FOOD HUNTING TURKISH FOOD [DAILY/STREET FOOD EDITION]

By cikmira23 - April 08, 2020

assalamualaikum, haritu mira dah share makanan turki yang paling terkenal dan digemari seantero dunia iaitu kebab. BACA DISINI.

harini nak kongsikan mengenai makanan harian di Turki pula.

Orang Turki ni makan kebab je ke hari-hari? Tak muak ke?

Jom baca


SARAPAN

Sarapan di Turki ni makan kebab ke?

Jawapannya bukan la. Sarapan atau kahvaltı di Turki sama konsepnya di Eropah/barat. Tetapi lebih meriah dengan pelbagai jenis zaitun.

benda wajib masa sarapan sudah tentu ROTI.

Roti yang paling terkenal dan dimakan spanjang masa ialah :

Turkish Bread Culture - Go Turkey

Antara roti lain ialah:

1. Simit

Turkish Bread "Ankara style Simidi" Recipe by Ayummy's kitchen ...


2. Ramazan Pide - ada di bulan ramadhan je. roti yang ni sedap giler+ lembut sangattt. 

Citra's Home Diary: No knead Ramazan Pidesi / Turkish Pide bread ...

Benda lain pula adalah:

1. Cheese (peynir) -pelbagai jenis seperti beyaz peynir, kaşar
2. Zaitun yang pelbagai jenis jugak.
3. Telur rebus
4. Tomato
5. Timun
6. Jem
7. Madu
8. Kaymak

kat atas ni dihidang fresh(tidak perlu dimasak dahulu selain telur rebus)

Kat bawah ni pula adalah makanan yang perlu dimasak:

1. Menemen - 

Menemen - Turkish Scrambled Eggs Recipe • Turkey's For Life


3. Börek - Roti canai versi turki

All about Börek and the best places for it in Istanbul | Daily Sabah
Ada pelbagai jenis

3. Gözleme - pancake turki

Gozleme | Turkish Spinach and Feta Flatbread | Recipe | Food ...






Roti tu, selain boleh dimakan dengan 1-8 tadi. Boleh jugak makan dengan sup. tapi bukan sup ayam macam kat negara kita ni. Dorang ada pelbagai jenis sup. BACA DISINI.



MAKAN TENGAHARI 


hah, apa tanggapan anda tengahari dorang makan apa? Mesti tak percaya kan, dorang makan nasi! Tapi, nasi dorang bukanlah  macam kat negara kita ni. Lain sikit tapi still boleh masuk dengan selera kita.

Kat bawah ni antara juadah makanan tengahari di yemekhane (dewan makan).

walaupun ia makan tengah hari, corba(sup) adalah menu wajib! dan corba ni sudah tentulah kena makan dengan roti. tapi aku makan gitu jer sebab kalau mkaan dengan roti kang kenyang plak nak makan nasi.



MAKANAN LAIN 

Ni antara makanan lain yang korang patut cuba.


1. PIDE

Turkish Pide with cheese and peppers

2. LAHMACUN


Turkish pizza with spicy mince (lahmacun) recipe : SBS Food


3. MANTI - dumpling turki

Manti: Turkish Dumplings With Yogurt and Paprika Sauce [Vegan ...
dimakan bersama yogurt. untuk yang tak suka yogurt, takyah lah gatal nak order. memang korang takleh telan. 

4. HAMSI TAVA - ikan goreng versi turki peh sedapp lagi2 buat peminat ikan seperti aku

HAMSİ TAVA TARİFİ, NASIL YAPILIR? | Rize Yemekleri, Tavada ...


5. Balik Ekmek - Sandwich ikan/roti ikan - mudah didapati di area eminonu

Balik ekmek, bocadilo de caballa - Picture of Cansin Restaurant ...


6. Midya Dolma - kupang yang ditambah nasi. 

Turkish Street Food Stuffed Mussels With Lemon / Midye Dolma ...


7. Kokorec - usus lembu bakar. 

Greek Easter Grill - Kokoretsi - Recipe | Akis Petretzikis

8. Kumpir - terkenal di Izmir. kentang yang diletakkan jagung, sucuk or sosej, kobis dan dibakar. 

Istanbul Kumpir & Waffle, Maribor - Restaurant Reviews, Photos ...


9. Tantuni- adik beradik Doner

Mersin Sec Tantuni, Nigde - Restaurant Reviews, Photos & Phone ...


  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^