Friday, 31 December 2021

PENUTUP 2021 SEORANG AMIRA

Hai semua. 

Hari ni merupakan hari terakhir 2021. Izinkan aku mencoret sikit untuk kenangan. 

Esok bermulanya lembaran bagi tahun masihi iaitu tahun 2022.

Umur pun dah meningkat 1. Sudah menghampiri 30 tahun weh tua dah aku....

PENGALAMAN INTERVIEW DI BP HEALTHCARE

Hai semua.

Haritu aku ada cakap nak tulis pasal pengalaman interview aku. KLIK SINI.

Aku sempat tulis pengalaman interview kat Gribbles je. KLIK SINI.

Jadi, harini aku nak sambunglah tulis pengalaman interview aku di BP Healthcare.

Monday, 27 December 2021

CARA DAFTAR ONLINE KWSP TANPA KE KAUNTER 2022

Hai semua. 

Dah download apps i-akaun tapi tak boleh nak sign up.

Kena pergi kaunter dulu untuk daftar kali pertama? Betul ke?

SALAH. Untuk daftari-akaun, TAK PERLU KE KAUNTER, tak perlu ambil nombor.

TAPI...

Anda perlu ke mana-mana kiosk KWSP untuk daftar. Lepas tu baru boleh sign in i-akaun kat fon.

Semoga membantu! 

 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

Thursday, 23 December 2021

DUIT TURKI 2022

Hai semua. 

Tadi sajalah aku cek berapa nilai duit turki.

Korang tengok ni weh,    

Wednesday, 22 December 2021

POST PENGHARGAAN UNTUK SIS WIDAD

Hai semua. 

Aku tak tahulah sis Widad ni baca ke tak post aku ni. Ni aku tulis sebab aku rasa terharu giler dia cakap yang dia baca blog aku dari 2019, lepas tu baca banyak kali sampai dah hafal.

Aku tak tahu lah kau cakap betul ke tak sis. Tapi izinkan aku anggap ianya betul!

EBOOK EBAY SCAM. BETUL KE?

Hai semua. 

DISCLAIMER: AKU MINTA MAAF KALAU ADA PENJUAL EBAY EBOOK TERASA DENGAN POS NI ATAU RASA POST NI SALAH KE APE. NI PENDAPAT PERIBADI AKU SAHAJA. MOHON BERLAPANG DADA. 

KENAPA AKU STOP BISNES DI EBAY

Hai semua. 

Ni aku nak kongsikan kenapa aku dah tak berbisnes kat Ebay.

Mungkin ada diantara korang yang jumpa blog aku ni bila search pasal bisnes Ebay kan?

Masa aku tulis post tu, aku agak aktif jugak berniaga kat Ebay.

Tuesday, 21 December 2021

REVIEW MIRAI RESIDENCE KAJANG 2

Hai semua. 

Tengah cari rumah kondo area Kajang ke?

Ada terjumpa iklan Mirai Residence tapi tak sure worth to buy ke tak? Yelah underconskan, ejen mesti sembang baik punyaa 

Monday, 20 December 2021

MAKANAN TURKI YANG MENCABAR UNTUK DIRIKU MAKAN

Hai semua. 

Dalam banyak-banyak makanan turki, ada satu makanan ni yang aku tak boleh nak makan/telan. 

Sunday, 19 December 2021

GAMBAR ASRAMA UIA KUANTAN

Hai semua. 

Tadi tengah sort gambar yang ada, terjumpa gambar masa kat uia dlu.

Ni aku nak kongsikanlah untuk adik-adik yang tengah cari info pasal UIA Kuantan.

Kat sini asrama adalah bangunan yang paling tinggi, ada 5-9 tingkat. 

Friday, 10 December 2021

BELI KOPI KEMBOJA VIRAL TERSEDAP 2022

Hai semua. 

Pernah minum tak kopi kemboja? Tak pernah?

Nak cuba tak? Kini anda tak perlu lagi ke Kemboja untuk merasai kopi kemboja ni.

Order je disini.

Peminat kopi je yang boleh judge rasa kopi ni. hehe.

Berminat boleh pm page. 

 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

PENGALAMAN KERJA DI MAKMAL COVID19

Hai semua. 

Hari ni aku nak kongsikanlah pengalaman aku bekerja di lab covid.

Aku rasa mesti ramai yang tertanya apalah yang dibuat lab covid tu kan. Macamana cara kerja ape semua. 

Kat sini aku nak cerita secara kasar je.

Tuesday, 7 December 2021

RUMAH PELABURAN TERBAIK LOW COST 2022

Hai semua. 

Ni mira nak kongsikan satu projek untuk rumah pelaburan, untk anda-anda yang baru nak berjinak dengan pelaburan hartanah dan tidak mahu beli rumah yang terlalu mahal kerana risaukan risiko rumah tidak terjual. 

Projek ini sesuai untuk anda!

REVIEW FBOOM BERBALOI KE TAK?

Hai semua. 

Harini aku nak review satu produk yang mungkin viral dikalangan peniaga online terutama di facebook.

Sebelum tu nak tanya kat anda yang berniaga online ni, anda promote barang anda kat mana? Fb? Tiktok? Instagram? Twitter? Website?

Ramai tak orang pm anda selepas anda promote.

Disebabkan Facebook ni adalah platform dengan pengguna teramai di Malaysia ni, jadinya haruslah untuk anda promote produk anda di facebook.

Dengan adanya Fboom, anda dah tak perlu susah-susah nak post kat setiap group secara manual, add new friends, komen, dan sebagainya sebab semua tu akan dilakukan oleh robot.

Saturday, 4 December 2021

RESTORAN ITIK SALAI SEDAP SHAH ALAM.

Hai semua. 

Untuk anda yang sedang mencari restoran itik salai yang sedap kat Shah Alam ni. 


Ni aku nak rekemen 2 restoran yang aku dah pergi makan dan memang dijamin sedap. Kuahnya yang pekat dan pedas berapi.


1. RESTORAN SALAI POWER
Restoran ni terletak di Jalan Kebun, bukanlah di area Shah Alam central tu tapi tak jauh mana pun. Aku dah dua kali makna sini. Kuah dia memang pekat dan pedas. Puas hati lah makan tu.

Restoran ni sebelah jalan besar yang tepi tu ada parit. Sebelah kanan dia ada barisan kedai baru dan salah satu kedai yang aku ingat ialah kedai Ladaza. hehe. 

Murah pun murah. RECOMMENDED!!! 5/5 untukmu. 


2. RESTORAN ITIK SALAI MASTHAR

Yang ni pun sedap lah puas hati makan, walaupun aku suka lagi salai yang kat salai power tu. Salai Masthar ni nombor dua lah. Recommended! 5/5


3. ... 
Setakat ni tu je, oh ye, aku pernah pergi makan kat restoran salai salai kat seksyen 7. Sorry, yang tu memang out. Aku bagi 2/5 je sebab kuah dia cair weh, lepas tu daging yang dia bagi tu liat dan untuk itik tu tak banyak isi pon. NI pengalaman aku la. Aku tengok kat JJCM kabor sedap pekat ape semua, review kat google pun cakap pekat . tapi bila kena tang aku, cair beler. Tak selera nk makan sebab out of expectation, nasi pun masa tu dia hidang sikit je lagi nak jadi bubur sebab lembek. Tapi makan je lah.


Kalau korang nak cadangkan restoran itik salai yang sedap yang aku tak listkan kat atas ni. Silakan komen ye. nanti aku pergi try sendiri dan jika sedap. aku akan tambah kat sini. 

DISCLAIMER: Aku bukanlah hantu daging salai tapi aku reti la nak beza kuah mana sedap, kuah mana pekat, kuah mana cair ape semua. Bukan apa, ada orang, dia suka kuah cair, so dia akan claim kuah cair tu sedap.

Kalau macam aku ni, korang pergi lah cuba kat resotran salai power, hah kuah dia tu definisi aku cakap kuah salai sedap. Unless, korang tak bernasib baik dapat kuah cair ke, hah tu nasiblah. Setakat ni dua kali aku pergi restoran tu, kuah dia konsisten je pekat. 
 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

Thursday, 25 November 2021

Tuesday, 23 November 2021

TIPS SEBELUM BELI RUMAH PERTAMA

Hai semua.

KLIK SINI UNTUK BACA  



 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

Monday, 22 November 2021

CARA KIRA LOAN RUMAH YANG LAYAK MOHON

Hai semua. 

Ni sis nak kongsikan satu website yang anda boleh gunakana untuk jangka berapa loan yang anda boleh mohon. 



 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

Sunday, 21 November 2021

PENGALAMAN POTONG GELANG LEPAS HABIS KUARANTIN DI PKD PETALING

Hai semua. 

Hari ni hari terakhir aku kuarantin dan boleh potong gelang.

Aku ni kontak rapat dengan tokki aku. Result RTK aku NEGATIF jadinya aku tak buatlah PCR sebab mahal. Kalau RTK positif baru aku nak buat yang test PCR. Korang boleh je buat PCR tu kat KK tau, percuma je.

Saturday, 20 November 2021

PENGALAMAN 'URUSKAN' JENAZAH PESAKIT COVID

Hai semua. 

Walaupun tajuk sedemikian, yang sebenarnya aku nak kongsikan apa yang keluarga aku buat untuk uruskan jenazah arwah tokki aku dari Hospital Sungai Buloh untuk disemadikan di Tanah Perkuburan Islam di Setali, Kuantan.

Friday, 19 November 2021

PENGURUSAN JENAZAH PERCUMA SELURUH MALAYSIA

Hai semua. 

Aku nak kongsikan satu NGO iaitu PERTUBUHAN KEBAJIKAN PRIHATIN AFIZ AYUB yang menawarkan khidmat pengurusan jenazah percuma seluruh Malaysia merangkumi:

MANDI, KAFAN, PENGHANTARAN


Semuanya dilakukan dengan PERCUMA.

Boleh hubungi mereka di talian 0123454409 ATAU emel di afizayubfoundation@gmail.com




Aku dah pernah guna khidmat mereka ni. Mereka sangat membantu uruskan urusan penghantaran jenazah tokki dari Hospital Sungai Buloh ke Kuantan.


Semoga Allah rahmati team Afiz Ayub ni. Hanya Allah yang mampu balas jasa baik kalian. 

Recommended!!!

 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

Wednesday, 17 November 2021

AKU DAN TOKKI - PART 2

Hai semua. 

BACA >> PART 1 

Dalam part 2 ni plak aku nak cerita kronologi tokki sebelum tokki tinggalkan kami selamanya.

Tokwan tinggalkan kami September 2019.

PKP melanda bulan Mac 2020. So tahun lepas, kiteorang jumpa tokki beberapa kali je iaitu masa hari raya aidiladha bulan 7, 8, bulan 10 masa tunang sepupu aku dan bulan 12. Sebab kejap boleh rentas negeri sekejap takboleh.

Untuk tahun 2021 plak, first aku jumpa tokki masa bulan pertengahan bulan 10 lepas dah boleh rentas negeri.

Itu first aku jumpa tokki setelah 10 bulan tak jumpa disebabkan larangan rentas negeri.

Masa tu tokki sihat je, mampu tersenyum, mampu bergurau. Aku tengok tokki solat pun macam biasa. 

Masa tu kitaorang pergi checkin di Swissbel hotel, adik lelaki aku sebilik dengan tokki. Aku tengok tokki happy je, senyum, buat lawak ape semua. Memang tak de tanda apa-apa lagi.


Bulan 11 plak, hari Deepavali 4/11 tu mak balik kampung dengan adik lelaki aku, hari sabtu mak balik sini semula, tokki ikut. Ni KALI PERTAMA ye tokki nak ikut tidur rumah aku, last aku rasa masa 2019 yang nak pergi Singapore. Itupon tokki datang rumah aku sebab tokki naik kereta kitaorang pergi Singapore. Masa tu aku ikut sekali.

Sebelum tu lagi, memang tokki tak nak pergi rumah aku.


Seminggu sebelum tokki pergi iaitu 4/11 tu, kan hari sabtu 6/11, mak bawak tokki sekali. Kebetulan masa mak sampai rumah, aku ikut abang aku keluar pergi mall. 

So kami balik tu, semua ada kat rumahlah termasuk tokki aku. Petang tu, mak & adik aku nak keluar pergi kedai. So tinggal lah aku, tokki dan adik perempuan aku je kat rumah.

Masa tu aku tak perasan lagi tokki dah lain macam sebab aku ingatkan takde ape. Bila mak aku cakap tokki tak dapat kawal urine dia tu. Pun aku tak fikir ape sangat sebab tokki memang ada sakit area tu.

Tetapi bila tokki mula cakap benda bukan-bukan, start tu aku dah rasa lain macam. Ni aku cerita kat part 3 finale ye. Part 3 ni jugak ade video yang aku buat as tribut terakhir untuk tokki. 




 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

Tuesday, 16 November 2021

AKU DAN TOKKI - PART 1

Hai semua.

Aku menulis ni untuk mencoret kenangan aku dan tokki. Waktu aku tulis ni, aku mungkin ingat 90% peristiwa aku dengan tokki, tapi 10-15 tahun akan datang, jika aku masih hidup, tak mustahil aku cuma ingat 50% je, itupon peristiwa yang penting.

Jadinya aku nak tulis kat sinilah untuk tatapan aku bila dah tua nanti.

PENGALAMAN BURUK DENGAN EJEN TAKAFUL - PART 3 FINALE

Hai semua. 

Sebelum anda baca part 3 ni, pastikan anda sudah baca...

BACA >> PART 1
BACA >> PART 2 

Part 2 haritu kan aku dah beritahu kat ejen tu yang aku nak terminate dan jawapan ejen tu, KENA PERGI KAUNTER. TAK BOLEH ONLINE 

Monday, 15 November 2021

INCOME BLOGGINGKU - part 1

Hai semua. 

Seperti yang korang tahu, youtuber menjadikan youtube sebagai platform dorang untuk dapat income. Lebih banyak view, semakin banyak duit dorang dapat. Duit ni dalam USD tau. So walaupun nilainya 100USD, jika diconvert, besar juga. Apatah lagi kalau 10,000 USD sebulan, perghh masyukkk....

Tetapi untuk menjadi seorang Youtuber, kena creatif.

Sunday, 14 November 2021

JADIKAN UPWORK SEBAGAI SUMBER PENDAPATAN UTAMA

Hai semua. 

Aku ada berita baik untuk anda yang kehilangan pekerjaan atau yang sudah tidak mahu bekerja makan gaji.

Saturday, 13 November 2021

PENGALAMAN KERJA DI UPWORK

Hai semua. 

Hari ni aku rajin nak tulis pasal pengalaman kerja aku sebagai seorang freelancer di Upwork.

Aku mula kenal Upwork dan Freelancer ni bila aku daftar program GLOW-PENJANA.

Nak dapat job di Upwork ni bukan senang je kalau korang tak ada experience dan job yang korang minta tu ramai yang bid.

Friday, 12 November 2021

MAKSUD GELANG BIRU

Hai semua. 

Tertanya-tanya apa maksud gelang biru yang dipakai? Adakah bermaksud negatif? Positif? close contact? casual contact atau macamana?

Wednesday, 10 November 2021

PENGALAMAN KENA 'TIPU' DENGAN EJEN TAKAFUL - PART 2

Hai semua. 

Dalam part 2 ni, aku nak kongsikan ape respon ejen ni bila aku cakap nak terminate.

BACA >> PART 1 

Aku ingat lagi, aku ada tanya ejen ni, letsay aku nak terminate pada tahun ke 5 kan, adakah aku akan dapat semua duit yang aku saving dan dividen?

Monday, 8 November 2021

CARA ISI BORANG PERKESO EIS UNTUK PESARA AWAL

Hai semua. 

Hari ni aku nak kongsikan cara untuk anda isi borang EIS (Employment Insurans System).

Untuk sesiapa yang diberhentikan kerja/bersara/VSS, anda boleh dapat elaun pekerjaan 6 bulan jika isi borang ni.

Ni aku kongsikan sebab aku tolong mak aku isikan. Almaklumlah dah tua2(mak aku ye bukan aku) ni tak mahir sangat. Itulah gunanya ada anak untuk tolong part teknologi ni.

PROSEDUR CARA TERMINATE PLAN ENRICH REZEKI AIA

Hai semua. 

Aku nak kongsikan cara terminat plan enrich rezeki AIA. Untuk plan lain, aku tak tahu sama atau tidak prosedurnya. 

Apa yang aku nak kongsikan ni untuk anda yang ingin membatalkan plan anda dalam tempoh masa 15 hari, jika anda ingin batalkan setelah lebih 15 hari plan anda, anda kena confirmkan dengan AIA sebab borang yang diperlukan berbeza. 

APA PERLU BUAT JIKA KONTAK RAPAT ?

Hai semua. 

Harini aku nak kongsikan apa yang anda perlu buat jika anda disahkan kontak rapat. perkongsian ni adalah tindakan yang aku buat bila aku disahkan kontak rapat pesakit COVID19.

TINDAKAN PERTAMA: UPDATE mysejahtera di bahagian COVID-19 status. Soalan nombor 5 iaitu ADAKAH ANDA ADA CONTACT RAPAT DALAM MASA 14 HARI? Tandakan 'YA' dan isi selanjutnya. 

Monday, 1 November 2021

PENGALAMAN KENA 'TIPU' DENGAN EJEN TAKAFUL - PART 1

Hai semua. 

Hari ni aku nak kongsikan pengalaman aku berurusan dengan ejen takaful untuk urusan investment dan saving.

Aku akui disaat aku menulis ni, aku sedar yang its a BIG NO TO SAVING/ INVEST YOUR MONEY IN TAKAFUL COMPANY

Whatever reason yang ejen tu cuba perdaya korang, dividen tahunan fix 20% ke, 30% ke, guarenteed dividen ke ape jadah semua tu. Tanam dalam kepala hotak korang yang TAKAFUL IS FOR PROTECTION ONLY. NOT FOR SAVING/INVEST. 

Kalau korang rasa tak puas hati lagi, klik kat link yang aku bagi kat episod 3. Baca dan hadamkan. 

Aku harap korang ambil iktibar daripada cerita aku ni dan jangan repeat apa yang aku buat. 

Wednesday, 27 October 2021

CARA BELAJAR MAKAN TOMATO

Hai semua. 

Hari ni aku nak kongsikan cara aku belajar makan tomato di usiaku 23 tahun.

Alkisahnya aku ni tak suka makan buah tomato. Ala, tomato yang ada dalam burger tu.

Tomato ni selalu la orang letak dalam asam pedaslah, masak lemaklah, sardin lah kari lah macam-macam lauk melayu ni mesti ada tomato

Kalau ada je tomato, mesti aku buang/tak ambil atau bagi orang yang makan tomato.

Tup-tup ada satu kejadian yang membuatkan aku makan tomato. 

Nak tahu sila baca sampai habis.

Saturday, 23 October 2021

CARA BAYAR SAMAN PARKING MBSA ONLINE

Hai semua.

Anda kena saman? Anda nak bayar saman tapi tak tahu macamana?

Sangat mudah! 

REVIEW HOTEL SWISBEL KUANTAN TANJUNG LUMPUR

Hai semua. 

Post yang lalu sis ada kongsikan info Hotel Swissbel ni.

Baca >> Info hotel Swisbel Tanjung Lumpur 

Post ni khas sis tulis untuk review hotel ni, mula-mula plan nak tulis dalam 1 post tapi rasa macam mengganggu plak jadi sis tulis berasinganlah.

Wednesday, 20 October 2021

PENGALAMAN GUNA IPHONE XS SELAMA 3 TAHUN 2019-2021

Hai semua. 

Anda berhajat nak pakai Iphone ke?

Betul ni nak pakai iphone? Tahu kan kos repair mahal? Screen fon je beratus-ratus. 

Kalau jatuh ip tu, screen crack, menangis bucu katil la nak repair kat authorize centre. 

Oleh itu... 

Tuesday, 19 October 2021

HOTEL SWISSBEL-HOTEL TANJUNG LUMPUR KUANTAN

Hai semua. 

Hari ni aku nak kongsikan hotel baru di Kuantan iaitu Swissbel-Hotel International!

Apa yang bestnya hotel ni, anda boleh menempah bilik SEA VIEW tanpa perlu pergi jauh sebab lokasinya sangat dekat dengan bandar Kuantan!

Baca sampai habis kalau nak tahu kat mana boleh booked hotel ni dengan harga paling murah!

Monday, 27 September 2021

REVIEW SAFETY SHOE BOXTER UNTUK WANITA, SELESA DAN CANTIK

Hai semua.

Anda sedang mencari safety shoe yang sesuai untuk wanita ke?

Kebanyakan safety shoe ni direka untuk kaki lelaki sebab kaki lelaki ni lebar, betul ke palatau aku ni?

Hari ni baru aku tahu ada safety shoe yang didesign untuk wanita, DESIGN sahaja ya mengikut citarasa wanita, tetapi bukan bermakna untuk wanita sahaja.

Safety shoe ni tujuan utamanya bukanlah untuk cantik je tapi CIRI-CIRI yang ada kat kasut tu, ada aku listkan dibawah. Cantik ni as bonus je. Yang penting selesa dan cukup spec ikut keadaan tempat kita kerja tu. 

Kasut ni LOW CUT sahaja yang ada, jadinya penggemar medium cut tu kena cari pattern lain lah. hehe. 

Sunday, 26 September 2021

KENAPA KENA LETAK WATERMARK KAT GAMBAR

Hai semua. 

Takde siapa tanya soalan ni kat aku tapi aku nak kongsikan juga perkara ni untuk info kalian yang tak tahu.

Saturday, 25 September 2021

AGIHAN DI MADRASAH RAHMANIAH KLANG

Hai semua.

Hari ni aku join agihan makanan di Madrasah Rahmaniah, Klang.

Madrasah Rahmaniah ni ialah madrasah(sekolah) untuk orang Rohingya.

Wednesday, 22 September 2021

REVIEW DRAMA KOREA SQUID GAME 2021

Hai semua. 

Hari ni aku nak review satu drama Korea yang tengah hot sekarang.

Mungkin anda nak baca dulu review drama ni sebelum tonton. Apa salahnya.

Sinopsis: sila google atau tunggu sis update disini.

Drama ni sekali imbas tengok trailer macam hunger games, alice in borderland.

Friday, 17 September 2021

TONGMO VIRAL SEKSYEN 13 SHAH ALAM

Hai semua. 

Teringin nak makan tongmo tapi tak tahu kat mana?

Kejap, apa dia tongmo ni?

Untuk yang tak tahu, boleh klik link dibawah:


Alkisahnya aku nak kongsikanlah satu gerai yang jual Tongmo di Shah Alam ni, yang aku pernah makan di Seksyen 13 ni la.

APA ITU TONGMO? MAKSUD TONGMO?

Hai semua. 

Mesti first time dengar nama tongmo ni kan?

Tengok gambar macam sosej besar.

Tuesday, 14 September 2021

REVIEW WEBCAM MURAH DAN BERKUALITI DARI SHOPEE MALAYSIA

Hai semua.


 Kembali kita dalam rancangan dah review ke belumz?


 Adakah anda sedang mencari webcam murah dan berbaloi untuk kelas online atau PDPR?


 Aku salah seorang yang menggunakan video call  untuk kelas dan meeting online.

Monday, 13 September 2021

PENGALAMAN INTERVIEW DI GRIBBLES HQ -part 1

Hai semua.

Hari ni aku ada masa untuk cerita pengalaman aku pergi interview di Gribbles HQ di Wisma Tecna pada hujung bulan April 2021.

SENARAI SYARIKAT YANG AKU PERNAH DIINTERVIEW

Hai semua.

Hari ni aku nak kongsikan senarai syarikat yang aku pernah dapat jemputan interview sama ada phone interview atau video interview.


Monday, 6 September 2021

REVIEW REALME BUDS AIR 2 NEO MALAYSIA

Hai semua. 

Harini aku nak review satu earbuds yang tak asing lagi dikalangan pengguna earbuds iaitu REALME BUDS AIR 2 NEO.

Untuk korang yang belum ada earbuds ni dan ada bajet kurang RM100, aku still nak recommend earbuds ni walaupun lebih sikit je daripada bajet korang. Biar mahal sikit beli tu asalkan berbaloi.

Adik aku dah pakai earbuds ni lebih 6 bulan dan aku pon dah pakai lebih 2 minggu. So far recommended sangat!

Sunday, 5 September 2021

REVIEW PRODUK WARDAH ACNEDERM ACNE SPOT GEL

Hai semua. 

Hari ni aku nak review pula satu rangkaian dibawah produk Wardah iaitu Acne Spot Gel. Aku beli gel ni sebab aku nak letak kat jerawat aku.

Sunday, 15 August 2021

RESTORAN MAKANAN NEGERI SEMBILAN SEDAP TAPI UNDERRATED DI SHAH ALAM

Hai semua.

Sekarang ramai yang WFH, mesti ada masanya tak tahu nak makan apa kan?


RESTORAN MAKANAN NEGERI SEMBILAN UNDERRATED DI SHAH ALAM


Sesiapa anak nogori yang rindu masakan N9 dan minang tu bolehlah lepas rindu masakan N9 disini.

Thursday, 22 July 2021

KURSUS INDUKSI SUKARELAWAN MISI7 ONLINE

Hai semua. 

Pernah sertai tak kursus sukarelawan yang dianjurkan oleh mana-mana NGO?

Jika tidak pernah, inilah peluang anda! 

Tuesday, 20 July 2021

PENGALAMAN CUCUK VAKSIN PFIZER DOS KEDUA DI MSU SHAH ALAM

Hai semua. 

Pada hari Sabtu 17 Julai yang lalu, aku telah pergi cucuk vaksin Pfizer dos kedua.

Aku nak kongsikan lah pengalaman aku selepas cucuk dos kedua ni.

Sebelum ni macam-macam cerita aku dengar, ada yang cakap dos kedua ni kesannya lebih kuat berbanding dos pertama. ada yang cakap masa dos pertama tak rasa apa, dos kedua baru rasa after effect.



Apa-apa pun. Dengar boleh, percaya jangan! Sebab kesan ni bergantung diri masing-masing. Sudah tentulah tak sama.

Jadinya, apa yang berlaku kat aku ni. Tak semestinya akan berlaku kat korang juga. 

Untuk tahu pengalaman aku cucuk dos pertama, boleh KLIK SINI untuk baca. 

Untuk info korang, aku pergi cucuk ni pagi. Ikutkan perut aku kosong je sebelum isi ni, so aku makan biskut gula untuk alas perut. Air tak payah cakaplah, 500ml tu sekejap je habis. 

Aku pergi cucuk pagi, dalam jam 8.30am macam tu. Jam 2pm, aku masuk kerja. Ya, aku tak dapat cuti khas untuk pergi vaksin sebab tempat kerja aku tu 24jam so takde cuti khas. Kalau kebetulan jadual cuti pada hari cucuk vaksin tu, rezeki masing-masinglah.

Jadinya, masa aku kerja tu. kebetulan pula kekurangan staf. So memang penat sikit lah. Alhamdulillah aku takde rasa apa pun lepas cucuk tu. Rasa biasa je dan macam takde beza sebelum dan selepas cucuk.

KECUALI

Tangan tempat cucuk tu rasa lenguh. Nak angkat tangan kanan rasa lenguh. 

Tu je la yang aku rasa kesan lepas cucuk tu. Takde pening takde rasa nak demam, takde demam.

Tak tahulah tu petanda baik ke buruk. Yang pasti aku positif je lah.

Rasanya tu je. Kalau korang nak kongsi pengalaman korang cucuk vaksin, dialu-alukan.

Oh ye, lupa nak cakap, kawan-kawan aku yang lain yang cucuk dos kedua sama hari dengan aku, ada yang demam, ada yang tak larat tau.



 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.



Wednesday, 14 July 2021

CARA CEK BATTERY LAPTOP MUDAH DAN PANTAS

Hai semua.

Aku nak kongsikan cara cek bateri laptop korang.

Cara ni sangat mudah dan berkesan.

Tuesday, 13 July 2021

DURIAN CREPE SEDAP SHAH ALAM ANTARA YANG TERBAIK

Assalamualaikum semua.

Tengah cari durian crepe (DC) ke tu? 

Ok baca sampai habis ye sebab aku nak review DURIAN CREPE ANTARA YANG TERBAIK DI SELANGOR ni. 

Monday, 12 July 2021

Sunday, 11 July 2021

PENGHANTARAN FLEXIPACK KE LUAR NEGARA 2021

Aku pasti mesti ada yang tertanya-tanya sama ada FLEXIPACK by POS MALAYSIA ni sudah beroperasi semula atau belum.

Menurut carian aku di sosial media Pos Malaysia, mereka memaklumkan bahawa

Thursday, 8 July 2021

PENGALAMAN HAMPIR DITIPU AGENSI PEKERJAAN SCAM

Assalamualaikum semua.


Disaat pandemik di negara kita yang masih diparas kritikal ni, pasti ramai yang kehilangan pekerjaan dan amat memerlukan pekerjaan bukan?

Hari ni aku nak cerita la sikit pasal pengalaman aku yang HAMPIR ditipu agensi pekerjaan. Maaf aku tak dapat nak reveal nama agensi pekerjaan tu, kalau korang nak tahu, please pm aku.

Sunday, 27 June 2021

REVIEW KLINIK VETERINAR SEKSYEN 17 SHAH ALAM

Assalamualaikum semua.

Aku nak review pasal klinik veterinan Seksyen 17 Shah Alam, just in case korang tertanya tanya apa yang klinik ni provide.

First of all, bukan semua klinik veterinar ada provide servis pembedahan dan Xray ye. Kebanyakannya provide basic service untuk haiwan anda seperti vaksin, spay, ubat kurap dan untuk sakit-sakit ringan.

Aku dah ke klinik ni beberapa kali sebab klinik ni yang paling dekat dengan rumah.

Dibawah adalah servis yang ditawarkan:

1) Consultation
2) Vaccination
3) Deworming 
4) Vaccination combo
5) Castration
6) Boarding
7) Warded 
8) Injection Kurap
9) Other injection
10) Spaying -OHE, on heat/early pregnancy
11) Grooming - bergantung saiz dan bulu

Maaf harga aku tak boleh reveal sebab aku tak tahu polisi klinik ni sama ada beri atau tak reveal harga. So, jika korang nak tahu harga, boleh lah pm aku ye. 

Aku pernah hantar kucing aku si Suki ni untuk vaksin dan juga untuk check sawan dia. 

Pertama kali aku pergi sebab kucing aku sawan. So, aku hantar untuk dicek. Doktor hanya boleh buat physical checkup seperti check selera makan, cek ape tah lah yang pasti cek luaran je la.

Korang pon tahu kan sawan ni berkait dengan sistem saraf. Tapi kat klinik ni tak boleh buat deep checking untuk tu. Hanya pre screening je.

Overall service ok, korang tak perlu menunggu lama seperti di klinik. Korang hanya perlu drop off kucing korang, lepas tu tinggal je untuk doktor check. Apa-apa doktor akan call dan explain. Bila semua dah setel, korang tinggal ambil kucing je. Mudah kan? 

Harga pun aku rasa berpatutan lah. Ok.

Baru-baru ni kucing aku terjun dari tingkat 5. Bukan terjatuh ye tapi dia sendiri terjun. Nak dijadikan cerita, dia landing tak betul so cedera. Ingatkan patah kaki ke ape rupanya bila xray, tulang pinggul dia patah. sakit weh. Lepas tu kami pergi pula hantar di ke Ivet, yang ni adik aku dengan mak aku yang pergi hantar jadi aku tak tahu nak review apa. Aku kena kumpul dulu feedback adik aku baru boleh tulis.

Sekian terima kasih sudi baca. 

BAHAYA NIAGA DI EBAY UNTUK NEWBIE KALAU MAIN TERJAH JE.

Assalamualaikum semua.


Sebelum ni aku ada tulis pasal berbisnes di Ebay, ya aku nak kongsikan tapi bila aku tengok ramai yang nak bisnes kat Ebay macam bisness kat Shopee ni. Aku agak risau lah. 

Aku tahu korang mesti rasa macam masyukkk bhaii berbisnes guna USD ni.

Jual maggi je pun tapi untuk 10USD.

Aku rasa korang berminat nak berbisnes di Ebay ni mungkin sebab korang tengok ada hamba Allah yang duk promote betapa untungnya bisnes dalam USD ni.

Tak kurang juga hamba Allah yang duk promote ebook Ebay. Ya aku tak nafikan ebook tersebut MUNGKIN membantu korang tapi kalau korang beli tapi tak baca ebook tu harapkan orang guide, tak jalan juga. 

Oh ya, aku nak bagitahu, orang yang promote Ebook tu kaya raya sebab dorang bukan je berjaya dlm bisnes Ebay tapi dorang juga berjaya jana income dari korang korang yang beli Ebook dia. Bayangkan 1 ebook tu RM200 dan ada 10,000 orang dah beli ebook tu, dia buat duit RM200x10,000 = RM2,000,000 a.k.a 2 JUTA wei, modal 0. Masyuk ke masyuk? Ni contohla ye. 
DISCLAIMER: Aku tak mention mana-mana seller ebook ebay, maka siapa makan cili dia terasa pedas. 

Meanwhile korang yang beli ni kena struggle juga lepas tu untuk explore website Ebay tu. Dalam 5,000 orang yang beli Ebook dia, suku je yang betul-betul buat duit dengan EBay. Selebihnya krik-krik je.

Aku tak halang korang beli Ebook Ebay tapi macam yang aku cakap, tak guna beli Ebook tapi tak baca. p/s: ada kemungkinan info dlm Ebook tu dah expired tapi tak tahulah dia update ke tak. hati-hatilah ye.

Jadi, cadangan aku, kalau betul korang yang nak berguru pasal Ebay ni, korang carilah yang ada buat coaching. Walaupun coaching tu telan duit korang juga, at least korang berguru dengan manusia bukan dengan buku digital(Ebook). Oh ya, kalau coaching tu RM500-900, aku sarankan korang explore je lah ebay tu weh, lagi berbaloi dan lagi banyak korang belajar.  

Niaga kat EBay ni memang best kalau kita letak harga yang tak merugikan, Tapi tak ramai tahu, kalau korang tersilap langkah. Bukan setakat korang tak dapat profit tapi korang boleh rugi wei.

Aku akui memang boleh untung banyak tapi korang tahu ke yang dah untung banyak tu, dorang dah try & error dan pernah rugi tapi dorang tak putus asa!

Nasib orang beza-beza. Kalau korang cekal, bolehlah teruskan.

Apa-apa pun, please explore dulu website ebay tu. Baca semua bahagian seller info terutama pasal charges ape semua tu.


Apa kata korang pasal Ebay ni? Komen sikit. 

Saturday, 26 June 2021

Pengalaman cucuk Vaksin Pfizer di MSU Shah Alam

Assalamualaikum semua.

Hari ni tarikh keramat iaitu hari aku mengambil vaksin dos pertama jadi haruslah aku nukilkan disini gitu cewah. 

Friday, 11 June 2021

TANDA TANDA ADA TONSILITIS, PENGALAMAN PERTAMA KALI

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikanlah pengalaman aku ada unexpected tonsil.

Ni simptom-simptom yang aku alami:

1. Rasa sakit kat tekak dan bila sentuh belah kanan leher, rasa sakit.
2. Badan tiba-tiba jadi panas macam demam, suhu 37.0-37.5
3. Kepala pening 
4. Badan jadi seram sejuk
5. Rasa sejukk.

Aku dah syak macam kena tonsilitis. Jadi, aku terus pergi klinik Siti kat seksyen 18 sebelah Giant yang dah tutup tu pada hari tersebut dan doktor sahkan ada nanah kat tekak aku, ada term dia tapi aku tak ingat.

Tonsil aku bengkak sebab ada jangkitan bakteria, bukan virus ye.

Jadi, penawarnya adalah ANTIBIOTIK.

Doctor bagi aku MC 1 hari dan suggest aku untuk buat swab test sebab tempat aku kerja ni exposed to virus C.

Thursday, 10 June 2021

SOALAN YANG DILARANG UNTUK TANYA MASA INTERVIEW UNTUK FRESH GRADUATE

Assalamualaikum semua.


Hari ni aku nak kongsikan antara kesalahan yang korang tak patut buat masa interview. Apa yang aku nak listkan ni kadang takde kat website lain tau sebab benda ni secara tak langsung kita buat. 

Sebab aku dah terbuat benda ni dan aku tak nak korang pun buat.


1) TANYA SESUATU YANG DAH ADA JAWAPANNYA DI WEBSITE

Benda ni kalau korang tanya, tinggi potensi untuk buat recruiter turn off. Haritu aku interview untuk position product specialist, lepas tu kan, aku tanyalah contoh produk company dorang.

Recruiter tu tanya aku balik yang aku ni godek tak website dorang? Dia still jawab soalan aku tu tapi dia cakaplah sepatutnya aku baca dulu website dorang sebelum tanya. Masa ni aku macam.... aku baca tapi tak jumpa!!!! Padahal ade je kat website tu. Aduihh aku dah rasa macam recruiter tu turn off sikit sebab akhir iv tu dia emphasis lagi pasal ni. Padan muka aku! Korang jangan buat ok!


2) TANYA SOALAN YANG SUDAH DITERANGKAN

Beza dengan no 1 tadi ialah, no 1 tu jawapannya dalam website. no 2 ni jawapannya sudah diberitahu.

Yang ni, ada sesetengah interview, dorang akan jelaskan jobscope(contoh) ape semua tau sebelum atau selepas interview. Masa ni sangat-sangat penting untuk korang take note apa yang recruiter tu beritahu. catatlah kat memana atau ingat.

Kalau recruiter tu dah terangkan, dan korang tanya semula soalan tu, memang nahas lah! Nampak sangat korang tak fokus. Ceh padahal banyak sangat info yang diberitahu sampai tak ingat.

Ni pun aku dah pernah buat. Yang buat aku terkilan ialah kenapa aku pergi tanya soalan tu walhal aku dah tulis dah kat buku!!! ko tahu recruiter jawab apa? 'KAN SAYA DAH TERANGKAN TADI'. Aku macam.. eh aah laa.. ape benda siaa aku tanya ni... 

3) DEMAND GAJI 

Iye tahu korang ada degree. Iya tau gaji RM2,150 dikira miskin bandar apetah lagi kalau kurang daripada tu. Iye tahu korang ada komitment ape semua. Tapi kalau korang fresh grad, tak yah berangan lah nak demand gaji tinggi. Sebab syarikat ni dorang dah set dah gaji berapa lagi-lagi untuk freshie.

Yang ni aku tak buat. Kalau korang ada study pasal soalan lazim interviewer kan, kan ada 'what is your expected salary?' . Kalau recruiter tu dah cakap siap-siap berapa gaji ape semua, means benda tu fix lagi, lagi untuk freshie. 

Tapi jangan risau, korang still boleh demand gaji tinggi tapi lepas korang dah diserap permanent dan lepas beberapa bulan kerja. 

Setakat yang aku pergi interview, gaji tu atas lah dari miskin bandar. 


Rasanya tu je, kalau ada kesalahan lain yang aku terbuat masa interview, aku akan kongsikan. Korang pun boleh kongsikan kesalahan yang korang pernah buat. 

Monday, 7 June 2021

Sunday, 30 May 2021

MAKANAN KEGEMARAN KUCING DOMESTIK MALAYSIA

Assalamualaikum semua.

Maaf lah topik macam gempak je tapi sebenarnya aku nak kongsikan makanan kegemaran kucingku yang merangkap kucing domestik. Bukan kucing import.

SHAH ALAM DAERAH MANA?

Shah Alam daerah petaling. 

Saturday, 22 May 2021

TOP 10 SYARIKAT PHARMACEUTICAL 2021

Assalamualaikum semua.


1. Johnson & Johnson 

2. Pfizer

3. Roshe

4. Merck & Co

5. Novartis

6. AbbVie

7. Amgen

8. Abbot

9.Elli, lili & Co

10. Novo Nordisk

Sumber: Besttoppers

Thursday, 20 May 2021

BIDANG BIOTEKNOLOGI DI MALAYSIA

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan bidang-bidang yang berkaitan dengan bioteknologi supaya rakyat Malaysia tidak memandang rendah akan bidang ini.

Jika bidang bioteknologi ni tak ada, maka tidak wujudlah vaksin, insulin dll. Ya, semua tu bukan dihasilkan oleh ahli farmasi atau doktor tetapi dihasilkan daripada seorang yang berkelulusan BIOTEKNOLOGI.

Jika bidang bioteknologi tiada, maka tidak wujudlah istilah 'genetically modified organism', 'In vitro fertilization' dan banyak lagi. 

BIDANG-BIDANG BIOTEKNOLOGI:

1) Microbiology

2) Molecular biology

3) Biochemistry

4) Enzymology

5) Proteomics

6) Bioinformatics

7) Biostatistics

8) Environmental Biotechnology

9) Food Biotechnology

10) Marine Biotechnology

11) Bioprocess

12) Pharmaceutics

13) Plants/agriculture Biotechnology

14) Pharmacology

15) Structural Biology

16) Cell biology

17) Immunology

18) Genetic engineering/technology

19) Gene therapies 

Dan banyak lagi...


Dan skop kerja bukan sahaja dalam bidang diatas ni malah ia lebih luas merangkumi sales, marketing, business development, quality control, quality insurance dan banyak lagi.

Semoga membantu! 




Tuesday, 18 May 2021

INTERNSHIP FOR BIOTECH STUDENTS IN MALAYSIA 2021

Hi all. Firstly, I am sorry because only the tittle is in English but the content is in Malay. If you dont understand Malay, you can use Google translate or ask your Malay friend to translate it for you. OK?


Hai semula!

Ok, tahniah kepada adik-adik yang bakal menjalani latihan industri/internship tak lama lagi.

Tengah cari tempat intern?

Tak tahu nak intern kat mana?

Nak cari tempat intern yang ada elaun?


Pertama sekali, skop kerja biotech ni sangat luas tau. Jadi, tempat intern anda bukan sahaja di research centre atau makmal tapi lebih daripada tu.

Jika di universiti anda ada concentration course, contohnya di UIA, pada tahun ke-3, kami perlu pilih sama ada nak ambil Environmental Biotech atau Food Biotech.

Ada orang, dia nak intern dekat tempat yang berkait dengan concentration course yang dia ambil. Ada orang dia nak intern dekat tempat yang lawan dengan concentration course yang dia ambil.

Anda yang mana?

BACA >> BIDANG KERJA UNTUK LEPASAN BACHELOR OF BIOTECHNOLOGY
p/s: inilah jawapan kepada tajuk post ni. 

Dah baca link yang saya bagi di atas? Jika sudah baca, itulah skop kerja yang anda boleh kerja untuk intern.

Contohnya jika anda minat Environmental related. Anda boleh cari tempat intern yang namanya 'ENVIRONMENTAL CONSULTANT' di Google search. Contohnya Environmental Technology Research Centre(SIRIM). 

Walaupun namanya perunding(consultant) tetapi bukanlah consultant seperti perunding hartanah. Antara servis yang disediakan oleh syarikat sebegini ialah khidmat sampling dan monitoring, water analysis, soil analysis, indoor air analysis, microbial laboratory analysis, environmental, waste water engineering, environmental impact assestment. Semua ni ada kaitannya juga dengan biotech ya.

NOTA: Jika anda ada minat yang mendalam dalam environmental dan ingin menceburi bidang ini setelah tamat belajar, anda boleh mengambil sijil profesional seperti dibawah:

Sebenarnya ada banyak lagi, boleh tengok di website DOE. 


Jika anda ada minat dalam lab atau sebagainya tetapi tidak pasti syarikat yang mana, boleh tanya sis. Tetapi pastikan anda kena propose syarikat tu kat sis dulu untuk minta pendapat, bukan sis yang tolong carikan untuk anda. Banyak cantik. 


CIRI-CIRI TEMPAT INTERN YANG BAGUS

1) JOBSCOPE

Diberitahu dengan jelas jobscope kerja. Biasanya dekat borang reply internship tu ada ruang untuk majikan tulis jobscope. Bukan apa, kalau tak diberitahu jobscope ni, risau kang bila anda dah mula intern, rupanya kena buat kerja bahagian admin atau HR. Ada yang kena uli tepung untuk yang intern di kilang, padahal datang dengan harapan akan diberi tugas sebagai Quality assurance.

2) ELAUN

Please, say no to UNPAID INTERNSHIP! Ada majikan yang cakap, kami dah beritahu student yang kami tak provide elaun tapi student tu willing je. Sebenarnya anda telah exploitasi 100%, majikan hanya menggunakan DESPERATE anda untuk kepentingan mereka. Mustahillah syarikat takde duit nak bayar even 1 sen. Dah buat bisness mesti ada untung, kalau takde untung kenapa nak kena hire staff walaupun intern? Ye dok? Lagi 1, student intern bukannya minta gaji minimum RM1,200 tu. Elaun je kut, RM10 sehari lepas makan minum or kos transport pun jadi la. 

Akak, saya dah minta banyak tempat intern yang ada elaun tapi satu pun tak dapat. Sebab tu saya terima je tempat yang takde elaun. 

Meh nak tanya banyak tu berapa banyak? 5? 10? 30? 50? Kalau baru minta 5-10 tu, please jangan cepat putus asa. Banyakkan berdoa semoga ada rezeki anda untuk dapat tempat intern dengan elaun. 

PLOT TWIST

Anda masih boleh intern di tempat yang takde elaun dengan syarat syarikat tu GLC atau MNC. Walaupun anda kerja 8 jam sehari x 3 bulan secara sukarela, sekurangnya bila anda mohon kerja nanti, anda boleh 'ungkit' dengan bangganya anda intern disitu.

3) GLC ATAU MNC

GLC ialah Govermet-Linked company iaitu syarikat swasta yang ada hubungan dengan kerajaan contohnya SIRIM, TM, MAS, TNB, POSLAJU etc. 

MNC pula ialah Multinational company iaitu syarikat swasta yang ada branch di luar negara. Atau HQ nya diluar negara dan dia ada branch di Malaysia.

GLC dan MNC ni majoritinya ada reputasi yang bagus, kewangan yang mantap Tapi tak smua sanggup melabur untuk membayar student intern.

Walakin begitu, jika anda intern di syarikat seperti ini, seperti yang saya katakan tadi. Anda boleh ungkit dengan bangganya semasa interview kerja yang anda pernah buat latihan industri disini. 

BACA>> PASTIKAN MINTA DUA PERKARA NI DARIPADA SUPERVISOR SELEPAS SELESAI INTERNSHIP

Jika anda rasa artikel ni membantu, sila kongsikan kepada sahabat yang lain. Jika ada cadangan, penambah baikan atau perkongsian, jangan segan silu untuk kongsikan. Identiti anda dirahsiakan.  


Saturday, 15 May 2021

BIDANG KERJA UNTUK LEPASAN DEGREE BIOTECHNOLOGY

Assalamualaikum semua.

Anda ingin menyambung pelajaran dalam bidang Bioteknologi?

Untuk yang tak berapa familiar dengan Bioteknologi ni, 

Berdasarkan namanya BIO + TEKNOLOGI = BIOLOGI + TEKNOLOGI. 

Ia adalah bidang biologi yang luas, yang melibatkan penggunaan benda hidup seperti bakteria, virus, cell  dan teknologi.

Contoh terkini adalah VAKSIN! Untuk menghasilkan vaksin, memerlukan dua benda penting iaitu BIOLOGI dan TEKNOLOGI. Saintis buat ujikaji mestilah gunakan instrumen(baca:teknologi) terkini. Instrumen tersebut adalah salah satu teknologi. Dan subjek produk tersebut dihasilkan daripada 'benda hidup' iaitu biologi. p/s: ini bahasa mudahnya sahaja. 

Sebenarnya banyak lagi contoh lain, Bioteknologi ni terlalu luas bidangnya tau, malah setanding dengan Engineering. Apa-apa teknologi yang ada digunakan benda hidup dalam tu, maka ia dipanggil BIOTEKNOLOGI.

Jadi, peluang kerja ni sudah tentulah luas sampai kadang-kadang kita tak sedar yang kita boleh kerja dalam bahagian tersebut. Ini kerana nama jawatan tersebut tidak ada perkataan 'biotechnology'.

Seperti pekerjaan engineering contohnya, kalau bidang electrical, nama pekerjaannnya dipanggil electrical engineering. Tetapi dalam bidang biotechnology, jika pekerjaan microbiologist, nama pekerjaannya bukanlah microbiology biotechnology. 

Ada yang cakap, oh belajar bioteknologi maksudnya nanti kerja kat lab lah ye? Takde kerja lain?

Anda 100% salah ya. Bidang kerja bukan sekadar kerja di makmal je tau tetapi lebih luas. Kerja di makmal tu maksudnya industri diagnostic & analytical service dan RnD. 

Sebelum terlupa,bioteknologi dan pharmaceutical sangat berkait ya, maksudnya anda juga boleh bekerja di syarikat pharmaceutical seperti Johnson&Johnson, MSD, Bayer, Abbot etc. 

Seperti yang dikatakan tadi, graduan bioteknologi ini sangat bertuah kerana ada banyak industri yang mereka boleh ceburi, bukan sekadar industri Research and Development (RnD), antara industri lain ialah:
- Pharmaceutical
- Environmental
- Food
- Agriculture
-Biomedical
-Manufacturing
- Pharmaceutical
-Clinical research
- Cosmetic
- Industrial biotech
- Neutraceutical
- Veterinary
-Medical technology
- Diagnostic & Analytical service
- Drugs and delivery
- Genomics
- Therapeutics
-Digital Health
- Consulting
-Education 
- Project management 
-Sales -berkaitan biotech instrument atau servis
- Lain-lain

Jadi, sebelum anda memilih jenis pekerjaan dibawah, anda perlu pilih dahulu industri di atas yang manakah anda ingin memulakan kerjaya?

Contohnya, jika ingin kerja dalam bidang RnD, maka anda akan menuju untuk menjadi seorang saintis, anda boleh mulakan kerjaya sebagai junior scientist atau lab assistant. begitulah ceritanya. 

Dengan adanya BACHELOR OF BIOTECHNOLOGY ni, anda boleh bekerja sebagai:
p/s: jobscope sila google ya. 

1) MEDICAL LABORATORY SCIENTIST/TECHNOLOGIST (MLT)

Industri: Diagnostic & Analytical service

MLT ni tempat kerjanya di makmal diagnostic seperti di Gribbles, Pathlab, Chemlab, Gnosis, BP healthcare, hospital-hospital dan sebagainya. 


2) LAB ASSISTANT (JUNIOR SCIENTIST)

Industri: Research and Development Yang ni jika kalian suka kerja di lab, bidangnya sama seperti MLT tadi. Cuma bezanya kerja di universiti atau research center sebab anda bantu researcher dalam experiment/research mereka.

3) SALES AND MARKETING

Industri: Medical technology

Ya, graduan bioteknologi juga boleh masuk bidang sales ni tapi bukan sales macam kat mall, atau pasaraya. Tetapi sales bidang pharmaceutical atau biotechnologi seperti syarikat yang supply instrument atau produk ke medical diagnostic lab dan universiti. Biasanya mereka perlukan someone yang background sains. 

4) QUALITY CONTROL

Industri: Manufacturing

Yang ni korang boleh jadi QAQC, cek kualiti makanan ape semua. 

5)  LECTURER
Yang ni kalau korang ada minat yang mendalam untuk sambung belajar sehingga PhD dan ada minat untuk mengajar. 


6) BIOMEDICAL ENGINEER
Professional yang mencipta solusi untuk meningkatkan penjagaan kesihatan pesakit seperti peralatan biomedikal, peranti dan perisian perubatan (medical software). Yang ni korang kena ambil Degree in Biotechnology Engineering ya. 

7) BIOCHEMIST
Penyelidik yang mengkaji kesan ubat-ubatan, hormon dan nutrien pada tubuh manusia.

8) MEDICAL SCIENTIST
Penyelidik yang menyiasat penyakit dan kaedah pencegahan, dan juga menyeragamkan potensi ubat  dan kaedah pembuatan dalam skala besar seperti insulin dan vaksin.

9) MICROBIOLOGIST
Professional yang mengkaji virus, bakteria dan sistem imun.

10) PROCESS DEVELOPMENT SCIENTIST
Orang yang mengawasi proses pembuatan di makmal organisasi. 

11) BIOMANUFACTURING SPECIALIST
Saintist yang menggunakan alat dan kaedah untuk menjamin bahawa produk memenuhi syarat ketat, keselamatan dan kualiti untuk proses pembuatan produk berasaskan biologi.

12) BUSINESS DEVELOPMENT MANAGERS
Professional yang membantu syarikat bioteknologi menghasilkan dan melaksanakan pertumbuhan dan strategi pelaburan.

13) PRODUCT SPECIALIST

Macam promoter lah tapi jual barang-barang medical technologi.  

Jika ada nama pekerjaan lain, aku akan update ye. 

14) REGULATORY AFFAIRS 
Disyarikat biotech atau farmaceutical

15) BIOLOGICAL TECHNICIAN

16) LABORATORY TECHNICIAN
Yang ni kalau lab berkaitan environmental. 






Thursday, 13 May 2021

CARA KE DATARAN MERDEKA GUNA PUBLIC TRANSPORT

Hai semua.

Aku nak kongsikan cara untuk ke dataran merdeka menggunakan public transport iaitu LRT.

Caranya sangat mudah.

Lokasi yang anda perlu turun adalah di LRT MASJID JAMEK.

Bila anda keluar daripada tren nanti dan punch out.


Anda akan lihat ada mini starbucks. Belok ke kiri. Lepas anda keluar dari stesen LRT tu. Dari situ, ada 2 pilihan untuk ke dataran merdeka. 

1) Sila cari bank OSBC dahulu. Ia terletak di sebelah kanan. Di seberang jalan lepas OCBC tu, anda lalu je tepi masjid tu sampailah anda jumpa 'RIVER OF LIFE', lalu kat jambatan tu. Anda jalan depan sikit, nanti anda akan nampak bangunan Sultan Abdul Samad di sebelah kiri dan diseberang jalannya adalah dataran merdeka.

2) Keluar je stesen LRT tu, belok kiri, jalan terus dan lintas ke seberang di traffic light. Kat situ anda akan nampak Mynews, yes anda dijalan yang benar. Lalu je laluan tepi tu, kadang ada orang jual-jual kat situ. Nanti anda akan nampak masjid jamek disebelah kanan. Lalu je susur sungai tu. sampailah anda nampak CBL Money transfer. Anda akan kena nampak muzium tekstil di sebelah kiri, jalan je straight nanti anda akan nampak bangunan sultan abdul samad disebelah kanan.

Jika anda tak faham, bolehlah tengok di Google map. 

Semoga membantu! Jangan sesat pula ye. 


3 BENDA PENTING ANDA PERLU MINTA SEBELUM TAMAT INTERNSHIP

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan 3 benda yang anda kena minta daripada supervisor atau tempat internship anda sebelum anda tamat intern.

Wednesday, 12 May 2021

CARA PRINT SIJIL UPSR, PMR, SPM, STPM ONLINE

Assalamualaikum semua.


Hari ni  aku nak kongsikan satu berita gembira. 

Sekarang, anda sudah boleh mencetak semula sijil-sijil PMR/PT3, SPM, STPM anda yang hilang atau rosak.

Tuesday, 11 May 2021

1st ASEAN ROBOTIC RT PCR PERTAMA DI MALAYSIA

Sejak pandemik COVID-19 melanda dunia,

semakin ramai mengetahui ujian yang dilakukan untuk mengetahui sama ada seseorang itu dijangkiti virus ini atau tidak.

Nama ujian tersebut ialah RT-PCR iaitu reverse transcription(RT) polymerase chain reaction.

Apa yang aku nak kongsikan kat sini ialah aku impress dengan satu syarikat medical diagnostic ni iaitu BP Healthcare kerana mereka berjaya menggunakan robotiC RT PCR.

Kos untuk menghasilkan robotic RT PCR ni bukan sedikit ya, menelan ratusan jutaan ringgit. 

Robotic RT PCR ni mampu melakukan robotic sampling, auto extraction dan auto liquid handling dan semua ni akan mengurangkan human error (kesalahan yang dilakukan oleh manusia)







Dibawah ni pula penjelasan mengenai PCR, nak terangkan pun agak panjang dan belum tentu faham. Jadi, tengok video rasanya lebih membantu. 






KERJA PART TIME LEPAS SPM UNTUK ADIK-ADIK DI SELANGOR

Hai kepada adik-adik lepasan SPM.

Dah habis SPM ni mesti berkobar-kobar rasa nak kerja, nak ada duit sendiri kan.

Tapi, nak kerja kat mana? Kerja apa yang terima budak lepas SPM?

Monday, 10 May 2021

CARA KURANGKAN SEMUT, LIPAS DAN SERANGGA PEROSAK DENGAN MUDAH

Hai semua, 

Rumah anda ada banyak masalah semut, lipas dan serangga perosak? 

Tak tahu kat mana punca? 

Cubalah gunakan spray ni pada laluan serangga tersebut.

Memang berkesan, semut dalam rumah pun tak ada lah lepas ni. 

p/s: boleh baca review kalau ragu-ragu


Sunday, 9 May 2021

BUAT DUIT DENGAN BLOGGING

Assalamualaikum semua.

Mungkin ada diantara kalian yang telah pun buat duit dengan blog. aku ucapkan tahniah.

Aku ni walaupun dari 2009 berblogging, hujung tahun lepas baru blog aku lepas untuk buat duit.

Bukan aku tak try tapi aku tak tahu kat mana salahnya. Godek punya godek, aku rasa laa... blog aku tak lepas untuk buat duit sebab content blog aku ni.

yelah, apa yang aku tulis tahun 2009-2012 tu kebanyakannya aku main tulis je dan ada yang merepek.

Kalau tak silap aku, dia tulis aku ni melanggar something. macam etika ke ape tah.


So, dari situ aku cuba delete semua post-post aku yang merepek tu dan juga post-post yang ada perkataan tak elok, sebenarnya aku tulis perkataan tak elok tu bukan sebab aku mencarut tapi sebab isi post tu.

Lepas aku delete semua tu, aku try semula google adsense tu, alhamdulillah menjadi.

So, sejak awal tahun haritu sampai harini, aku berjaya dapat 55 sen USD!

Sikit kan? Iya memanglah, viewers aku berapa kerat je pun, nak compare dengan blogger masakan yang famous tu, memang sah-sahlah boleh buat duit, viewer dorang sehari 50k-100k. Aku 50k pun tak sampai untuk sebulan.

Apa-apa pun, aku harap blog ni dapat jadi passive income aku untuk long term. Aminn..

Terima kasih kat korang semua yang sudi baca blog aku ni. Tanpa korang, siapalah aku. 

Saturday, 8 May 2021

REVIEW BERAS PUSA KING PARBOILED 1121 CAP RAMBUTAN

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak review beras parboiled keluaran cap rambutan.

Untuk yang pertama kali dengar perkataan parboiled ni, meh aku nak cerita.

Friday, 7 May 2021

MAKSUD OYK SHO

Assalamualaikum semua.

Aku nak kongsikan maksud OYK SHO.

Kalau korang bukan dalam bidang safety atau baru terlibat, mesti korang tak tahu apa maksud OYK ni kalau tak ada yang beritahu.

Thursday, 6 May 2021

TAK DAPAT PANGGILAN INTERVIEW SEBAB RESUME TUNGGANG LANGGANG

Hai semua, 

post ni hanya sebagai untuk isi masa lapang aku untuk bercerita.

Alkisahnya aku ni kan baru habis belajar (ye tahu dah tua),

kemudian, macam biasalah lepas habis belajar mesti nak kerja kan.

Alkisahnya lagi, dari tahun lepas tau sebelum aku habis intern tu aku dah mula apply kerja, guess what? dari bulan 5 sampai hujung bulan 4 tahun ni, hampir satu tahun lah aku apply kerja. Satu panggilan interview pun aku tak dapat tau. Masa tu aku takde lah pelik sangat, sebab aku pon tak berapa desperate nak kerja lagi dalam bidang aku.

Wednesday, 5 May 2021

6 WEBSITE UNTUK KERJA SEBAGAI FREELANCER

Assalamualaikum semua.
Hari ni aku nak kongsikan 5 website untuk anda kerja sebagai freelancer. 

REVIEW DRAMA KOREA SISYPHUS 2021

Hai semua.

Hari ni aku nak review satu drama korea yang baru je tamat awal bulan haritu.

Drama ni lakonan heroin terkenal iaitu Park Shin Hye, dia ni juga heroin dalam filem The call

BACA >> REVIEW FILEM KOREA THE CALL 2020 

REVIEW DRAMA KOREA VINCENZO 2021

Assalamualaikum semua.

Siapa belum tengok drama ni dan ingin tahu berbaloi habiskan masa untuk tengok. 

Ni aku nak review ni, drama ni lakonan pelakon lelaki popular Korea iaitu Song Jong Ki, siapa yang pernah tengok The Desendents of the Sun (TDOTS) tu tahulah hero ni.

Saturday, 1 May 2021

PELAJAR TIDAK HADIR KE KELAS DI ITALKI, APA PERLU SAYA BUAT?

Hai, pelajar anda tidak menghadiri ke kelas?

Ini bermaksud kelas anda perlu ditunda!

Contohnya, kelas anda bersama pelajar jam 8pm, tetapi jam 8.15pm, pelajar anda tidak muncul-muncul sehinggalah waktu kelas berakhir.

CARA UBAH JADUAL KELAS DI ITALKI

Hai, post kali ni aku nak kongsikanlah pasal ni.

Nanti kalian dah pernah menempah kelas atau sudah ada pelajar. Kalian mungkin akan mengalaminya.

Jadual kelas di Italki tidak boleh diubah dalam masa 24 jam sebelum kelas. Jadi, kalau nak ubah, kena ubah awal.

Apa nak buat jika kelas ditunda dalam masa 24 jam?

Maksudnya, kelas anda akan bermula lagi 10 jam, dan anda ingin menunda kelas anda. Apa yang perlu anda lakukan?

19 kelas pada bulan April

Assalamualaikum semua.

Hari ni 1 Mei, jadi akan keluar kat profil jumlah kelas yang aku dah ajar pada bulan April.

Total kelas adalah 19 kelas.

Agak sikit berbanding bulan-bulan lalu tetapi tidaklah terlalu sedikit jika dibandingkan dengan masa yang aku ada untuk kelas.

Bulan 4 ni, aku cuma buat kelas waktu malam je. So, mungkin hanya student yang available waktu malam je lah yang akan booked kelas dengan aku.

So far kebanyakan pelajar aku adalah wanita. Boleh kata 80% adalah wanita, selebihnya lelaki. Aku rasa faktor keselesaan juga mainkan peranan masa kelas. Yelah, kalau sama jantina, kita rasa lebih selesa. Kalau lain jantina ni, kalau aku la, kadang2 rasa malu. Entah apa2.

So far pelajar aku semua ok, ada je yang kadang minta postpone kelas lah ape lah, takpe aku faham je sebab aku pon kadang-kadang ada masalah jugak.

Target aku bulan 5 ni, kalau aku tak dapat kerja 'tetap' lagi, aku nak buat 30 kelas. Aku target 30 kelas je setiap  bulan sekarang, lagi banyak lagi masyukk. hehe.

Yuran pun aku dah naikkan sikit tapi masih wallet friendly untuk ambil. Sejam USD10.90. Cikgu lain ada yang USD20-25 ye untuk sejam. Tapi kat sini aku rasa harga bukanlah masalah sangat, yang mana bajet ciput, bolehlah belajar dengan aku. Kalau orang kaya, bolehlah belajar dengan cikgu yang caj mahal. Mungkin kualiti mereka lebih baik daripada aku yang bawang ni.

OK lah, itu je. Sekian bebelan saya pada 1 Mei ini.

Selamat hari pekerja! 

KELAS PERTAMA DI ITALKI.COM

Hi, tahniah kerana anda sudah dapat tempahan kelas pertama anda.

Alamak, apa nak ajar ni, blur lah.

Rileks.

Untuk kelas pertama, jangan terburu-buru nak ajar. 

Biasanya pelajar akan menempah 'trial class' atau 30 minit kelas.

Jadi, anda ada masa 30 minit sahaja untuk tinggalkan FIRST IMPRESSION yang bagus. Teruskan membaca. 

Pertama sekali, kalian kena tahu dulu LEVEL pelajar anda ni.

Sejauh mana dia tahu bahasa melayu(contoh). Reti cakap perbualan asas je ke? reti cakap ya, tidak, terima, kasih je ke? dah reti cakap sikit-sikit tapi vocab tak banyak ke atau dah reti cakap cuma nak praktis je.

Dari situ, anda dah boleh tahu hala tuju pembelajaran.

Kalau anda terus mengajar, nanti pelajar akan rasa anda ni syok sendiri je. Contohnya anda ajar pasal nombor, pelajar tu dah mahir dah nombor. Tak ke dia rasa macam ape bende cikgu ni main ajar je, tanya la aku dulu tahu ke tak. 

Seperti yang aku katakan di atas, kelas pertama ni merupakan FIRST IMPRESSION untuk anda buktikan yang anda cikgu yang bagus, walaupun anda sebenarnya pura-pura bagus.

CARA BUAT FIRST IMPRESSION YANG BAGUS? 

1) Cipta 'keselesaan' atau 'bonding' dengan pelajar
2) Berkenalan dengan pelajar
3) Ambil tahu apa yang pelajar inginkan


PERKARA YANG BUAT PELAJAR TURN-OFF UNTUK BOOKED NEXT LESSON

1) Terburu-buru nak ajar.

2) Terburu-buru tanya bila anda nak dia booked kelas seterusnya, contohnya pertanyaan 'bila awak nak booked next class ye?'

2) Cakap pasal yuran
Jangan sesekali cakap pasal yuran/harga melainkan ditanya, sebab semua tu dah ada di profil anda.


Aku beri tips ni berdasarkan pengalaman aku sebagai cikgu dan pelajar.

Jika ada nak tambah, dialu-alukan. 


Semoga membantu! 






CARA UNTUK DAPATKAN PELAJAR DI ITALKI.COM

Hi, ada yang tanya aku, bila dah daftar sebagai guru di Italki ni, macamana nak dapat pelajar?

Kita kena cari atau tunggu pelajar datang kat kita.

CARA DAFTAR JADI GURU DI ITALKI.COM

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan satu platform untuk korang buat duit dengan cara mengajar di platform Italki.com.

Friday, 30 April 2021

KELAS BAHASA MELAYU UNTUK WARGA ASING

Hai semua,

Adakah anda sedang mencari cikgu bahasa melayu untuk mengajar warga asing? Atau untuk kawan anda yang bukan penutur natif?

Tidak perlu cari jauh-jauh, ni ha pemilik blog ni sendiri yang mengajar bahasa Melayu.

Ya, saya mengajar bahasa melayu untuk warga asing.

Ada  3 tahap iaitu beginner, intermediate dan conversation.

Saya ada modul sendiri yang saya buat. Untuk lima kelas pertama, biasanya saya fokus kepada mengajar. Kelas seterusnya akan banyak latihan bercakap. Latihan menulis tidak ada sangat sebab fokus kelas ni untuk membolehkan anda yang bukan penutur natif ni mampu bercakap basic BM.


Platform: Online sahaja iaitu Zoom, atau Skype.
Bayaran: Sangat mampu milik untuk PRIVATE class ONE TO ONE. 

Saya sudah mengajar 25 orang pelajar dan total class pula setakat ni 100+.

Saya mengajar ni as PART TIME iaitu dimasa lapang je. Jadinya jadual kelas saya biasanya pada waktu malam sebab siang saya kerja. Weekend biasanya saya free.

Kat bawah ni plak ORIGINAL feedback oleh pelajar saya.









Jika berminat, boleh menempah kelas percubaan selama 30 minit, KLIK SINI 


Saya tunggu anda di kelas ! 

Sunday, 25 April 2021

100+ LESSON DALAM MASA 4 BULAN

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan detik bersejarah ni. Sejak aku menjadi cikgu freelancer di Italki. Dah 100 lessons aku ajar kat pelajar aku.

Friday, 16 April 2021

RESEPI LONGAN LIMAU GULA MELAKA KHAIRULAMING STYLE

Hai, 

Aku nak kongsikan resepi berbuka puasa oleh Bro Malaya kita iaitu Khairul Amin.

RESEPI PENGAT LABU KHAIRULAMING STYLE

Hai, 

Aku nak kongsikan resepi berbuka puasa oleh Bro Malaya kita iaitu Khairul Amin.

RESEPI PUDING GULA HANGUS KHAIRULAMING STYLE

Hai, 

Aku nak kongsikan resepi berbuka puasa oleh Bro Malaya kita iaitu Khairul Amin.

RESEPI IKAN SIAKAP STIM LIMAU KHAIRULAMING STYLE

Hai, 

Aku nak kongsikan resepi berbuka puasa oleh Bro Malaya kita iaitu Khairul Amin.

RESEPI SIRAP BANDUNG FLOAT KHAIRUL AMING STYLE

Hai, 

Aku nak kongsikan resepi berbuka puasa oleh Bro Malaya kita iaitu Khairul Amin.

Dihujung post ni aku sertakan link untuk korang tengok videonya. 

RESEPI SIRAP BANDUNG FLOAT KHAIRULAMING STYLE 

RESEPI AIR KELAPA GULA MELAKA KHAIRUL AMING STYLE

Hai, 

Aku nak kongsikan resepi berbuka puasa oleh Bro Malaya kita iaitu Khairul Amin.

Dihujung post ni aku sertakan link untuk korang tengok videonya. 

RESEPI MANGGA SUSU KHAIRULAMING STYLE

Hai, 

Aku nak kongsikan resepi berbuka puasa oleh Bro Malaya kita iaitu Khairul Amin.

Dihujung posst ni aku sertakan link untuk korang tengok videonya. 

RESEPI AIR CHA BANG ANG KHAIRUL AMING STYLE

Assalamualaikum semua.

Aku nak kongsikan resepi berbuka yang dikongsi oleh Khairul Amin. Kredit resepi dan gambar sepenuhnya daripada video Khairul Amin. Sis minta izin kongsikan disini ya. 

CARA ORDER AIR STARBUCKS COLD BUTTERBEER FRAPPUCINO

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikan apa yang korang perlu katakan pada cashier aka barista untuk order air COLD BUTTERBEER FRAPPUCINO.

Friday, 9 April 2021

TIPS JAWAB EXAM SHO

Assalamualaikum semua.

Baca sampai habis untuk dapatkan soalan 'past year' exam SHO. 
 
Alhamdulillah 5-6 April 2021 yang lalu aku telah selamat menduduki peperiksaan kertas 1,2 dan 3 Safety Health Officer.

Persediaan yang aku lakukan untuk menghadapi peperiksaan ini adalah 30 hari a.k.a satu bulan. Tapi takde lah setiap hari aku study sebab aku ada kelas mengajar dan sebagainya. 

Hari terakhir aku tamat kelas SHO pada 3 Mac 2021 secara online. Lepas tu memang aku pulun study sebab belum kerja lagi. Banyak wei nak kena study untuk 3 kertas ni sebab kena study semua modul.

Aku bukanlah seorang yang pantas menghafal almaklumlah umur dah senja remaja.

Tambah plak aku takde pengalaman kerja in safety lagi, jadi sudah tentu aku tak familiar sangat dengan apa2 terms safety. So nak baca semua pun nanti mesti masuk telinga kiri keluar telinga kanan.. 

Jadi ape yang aku buat? Mungkin yang takde pengalaman kerja in safety boleh contohi aku setakat yang praktik. 

Ni aku nak kongsikan, 

Masa kelas haritu, cikgu aku ada sebut seksyen-seksyen yang penting dalam OSHA so aku memang take note dan baca yang tu je untuk modul 2, yang lain-lain tu aku study based on latihan yang aku buat. Aku rasa yang dah ada experience in safety mesti familiar dan hafal kebanyakan seksyen penting ni. Betul kan?

Aku akan kongsikan tips-tip seterusnya dibawah. teruskan membaca. 

Friday, 2 April 2021

CARA BUAT CUSTOM URL PROFILE DI LINKED-IN


Perasan tak jika kita lihat pada profil kita atau 'connections' kita, di hujung link tersebut ada nombor-nombor di belakang tu.


Sebenarnya kita boleh edit link tersebut sama seperti kita edit link profil di media sosial yang lain.


Hasilnya nanti akan jadi seperti dibawah:

link website linkedin-nama profil anda.




Mungkin ada kawan-kawan yang masih tidak tahu, jadi saya ingin kongsikan disini.


Ikuti 5 langkah mudah dibawah.


1. Pergi ke Account > Setting & Privacy

2. Klik 'Visibility'

3. Klik no 3 dari atas iaitu 'Edit your public profile'

4. Lihat sebelah kanan atas, anda akan jumpa 'Edit your custom URL', klik logo pensil utk edit nama profil anda.

5. Dah siap edit, klik 'SAVE'.


Lepas ni mudah lah anda nak kongsikan link LindkedIn anda.


Semoga bermanfaat! ^_^