SHO

MAKSUD OYK SHO

By Mierayusof - Friday, May 07, 2021

Assalamualaikum semua.


Aku nak kongsikan maksud OYK SHO.

Kalau korang bukan dalam bidang safety atau baru terlibat, mesti korang tak tahu apa maksud OYK ni kalau tak ada yang beritahu.

Maka inilah tujuan post ini dicipta adalah untuk memberitahu,

MAKSUD OYK
Orang yang kompeten, yang ada greenbook oleh DOSH.

MAKSUD SHO
Safety Health Officer

MACAMANA NAK JADI OYK SHO?
Tak susah pun iaitu:
1 - Tamat kursus SHO
2- Wajib lulus keempat-empat peperiksaan SHO,
2- Wajib ada pengalaman berkaitan OSH selama 3 tahun, tidak perlu berturut-turut.

Cukup je 3 syarat ni, bolehlah apply greenbook(OYK SHO) di DOSH.

Info yang aku beri ni terlalu ringkas ye, ada penjelasan disebaliknya. Kalau korang nak tahu, korang baca lah blog otai-otai SHO, aku ni terlalu newbie dalam hal ni. Yang aku nak kongsikan kat sini pun sebenanrnya maksud OYK SHO ni. 

eh kejap, ada lagi satu istilah iaitu GB

MAKSUD GB
Greenbook

Bila korang ada je GB ni, secara automatik korang ni OYK SHO.

Semoga membantu. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^