Monday, 30 November 2020

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA DENGAN MURAH DAN PANTAS 2020

UPDATE 26 JUN 2022

Hai semua. 

Aku nak kongsikan berita terkini mengenai cara pos barang ke luar negara. 

Aku ni bukanlah seorang busineswoman yang berjaya. Baru berjinak-jinak lagi. 

Dikesempatan itu, aku belajar mengenai cara pos barang ke luar negara dengan murah dan pantas di era pandemik  COVID-19 ni.

Dan aku nak kongsikan dengan kalian mengenainya.

Sunday, 29 November 2020

CARA DAFTAR PROGRAM GLOW PENJANA

Assalamualaikum semua.

Post ni khas mengenai step by step untuk mendaftar program Global Online Workforce.

Ada ENAM langkah ye. Dan tak boleh skip step. 

Saturday, 28 November 2020

TOP 10 KEMAHIRAN DENGAN PERMINTAAN TERTINGGI DI DUNIA

Assalamualaikum semua.

Di era globalisasi ini, terdapat beberapa kemahiran- kemahiran yang mendapat permintaan yang sangat tinggi di dunia. 

Jika anda ada sekurangnya satu daripada kemahiran dibawah ini,maka anda amat digalakkan untuk mula bekerja secara digital.

Anda boleh mulakan langkah pertama dengan mendaftar program Global Online Workforce (GLOW) anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). 

Daftar GLOW >> erezeki.my/glow

Friday, 27 November 2020

PROMO KOD SHOPEE RM10 SAH SEHINGGA 15 APRIL 2021

Assalamualaikum semua.

Aku rasa rakyat Malaysia kebanyakannya ramai yang dah ada SHOPEE dan pernah membeli belah kat situ. 

Sangat rare ye siapa yang tak pernah download shopee dan tak pernah beli di Shopee. Aku tahu siapa, antaranya tok aku dan mak mak bapak bapak yang tak reti guna online bankin dan anak dorang tak ajar. Ok maksud aku adalah kadang mak bapak kita ni suruh anak-anak je yang tolong belikan. Betol tak?p/s: mak aku pon macam tu.

Thursday, 26 November 2020

KEDAI MAKANAN KUCING MURAH ONLINE

Assalamualaikum semua.

Nak tanya, berapa anda laburkan untuk makanan kucing dalam sebulan? Dan untuk berapa ekor kucing? Jawab kat komen ye, sebab ada lah berhajat nak bela kucing.

Sekarang aku bela hedgehog je tapi bagi makanan kucing.

Tapi makanan kucing yang aku nak promote ni bukan makanan yang sesuai untuk hedgehog ye sebab hedgehog ni dorang ada staple diet sendiri. Jenama tertentu je dorang boleh makan.

Kembali kepada topik utama,

Wednesday, 25 November 2020

PANDUAN BACKPACK BAJET TRAVEL KE ISTANBUL

Assalamualaikum semua.
Post ini khas ditulis buat panduan anda(dan diri Mira) ke Turki.

Disebabkan Istanbul ni adalah bandar yang paling Mira suka. Jadi, Mira sediakan maklumat selengkapnya. Kalau anda nak tambah mana-mana info pun dialu-alukan. 

Tuesday, 24 November 2020

KELUAR DENGAN STRANGER DARI COUCHSURFING -PART 1

Assalamualaikum semua.
Tajuk macam catchy je kan tapi sebenarnya Mira nak bercerita dan kongsi pengalaman Mira guna Coachsurfing di Turki. Tu je. 

Mira pernah menginap di rumah host masa Mira travel di Turki iaitu di Karahayit, Antalya, Mersin, Adana, Ankara dan Eskisehir. Masa ni Mira travel berempat dengan kawan-kawan Mira. Dan ia adalah pengalaman yang sangat best!

Dan hari ni Mira nak tulis pengalaman Mira keluar dengan rakan Coachsurfing,dan sudah tentu dia adalah stranger sebab ini adalah pertama kali Mira berjumpanya. 

Perkara ni berlaku di Istanbul, Turki pada Julai 2018.

Disclaimer: Tiada perbuatan terkeji dan terkutuk berlaku. Cuma perkara yang kelakar, memalukan dan menjengkelkan. Sila baca dengan hati terbuka, tenang dan positif. 

Monday, 23 November 2020

MISI MENCARI CINTA DI AWANGAN DENGAN EVA AIR

Assalamualaikum semua.

Pernah baca tak novel 13 jam A380 karya Evelyn Rose? Mesti teringat kisah Sofea dan Hydar yang menjadi kekasih awangan selama 4 jam. Novel ni aku pernah beli dan baca sebab tertarik dengan sinopsis dia. Kalau tak silap pernah diadaptasi jadi drama lakonan Zul Ariffin, tak pasti tajuknya ape sebab aku tak tengok, lagipun masa tu tinggal di asrama. 

Novel tu hanya selingan. 

Tahukah anda, kini anda boleh mencari jodoh di awangan. 

Syarikat penerbangan Taiwan EVA AIR,  menawarkan khidmat mencari jodoh di udara dengan kempennya 'Fly, love is in the air'. Amboi menarik bunyinya. 

Sunday, 22 November 2020

APPS YANG BERGUNA SEMASA DI TURKI

Assalamualaikum, dah sedia nak ke Turki?

Boleh download dulu apps ni untuk mudahkan kalian disana nanti. Kebanyakan apps ni berguna tika di Istanbul je. 

Saturday, 21 November 2020

NEGARA YANG MIRA TELAH TRAVEL

Assalamualaikum semua.

Post ni sekadar nak bercerita je. Takde sapa tanya pun tapi Mira saja nak kongsikan. Manalah tahu kalian ada soalan mengenai tempat yang Mira dah pergi ni. Mira tak letak post ni kat travel tips sebab tak ada tips pun nak dikongsikan. Siapa yang baca tu baca lah. 

Friday, 20 November 2020

KENAPA FILEM BABI OLEH NAMAWEE TIDAK DITAYANGKAN DI MALAYSIA?

Assalamualaikum semua.

Aku rasa masih belum terlambat untuk aku ulas mengenai filem ni. Eh takpe ke aku tulis ni? Risau plak kang ada orang report. Kalau tak boleh post bagitahu ye.

Btw Korang dah tengok ke trailer filem ni? Kalau belum korang kena tengok dulu kat bawah ni



Filem ni juga sudah tercalon untuk empat festival filem antarabangsa untuk pelbagai kategori berbeza iaitu:

 1)Open World Toronto Film Festival

2)Around International Film Festival Berlin

3)International Thai Film Festival 2020

4)Taipei Golden Horse Film Festival 


TAPI!!!

Filem ini TIDAK DITAYANGKAN di MALAYSIA.

Entahlah bagi aku filem ni memang tidak patut ditayangkan sebab sentuh hal sensitif yang amat walaupun ada mesej yang nak disampaikan. P/s: tapi aku teringin nak tengok cerita ni. 😅


Ini komen dari page fb Namawee sendiri mengenai hal ni:

Filem [BABI] telah diiktiraf dan menerima pencalonan di festival filem antarabangsa di empat negara yang berbeza. Bagaimanapun, filem ini tidak akan dikeluarkan di Malaysia, dan kami tidak akan memohon pada mana-mana badan atau pertubuhan di Malaysia. Ini adalah kerana Malaysia mempunyai terlalu ramai EKSTREMIS yang tak tahu malu, suka menghasut dan sering menggunakan isu perkauman untuk mencapai tujuan politik mereka masing-masing.

Namun, hakikatnya, Malaysia adalah sebuah negara unik yang berbilang kaum dan majmuk, di mana rakyat saling menghormati dan menerima antara satu sama lain. Semasa penggambaran filem ini, para pelakon dan krew dari setiap kaum bekerjasama bersama untuk menghasilkan karya ini. Inilah yang mencerminkan semangat dan perpaduan rakyat Malaysia yang sebenarnya. Kali ini kita telah berjaya menempah nama di pentas antarabangsa. Ini adalah kebanggaan kita sebagai anak Malaysia! Malaysia BOLEH!!! 

                                                                                                                            -Namawee


Apa kata anda? 


 








Thursday, 19 November 2020

30 TEMPAT MENARIK DI ISTANBUL

Amaran: Post ni panjang tapi inshallah tak bosan membacanya. Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum. 

Tak lama lagi akan ke Turki? Lokasi pertama sudah tentulah ISTANBUL kan.

Dah senaraikan ke tempat yang nak pergi?

kalau belum, jom Mira bantu. Ya, semua list ni Mira google jer tapi kat google tu hanya senarai tempat menarik jer. Kat sini Mira kelaskan ikut tempat supaya tak ada lah kalian terlepas tempat-tempat penting dan tak perlu ulang alik tempat sama disebabkan terlepas pandang untuk lawat. 

Wednesday, 18 November 2020

KISAH HAMPIR DISCAM OLEH SCAMMER DI FREELANCER.COM

 Assalamualaikum semua. 

Aku pernah sign-up Freelancer.com ni masa tahun 2015, tapi masa tu tak berapa serius cari kerja disini. Lagi satu sebab tak confident dapat buat kerja dengan baik. 

Baru-baru ni, Freelancer ni datang Kembali berlegar di social media jadi aku ambil keputusan untuk mencuba semula cari kerja disini, tak cuba tak tahu kan?

Memang teruja tengok iklan kerja mudah, gaji plak dalam USD. 

Contohnya kerja taip semula tulisan dalam gambar ke dalam Microsoft Word, gaji yang ditawarkan 4-5 USD untuk 1 muka surat. 

Kalau ada 100 muka surat? Tak ke boleh dapat 400-500USD! Wow! Betul ke ni? Too good to be true?

Tuesday, 17 November 2020

TOP 5 SUPERMARKET DI TURKI

Assalamualaikum. Kembali lagi dalam episod #TipsTravelTurki bersama Mira.

Hari tu Mira ada kongsi mengenai Top 5 Makanan Asas Malaysia yang ada di Turki.

Kali ni Mira nak kongsikan di mana anda boleh dapatkan makanan tersebut.

Monday, 16 November 2020

TIPS ELAK PICKPOCKET SEMASA MELANCONG

Assalamualaikum semua.

Anda mesti pernah dengar orang nasihatkan supaya berhati-hati dengan pickpocket terutama di Istanbul, Barcelona, London, Rome dan sebagainya.

Ya, memang anda perlu berhati-hati kerana mereka ini tersangat licik. Jika tidak,anda akan menjadi mangsa pickpocket. 

Sunday, 15 November 2020

REVIEW SERVICE BY TRAVEL BLOGGER MALAYSIA

Assalamualaikum semua.

Izinkan diriku perkenal diri, Amira Yusof atau lebih mesra dipanggil Mira, adalah pemilik tunggal bagi website ini dan ia dikawal sepenuhnya oleh Mira.

Saturday, 14 November 2020

TEMPAT MAKAN BEST DI SHAH ALAM 2020

AMARAN: POST INI TERAMAT PANJANG. SILA BOOKMARK ATAU SAVE LINK INI!


Assalamualaikum semua.


 Kali ni sis nak kongsikan tempat makan menarik di Shah Alam.


 Shah Alam yang dimaksudkan adalah Shah Alam central sahaja ya. 


Ada pelbagai kategori seperti sarapan sedap shah alam, makan tengah hari sedap shah alam, minum petang sedap shah alam, makan malam sedap shah alam, western food shah alam, masakan panas sedap shah alam, kedai mamak shah alam, cafe hipster sedap shah alam.


Jika ada restoran yang kalian rasa perlu dimasukkan dalam list ini, sila komen ya. Nanti sis masukkan.


 Jika anda rasa ada restoran yang telah berhenti operasi, sila maklumkan untuk sis remove.


 Jika anda adalah pemilik restoran dan berminat untuk Mira review restoran anda di blog ini, sila emelkan ke review@mierayusof.com

Kelebihan jika sis review adalah, restoran anda akan berada di senarai atas, special 1 review posting dan akan diremark recommended(jika sedap).


 Jom jalan jalan cari makan Shah Alam!

Disclaimer: Senarai dibawah sis cari di google maps, facebook, twitter dan sebagainya. Artikel ini hanya menyiarkan senarai restoran sahaja. Jika restoran tersebut telah direview personally, link review akan diattach pada nama restoran tersebut. 

Nota: Sis tak buat numbering lagi sebab belum finalize. Jika anda buka post ini semula dan ada numbering, maksudnya senarai ini telah dikemas kini 


 SARAPAN

PAKLI KOPITIAM

42, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

LONTONG KLANG

20, Jalan Zirkon E7/E, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN CERIA

12, Jalan RU 3/9a, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor


 KAK ANI NASI DAGANG

27, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 SARAPAN DAN LUNCH

CRG CHICKEN RICE

40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN RNS (MASAKAN NEGERI SEMBILAN)

Jalan Niaga 16/3a, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI NASI JJ SEKSYEN 24

17, Jalan Kangkung Puteri 24/7, Seksyen 24, 40300 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN KAKSU NASI KERABU 

Jalan Rama-Rama 20/2, Seksyen 20, 40300 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN SAMBAL

25, Jalan Tukul P15/P, Seksyen 15, 43000 Shah Alam, Selangor


 RUMAH KETUPAT CAFÉ

No G9, Jalan Polo 13/51, Off, Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

  

MAKAN TENGAHARI /LUNCH

RESTORAN SALAI SALAI

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


ITIK SALAI MASTHAR SHAH ALAM

Junction 11, Seksyen 11, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORN AIDANIA

44, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN HATINIE

18 & 20, Jalan Selendang 10/10, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor


RESTORAN PATINS SEDAP MELETOP

59 & 61, Jalan Pelabur B 23/B, Seksyen 23, 40300 Shah Alam, Selangor


 PAKSU CORNER

1, Jalan Dawai 16/2, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN SIDAH & CATERING

Wisma sidah, No.2,4,6, 8, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN HIJRAH SARI SHAH ALAM (NASI AYAM HAILAM)

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN AMIN, PATIN TEMPOYAK

28, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 

TENGAHARI DAN MALAM


BAWAL PADU

G-37, Jalan Serai Wangi L 16/L, 40000 Shah Alam, Selangor


FIREPLACE

No. 67, Jalan Badminton 13/29, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor


COBOROY

Rimba Jaya, 41300 Shah Alam, Selangor


RESTORAN TAR SIDO MAMPIR

Vg-13, Jalan Plumbum V 7/V, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


EAT AND REPEAT

YG24, Jalan Plumbum Y7/Y, PUSAT KOMERSIAL SEKSYEN 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RUMAH MAKAN CIBIUK [SUNDA style]

Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


WARONG GEPREK

Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


SS NASI KUKUS

B-LG-21, Vista Alam, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


NIPPON SUSHI

Vista Alam Serviced Apartment, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


KAK ANIE SHELLROCK TASIK SHAH ALAM

Kak Anie Shellrock, Persiaran Dato Menteri, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


 RESTORAN PINENG

No. 35 & 37, Jalan Keluli Am7/Am, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI KUKUS RZ

2, Jalan Plumbum Aa 7/Aa, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN SEDAP

48-1, Jln Lengkuas D16/D, Rimba Jaya, 41300 Shah Alam

 

BISIK-BISIK

Medan Selera Anjung7 No 9 & 10, Jalan Zirkon B7/B, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI BUKIT

Lot 641, Jalan Mat Raji, Kampung Padang Jawa, 40200 Shah Alam, Selangor

 

ANJUNG 7

Jalan Tungsten 7/23, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN WONG SOLO

No. 8G & 10G, Jalan Plumbum P7/P, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

FOODLICIOUS KITCHEN AND CATERING

Kompleks Anjung 7 Jalan Zirkon 7B Seksyen 7, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

AYAM PENYET PADANG JAWA

Jalan Berangan, Kampung Padang Jawa, 40200 Shah Alam, Selangor

 

HOT PINDANG KITCHEN

No. 13, Jalan Cheong Sam 10/11, Seksyen 10, 40000 Shah Alam, Selangor

 

DAPUR SARAWAK

XG23, Jalan Plumbum X 7/X, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AYAM PENYET NUSANTARA

9G, Jalan Plumbum S7/S, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN HONGKONG MUSLIM FOOD SHAH ALAM

7, Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

PINGGAN PUTEH

30G, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40100 Shah Alam, Selangor

 

ILHAM NASI KUKUS

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI KUKUS MALAYA AYAM CINCANG

Jalan Plumbum U 7/U, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN SELESA

41, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI AYAM KAMPUNG

11, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

SEDAP MALAM

AAG 30 GROUND FLOOR BLOCK E JALAN PLUMBUM AA7/AA PUSAT KOMERSIAL, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CIK NAH CAFÉ

YG, 26, Jalan Plumbum Y 7/Y, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

AYAM GEPREK BENSU

Pusat Komersil, QG-39, Jalan Plumbum U 7/U, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

FAIZ NASI CAMPUR SELERA PERLIS, TOMYAM & SEAFOOD

No, 17, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

DATANG SITOK CAFÉ

No 14, Kompleks Anjung 7, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN TAR [SAJIAN INDONESIA]

Vg-13, Jalan Plumbum V 7/V, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI MAKAN FEI & ALI

No 22, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A 9/A, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

FOOD RUSH

48, Jalan Plumbum Aa 7/Aa, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

COBOROY

Rimba Jaya, 41300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN MAWADDAH [SELERA JOHOR]

11, Jalan Sukun 4/7, Seksyen 4, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MINUM PETANG

FRADO ABC MADNESS

Stall No 14,, Medan Selera Seksyen 2, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CENDOL PAK AKOB

Bus stop depan masjid Tun Uda, Sek 16

 

Depan CIMB seksyen 18

Ada jual laksa, cendol, mi sup, corndog, pisang cheese dan banyak lagi. 


MAKAN MALAM


WESTERN ONLY

POLPERO

7 2, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


FOODSBURY

24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A 9/A, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

LAMAN GRILL, STEAK & BAR-B-QUE by Chef Zubir

Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

 

SHELL OUT VISTA ALAM

Jalan Niaga 16/3a, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

 

HERMANOS

1, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor


RESTORAN GEGEY

No. 12 & 14, Jalan Plumbum N7/N, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

BROTHERHOOD & CO

AAG-2, Jalan Plumbum Aa 7/Aa, Seksyen 7, 40000 Shah Alam

 

US PIZZA

29, Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MURNI DISCOVERY

Jalan Plumbum Ac 7/Ac, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

SEAFOOD DAPUR ARANG

VG-15 blok L Jalan Plumbum V7/V Pusat Komersial, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

ALFATEH STEAMBOAT & GRILL

41, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 MASAKAN PANAS


RESTORAN JEMARI

No. 18A, Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN YUSRI TOMYAM

Section 17, 40200 Shah Alam, Selangor

 

SERAI THAI RESTORAN

5, Jalan Sena 3/13A, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor

 

WIRA SEJATI MASAKAN KAMPUNG

9, Jalan Petola 24/8, Seksyen 24, 40300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN ORKID THAI

No, 17, 17A, 15A, Jalan Tengku Ampuan Zabedah F 9/F, Section 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AMIN THAI

23, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN ADAM LAI CHINESE MUSLIM

65, Jalan Pahat H 15/H, Seksyen 15, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CAFÉ DULANG MAS

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

DER GARAGE  BISTRO/NURHUDA

Jalan Kristal L7/L, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

PAK SAWADEE

21-G, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

ANA IKAN BAKAR PETAI

1, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

GINA FOOD

C-7-G, Persiaran Selangor, Jalan Serai Wangi H 16/H, Seksyen 16, 40200 Shah Alam

 

DAY & NIGHT CIRCLE

Jalan Wau A 11/A, Seksyen 11, 40100 Shah Alam, Selangor

 

 MAMAK a.k.a port lepak/ngeteh


RESTORAN HAKIM

40 42, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


AL-FATEH BISTRO

Seksyen 6, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN KHALIFAH

PG1, Jalan Plumbum U 7/U, Pusat Komercial Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor


RESTORAN MIRASA

Section 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN HAMEED CORNER

Suria Avenue Apartment, No. 3-1-1, Jalan Cetek 16/3, Seksyen 16, Selangor, 40200 Shah Alam

 

EHSAN’S

14, Unit 17-LG, Vista Alam Shoplot, 1, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

KHULAFA NASI KANDAR

B14 g , vista alam , jalan iktusas, Jalan 14/1, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AYZA’S NASI KANDAR KARI KEPALA IKAN

Jln Serai Wangi G 16/G, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor


RESTORAN THAQWA CLASSIC

27-G, Jalan Kristal As7/As, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 BUKA DARI PAGI SAMPAI MALAM TAPI BUKAN MAMAK [SARAPAN+LUNCH+DINNER]

 

BINTANG SIDE WALK CAFÉ

Pusat Komercial, Jalan Plumbum T 7/T, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

SRI GEMILANG CAFÉ

No. 11, Jalan Platinum G 7/G, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

JAYATI

3, Jalan Gelama 17/24, Seksyen 17, 40200 Shah Alam, Selangor

 

CAFÉ TUU DIA PAKTAM

Vista Alam Shoplot, 1, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

 

NASI LEMAK ROYALE KEDAH

Persiaran Damai, Seksyen 14, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN NASI KAK WOK

7, Jalan Plumbum 7/100, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI SOTO

No. 12, Jalan Liku B 8/B, Seksyen 8, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN AZIRA

5, Jalan Ceongsam 10/11, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor

 

PAK MAL NASI AYAM

2, Jalan Selendang 10/10, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor

 

KEDAI MAKAN RINDU KLASIK

No. 52, Jalan Pelabur A 23/A, Seksyen 23, 40300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN KOTA ANGGERIK

39, Jalan Plumbum 7/98, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN KEDAI KOPI

Persiaran Masjid, Seksyen 14, 40200 Shah Alam, Selangor

 

KOPITIAM BY RAZMA

Lot 2-G, Jalan Kristal Ar7/Ar, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

USTAD RESTORAN

No A AG/50, Jalan Plumbum A A7/AA, Blok E, Pusat Komersial D.E, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN CILI MERAH

Jalan Tengku Ampuan Zabedah H 9/H, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN DAPUR ABE

A-1 Jalan Serai Wangi K 16, Alam Avenue 2, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

 

HAMIDDEAN FOOD CORNER

Jalan Nelayan 19/B, Seksyen 19, 40300 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN SABAR SUBUR

No. 8, Jalan Lumpit Satu 18/35a, Seksyen 18, 40200 Shah Alam, Selangor

 

NASI LEMAK CINTA SAYANG

2, Jalan Renang 13/26, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 


MAKANAN TIMUR TENGAH  

D’ARAB CAFÉ

Lot 3 Kompleks Anjung 7, Jalan Zikron B 7/B, Seksyen 7, 40000, Shah Alam,

 

SIHAF ARABIC CUISINE

B-LG-1, Shop Lot Vista Alam,, Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, Shah Alam, 40000 Shah Alam, Selangor

 

RESTORAN ALRAWSHA

2, Jalan Platinum G 7/G, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MEDAN SELERA

 MEDAN SELERA SEKSYEN 2

Jalan Bunga Melur 2/18, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor

 

MEDAN SELERA DELIMA SEKSYEN 24

Section 24, 40300 Shah Alam, Selangor

 

MEDAN SELERA SERAI SEKSYEN 16

Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor


CAFÉ /DESSERT

LA CARNE BY KOPIMEO

33, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

 

RICHIAMO

22, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

CAKE JALAN TIUNG

7, Jalan Belimbing 4/7b, Seksyen 4, 40000 Shah Alam, Selangor

 

 Sekian terima kasih. 


Jika anda rasa ada restoran yang overrated atau underrated, sila maklumkan juga supaya sis boleh susun balik susunan. Yang ni tak perlu komen, boleh isi je form ni.  Jangan risau, maklumat ini adalah rahsia dan untuk info sis sahaja. Untuk restoran yang underrated, ada masa sis akan pergi sendiri untuk merasai makanan di restoran tersebut. 

MAKSUD  RESTORAN OVERRATED : RESTORAN TERSEBUT TERKENAL, RAMAI ORANG SEPANJANG MASA TETAPI KUALITI MAKANAN SO-SO, TIDAK MENJAGA KEBERSIHAN ETC

MAKSUD RESTORAN UNDERRATED. RESTORAN TERSEBUT TIDAK TERKENAL, SELALU KOSONG/KURANG ORANG TETAPI MAKANAN YANG DIHIDANG SANGAT LAZAT, PRESENTATION MENARIK DAN BERSIH.