Friday, 31 December 2021

PENUTUP 2021 SEORANG AMIRA

Hai semua. 

Hari ni merupakan hari terakhir 2021. Izinkan aku mencoret sikit untuk kenangan. 

Esok bermulanya lembaran bagi tahun masihi iaitu tahun 2022.

Umur pun dah meningkat 1. Sudah menghampiri 30 tahun weh tua dah aku....

PENGALAMAN INTERVIEW DI BP HEALTHCARE

Hai semua.

Haritu aku ada cakap nak tulis pasal pengalaman interview aku. KLIK SINI.

Aku sempat tulis pengalaman interview kat Gribbles je. KLIK SINI.

Jadi, harini aku nak sambunglah tulis pengalaman interview aku di BP Healthcare.

Monday, 27 December 2021

CARA DAFTAR ONLINE KWSP TANPA KE KAUNTER 2022

Hai semua. 

Dah download apps i-akaun tapi tak boleh nak sign up.

Kena pergi kaunter dulu untuk daftar kali pertama? Betul ke?

SALAH. Untuk daftari-akaun, TAK PERLU KE KAUNTER, tak perlu ambil nombor.

TAPI...

Anda perlu ke mana-mana kiosk KWSP untuk daftar. Lepas tu baru boleh sign in i-akaun kat fon.

Semoga membantu! 

 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

Thursday, 23 December 2021

DUIT TURKI 2022

Hai semua. 

Tadi sajalah aku cek berapa nilai duit turki.

Korang tengok ni weh,    

Wednesday, 22 December 2021

POST PENGHARGAAN UNTUK SIS WIDAD

Hai semua. 

Aku tak tahulah sis Widad ni baca ke tak post aku ni. Ni aku tulis sebab aku rasa terharu giler dia cakap yang dia baca blog aku dari 2019, lepas tu baca banyak kali sampai dah hafal.

Aku tak tahu lah kau cakap betul ke tak sis. Tapi izinkan aku anggap ianya betul!

EBOOK EBAY SCAM. BETUL KE?

Hai semua. 

DISCLAIMER: AKU MINTA MAAF KALAU ADA PENJUAL EBAY EBOOK TERASA DENGAN POS NI ATAU RASA POST NI SALAH KE APE. NI PENDAPAT PERIBADI AKU SAHAJA. MOHON BERLAPANG DADA. 

KENAPA AKU STOP BISNES DI EBAY

Hai semua. 

Ni aku nak kongsikan kenapa aku dah tak berbisnes kat Ebay.

Mungkin ada diantara korang yang jumpa blog aku ni bila search pasal bisnes Ebay kan?

Masa aku tulis post tu, aku agak aktif jugak berniaga kat Ebay.

Tuesday, 21 December 2021

REVIEW MIRAI RESIDENCE KAJANG 2

Hai semua. 

Tengah cari rumah kondo area Kajang ke?

Ada terjumpa iklan Mirai Residence tapi tak sure worth to buy ke tak? Yelah underconskan, ejen mesti sembang baik punyaa 

Monday, 20 December 2021

MAKANAN TURKI YANG MENCABAR UNTUK DIRIKU MAKAN

Hai semua. 

Dalam banyak-banyak makanan turki, ada satu makanan ni yang aku tak boleh nak makan/telan. 

Sunday, 19 December 2021

GAMBAR ASRAMA UIA KUANTAN

Hai semua. 

Tadi tengah sort gambar yang ada, terjumpa gambar masa kat uia dlu.

Ni aku nak kongsikanlah untuk adik-adik yang tengah cari info pasal UIA Kuantan.

Kat sini asrama adalah bangunan yang paling tinggi, ada 5-9 tingkat. 

Friday, 10 December 2021

BELI KOPI KEMBOJA VIRAL TERSEDAP 2022

Hai semua. 

Pernah minum tak kopi kemboja? Tak pernah?

Nak cuba tak? Kini anda tak perlu lagi ke Kemboja untuk merasai kopi kemboja ni.

Order je disini.

Peminat kopi je yang boleh judge rasa kopi ni. hehe.

Berminat boleh pm page. 

 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.

PENGALAMAN KERJA DI MAKMAL COVID19

Hai semua. 

Hari ni aku nak kongsikanlah pengalaman aku bekerja di lab covid.

Aku rasa mesti ramai yang tertanya apalah yang dibuat lab covid tu kan. Macamana cara kerja ape semua. 

Kat sini aku nak cerita secara kasar je.

Tuesday, 7 December 2021

RUMAH PELABURAN TERBAIK LOW COST 2022

Hai semua. 

Ni mira nak kongsikan satu projek untuk rumah pelaburan, untk anda-anda yang baru nak berjinak dengan pelaburan hartanah dan tidak mahu beli rumah yang terlalu mahal kerana risaukan risiko rumah tidak terjual. 

Projek ini sesuai untuk anda!

REVIEW FBOOM BERBALOI KE TAK?

Hai semua. 

Harini aku nak review satu produk yang mungkin viral dikalangan peniaga online terutama di facebook.

Sebelum tu nak tanya kat anda yang berniaga online ni, anda promote barang anda kat mana? Fb? Tiktok? Instagram? Twitter? Website?

Ramai tak orang pm anda selepas anda promote.

Disebabkan Facebook ni adalah platform dengan pengguna teramai di Malaysia ni, jadinya haruslah untuk anda promote produk anda di facebook.

Dengan adanya Fboom, anda dah tak perlu susah-susah nak post kat setiap group secara manual, add new friends, komen, dan sebagainya sebab semua tu akan dilakukan oleh robot.

Saturday, 4 December 2021

RESTORAN ITIK SALAI SEDAP SHAH ALAM.

Hai semua. 

Untuk anda yang sedang mencari restoran itik salai yang sedap kat Shah Alam ni. 


Ni aku nak rekemen 2 restoran yang aku dah pergi makan dan memang dijamin sedap. Kuahnya yang pekat dan pedas berapi.


1. RESTORAN SALAI POWER
Restoran ni terletak di Jalan Kebun, bukanlah di area Shah Alam central tu tapi tak jauh mana pun. Aku dah dua kali makna sini. Kuah dia memang pekat dan pedas. Puas hati lah makan tu.

Restoran ni sebelah jalan besar yang tepi tu ada parit. Sebelah kanan dia ada barisan kedai baru dan salah satu kedai yang aku ingat ialah kedai Ladaza. hehe. 

Murah pun murah. RECOMMENDED!!! 5/5 untukmu. 


2. RESTORAN ITIK SALAI MASTHAR

Yang ni pun sedap lah puas hati makan, walaupun aku suka lagi salai yang kat salai power tu. Salai Masthar ni nombor dua lah. Recommended! 5/5


3. ... 
Setakat ni tu je, oh ye, aku pernah pergi makan kat restoran salai salai kat seksyen 7. Sorry, yang tu memang out. Aku bagi 2/5 je sebab kuah dia cair weh, lepas tu daging yang dia bagi tu liat dan untuk itik tu tak banyak isi pon. NI pengalaman aku la. Aku tengok kat JJCM kabor sedap pekat ape semua, review kat google pun cakap pekat . tapi bila kena tang aku, cair beler. Tak selera nk makan sebab out of expectation, nasi pun masa tu dia hidang sikit je lagi nak jadi bubur sebab lembek. Tapi makan je lah.


Kalau korang nak cadangkan restoran itik salai yang sedap yang aku tak listkan kat atas ni. Silakan komen ye. nanti aku pergi try sendiri dan jika sedap. aku akan tambah kat sini. 

DISCLAIMER: Aku bukanlah hantu daging salai tapi aku reti la nak beza kuah mana sedap, kuah mana pekat, kuah mana cair ape semua. Bukan apa, ada orang, dia suka kuah cair, so dia akan claim kuah cair tu sedap.

Kalau macam aku ni, korang pergi lah cuba kat resotran salai power, hah kuah dia tu definisi aku cakap kuah salai sedap. Unless, korang tak bernasib baik dapat kuah cair ke, hah tu nasiblah. Setakat ni dua kali aku pergi restoran tu, kuah dia konsisten je pekat. 
 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain.