1st ASEAN ROBOTIC RT PCR PERTAMA DI MALAYSIA

By Mierayusof - Tuesday, May 11, 2021

Sejak pandemik COVID-19 melanda dunia,


semakin ramai mengetahui ujian yang dilakukan untuk mengetahui sama ada seseorang itu dijangkiti virus ini atau tidak.

Nama ujian tersebut ialah RT-PCR iaitu reverse transcription(RT) polymerase chain reaction.

Apa yang aku nak kongsikan kat sini ialah aku impress dengan satu syarikat medical diagnostic ni iaitu BP Healthcare kerana mereka berjaya menggunakan robotiC RT PCR.

Kos untuk menghasilkan robotic RT PCR ni bukan sedikit ya, menelan ratusan jutaan ringgit. 

Robotic RT PCR ni mampu melakukan robotic sampling, auto extraction dan auto liquid handling dan semua ni akan mengurangkan human error (kesalahan yang dilakukan oleh manusia)







Dibawah ni pula penjelasan mengenai PCR, nak terangkan pun agak panjang dan belum tentu faham. Jadi, tengok video rasanya lebih membantu. 






  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^