CARA NIAGA DI EBAY

By Mierayusof - Sunday, February 14, 2021

Assalamualaikum semua.


Aku akan kongsikan step by step guideline untuk anda yang ingin menceburkan diri dalam bisnes Ebay.

Pertama sekali, anda kena ada mindset, NO RUSHING, BUAT SATU SATU.

 

Untuk Langkah pertama ni, hanya TIGA perkara sahaja yang anda perlu buat iaitu:

-Daftar akaun Ebay

- Daftar akaun Paypal

- Linkkan akaun paypal dengan akaun Ebay.


Dah siap 3 langkah ni. JANGAN LISTING BARANG DULU. Bertenang. Peniaga bijak dia tak listing barang melulu, mereka akan study dulu barang apa yang laku keras di Ebay ni. Di Ebay ada pantang larang, kalau anda tak nak terkena dengan ‘hidden fee’, sila ikut nasihat ini.

 

Jom kita mulakan.

 

1) DAFTAR AKAUN EBAY

Untuk berbisnes di Ebay, anda mestilah ada akaun Ebay, kalau tidak, macamana nak promote kan?

 

Taip EBAY.COM

Klik Register. Isi maklumat yang diminta iaitu first name, last name, emel dan password.

Jangan lupa verity emel.

Dah siap!

 

2) DAFTAR AKAUN PAYPAL

Ebay adalah bisnes antarabangsa. Pelanggan anda nanti kebanyakannya bukan dari Malaysia. Jadi, wajib untuk anda ada payment gateway untuk terima pembayaran dari luar negara.

Dan platform yang mesra Ebay sudah tentulah Paypal.

 

Klik sini>> Sign up Paypal account

 

3) LINK KAN AKAUN PAYPAL DI EBAY

 

4)

QnA

1) Saya baru sign up akaun ebay, tup tup kena suspend? Listing pun belum. Kenapa?

 

 

2) Boleh ke saya buat DUA akaun ebay?

 

3) Pilih business ke personal?

Personal

 

4) Kalau akaun kena suspend, kena daftar akaun baru ke ?

 

 

 

fter dah selesai register, korang boleh dah nak list barang apa yang korang nak jual. As new seller, ada selling limits yang telah ditetapkan 10 barang atau $500 sahaja yang dibenarkan untuk korang list Yang ni selling limit untuk aku

 

 

As new seller juga, maybe ada yang pernah kena suspend/banned macam ni Aku habiskan 3 bulan untuk reinstate akaun ebay aku. Time ni nak give up dah. Tapi masih terlalu awal bukan ?

 

So, apa yang korang perlu buat contact ebay. Macam aku dulu contact through email. So, dorang akan assist and a few documentation yang ebay akan minta 1. Proof of Identity 2. Proof of Address 3. Proof of Merchandise

 

So bagi je documentation yang dorang minta 1. Identity = I/C korang 2. Address = Bil api/air/unifi or etc yang tertera alamat korang 3. Merchandise = Resit or invoice barang yang korang jual tu Make sure scan ya

 

Once dah reinstate korang boleh list macam biasa hehe. Part ni aku explain panjang lebar sikit sebab aku tak nak korang give up kalau kena suspend huhu. So move on to the next one

 

  1. Keyword Untuk bagi item kau laku keras is keyword yang mantap! Kat sini korang kena study sikit few keyword yang selalu orang akan pakai. Sebab search engine optimization (SEO) untuk mostly semua e-commerce guna supaya keyword tu appear dalam list paling atas
  2. Aku ada tengok satu video ni, beberapa keyword yang boleh tarik customer. Experience aku guna keyword yang youtuber ni beri, ada juga ajaibnya dapat 1-2 sale aku dapat lepas tukar keyword sikit

https://www.youtube.com/watch?v=KdMjskLcI9I

 

If item korang still susah nak jual Check and revise item korang every 3 hari. Contohnya, tukar keyword title and description tu. Add some spice words yang boleh tarik customers Selalunya aku letak free shipping or accessories

 

2. Shipment & Pricing Part ni mesti ramai confuse en en. Nak pos pakai apa ? Mahal ke ? Ada untung ke ? Of course la untung kalau korang pandai kira cost hehe

Aku akan explain part Pricing dulu So bila korang nak letak harga. Fikir kos untuk berikut: - Kos barang (Barang dari supplier and so on) - Kos shipping (Kalau barang besar ikut volume metric) - Sales tax (Ebay dan paypal)

 

So bila dah buat kiraan tu, boleh la kau masukkan harga Buy it now price = harga barang Shipping = harga postage korang Tapi aku selalu campurkan harga barang sekali dengan postage. So, aku boleh offer free postage.

 

 

 

Kiraan aku macam ni Kos barang + Kos postage + 13% Sales tax (Ebay+Paypal) + 30% or 50% untung = Harga akan list Take note charges tax & fee dari ebay dan paypal (Based on harga jualan korang) Ebay = 10% Paypal = 3% + 0.30$

 

And korang boleh je guna online ebay fee calculator Nah link untuk calculator so tayah pening pening kan huhu https://finalfeecalc.com

 

Take note 10% fee ebay yang kat atas tu, ebay takkan tarik terus bila korang receive payment dari customer So make sure 10% tu simpan untuk buat pembayaran di hujung bulan Ni contoh invoice monthly aku dari ebay

 

 

Tadaaa ni la logistic company yang aku guna untuk export parcel aku ke luar 1. Poslaju (EMS/Air Parcel) 2. Aramex 3. Flickpost 4 DHL e-commerce (yang ni aku baru dapat proposal buka account) Aku akan tunjuk flat rate price dorang and cara nak isi airway bill

 

Poslaju. Untuk parcel besar, korang guna AirParcel atau EMS EMS = cepat AirParcel = lambat erm International track diorang akan provide https://sendparcel.poslaju.com.my/open/home



 

Aramex. Currently aku banyak pakai Aramex sebab laju and service cun bak bontot bayi Ni dari website EasyParcel. So a few logistic juga dorang offer. Tapi paling murah Aramex la en tu https://easyparcel.com/my/en/

 

Flickpost Aku baru pakai sekali. So far, price not bad and delivery pun ok la https://flickpost.co

 

DHL e-commerce Ok yang ni aku baru dapat flat rate price dorang, tapi aku tak nak expose dulu sebab still under proposal opening account (confidential dia tulis kat situ erm) But once aku dah dapat buka account, aku reveal terus

 

DHL e-commerce offer harga lagi murah dari apa yang aku expected Around 30-50% less dari rate yang korang tengok kat atas Nak register pun a bit hassle la sebab kena ada: 1. SSM 2. A bit documentation kena isi Benda ni boleh request open account https://dhlsme.com.my/?gclid=EAIaIQobChMI8vH_gLKl6QIVFSQrCh3C3QSoEAAYASAAEgJqr_D_BwE

Kalau korang jual small items, just use Flexipack by Pos Malaysia Aku jarang guna ni since aku jual barang besar Ni flat rate untuk Flexipack

 

 

Singpost Yang ni aku tak sure macam mana nak forward barang pada dorang. Sebab aku tengah cari company many as their mediator. If anyone yang tahu, boleh share Rate dia boleh juga orang kata murah la huhu

 

ila nak pos parcel, korang kena sesiap print - Airway bill - Proforma Invoice (ni 2 keping Spend sikit duit beli - flyer (item kecik) - plastik hitam (item besar) - plastik wrap (utk balut item besar - airwaybill pocket

 

4. Supply & Demand So untuk part ni aku just based on theoretical aku la. If siapa yang tak tahu supply & demand. Boleh tengok link aku bagi link



Kat sini korang kena faham and set your mindset on the right path. Lately ni soalan yang sama aku dapat. Jual apa kat ebay ? Aku jual variety of product (except prohibited & vero item)

 

Point aku kat sini. Buka and luaskan pemikiran korang Based on theoretical aku ialah musim Kita kat Malaysia ada 2 musim, which is musim hujan and panas sepanjang tahun kan hahahaha

Kat sana ada 4 musim guys.

 

Contohnya, musim sejuk and dorang perlukan apa ? Baju sejuk, selimut, stoking and so on. Nampak remeh tapi benda ni yang boleh generate sale aku. Tapi sekarang musim tu macam samar samar sebab sekarang musim covid-19 betul tak hm So, tukar view korang ke essential item

 

So erti kata lain yang mudah nak faham. Jual barang yang buyer inginkan, bukan apa yang kita ingin terjual/dijual. So aku akan tutup supply & demand. If ada pertanyaan boleh ajukan

 

 

 

 

SO, AS BEGINNER :

 

1. Register Ebay seller account (personal account bkn business account). Sign up dkt ebay.com.my

 

2. Register PayPal (personal )

🔴verifiy PayPal dgn kad bank (tggu code 1 hari ja) by confirming your bank card

🔴Bank yg terima (maybank, bsn, bank islam, hong leong, rhb, ambank, affin bank)

🔴Link card bank and account no bank

🔴 Utk bank islam kena call bank and mintak code tu

🔴Kalau maybank boleh tengok dkt debit history

 

3. Setup shopmaster.com (dropship tools) Video tutorial ada dkt youtube channel aku. Boleh tengok dkt situ. Guna link ni utk daftar cepat https://www.shopmaster.com/index.

 

4. Register AliExpress (supplier)

 🔴 register AliExpress Dropshipping center (yg ni kena buka dkt SM, tgok dkt bahagian manage supplier)

🔴Utk yg baru nk buat AliExpress tu, boleh tekan kt sni and boleh dapat duit ooo 😘code "IN1MUHKE" to get MYR 103.77 in coupons. Tap to know more: https://a.aliexpress.com/_d9DCwlP

 

5. Zikanalytics RM140 sebulan(marketing tools)

🔴terapeak research

🔴 Both optional

 

6. Untuk yg nak belajar marketing ebay secara advance boleh search Www.Jancocadropshipping.com. Lg bagus utk newbie. Beli 1 kali, guna sampai mati😍

 

Untuk yang baru buat, jgn jual lagi, nnt ebay akan SUSPEND/BAN terus. Recommend jgk beli 1/2 barang dkt ebay

 

7. Try beli barang dkt AliExpress sbb ada yg stuck dkt situ. Guna coupon yg dpt dari kod aku tu. ️Guna desktop ya, pc atau laptop untuk listing barang.

 

8. Untuk newbies, cari barang yg modalnya below 5 usd dulu ya🙏. Jangan rushing tu yg paling penting. Banyakkan membaca dulu sebelum menjual apa apa.

 

9. Access ebay seller hub: www.ebay.com/sh/ovw

 

10. Kalau aku busy boleh ja tanya dlm group ni, nnt orang yg dh lama belajar boleh tolong jawabkan. Kalau aku ada masa, aku free aku tlong bagitau apa yg patut🙏

 

11. For now cari supplier yg provide standard shipping tau. Bkn economy shiping.

Cara nk tau apa tu economy shiping and standard shipping :

🔴Tengok estimated time delivery. Kalau proses shipping atas 35-60 hari - tu economy. Mostly ada perkataan economy.

🔴Kalau below 35 days- tu standard shipping

🔴Kalau dkt supplier tu dia provide shipping via sellers method, yg tu kena pm dia. Tanya how long the handling time and how many days to arrive to US. Then bg sama dgn apa yg kita list dkt ebay tu. Tgok dkt bahagian shipping policy.

 

12. First listing buat manual dkt ebay.com.my(tak guna SM) dlu, masuk dkt ebay cari sell an item. Then after 2/3 hari baru buat guna shop master. Utk account baru jgn listing tiap hari. Bg ada gap sikit dlm 2/3 jari camtu. Kalau account baru buat tak sampai 2 weeks, baik jgn list lagi

🔴Cuba pilih 1 barang yg murah2 and gunakan diskaun yg dapat dari guna code aku tu and cuba beli. Just cuba dkt bahagian shopping cart tu sbb ada yg sangkut last minute sbb customer dia dah order dkt ebay, so dia kena order dkt AE la kan then tak boleh, kena call bank dlu utk aktifkan. Takut nnt jadi lambat. So aku suggest hampa try dlu beli, ada ja barang tk sampai rm1 pon bila dah guna voucher tu. Guna debit card dkt AliExpress. Selamat mencuba. Tujuannya utk elak dr gelabah bewak😊

 

13. Aku ni bukan youtuber or mmg video creator. So tak pandai sgt. Aku buat ni sbb nak ajar orang yg nak blajar ja. Jangan lupa subscribe sekali noh.

 

https://youtu.be/6RkdM1gSCQY

 

14. Boleh search 🔎 ikut perkataan apa yang hampa nak tau kat sini sebab mostly A-Z aku dah cerita kat dalam group ni. Rajin rajin membaca dulu noh.

 

FAQ Suspension

 

2. Reply email ebay.

🔴Bukak ebay » Helps and Contact » Scroll down to Contact Us » Account » Account holds, restrictions and suspensions » Go to My eBay : Messages » Reply je mesej dia dan ikut arahan seterusnya.

                          Or

🔴 Ebay sg -> Help and contact -> account -> restriction -> suspended ebay account -> bawah skali ada tulis "call us"

 

3. Call eBay

Talian bebas tol : 03-7611 1000

Ni sebagai last resort la. Verify thru call je.

 

4. Redho

Kalau still tak boleh hang kena redho dan kalau masih lagi nak ber eBay kena la ikut stealth account. Search je dalam group ni for this particular file.

 

 

Tak perlu buat marketing langsung.

 

Tak sibuk balas wasap.

 

Tak ada orang tanya.

 

Korang cuma buat iklan dan tinggal.

 

Sementara tunggu barang yg diiklankan orang beli, boleh kerja macam biasa.

 

Tau-tau duit masuk je baru proses barang dan pergi pos ke customer.

 

Free trafik.

 

Free marketing.

 

Teknik newbie buat jualan.

 

Di eBay ni senang berniaga, semua pelanggan kita straight forward, xder dah nak copypaste skrip macam selalu orang guna utk close sales kat wasap,

 

 

 

Senarai bank yang pernah digunakan untuk membuat akaun ebay dan paypal adalah :

 

1. Maybank

 

2. Ambank

 

3. RHB

 

4.Public Bank

 

5. Hong Leong Bank

 

ok, ini adalah perkara yang paling asas untuk anda memulakan bisnes di ebay.  banyak lagi yang perlu anda belajar, terutamanya topik :

 

1. Bagaimana nak membuat kajian produk laku di ebay.

 

2. Bagaimana nak membuat iklan di ebay secara optimize.

 

3. dan banyak lagi.

 

 

 



 


  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^