IT

CARA CEK BATTERY LAPTOP MUDAH DAN PANTAS

By Mierayusof - Wednesday, July 14, 2021

Hai semua.


Aku nak kongsikan cara cek bateri laptop korang.

Cara ni sangat mudah dan berkesan.

Ikuti langkah dibawah:

1. START(logo windows)

2. Taip CMD dan Enter

Nanti keluar command prompt seperti dibawah


3. Taip powercfg/batteryreport dan Enter

Pastikan tiada typo.


4. Nanti keluar location baterry report seperti dibawah. Korang ikut je step step untuk buka file tu. Contohnya untuk laptop aku ni:

C > User > Admin > Battery report , step ni berbeza ikut laptop ya. ikut arahan yang kat laptop korang tau. 


5. Dah siap!



Nanti keluarlah seperti dibawah.


Selamat mencuba! 

Berapa design capasity & full charge bateri korang?

Tengoklah aku punya bateri ni dah nazak weii









Disclaimer: Aku bukanlah pakar IT apetah lagi bukan pakar ekonomi. Aku kongsikan untuk diri aku juga yang lambat laun akan lupa cara ni kalau aku tak kongsikan disini. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comment ^_^