30 TEMPAT MENARIK DI ISTANBUL

By Mierayusof - Thursday, November 19, 2020

Amaran: Post ni panjang tapi inshallah tak bosan membacanya. Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum. 

Tak lama lagi akan ke Turki? Lokasi pertama sudah tentulah ISTANBUL kan.

Dah senaraikan ke tempat yang nak pergi?

kalau belum, jom Mira bantu. Ya, semua list ni Mira google jer tapi kat google tu hanya senarai tempat menarik jer. Kat sini Mira kelaskan ikut tempat supaya tak ada lah kalian terlepas tempat-tempat penting dan tak perlu ulang alik tempat sama disebabkan terlepas pandang untuk lawat. 

Pertama sekali, pastikan hotel/hostel anda hanya perlu jalan kaki sahaja dari tram. itu lebih memudahkan dan jiimat masa dan tenaga. 

Jika anda pertama kali ingin jalan-jalan di Istanbul, sudah tentu Mira akan galakkan untuk ke kawasan utama ni dulu iaitu Sultan Ahmet. Utamakan kawasan sultan ahmet dulu ya sebelum visit tempat lain terutama jika anda ada masa yang singkat di Istanbul. 

AWAS! PICKPOCKET SANGAT RAMAI KAT SINI! JANGAN LEKA. 


STESEN TRAM : SULTAN AHMET 

1. The Blue Mosque 




2. Hagia Sofia


3. Topkapi Palace 


4. Basilica Cistern 

bekas takungan air bawah tanah dengan 2 tiangnya kepala medusa. 

Kredit: Istanbul Beautiful 



5. Gulhane Park -

digalakkan pergi masa musim bunga sebab ada banyak bunga tulip!  

Kredit: Google Image 



6. Istanbul Archeological Museum -
pencinta sejarah sahaja yang digalakkan pergi

Sumber: Google Image 


7. Hippordrome of Constantinopel -
Sumber: Google Image 


9. Grand Bazaar 

(bukan kawasan sultan ahmet tapi boleh jer kalau nak jalan kaki, nak mudah naik tram, turun kat grand bazaar)/ 


Nak pergi kesemua tempat diatas? Pastikan anda tahu sejarah ringkas mengenainya untuk buat anda lebih bersemangat untuk menerokainya nanti.

Jom baca sejarah ringkasnya DISINI! (rugi tak baca tau sebab Mira dah simplify dari banyak website). 


STESEN TRAM: EMINONU

10. Mısır Çarşısı  (baca meser charshese) me-bacaan melur, ser- serkap, she- e emak, se- senang.

Kecik jer berbanding grand bazaar. So, kalau alang2 korang dah sampai tu, apakata singgah sini. 

11. Galata Koprusu (koprusu=jambatan)

12. Suleymaniye Cami - boleh tengok view Istanbul. Subhanallah sangat lawa. 

13. Mimar Sinan Tomb

14. Turhan Sultan Tomb

15. Rustem Pasha Mosque

16. Galata Tower 


STESEN TRAM: TAKSIM

18. Taksim Square- kalau korang keluar dari taksim tu, korang akan terus keluar ke taksim Square ni. 

19. Istiklal caddesi

20. Dolmabahce cami

21. Dolmabahce Palace- kalau ada masa, memang mira galakkan pergi sebab best dan sangat cantik!!! 

22. Dolmabahce Saat Kulesi

23. Vodafone Park + Besiktas stadium - jalan-jalan jer. 


JAUH SIKIT BUT WORTH VISIT

24. Eyup sultan cami (baca jami, maksudnya masjid), alang2 tu boleh ziarah kubur Ahmad Ammar. 


25. Golden Horn, belakang masjid eyup sultan. 

26. Teleferik (Cable car) untuk ke Golden horn. Korang boleh tengok view deretan kubur yang sangat-sangat sangat banyak. 


27. Beylerbeyi Palace

28.  Miniaturk

29. Ataturk Museum


SEBERANG (ASIA ISTANBUL)

30. Naik feri. 

Maiden's tower 


Yang menulis,



  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^