Monday, 30 November 2020

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA DENGAN MURAH DAN PANTAS 2020

UPDATE 26 JUN 2022

Hai semua. 

Aku nak kongsikan berita terkini mengenai cara pos barang ke luar negara. 

Aku ni bukanlah seorang busineswoman yang berjaya. Baru berjinak-jinak lagi. 

Dikesempatan itu, aku belajar mengenai cara pos barang ke luar negara dengan murah dan pantas di era pandemik  COVID-19 ni.

Dan aku nak kongsikan dengan kalian mengenainya.

Ada banyak cara untuk kita pos barang ke luar negara antaranya:

1.Delyva - RECOMMENDED
2. Flexi pack International, bawah pos Malaysia
3. Web2ship - dah dihentikan3. DHL express
4. Singapore Express
5. Flixpost
6. Aramex 
7. Nationwide express
8. US POSTAL SERVICE (USP)
9. DBP
10. EASY PARCEL



Mira, yang mana ok ni? Ada banyak sangat pilihan...

So far rasanya ramai tahu pasal flexipack. sebab ianya bawah pos Malaysia.. 
 

TAPI... 

Ada lagi satu courier yang aku nak recommend iaitu Delyva, mungkin korang pertama kali dengar. Takpe, meh sini aku nak kongsikan sikit.

Kalau korang berniaga melalui platform Ebay, Amazon, Shopify, Wish. 

Korang boleh guna je mana-mana yang aku listkan kat atas tu. Sebab kos ni bergantung kat lokasi korang nak anta tu dan sebagainya.

Dulu aku pernahlah guna servis web2ship tu, tapi sayang dah discontinue. . 

So pilihan utama aku sekarang ialah Delyva. Sangat mudah walaupun korang first timer. 

Paling best, boleh dapat 50% OFF tau untuk FIRST TIMER. 

Dengan website Delyva ni, Korang boleh pilih kadar pos dan courier pilihan korang. Maksudnya anda tidak perlu lagi untuk satu-satu courier. Mudah kan? 

Bukan tu je, cara nak booked pun teramat mudah. 3 langkah je iaitu:

1. Pilih destinasi, dan courier
2. Pack barang & tunggu kurier pickup
3. Barang di hantar kepada pelanggan (Tracking no di hantar secara automatik kepada pembeli)

Anda juga boleh link kan account ecommerce anda dengan Delyva. Bertambah mudah dan pantas!

Nanti aku buat post khas dan tutorial ye. 





Apa yang korang kena tahu sebelum pos barang?

Benda ni semua basic ya kena tahu tak kisah korang nak guna courier yang mana-mana.

1. Alamat - untuk tahu kalau-kalau alamat tu courier tak cover untuk hantar. 


2. Berat barang  
Korang kena tahu berat barang selepas di packing. Walaupun item tu berat 100g, tapi lepas packing, beratnya mungkin berubah ke 150g atau 200g. Kalau boleh , belilah digital scale. Kalau tak ada, boleh tambah 100-300g dari berat  item tu, bergantung size jugaklah. 

Update:


Maaf korang yang ada PM aku yang aku tak balas tu, ni aku beri link kat sini siap2. boleh terus join, so, siapa yang  still PM aku tu, maksudnya korang tak caknalah dengan apa yang aku tulis ni.



Sekian. 

18 comments:

  1. Saya nak buat penghantaran frozen food ke singapore dan sampai pd hari yg sama. company apa yang ada ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramainya yg tanya pasal basic cara nak ship barang ke luar negara... padahal sudah terang terang tajuk yang sis ni bagi.. 😅. Assalamualaikum sis, saya nak tanya, kalau buat dropship dr aliexpress, tp untuk customer di ebay. caranya nanti, just right away bagi no tracking dekat customer lah kan? no tracking yang kita dapat dari supplier di aliexpress

      Delete
  2. kedengaran mustahil kalau guna courier biasa. Sis dari mana tu? Paling sekejap pun 3 hari untuk sampai. tapi tak pasti makanan boleh ke tak. Cadangan saya, klaau nak sampai hari sama, gunakan runner.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...Saya nak buat penghantaran pack minuman 3 in 1 ke Indonesia...apa cara terbaik yang saya boleh buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, alamak sis ni baca ke tak ye saya tulis pos ni ye. kan saya dah cadangkan guna web2ship, dari situ dia akan bagi rate harga untuk setiap courier.. Boleh cuba ushar laman web tersebut dahulu ya :)

      Delete
  4. Assalamualaikum. Kalau nak htr brg(parcel) ke S'pore ada saiz kotak ke? Apa cara yg terbaik utk saya pos ye?

    ReplyDelete
  5. Hi ... If nak post dekat kawan kita yg tinggal d luar negara contohny Korea .. mcm mna ? Bole tolong? Sbb sy xprnh lagi post ke luar negara . Please help me 🙏

    ReplyDelete
  6. Saya nak pos barang ke luar nagara

    ReplyDelete
  7. Salam..sy nk POS rim berserta tayar 4 biji ke Singapore..kurier apa y terbaik n jimat Kos

    ReplyDelete
  8. salam,
    saya nk post barang ke Jepun.Boleh ke dlm masa terdekat ini?Bantu saya..rksh

    ReplyDelete
  9. Assalam, kalau macam saya nak hantar barang ke Argentina. so which courier yg patut saya guna? saya tak pernah pos ke luar negara. so tak tau :(

    ReplyDelete
  10. Salam..ada siapa2 boleh bagitau saya macam mana nak guna DHL?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum...saya nk tanya sikit..kalau saya nak hantar barang ke UK,macam mana caranya ye..?sebab saya tak penah pos ke luar negara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi All,

      Reen ada buat servis courier dan personal shopper dari Malaysia. Reen cover for all Worldwide Shipping. Sebarang Pertanyaan boleh direct whatsaap www.my/0182067014/shipping

      Kita akan cuba bagi harga yang berpatutan, dan sesuai dengan bajet anda. Segala detail boleh submit kat Reen. Kita akan uruskan. TQ for All Cust yang support Reen selama ni, Enjoy Ur Shipping ! ❤️❤️❤️

      - ARAMEX

      -DHL

      -ADS

      Salam Perkenalan

      Delete
  12. Salam sia untuk courier mana ya yg boleh buat penghantaran barangan jenis liquid ke luar negara??

    ReplyDelete
  13. Jika anda ingin menghantar pos oversea, anda boleh consider the best express agent in Malaysia - Collectco jugak. Mereka ada servis seperti send a parcel, send parcel from Malaysia to Singapore. Juga, mereka ada partnership dgn Pos Malaysia bagi international shipping. Pos Malaysia International Parcel

    ReplyDelete
  14. hai,, maaf tanya, boleh ke kita beli barang dekat ebay, dan hantar terus ke malaysia? mohon tunjuk ajar ye.. terima kasih in advance

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^