Saturday, 31 October 2020

REVIEW DRAMA KOREA - ALICE (2020)

 An-young!

Dah lama Mira tak buat review drama korea.

Ok, harini Mira nak review lah satu drama sci-fic yang baru je tamat minggu lepas iaitu...

ALICE

KEDAI PERABOT SEDERHANA HOME FURNITURE REVIEW

 Assalamualaikum, kali ni Mira nak dedahkan biar smua rakyat Malaysia tahu mengenai 1 kedai online yang jual sofa ni!

Please baca sampai habis yer Mira cerita ni. dan korang nilai lah sendiri! Nama kedai tu pun Mira dedahkan supaya semua tahu!

Alkisahnya rumah Mira ni ada sebuah sofa tapi sofanya dah lama lebih 10 tahun dah dah buruk, patah kusyen pun dah lembik sebab hari-hari dduk dan baring kat situ.

So, mak Mira nak beli lah sofa tapi saja je lah survey kat fb dulu. Yelah nak walkin pun rasa tak best sebab tengah PKPB kan. Lagi satu, kalau nak beli perabot ni best tengok depan-depan sebab yang online ni kadang indah khabar dari rupa.

Nak dijadikan cerita, survey punya survey, mak Mira jumpa lah satu kedai yang jual sofa kat FB. Nama kedai Mira reveal di hujung-hujung nanti ye.

Kedai ni lain macam tau offer dia.. 

Agak ragu-ragu jugaklah nak beli pada mulanya sebab iklan dia TAK MASUK AKAL. 

Antaranya.... 

SENARAI TREN DI EROPAH

Jika kalian ingin meneroka negara-negara di Eropah menggunakan tren, artikel ini akan membantu anda!

Setiap negara mempunyai tren mereka sendiri. Contohnya di Malaysia, kita ada Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) yang merupakan tren 'paling laju', 'paling kurang masalah' dan 'paling lama renovasi'. Setuju tak?

Tuesday, 27 October 2020

TUTORIAL CARA BUAT DARKMODE PADA MICROSOFT WORD

 Assalamualaikum. Tutorial ini sangat berguna jika anda perlu menggunakan microsoft word pada waktu malam.

Default warna utk Microsoft Word ini adalah putih biru kan?

Kali ni Mira nak kongsikan cara tukar warna putih biru ini kepada mud gelap.

Sangat mudah!

Thursday, 22 October 2020

5 PERKARA PELIK TAPI BENAR DI TURKI -PART 1

 

Assalamualaikum,

tiba-tiba Mira terfikir untuk kongsikan perkara ini. 

Buat masa ini Mira kongsikan 5 dahulu, jika anda nak tambah, sila komen dibawah. Mira akan kumpul dan buat part 2 dan seterusnya. Ok? 

Dan 5 perkara ini antara perkara pelik tapi benar yang anda akan dapati di Turki.


Wednesday, 21 October 2020

Pengalaman Final Year Project FYP PART 3 -ENDING

 Assalamualaikum, maka part 3 ini adalah episod terakhir mengenai pengalaman final year project aku. So, aku just nak kongsikan gambar-gambar hasil eksperimen aku.

Jemput lihat. 

Kalau belum baca part1 - KLIK SINI

Kalau belum baca part2- KLIK SINI 

Kalau dah baca kedua-dua part, jom baca part 3 dibawah... 

Pengalaman Final Year Project FYP -part 2

Assalamualaikum, kembali kita ke rancangan pengalaman Final year Project ku part 2

Haritu part 1 aku brief mengenai FYP dan aku ceritakan mengenai abstrak. So, untuk jimat masa, aku terus ke bahagian experiment. Sebelum tu kena la tahu dulu apa objektif projek.

Monday, 19 October 2020

6 TEMPAT BERSEJARAH DI KAWASAN SULTAN AHMET ANDA PATUT LAWATI

 Assalamualaikum,

kalau belum baca 30 tempat bersejarah dan menarik untuk dilawati di Istanbul, anda boleh KLIK SINI.

Di Istanbul, ada kemudahan tram di kawasan tumpuan pelancong. Salah satunya stesen Sultan Ahmet.

Mira yakin anda pasti tidak akan melepaskan peluang untuk ke sini.

Ada 6 tempat yang anda mesti pergi. Jom Mira kongsikan beserta sejarah ringkas mengenainya.

Thursday, 15 October 2020

IDEA BARANG HANTARAN UNTUK PIHAK PEREMPUAN

Dalam sebuah hadith , dari ‘Aisyah R.Anha bahawa Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ أَعْظَمَ النِّكَاحِ بَرَكَةً أَيْسَرُهُ مَؤُونَةً

Maksudnya: Sesungguhnya, perkahwinan yang paling agung dan berkat adalah yang dipermudahkan perbelanjaannya.

Riwayat Al-Imam Ahmad (24529)

Sumber: MUFTIWP

CHECKLIST PRA PERKAHWINAN

Checklist dibawah ni penting yang teramat sangat sebelum kahwin.