FOOD HUNTING TURKISH FOOD [KEBAB EDITION]

By Mierayusof - Wednesday, April 08, 2020


Assalamualaikum semua. Harini aku nak share 1 makanan turki.

Sebelum tu, jika anda belum pernah ke Turki, apa yang anda fikir makanan turki yang terkenal. Hah ya betul tu iaitu KEBAB. 

Jom terjah jenis-jenis kebab yang patut anda cuba di turki!  
Pertama sekali, di Turki ni. Makanan ruji mereka bukan lah nasi tetapi ROTI.

Mereka tak makan nasi ke? Salah tu, mereka makan nasi bahkan makanan berbuka biasanya ada nasi. tapi roti tu kira wajib lah. Takde nasi tak pe yang penting ada roti. Terbalik lah dengan kita, tak ada roti tak pe yang penting ada nasi.

Bila kita panggil roti. Mesti first sekali terbayang roti gardenia. Tapi, roti di Turki bukan macam tu yer. tetapi seperti gambar dibawah.


Ok, roti di Turki ni ada banyak jenis. Jika anda travel di Turki di bulan Ramadhan, maka anda sangat bertuah kerana anda dapat merasa ROTI RAMADHAN atau bahasa turkinya Ramazan Pide.


KEBAB

Jika di Malaysia, kebab ada 1 jenis dan intinya sahaja berbeza. Tetapi di Turki,  ada banyak jenis tau dan semuanya lain-lain cara hidangan. Kebab yang terkenal dan ada di semua kawasan ialah Doner kebab iaitu roti yang digulung, didalamnya ada timun, salad, mayonis, tomato dan ayam. 




1. Doner Kebab



Homemade Chicken Doner Kebab recipe | RecipeTin Eats
Doner kebab style A

The doner kebab, an unlikely symbol of European identity
Doner kebab style B


2. Iskender kebab - terkenal di Bursa. 


İskender Kebab - Turkish Foodie
yang putih tu bukan ice cream yer. tetapi yogurt. Daging bakar dan dituang sos tomato istimewa dihidang bersama tomato dan cili besar bakar. 



3. Shish Kebab

Marinated Beef Shish Kabobs | Recipe | Beef shish kabob, Kebab ...
Daging yang dicucuk pada lidi dan diselang sili dengan tomato ceri dan cili benggala. dan dibakar. ya Allah sedapnyaa.


4. Çop Shish kebab

Çöp Şiş - | howtoistanbul.com
Orang kita panggil satay daging. hehe. tapi yang ni sate daging turkish style. 


5. Testi kebab

Turkey Journeys: Testi Kebab (Clay pot Kebab)
Daging yang dimasak didalam claypot. Kemudian tembikar itu dipecahkan dan wow. Mudah didapati di Cappadocia. Wajib try! 


7. Adana/Urfa kebab

Adana Kebab Images, Stock Photos & Vectors | Shutterstock






8. Cağ kebab


Candadas cağ kebap salonu - 76 Photos - 10 Reviews - Fast Food ...


9. Patlıcan (terung) kebab

Eggplant Kebab, Patlican Kebab And Turkish Cuisine Stock Photo ...




10. Ciğer kebab - hati lembu. 


 DAĞ KAPI CİĞER KEBAB - Gambar | Facebook


11. Çömlek kebab 

Güveç - Wikipedia
Daging yang dimasak didalma mangkuk earthernware

12. Tandır kebab 


Lamb Tandir Kebab Stock Photo (Edit Now) 1053186131
daging yang dimasak didalam oven 


Ok, di post yang lain, aku kongsikan makanan lain pula. klik jer untuk baca.


MAKANAN HARIAN TURKI
MANISAN/DESSERT TURKI
MINUMAN TURKI 


Ada yang aku tertinggal? Sila komen. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^