INTERNSHIP DI SIRIM SHAH ALAM -part1

By cikmira23 - February 13, 2020

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua.

So hari ni aku nak kongsikan pengenalan pengalaman aku jalani latihan industri di Industrial Biotechnology Research Centre, SIRIM Berhad HQ Shah Alam pada tahun ini.  

Alkisah, masa apply tempat intern haritu, aku apply 3 tempat jer dulu iaitu sirim, farmfresh n chemlab.
farmfresh tu aku saja je apply sebab berkenan nak kerja bahagian RnD n QC. chemlab tu plak sebab reachable by LRT. tu jer. haha. SIRIM plak sebab dekat dengan rumah. So, antara 3 ni, SIRIM lah yang paling sesuai untuk aku intern sebab di Industrial biotechnology Research Centre (IBRC).

Proses nak apply internship di IBRC ni semudah ABC. Boleh apply DISINI .
Lepas dah submit tu, nanti akan dapat emel untuk emel resume ke HR.

Kalau korang tinggal kat shah alam, kemungkinan besar anda akan diterima terus macam aku. tapi kalau kalian tinggal luar selangor (rumah jauh dari SIRIM contoh di Kedah), rasanya HR akan call dulu tanya apa yang patut contohnya kalau intern nanti duduk dengan sapa etc.

then if diterima, korang kena inform balik lah sama ada korang jadi intern ke tak dengan dorang. jangan buat senyap je yer. 

So, pada hari pertama. Aku pergi keja dengan taxi dengan auntie cleaner yg keja kat sirim jugak. Punca naik teksi sebab bas rapid tak muncul2 padahal masa tu dah nak pukul 8am dah. Tak mahal pun, rm10 jer. kalau naik grab boleh dpt rm7-9 cmtu. 

Sampai jer kat main entrance tu, aku perlu ke blok 5 dulu untuk lapor diri. Blok 5 tu adalah bangunan yang paling tinggi yang ada word sirim kat atas sekali tu. 

Lepas tu naik lif ke tingkat 8, keluar lif, terus ke KIRI. dan tunggu lah situ untuk regist.

Setel regist, aku terus ke IBRC yang terletak di blok 19. kalau jalan kaki dari main gate tu, 9 min yer adik-adik.

Sampai je kat blok 19, sepatutnya aku kena jumpa supervisor aku, kak R. tapi dia takde haritu tapi dia ada whatsapp aku untuk aku buat reading materials. read and summarize. So first task aku kena baca pasal Bacteriophage propagation. Actually at first aku dah tak ingat pun pemende bacteriophage ni. haha padahal rasa macam pernah belajar.

Oh ya, kat IBRC ni ada banyak lab. nama lab dia sama je macam yang ada kat uni korang tu cuma ada tambahan sikit la macam Cosmetic lab, bacteriology lab etc. aku dapat lab molecular biology. lab ni more on experiment pasal RNA, DNA, and protein contohnya PCR, western blot, southen blot, gel electrophorosis etc. 
Alamak, aku ni dah lah lama tak sentuh lab work pasal molecular ni. hah molek sangat la tu bolehlah recall balik ape yang dah pernah belajar dulu. 

Best ke intern kat sini?

aku rasa soalan ni subjektif. Bagi aku plak, TAK  BERAPA BEST walaupun tempat aku intern ni memang sesuai sangat2 untuk student Biotech, kenapa??? haa sila baca part 2. 

Tapi aku pelik bin ajaib bila ada student yang obviously bukan kos Biotech macam kos Halal food, materials science, even chemical engineering pergi intern kat IBRC ni.. Bagi aku, IBRC ni memang sesuai untuk kos Biotech jer. dah  nama pun Biotech research center. kalau kos biology, microbiology tu acceptable lagi la sbb related kan. .

Ok, kalau korang bukan kos Biotech or seangkatan dengannya. kat SIRIM ni ada banyak je bahagian lain, contohnya boleh tengok kat sini https://www.sirim.my/services/industrial-research .

So, walaupun korang dapat offer internship kat SIRIM, jangan lah main terima je membabi buta sebab excited. Cek dulu dapat blok mana, bahagian apa, apa jobscope. Selagi boleh dapat intern tempat yang sesuai dgn kos korang, utamakan yang tu dulu. 

Kalau tak pasti, boleh call dulu tanya kat mana tempat korang sesuai dengan kos korang.  

Belajar apa di SIRIM? [untuk kos aku iaitu Biotech]

Kat IBRC ni ada 2 section iaitu:

yang ni bergantung kepada supervisor la. if SV kau bahagian microbiology. so kemungkinan besar labwork kau akan more on microbiology. 

Ada public transport tak ke SIRIM ni?

Ada. kat Shah Alam ni ada banyak bas tau. Ada 3 jenis je la yg aku tahu iaitu
- Bas Rapid KL
- Bas Selangorku
-Bas Komuniti 

Tips cari bilik/rumah sewa jika ingin intern di SIRIM jika tiada transport(kereta/motor).

1. Check bas apa yang lalu depan SIRIM, ni senarai penuh DISINI.
kat bawah ni plak route bas yang aku tahu lalu kat bustop SIRIM.
753 

2. So kat mana2 bustop yang bas ni lalu, korang boleh lah tengok bilik sewa kat tempat tu. Cntohnya di Pangsapuri Baiduri tu, memang banyak bas lalu kat situ dan lalu SIRIM. So, korang tak perlu bergantung kepada 1 bas je untuk ke tempat kerja. Best kan? 

3. Walaupun seksyen 7 ni kawasan hotspot student, tapi korang kena double check kat situ bas yang lalu situ dorang pergi tak sirim. kalau tak lalu, sia2 je duduk dekat dengan sirim kat sek 7 tu, baik la menyewa kat Seksyen 16 sebab bas T754 lalu situ. 

4. Tak lama lagi akan ada LRT dekat dengan SIRIM so tak perlu risau lagi kalau korang tinggal kat PJ ke KL ke, still accesable utk ke tempat kerja. 

SIRIM bagi elaun ke?
Ya bagi tapi tak banyak lah. sehari rm* so Sejam RM 0.625 sen jer..korang kira la sendiri dapat berapa sehari. tu pon kalau work from home, tak dikira ye elaun fuh sedihhh. tapi nak buat macamana, terima je la hakikat student internship memang ramai macam ni nasibnya, bukan disirim je tapi di mana-mana company pun. majoriti mcm ni. ada je member aku tak dapat langsung elaun, tu lagi sedihhh. 

Rasanya tu je kot. Di part 2 aku akan cerita apa yang aku buat masa intern. haa jom la baca. KLIK SINI 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments