Part Time Boat Noodles ECM Kuantan

By cikmira23 - April 06, 2020

UPDATE MAC 2020: BOAT NOODLE DI ECM KUANTAN TELAH DITUTUP OPERASI

Assalamualaikum.

Dah lama tak post kan, so kalini aku nak kongsikan pengalaman aku kerja separuh masa di restoran Boat Noodles di East Cost Mall, Kuantan.


No alt text provided for this image

Sebenarnya, aku kerja ni semasa aku di semester KEDUA terakhir. Semester akhir aku ialah latihan industi.

Jadi, masa semester ketujuh ni, aku hanya ada dua subjek yang mana kelas aku cuma hari rabu dan khamis, 3 jam. dan juga FYP 2. FYP 2 ni fokus on lab works and thesis writing.

Aku memang dah lama aim nak kerja part time untuk gain experience and of course utk nak ada income sendiri. Yelah, sampai bila nak harapkan duit mak kan.

So, habis jer lab works awal bulan 10 tu, aku terus apply kerja sini. Alhamdulillah masa tu ada kosong, jenuh jugak wei nak cari kerja part time yang berbaloi. Cari punya cari. AKu rasa Boat Noodles ni one of the company yang offer best salary for part timers.

Sebab standard gaji part time kat kuantan ni RM4-RM5 je tau. Kalau nak rm5.50 keatas boleh tapi kena kerja kat mall lah. sejam rm3.80 pun ade tau, nak tahu? pm tepi.

tapi gaji part time kat boat noodles ni masyukkk ah bagi aku. . bukan rm4, bukan rm5 dan bukan rm.... ehhe. Sebab haritu aku pernah apply kat kedai high class(bukan kat mall), tahu berapa dia bayar? RM4 sejam. Aku terus say no.

Sorry, memang kena berkira bab gaji sebab aku g kerja bukan naik motor sendiri apetah lagi kereta tapi dengan driver boh. So dah costly kat situ, kalau gaji rm5 sejam, kerja 6 jam. Total gaji sehari RM30. Pergi balik naik grab dah rm20. kalau maxim tu murah sikitlah rm14. so, cer imagine total bersih gaji aku after penat lelah kerja, rm10 jer! tak berbaloi bukan?


So, disebabkan aku ni takde transport nak g kerja so aku pon menyewalah kat area Bukit sekilau, g kerja naik maxim baru rm3.2-rm3.6. So dah jimat kat situ kos transport. Alhamdulillah aku berjaya dapat bilik sewa dalam rumah rm100 jer sebulan. bilik private dalam rumah plak tu. memang tu termurahlah, sebab standard rm200-rm300 tau sekepala untuk bilik private.


Alrite panjang plak intro, ok2 nak masuk topik utama....

Ok, kat boat noodles ni ada 3 department  iaitu
-beverages
-Kitchen
-Floor

Biasala kedai makan mesti ada 3 department ni kan.

Aku adalah staff floor. So, tugas floor crew ni adalah:

- Tolong customer untuk order, yelah utk first timer customer ni biasanya dorang tak reti macamana nak order lagi2 bab noodles ni.
- Ambil pesanan makanan customer dan keyin dalam sistem.
- Serve makanan yang telah siap kepada customer
- Incharge jika customer ingin bayar

Kerja tambahan jika tak cukup staff,
- sediakan noodle


Pengalaman terbaik!
Benda paling aku tak lupa ialah, masa minggu pertama aku kerja tu kan. pada hari ahad, aku ingat lagi, biasalah weekend memang ramai giler namati orang, masa tu aku shift petang masuk 4-11. sebelum g keje tu, aku teman rara beli barang, so tengahari tu kteorg mkn kat Johnys.


Pkul 4 tu ok lagi, selepas sejam, aku mula rasa loya nk muntah. n guess what. aku muntah 3x weh. bukan sikit isi2 yang keluar tu, banyak giler n pakej keluar ikut hidung. Masa first time muntah tu aku ingatkan, lepas tu ok dah. Rupanya tak, still rasa loya. bila dh 3x  muntah tu, manager sruh aku rehat, so aku pon g lah rehat, ade la dlm sejam lebih.

pastu esoknya aku MC. hahaha


So, aku kerja situ takde la lama mana pun. Asalnya aku berhajat nak kerja sampai aku habis semester bulan 1 tu. Tapi banyak menda yang aku kena ambil kira contohnya dissertation(fyp thesis/report) aku yang terbengkalai.

Sepanjang aku kerja tu, progress dissertation aku tu boleh kata slow jugaklah. Lagi2 bila aku kerja shift pagi (11-5pm), balik kerja tu ingat aku rajin ke nak menulis. memang tak lah kan.

Tapi, bulan 11 tu memang boleh kata hampir setiap hari aku shif pagi.

Oh ya, shif mana best? pagi ke petang?

Personally, aku suka shift pagi lagi2 kalau masuk pkul 9. Tapi staff floor biasanya masuk pkul 11. Paling awal pun 10. Sebab pukul 9 tu untuk staff beverage and kitchen je. Barai gak wei nak datang kul 9 kerja. Ceh, padahal kelas aku sokmo pukul 9am.


Lastly, aku decide untuk resign awal bulan 12. itu pon aku decide lepas aku dapat pengganti untuk duduk kat bilik sewa aku tu. sebab deposit aku tak akan dapat kalau aku keluar dan takde pengganti. Dan guess what, orang yang nak ganti aku tu dia nak masuk awal so aku kena keluar awal lah dari rumah tu(walaupun sebenarnya aku boleh jer bertegas untuk tak nak keluar lagi). tapi atas beberapa TnC dan dua-dua pihak setuju. Maka, aku pon keluar rumah tu hujung bulan 11, dan hanya ulang alik selama 10 hari ke tempat kerja.

Apa yang aku nampak atas apa yang aku buat ini adalah, nak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Aku nak kerja, tapi aku takde transport(motor, kereta takde okay sebab lesen pun takde lol). Tapi aku ikhtiar jugak supaya aku dapat kerja. lepas aku kira-kira kalau aku sewa rumah, pastu g kerja naik grab/maxim, berapa kos yang aku belanjakan? Dan bila aku kira semua tu, tak rugi pon aku kerja ni. Dan paling penting tu yang macam aku cakap mula-mula tadi iaitu pengalaman.

Terima kasih sudi baca. Sila baca lagi.


  • Share:

You Might Also Like

0 comments