Sunday, 27 June 2021

REVIEW KLINIK VETERINAR SEKSYEN 17 SHAH ALAM

Assalamualaikum semua.

Aku nak review pasal klinik veterinan Seksyen 17 Shah Alam, just in case korang tertanya tanya apa yang klinik ni provide.

First of all, bukan semua klinik veterinar ada provide servis pembedahan dan Xray ye. Kebanyakannya provide basic service untuk haiwan anda seperti vaksin, spay, ubat kurap dan untuk sakit-sakit ringan.

Aku dah ke klinik ni beberapa kali sebab klinik ni yang paling dekat dengan rumah.

Dibawah adalah servis yang ditawarkan:

1) Consultation
2) Vaccination
3) Deworming 
4) Vaccination combo
5) Castration
6) Boarding
7) Warded 
8) Injection Kurap
9) Other injection
10) Spaying -OHE, on heat/early pregnancy
11) Grooming - bergantung saiz dan bulu

Maaf harga aku tak boleh reveal sebab aku tak tahu polisi klinik ni sama ada beri atau tak reveal harga. So, jika korang nak tahu harga, boleh lah pm aku ye. 

Aku pernah hantar kucing aku si Suki ni untuk vaksin dan juga untuk check sawan dia. 

Pertama kali aku pergi sebab kucing aku sawan. So, aku hantar untuk dicek. Doktor hanya boleh buat physical checkup seperti check selera makan, cek ape tah lah yang pasti cek luaran je la.

Korang pon tahu kan sawan ni berkait dengan sistem saraf. Tapi kat klinik ni tak boleh buat deep checking untuk tu. Hanya pre screening je.

Overall service ok, korang tak perlu menunggu lama seperti di klinik. Korang hanya perlu drop off kucing korang, lepas tu tinggal je untuk doktor check. Apa-apa doktor akan call dan explain. Bila semua dah setel, korang tinggal ambil kucing je. Mudah kan? 

Harga pun aku rasa berpatutan lah. Ok.

Baru-baru ni kucing aku terjun dari tingkat 5. Bukan terjatuh ye tapi dia sendiri terjun. Nak dijadikan cerita, dia landing tak betul so cedera. Ingatkan patah kaki ke ape rupanya bila xray, tulang pinggul dia patah. sakit weh. Lepas tu kami pergi pula hantar di ke Ivet, yang ni adik aku dengan mak aku yang pergi hantar jadi aku tak tahu nak review apa. Aku kena kumpul dulu feedback adik aku baru boleh tulis.

Sekian terima kasih sudi baca. 

BAHAYA NIAGA DI EBAY UNTUK NEWBIE KALAU MAIN TERJAH JE.

Assalamualaikum semua.


Sebelum ni aku ada tulis pasal berbisnes di Ebay, ya aku nak kongsikan tapi bila aku tengok ramai yang nak bisnes kat Ebay macam bisness kat Shopee ni. Aku agak risau lah. 

Aku tahu korang mesti rasa macam masyukkk bhaii berbisnes guna USD ni.

Jual maggi je pun tapi untuk 10USD.

Aku rasa korang berminat nak berbisnes di Ebay ni mungkin sebab korang tengok ada hamba Allah yang duk promote betapa untungnya bisnes dalam USD ni.

Tak kurang juga hamba Allah yang duk promote ebook Ebay. Ya aku tak nafikan ebook tersebut MUNGKIN membantu korang tapi kalau korang beli tapi tak baca ebook tu harapkan orang guide, tak jalan juga. 

Oh ya, aku nak bagitahu, orang yang promote Ebook tu kaya raya sebab dorang bukan je berjaya dlm bisnes Ebay tapi dorang juga berjaya jana income dari korang korang yang beli Ebook dia. Bayangkan 1 ebook tu RM200 dan ada 10,000 orang dah beli ebook tu, dia buat duit RM200x10,000 = RM2,000,000 a.k.a 2 JUTA wei, modal 0. Masyuk ke masyuk? Ni contohla ye. 
DISCLAIMER: Aku tak mention mana-mana seller ebook ebay, maka siapa makan cili dia terasa pedas. 

Meanwhile korang yang beli ni kena struggle juga lepas tu untuk explore website Ebay tu. Dalam 5,000 orang yang beli Ebook dia, suku je yang betul-betul buat duit dengan EBay. Selebihnya krik-krik je.

Aku tak halang korang beli Ebook Ebay tapi macam yang aku cakap, tak guna beli Ebook tapi tak baca. p/s: ada kemungkinan info dlm Ebook tu dah expired tapi tak tahulah dia update ke tak. hati-hatilah ye.

Jadi, cadangan aku, kalau betul korang yang nak berguru pasal Ebay ni, korang carilah yang ada buat coaching. Walaupun coaching tu telan duit korang juga, at least korang berguru dengan manusia bukan dengan buku digital(Ebook). Oh ya, kalau coaching tu RM500-900, aku sarankan korang explore je lah ebay tu weh, lagi berbaloi dan lagi banyak korang belajar.  

Niaga kat EBay ni memang best kalau kita letak harga yang tak merugikan, Tapi tak ramai tahu, kalau korang tersilap langkah. Bukan setakat korang tak dapat profit tapi korang boleh rugi wei.

Aku akui memang boleh untung banyak tapi korang tahu ke yang dah untung banyak tu, dorang dah try & error dan pernah rugi tapi dorang tak putus asa!

Nasib orang beza-beza. Kalau korang cekal, bolehlah teruskan.

Apa-apa pun, please explore dulu website ebay tu. Baca semua bahagian seller info terutama pasal charges ape semua tu.


Apa kata korang pasal Ebay ni? Komen sikit. 

Saturday, 26 June 2021

Pengalaman cucuk Vaksin Pfizer di MSU Shah Alam

Assalamualaikum semua.

Hari ni tarikh keramat iaitu hari aku mengambil vaksin dos pertama jadi haruslah aku nukilkan disini gitu cewah. 

Friday, 11 June 2021

TANDA TANDA ADA TONSILITIS, PENGALAMAN PERTAMA KALI

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak kongsikanlah pengalaman aku ada unexpected tonsil.

Ni simptom-simptom yang aku alami:

1. Rasa sakit kat tekak dan bila sentuh belah kanan leher, rasa sakit.
2. Badan tiba-tiba jadi panas macam demam, suhu 37.0-37.5
3. Kepala pening 
4. Badan jadi seram sejuk
5. Rasa sejukk.

Aku dah syak macam kena tonsilitis. Jadi, aku terus pergi klinik Siti kat seksyen 18 sebelah Giant yang dah tutup tu pada hari tersebut dan doktor sahkan ada nanah kat tekak aku, ada term dia tapi aku tak ingat.

Tonsil aku bengkak sebab ada jangkitan bakteria, bukan virus ye.

Jadi, penawarnya adalah ANTIBIOTIK.

Doctor bagi aku MC 1 hari dan suggest aku untuk buat swab test sebab tempat aku kerja ni exposed to virus C.

Thursday, 10 June 2021

SOALAN YANG DILARANG UNTUK TANYA MASA INTERVIEW UNTUK FRESH GRADUATE

Assalamualaikum semua.


Hari ni aku nak kongsikan antara kesalahan yang korang tak patut buat masa interview. Apa yang aku nak listkan ni kadang takde kat website lain tau sebab benda ni secara tak langsung kita buat. 

Sebab aku dah terbuat benda ni dan aku tak nak korang pun buat.


1) TANYA SESUATU YANG DAH ADA JAWAPANNYA DI WEBSITE

Benda ni kalau korang tanya, tinggi potensi untuk buat recruiter turn off. Haritu aku interview untuk position product specialist, lepas tu kan, aku tanyalah contoh produk company dorang.

Recruiter tu tanya aku balik yang aku ni godek tak website dorang? Dia still jawab soalan aku tu tapi dia cakaplah sepatutnya aku baca dulu website dorang sebelum tanya. Masa ni aku macam.... aku baca tapi tak jumpa!!!! Padahal ade je kat website tu. Aduihh aku dah rasa macam recruiter tu turn off sikit sebab akhir iv tu dia emphasis lagi pasal ni. Padan muka aku! Korang jangan buat ok!


2) TANYA SOALAN YANG SUDAH DITERANGKAN

Beza dengan no 1 tadi ialah, no 1 tu jawapannya dalam website. no 2 ni jawapannya sudah diberitahu.

Yang ni, ada sesetengah interview, dorang akan jelaskan jobscope(contoh) ape semua tau sebelum atau selepas interview. Masa ni sangat-sangat penting untuk korang take note apa yang recruiter tu beritahu. catatlah kat memana atau ingat.

Kalau recruiter tu dah terangkan, dan korang tanya semula soalan tu, memang nahas lah! Nampak sangat korang tak fokus. Ceh padahal banyak sangat info yang diberitahu sampai tak ingat.

Ni pun aku dah pernah buat. Yang buat aku terkilan ialah kenapa aku pergi tanya soalan tu walhal aku dah tulis dah kat buku!!! ko tahu recruiter jawab apa? 'KAN SAYA DAH TERANGKAN TADI'. Aku macam.. eh aah laa.. ape benda siaa aku tanya ni... 

3) DEMAND GAJI 

Iye tahu korang ada degree. Iya tau gaji RM2,150 dikira miskin bandar apetah lagi kalau kurang daripada tu. Iye tahu korang ada komitment ape semua. Tapi kalau korang fresh grad, tak yah berangan lah nak demand gaji tinggi. Sebab syarikat ni dorang dah set dah gaji berapa lagi-lagi untuk freshie.

Yang ni aku tak buat. Kalau korang ada study pasal soalan lazim interviewer kan, kan ada 'what is your expected salary?' . Kalau recruiter tu dah cakap siap-siap berapa gaji ape semua, means benda tu fix lagi, lagi untuk freshie. 

Tapi jangan risau, korang still boleh demand gaji tinggi tapi lepas korang dah diserap permanent dan lepas beberapa bulan kerja. 

Setakat yang aku pergi interview, gaji tu atas lah dari miskin bandar. 


Rasanya tu je, kalau ada kesalahan lain yang aku terbuat masa interview, aku akan kongsikan. Korang pun boleh kongsikan kesalahan yang korang pernah buat. 

Monday, 7 June 2021