Seksyen 7, 40000 Shah Alam

 

US PIZZA

29, Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MURNI DISCOVERY

Jalan Plumbum Ac 7/Ac, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

SEAFOOD DAPUR ARANG

VG-15 blok L Jalan Plumbum V7/V Pusat Komersial, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

ALFATEH STEAMBOAT & GRILL

41, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 MASAKAN PANAS


RESTORAN JEMARI

No. 18A, Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN YUSRI TOMYAM

Section 17, 40200 Shah Alam, Selangor

 

SERAI THAI RESTORAN

5, Jalan Sena 3/13A, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor

 

WIRA SEJATI MASAKAN KAMPUNG

9, Jalan Petola 24/8, Seksyen 24, 40300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN ORKID THAI

No, 17, 17A, 15A, Jalan Tengku Ampuan Zabedah F 9/F, Section 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AMIN THAI

23, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN ADAM LAI CHINESE MUSLIM

65, Jalan Pahat H 15/H, Seksyen 15, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CAFÉ DULANG MAS

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

DER GARAGE  BISTRO/NURHUDA

Jalan Kristal L7/L, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

PAK SAWADEE

21-G, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

ANA IKAN BAKAR PETAI

1, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

GINA FOOD

C-7-G, Persiaran Selangor, Jalan Serai Wangi H 16/H, Seksyen 16, 40200 Shah Alam

 

DAY & NIGHT CIRCLE

Jalan Wau A 11/A, Seksyen 11, 40100 Shah Alam, Selangor

 

 MAMAK a.k.a port lepak/ngeteh


RESTORAN HAKIM

40 42, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


AL-FATEH BISTRO

Seksyen 6, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN KHALIFAH

PG1, Jalan Plumbum U 7/U, Pusat Komercial Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN MIRASA

Section 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN HAMEED CORNER

Suria Avenue Apartment, No. 3-1-1, Jalan Cetek 16/3, Seksyen 16, Selangor, 40200 Shah Alam

 

EHSAN’S

14, Unit 17-LG, Vista Alam Shoplot, 1, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

KHULAFA NASI KANDAR

B14 g , vista alam , jalan iktusas, Jalan 14/1, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AYZA’S NASI KANDAR KARI KEPALA IKAN

Jln Serai Wangi G 16/G, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor


RESTORAN THAQWA CLASSIC

27-G, Jalan Kristal As7/As, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 BUKA DARI PAGI SAMPAI MALAM TAPI BUKAN MAMAK [SARAPAN+LUNCH+DINNER]

 

BINTANG SIDE WALK CAFÉ

Pusat Komercial, Jalan Plumbum T 7/T, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

SRI GEMILANG CAFÉ

No. 11, Jalan Platinum G 7/G, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

JAYATI

3, Jalan Gelama 17/24, Seksyen 17, 40200 Shah Alam, Selangor

 

CAFÉ TUU DIA PAKTAM

Vista Alam Shoplot, 1, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI LEMAK ROYALE KEDAH

Persiaran Damai, Seksyen 14, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN NASI KAK WOK

7, Jalan Plumbum 7/100, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI SOTO

No. 12, Jalan Liku B 8/B, Seksyen 8, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AZIRA

5, Jalan Ceongsam 10/11, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor

 

PAK MAL NASI AYAM

2, Jalan Selendang 10/10, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI MAKAN RINDU KLASIK

No. 52, Jalan Pelabur A 23/A, Seksyen 23, 40300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN KOTA ANGGERIK

39, Jalan Plumbum 7/98, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN KEDAI KOPI

Persiaran Masjid, Seksyen 14, 40200 Shah Alam, Selangor

 

KOPITIAM BY RAZMA

Lot 2-G, Jalan Kristal Ar7/Ar, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

USTAD RESTORAN

No A AG/50, Jalan Plumbum A A7/AA, Blok E, Pusat Komersial D.E, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN CILI MERAH

Jalan Tengku Ampuan Zabedah H 9/H, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN DAPUR ABE

A-1 Jalan Serai Wangi K 16, Alam Avenue 2, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

 

HAMIDDEAN FOOD CORNER

Jalan Nelayan 19/B, Seksyen 19, 40300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN SABAR SUBUR

No. 8, Jalan Lumpit Satu 18/35a, Seksyen 18, 40200 Shah Alam, Selangor

 

NASI LEMAK CINTA SAYANG

2, Jalan Renang 13/26, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 


MAKANAN TIMUR TENGAH  

D’ARAB CAFÉ

Lot 3 Kompleks Anjung 7, Jalan Zikron B 7/B, Seksyen 7, 40000, Shah Alam,

 

SIHAF ARABIC CUISINE

B-LG-1, Shop Lot Vista Alam,, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, Shah Alam, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN ALRAWSHA

2, Jalan Platinum G 7/G, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MEDAN SELERA

 MEDAN SELERA SEKSYEN 2

Jalan Bunga Melur 2/18, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MEDAN SELERA DELIMA SEKSYEN 24

Section 24, 40300 Shah Alam, Selangor

 

MEDAN SELERA SERAI SEKSYEN 16

Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor


CAFÉ /DESSERT

LA CARNE BY KOPIMEO

33, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RICHIAMO

22, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CAKE JALAN TIUNG

7, Jalan Belimbing 4/7b, Seksyen 4, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 Sekian terima kasih. 


Jika anda rasa ada restoran yang overrated atau underrated, sila maklumkan juga supaya sis boleh susun balik susunan. Yang ni tak perlu komen, boleh isi je form ni.  Jangan risau, maklumat ini adalah rahsia dan untuk info sis sahaja. Untuk restoran yang underrated, ada masa sis akan pergi sendiri untuk merasai makanan di restoran tersebut. 

MAKSUD  RESTORAN OVERRATED : RESTORAN TERSEBUT TERKENAL, RAMAI ORANG SEPANJANG MASA TETAPI KUALITI MAKANAN SO-SO, TIDAK MENJAGA KEBERSIHAN ETC

MAKSUD RESTORAN UNDERRATED. RESTORAN TERSEBUT TIDAK TERKENAL, SELALU KOSONG/KURANG ORANG TETAPI MAKANAN YANG DIHIDANG SANGAT LAZAT, PRESENTATION MENARIK DAN BERSIH.