Pengalaman Final Year Project FYP PART 3 -ENDING

By Mierayusof - Wednesday, October 21, 2020

 Assalamualaikum, maka part 3 ini adalah episod terakhir mengenai pengalaman final year project aku. So, aku just nak kongsikan gambar-gambar hasil eksperimen aku.

Jemput lihat. 

Kalau belum baca part1 - KLIK SINI

Kalau belum baca part2- KLIK SINI 

Kalau dah baca kedua-dua part, jom baca part 3 dibawah... 

Gambar-gambar ni semua berkemungkinan besar aku akan delete dari henfon aku sebab terlalu banyak dan tiada kegunaaanya dah rasanya. Jadi, lebih baik aku tinggalkannya disini untuk tatapan dimasa hadapan. 

Sambil tu, aku cerita la sikit mengenai gambar tu 




kan aku guna crude oil as carbon source untuk bacteria. dan crude oil tu perlu difilter dahulu, so nak pure crude oil jer. proses nak filter tu memerlukan tenaga tangan yang kuat.


Ni aku minta tolong member laki aku untuk filterkan sebab aku tak larat nak buat. 


Selepas bacteria tu dah grow dengan sihat dalam LB, aku pon transfer lah dorang ni dalam Bushnell Hass media, dan incubate dalam shaker incubator seperti dibawah. 



Ada 2 yang akan pengaruhi grow dorang iaitu:

- Aeration - so if media tu 100ml, better buat dalam 500ml flask. Bukan 100ml flask.
- Movement 
- Suhu - depends on bacteria, kalau bacteria tu thermophilic, kena la set tingi sikit temp -35-40.



Kalau flask tu cloudy, so most probably bacteria dah multiply and grow.


ni after few days


ni bacteria ke 3. hari ke berapa entah, petroleum tu clump. then hari seterusnya tak clump dah.


RESULT PLATING




ni tak jadi.


sepatutnya jadi macam ni la. senang nak kira. so kat sini ada 1 colony jer.




ni plak. result tak jadi. ada yang tak ada, ada yang 1 plate tu 3-4 colony. 



EMULSIFICATION TEST









SURFACE TENSION MEASUREMENT
- test ni paling senang. semua kat bawah ni sample aku yang aku buat triplicate.











ada berapa colony ni? 




ni aku buat Bushnell hass agar. So guna agar powder + bushnell hass powder. then tambah crude oil selepas dah autoclave.



ni result. aku pon tak jumpa kat mana bacteria sebab redundant dengan crude oil tu. hahahaha


ni kegagalan aku masa buat bushnell hass agar tu sebab aku pergi bancuh agar powder + bushnell hass powder n letak oil lepas dah solidified kan agar tu dalam plate. sepatutnya aku letak oil tu masa agar tu cair then baru tuang. kan dah membazir 9 plate. Lesson learned!!!


Ni proses nak extract crude oil tu untuk di analisis guna GCMS. 


  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^