CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA DENGAN MURAH DAN PANTAS 2020

By Mierayusof - Monday, November 30, 2020

Hai semua. Korang tahu tak FLEXIPACK dah dihentikan SEMENTARA bermula 3 OGOS 2020 SEHINGGA TARIKH YANG AKAN DIBERITAHU. ALAMAK, DAH TU NAK POS MACAMANA NI?

Aku nak kongsikan berita terkini mengenai cara pos barang ke luar negara. 

Aku ni bukanlah seorang busineswoman yang berjaya. Baru berjinak-jinak lagi. 

Dikesempatan itu, aku belajar mengenai cara pos barang ke luar negara dengan murah dan pantas di era pandemik  COVID-19 ni.

Dan aku nak kongsikan dengan kalian mengenainya.

Ada banyak cara untuk kita pos barang ke luar negara antaranya:

1. Flexi pack International, bawah pos Malaysia
2. Web2ship
3. DHL express
4. Singapore Express
5. Flixpost
6. Aramex 
7. Nationwide express
8. US POSTAL SERVICE
9. DBP
10. EASY PARCEL

So far yang PALING MURAH adalah FLEXIPACK lah, 

TAPI... 

Seperti yang aku maklumkan awal-awal tadi, Pos Malaysia telah menghentikan perkhidmatan pengeposan ke luar negara mulai 3 Ogos 2020. Dan servis ni telah di ambil alih oleh Asia Express. Rate untuk courier ni aku tak pasti, nanti dah study aku kongsikan ya.

Mira, nak guna yang mana ni?

Kalau korang berniaga melalui platform Ebay, Amazon, Shopify, Wish. 

Korang boleh guna je mana-mana yang aku listkan kat atas tu. Sebab kos ni bergantung kat lokasi korang nak anta tu dan sebagainya.

Aku cuma pernah guna WEB2SHIP so, yang ni jelah yang aku boleh beri pendapat.

So far aku guna  Web2ship. Ok. Sangat mudah walaupun korang first timer. 

Dengan website web2ship ni, Korang boleh pilih kadar pos dan courier pilihan korang seperti gambar dibawah. Kiranya tak perlu nak survey satu-satu courier. Mudah kan? 

Anda juga boleh link kan account ecommerce anda dengan web2ship. Bertambah mudah dan pantas!

Ada lagi, anda boleh request PICKUP jika tiada masa untuk drop off. Masukkan je alamat pickup, nanti dia akan beri pilihan dan harga tambahan jika perlu. 

Nanti aku buat post khas dan tutorial ye. 




Apa yang korang kena tahu sebelum pos barang?

1. Alamat - untuk tahu kalau-kalau alamat tu courier tak cover untuk hantar. 

2. Berat barang  
Korang kena tahu berat barang selepas di packing. Walaupun item tu berat 100g, tapi lepas packing, beratnya mungkin berubah ke 150g atau 200g. Kalau boleh , belilah digital scale. Kalau tak ada, boleh tambah 100-300g dari berat  item tu, bergantung size jugaklah. 

COVID 19 DAN PENGHANTARAN MELALUI WEB2SHIP - PENTING

Sebahagian besar perkhidmatan penghantaran akan mengalami kelewatan penghantaran kerana:

-pembatalan penerbangan

-pesanan pergerakan terhad (atau penguncian)

-kekurangan courier / pemandu.

 Sebahagian besar ruang pesawat akan sangat terhad (atau lonjakan harga hingga 3x) kerana syarikat penerbangan telah mengurangkan operasi.

 1.            Aramex mengenakan bayaran tambahan sebanyak 15% ke semua penghantaran.

2.            DHL Express mengenakan Surcaj Situasi Kecemasan sebanyak RM10-RM70 untuk penghantaran antara 2.5kg hingga 70kg

3.            DHL eCommerce akan mengenakan Surcaj Kecemasan sebanyak RM40 / kg kepada AS dan AU; RM20 / kg untuk GB dan SG berkuatkuasa pada 1 April.

4.            DHL eCommerce pada masa ini akan ditangguhkan penghantaran ke:

   KW - Kuwait, LB - Lebanon, LY - Libya, MV - Maldives, MA - Morocco, MD - Moldavia, MN - Mongolia, MM - Myanmar, PE - Peru, PH - Philippines, SO - Somalia, LK - Sri Lanka, SR - Suriname, TN - Tunisia, KR - Korea, CN- China, IN - India, AU - Australia

5.         Flixpost pada masa ini akan ditangguhkan penghantaran ke >>LIHAT SENARAI PENUH DISINI 


Ada info nanti aku tambah lagi ye. Anda ada nak tanya apa-apa ke? Silakan, kita sama-sama belajar. 

Kalau aku tahu, aku jawab. 

Kalau aku tak tahu, aku cuba cari jawapannya di mana-mana, jika tak jumpa jugak aku tak reply lah ye, biar orang yang tahu je reply. Aku tak nak memandai-mandai. 

Oh ya, aku ada group support telegram untuk korang yang berniaga di Ebay. Kalau nak sila pm facebook atau twitter aku ye. Nanti aku bagi link group. 

Update:

Maaf korang yang ada PM aku yang aku tak balas tu, ni aku beri link kat sini siap2. boleh terus join, so, siapa yang  still PM aku tu, maksudnya korang tak caknalah dengan apa yang aku tulis ni.



Sekian. 

  • Share:

You Might Also Like

14 comments

  1. Saya nak buat penghantaran frozen food ke singapore dan sampai pd hari yg sama. company apa yang ada ye?

    ReplyDelete
  2. kedengaran mustahil kalau guna courier biasa. Sis dari mana tu? Paling sekejap pun 3 hari untuk sampai. tapi tak pasti makanan boleh ke tak. Cadangan saya, klaau nak sampai hari sama, gunakan runner.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...Saya nak buat penghantaran pack minuman 3 in 1 ke Indonesia...apa cara terbaik yang saya boleh buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, alamak sis ni baca ke tak ye saya tulis pos ni ye. kan saya dah cadangkan guna web2ship, dari situ dia akan bagi rate harga untuk setiap courier.. Boleh cuba ushar laman web tersebut dahulu ya :)

      Delete
  4. Assalamualaikum. Kalau nak htr brg(parcel) ke S'pore ada saiz kotak ke? Apa cara yg terbaik utk saya pos ye?

    ReplyDelete
  5. Hi ... If nak post dekat kawan kita yg tinggal d luar negara contohny Korea .. mcm mna ? Bole tolong? Sbb sy xprnh lagi post ke luar negara . Please help me 🙏

    ReplyDelete
  6. Saya nak pos barang ke luar nagara

    ReplyDelete
  7. Salam..sy nk POS rim berserta tayar 4 biji ke Singapore..kurier apa y terbaik n jimat Kos

    ReplyDelete
  8. salam,
    saya nk post barang ke Jepun.Boleh ke dlm masa terdekat ini?Bantu saya..rksh

    ReplyDelete
  9. Assalam, kalau macam saya nak hantar barang ke Argentina. so which courier yg patut saya guna? saya tak pernah pos ke luar negara. so tak tau :(

    ReplyDelete
  10. Salam..ada siapa2 boleh bagitau saya macam mana nak guna DHL?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum...saya nk tanya sikit..kalau saya nak hantar barang ke UK,macam mana caranya ye..?sebab saya tak penah pos ke luar negara..

    ReplyDelete
  12. Salam sia untuk courier mana ya yg boleh buat penghantaran barangan jenis liquid ke luar negara??

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^