Saturday, 6 August 2022

EXPO OUTDOOR 2022 DI KOMPLEKS SUKAN KELANA JAYA

Hai semua. 

Hari ni sis rajin nak kongsikan mengenai expo outdoor di Kompleks Sukan Kelana Jaya yang berlangsung pada 5-8 Ogos 2022.

Sunday, 31 July 2022

Senarai gunung/bukit yg boleh day trip hiking dan sesuai utk beginners dan intermediate

Hai semua. 

Jom saya kongsikan bukit dan gunung yang sesuai untuk didaki oleh beginners dan intermediate secara day trip. 


Maybe ada byk post gini but I’m just sharing my experience.

Monday, 25 July 2022

Wednesday, 20 July 2022

Cara pergi Hatyai paling menjimatkan 2022

Hai semua. 

Jom pergi Hatyai. 

Cara pergi Hatyai paling menjimatkan yang tak ramai tahu..

Disclaimer: tips ni dikongsikan oleh saudara kita di laman Twitter. Link asal tidak dijumpai. Jika ada akan ku letak disini.

Sunday, 17 July 2022

KESALAHAN YANG ANDA TIDAK PATUT BUAT SEWAKTU PERKAHWINAN

Hai semua. 

Kesalahan yg anda tidak patut buat sewaktu wedding ‼️

Sometimes bila jadi Bride, kita tak sedar kesalahan yg kita buat & akhirnya akan buat kita rasa menyesal bila dah habis majlis. 

So nanti bakal pengantin luar sana akan aware dari buat kesalahan yg sama.

JENIS ARANG DI MALAYSIA

Hai semua. 

Jom kita kenali jenis² arang.

10 TEMPAT MAKANAN MENARIK DI KUALA SELANGOR

Hai semua. 

Jom cuba tempat makan menarik di Kuala Selangor. 

Wednesday, 29 June 2022

Cara Hantar Barang dari Malaysia ke Luar Negara

Hai semua. 

Anda nak pos kepada saudara/kawan di luar negara?

Anda dapat pelanggan dari luar negara tapi tak tahu nak pos macamana? Takut lah nak post kan risau nanti barang tak sampai kat pelanggan, kena tahan dengan kastam dan sebagainya.

Tiada masa nak ke pejabat pos?

Anda risau kos pos 3x ganda daripada harga barang. Kadang ada juga cas tersembunyi. 

Dah cuba search cara hantar barang tapi tak faham bagaimana?





Jangan risau! Sis ada untuk tolong anda!

Monday, 20 June 2022

Pengalaman Cabut Gigi Bongsu di Hospital Shah Alam - part 1

Hai semua. 

Dah lama aku tak menulis series macam ni. Kali ni aku nak kongsikan pengalaman aku cabut gigi bongsu aku yang dah tumbuh sepenuhnya atas bawah kiri kanan. Jadinya, semuanya ada 4 batang.

Ada aku baca dimana tak ingat sudah, gigi bongsu ni kalau dia ok je, kita tiada rasa tak selesa maka tak perlu cabut.

Saturday, 11 June 2022

TEMPAT MENARIK WAJIB DILAWATI DI ISPARTA, TURKI

Hai semua. 

Sekarang sudah ada syarikat travel yang menawarkan untuk ke Isparta pada musim Bunga.

Sebagai seorang yang pernah tinggal di Isparta semasa program pertukaran pelajar pada 2018 yang lalu.

Saya sangat menggalakkan anda untuk terokai Isparta pada musim bunga ros iaitu pada bulan 5. Manakala pada bulan Julai pula anda boleh terokai musim bunga Lavender.



PERSEDIAAN PAKAIAN UNTUK TRAVEL SEMASA MUSIM SEJUK

Hai semua. 

Hari ni aku nak kongsikan persediaan pakaian sebelum anda melancong ke luar negara pada musim sejuk.

Sunday, 29 May 2022

SENARAI HOMESTAY DI KUNDASANG RANAU 2022

Hai semua.

Rujukan cuti² Kundasang Ranau Sabah - UPDATED 
Semoga bermanafaat . . . .

Thursday, 12 May 2022

RESTORAN PATIN TEMPOYAK SEDAP SHAH ALAM DAN KLANG

Hai semua. 

Rasa macam lama dah tak menulis santai macam ni.

Ok, haritu aku ada kongsikan restoran daging salai masak lemak sedap giler, boleh BACA KAT SINI.

Kali ni nak kongsikan restoran patin tempoyak sedap plak.

Friday, 29 April 2022

BEZA ASB FINANCE AMBANK DAN RHB

Anda ingin membuat ASB financing? Sekarang sedang membandingkan antara ASBF di Ambank dan RHB?


Thursday, 28 April 2022

RESTORAN KARI KEPALA IKAN SEDAP MURAH SHAH ALAM

Hai semua. 

Kari kepala ikan sangat sinonim dengan masakan restoran India.

Di Shah Alam ni rasanya tak banyak kedai yang jual kari kepala ikan walaupun kedai mamak.



Wednesday, 27 April 2022

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

Kali ini saya kongsikan teknik untuk pendekkan tempoh loan rumah dan penjimatan bayaran. Kebiasaannya kita akan ambil tempoh yang panjang untuk loan rumah iaitu 35 tahun. Jika permohonan dibuat ketika berumur 30 tahun, bayaran akan tamat ketika berumur 65 tahun. 



Tuesday, 26 April 2022

Sunday, 24 April 2022

SOALAN POPULAR BERKENAAN ASBF✓

SOALAN POPULAR BERKENAAN ASBF✓

Sebelum apply ASBF, kita wajib faham selok belok pelaburan terlebih dahulu. Sehingga bulan Disember 2021, saya sudah menguruskan lebih daripada 2,000 permohonan ASBF dengan jumlah permohonan terkumpul lebih kurang RM200 juta. Pelbagai soalan yang saya dapat daripada client-client. Antara soalan popular yang sering ditanya; 



Saturday, 23 April 2022

ASBF UNTUK FRESH GRADUATE

GAMEPLAN ASBF UNTUK FRESH GRADUATE ✓

Ramai anak muda tersilap langkah setelah memasuki alam pekerjaan. Salah satu jerat yang popular adalah beli kereta baru melebihi kemampuan dan buat personal loan. Paling sedih buat personal loan untuk join MLM. Biasanya kalau jadi macam ni, sampai umur 30an pun masih gagal untuk beli rumah pertama. 




DISNEYLAND DI TURKI?

Disneyland, sebuah tempat imaginasi kanak-kanak sejak 19'an lagi.

Impian hampir semua kanak-kanak di dunia ini untuk menjejakkan kaki ke Disneyland.

Terdapat kurang daripada 10 Disneyland didunia iaitu Paris, Tokyo, Hong Kong, Shang Hai, Florida dan California.

Pernahkah anda mendengar di Turki juga ada 'Disneyland' mereka sendiri?

Di Turki, namanya ialah Istana Fantasi yang terletak di Eskisehir, 2 jam dari Ankara. 

Friday, 22 April 2022

ASBF KACAU LOAN RUMAH TAK?

ASBF KACAU LOAN RUMAH?

"Bro, kau buat ASBF ni nanti nak beli rumah susah. Bank tengok komitmen kau tinggi. Confirm tak lepas nak beli rumah. Kalau gaji kau besar takpe la."



Thursday, 21 April 2022

RUMAH SEWA VS ASBF ROLLING DIVIDEN

RUMAH SEWA VS ASBF ROLLING DIVIDEN ✓

Jumaat: Nin, alang-alang dah terjumpa kau ni, aku nak tanya sikit la. Kau sekarang ada sewakan rumah kau kan? ASB Loan pun kau buat kan?  



Wednesday, 20 April 2022

UMUR 40 TAHUN. UNTUNG LAGI KE BUAT ASB FINANCING?

SAYA BERUMUR 40 TAHUN. UNTUNG LAGI KE BUAT ASB FINANCING?

SOALAN: Saya berumur 40 tahun. Saya merancang untuk bersara di usia 55 tahun. Tujuan saya menyimpan ni untuk kegunaan selepas bersara nanti. Sekarang saya sudah ada simpanan cash RM11K. Saya simpan dalam ASB biasa je. Tapi lambat sangat duit saya berkembang. Kalau saya buat ASB Financing, boleh untung ke berbanding saya simpan cara biasa? Orang cakap kalau dah berumur tak berapa sesuai kalau nak buat ASBF. 



Tuesday, 19 April 2022

BERAPA DIVIDEN YANG DAPAT KALAU BUAT ASBF TAK CUKUP SETAHUN??

BERAPA DIVIDEN YANG DAPAT KALAU BUAT ASBF TAK CUKUP SETAHUN??

Kiraan dividen ASB adalah mengikut kaedah PURATA BAKI TERENDAH BULANAN. Bagi pelabur yang simpanan tak cukup setahun, maka dividen yang diperoleh juga adalah sebahagian sahaja.



FORMAT KERTAS 4 EXAM SHO 2022

Hai semua.

Bakal menduduki kertas 4 peperiksaan pegawai keselamatan dan kesihatan?

Baca format terkini kertas 4.

Mempunyai 2 bahagian iaitu:

1.Workplace Assignment (WPA) 
2. Peperiksaan Lisan (berdasarkan WPA yang dihantar)


BAHAGIAN 1: WORKPLACE ASSIGNMENT (TUGASAN TEMPAT KERJA)

A. TUGASAN TEMPAT KERJA
1. Pilih satu tempat kerja. Ia boleh terdiri daripada keseluruhan tempat kerja atau satu bahagian di tempat kerja tersebut.
2. Kenal pasti sekurang-kurangnya 6 hazard keselamatan dan kesihatan termasuk sekurang-kurangnya 2 hazard kesihatan di tempat kerja. Bincangkan teknik yang digunakan untuk mengenal pasti setiap hazard tersebut.
3. Anggar risiko-risiko keselamatan dan kesihatan yang wujud daripada setiap hazard tersebut.
4. Senarai dan susun enam hazard yang telah dikenalpasti mengikut tahap kekritikalan risikonya. Tentukan hazard keselamatan dan hazard kesihatan yang paling kritikal.
5. Cadang dan bincangkan langkah-langkah kawalan untuk menghapuskan atau mengurangkan kedua-dua risiko hazard-hazard kritikal tersebut.
6. Sarankan program semakan semula terhadap langkah-langkah kawalan yang dinyatakan dalam perkara (5) untuk memastikan kecekapan pengurusan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja.


B. FORMAT LAPORAN
1. Tugasan ini mesti ditaip dengan jelas menggunakan samada Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.
2. Tulisan yang digunakan mestilah Times New Roman yang bersaiz 12 dan menggunakan langkau 2 baris (double spacing) kecuali tajuk halaman dan abstrak 1 baris (single spacing).
3. Margin kiri dan kanan mestilah berukuran 2.5 cm, manakala margin atas dan bawah mestilah berukuran 3 cm dan diformatkan kepada saiz kertas A4.
4. Gunakan sebelah halaman kertas sahaja.
5. Laporan mesti mempunyai muka depan (lampiran 1) dan dijilid secara “comb binding”.

CALON DIKEHENDAKI MENYEDIAKAN LAPORAN BERDASARKAN FORMAT DI BAWAH. MARKAH MAKSIMUM BAGI SETIAP SEKSYEN DINYATAKAN DALAM KURUNGAN ( )

1. ABSTRAK (10 markah)
Ringkasan mengenai latarbelakang laporan, objektif laporan, kaedah yang digunakan dan hasil yang diperolehi, saranan kawalan yang dibuat untuk memanfaatkan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja.

2. PENGENALAN (8 markah)
Satu keterangan ringkas mengenai organisasi dan tempat kerja yang dipilih. 

Keterangan tersebut mestilah meliputi carta organisasi, bilangan pekerja, aktiviti, proses kerja keseluruhan, proses kerja untuk laporan secara spesifik dan persekitaran kerja dari segi keselamatan dan kesihatan.

Sebarang gambarajah dan gambar foto yang dirujuk dalam teks boleh dimuatkan dalam seksyen ini atau dalam lampiran.

3. OBJEKTIF (3 markah)
Nyatakan objektif laporan.

4. KAEDAH (21 markah)
4. 1 Terangkan tiga kaedah yang digunakan untuk mengenalpasti hazard keselamatan dan kesihatan tersebut.

4. 2 Terangkan secara terperinci kaedah penaksiran risiko (anggaran risiko dan penilaian risiko). Sediakan matriks yang digunakan, keterangan kebarangkalian dan keterukan dan tindakan yang perlu diambil.

5. HASIL DAN PERBINCANGAN (20 markah)
5. 1 Nyatakan dan jadualkan 6 hazard (sekurang-kurangnya 2 hazard kesihatan) mengikut tahap kekritikalan risikonya.

5. 2 Susun hazard berdasarkan ‘rating’ risiko yang diperolehi.

5. 3 Rasionalkan pilihan anda dan mengikut hazard yang paling kritikal (1 hazard keselamatan dan 1 hazard kesihatan ).

5. 4 Terangkan kesan setiap risiko keselamatan dan kesihatan yang paling kritikal yang telah dikenalpasti kepada organisasi.

6. SARANAN (30 markah)
6. 1 Terangkan secara terperinci langkah-langkah kawalan mengikut hirarki kawalan risiko (langkah pencegahan dan pembetulan) yang dicadangkan untuk mengawal HAZAD KESELAMATAN yang paling kritikal

6. 2 Terangkan secara terperinci langkah-langkah kawalan mengikut hirarki kawalan risiko (langkah pencegahan dan pembetulan) yang dicadangkan untuk mengawal HAZAD KESIHATAN yang paling kritikal.

6. 3 Terangkan langkah-langkah semakan semula yang dicadangkan terhadap langkah-langkah kawalan di dalam sub-seksyen 6.1 dan 6.2.

6. 4 Bincangkan keuntungan daripada saranan dalam sub-seksyen 6.1 dan 6.2 kepada organisasi.


7. RUJUKAN/SUMBER (3 markah)
Senaraikan semua rujukan yang dirujuk dalam laporan ini. Maklumat seperti nama pengarang, tajuk, penerbit dan tahun hendaklah dinyatakan.

 Contoh:

i. Rujukan buku :Hillman,Multimedia Technology and Application.Delmal
Publisher.1998

ii. Rujukan laman web :OSHA.Personal Protective Equipment.OSHA 1995
http://www.osha.gov/oshpubs/perpro.html

Pastikan rujukan-rujukan ini adalah rujukan silang di dalam di dalam teks.


8. LAMPIRAN (5 markah)
Hanya lampiran yang telah dirujuk di dalam laporan sahaja perlu dilampirkan seperti gambarajah, diagram, laporan, gambar, borang soal selidik dan sebagainya.



C. PENGESAHAN TUGASAN TEMPAT KERJA
Anda dikehendaki mengesahkan bahawa Kertas Tugasan Tempat Kerja yang dihantar kepada Sekretariat Peperiksaan adalah hasil kerja anda sendiri.

Sila isikan borang pengesahan yang dihantar oleh sekretariat peperiksaan kepada calon dan menjilidkannya bersama dengan Tugasan Tempat Kerja di mukasurat pertama Kertas Tugasan Tempat Kerja anda. 

Borang pengesahan ini perlu dimuat turun dari laman web NIOSH di www.niosh.com.my.

klik pautan (intranet.niosh.com.my/exam/sppn.nsf) EXAMINATION > Sistem Permohonan Peperiksaan NIOSH > Perakuan Tugasan Tempat Kerja (Kertas 4)

D. SERAHAN SEMULA TUGASAN TEMPAT KERJA
1. Laporan yang lengkap mestilah dihantar melalui SERAHAN SEGERA/ SURAT BERDAFTAR atau SERAHAN TANGAN kepada alamat di bawah.

Sekretariat Peperiksaan SHO
Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH)
Level 3, Menara NIOSH Bangi
Lot 1, Jalan 15/1, Seksyen 15
43650 Bandar Baru Bangi2.

 PERINGATAN: Anda perlu memberi masa secukupnya untuk urusan penghantaran pos. Laporan yang lewat dihantar tidak akan diterima dan dinilai. Pihak NIOSH tidak akan bertanggungjawab ke atas laporan tugasan yang dihantar lewat atau tidak sampai pada tarikh yang ditetapkan.


2. PEPERIKSAAN LISAN (KERTAS IV BAHAGIAN 2)
1. Peperiksaan Lisan adalah berdasarkan kepada laporan tugasan anda dan pengetahuan anda dalam bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Anda dikehendaki membentangkan secara lisan laporan anda seolah-olah anda membentangkannya kepada pihak pengurusan atasan organisasi anda dalam tempoh masa tidak melebihi 10 minit. 

Pembentangan tersebut hendaklah merangkumi perkara-perkara berikut:
a) Pengenalan tempat kerja dan objektif laporan.
b) Kaedah penaksiran risiko dan matriks risiko yang digunakan
c) Hasil kajian & Perbincangan
d) Saranan
Selangor Darul Ehsan


 

Monday, 18 April 2022

BERAPA JUMLAH YANG SESUAI UNTUK MOHON ASBF?

Berapa amount yang sesuai untuk apply ASBF??

Berapa amount yang sesuai perlu tengok kepada bajet sendiri. Jumlah simpanan bulanan perlulah ikut kemampuan dan keselesaan sendiri. Contoh situasi:


Sunday, 17 April 2022

KENAPA ASB FINANCING KENA BUAT TEMPOH PALING PANJANG? NO 5 RAMAI TAK TAHU.

KENAPA ASB FINANCING KENA BUAT TEMPOH PALING PANJANG?

Kita buat tempoh panjang contohnya 40 tahun bukan bermakna kita perlu habis bayar sampai tempoh tersebut. Ia hanyalah strategi pelaburan. Nak berhenti selepas 3 atau 5 tahun pun boleh. Malah, selepas setahun pun boleh. Tak ada masalah. Tapi, sebelum buat sesuatu kita wajib tahu apa sebabnya. 



RESTORAN IKAN PATIN TEMPOYAK SEDAP SHAH ALAM

Hai semua. 

Selaku penggemar ikan patin tempoyak macam kat Temerloh tu.

Hari ni sis nak kongsikan satu restoran yang sis pernah makan ikan patin masak tempoyak.

Rasanya setanding macam kat Temerloh!


5 KEDAI MAKAN TENGAHARI TERBAIK SHAH ALAM 2022

Hai semua.

Buat anda yang sedang mencari kedai makan yang berjual pelbagai jenis lauk pauk yang sedap.

Sis nak kongsikan 5 kedai makanan tengahari yang TERBAIK di Shah Alam.

Amaran: Kedai makan ni memang RAMAI ORANG ya waktu lunchhour setiap hari. 

Untuk pengetahuan anda, ada diantara restoran ni yang sudah lama sejak tahun 1980-1900an lagi.

Restoran dibawah mempunyai lebih daripada 20 lauk pauk yang pastinya membuatkan anda terliur dan tidak tahu nak pilih lauk yang mana. 

Selamat menjamu selera! 



Saturday, 16 April 2022

SURI RUMAH BOLEH KE APPLY ASBF?

SURI RUMAH BOLEH KE APPLY ASBF?




Ramai suri rumah sekarang ada pendapatan. Ada yang berniaga kecil-kecilan, jadi dropship, ejen dan lain-lain. Mereka ada duit, tapi masalahnya tiada penyata pendapatan yang kukuh untuk apply ASBF. 

Friday, 15 April 2022

JOM BERBUKA PUASA PERCUMA ALA MADINAH DI KARANGKRAF SHAH ALAM 2022

Hai semua. 

Setelah dua tahun tiada majlis berbuka puasa di luar.

Akhirnya tahun ini dah boleh buat majlis berbuka puasa, hotel dan restoran sudah boleh menyediakan pakej buffet ramadhan.

UBAH DIVIDEN ASB 5% KEPADA 30% KEUNTUNGAN

Thursday, 14 April 2022

7 KEBURUKAN ASB FINANCING YANG RAMAI ORANG TAK TAHU

Hai semua. 

Orang asyik cerita mengenai kebaikan asbf berbanding asb saving je kan. Tapi ada tak yang cerita keburukan asb financing ni? Kalau takde, jom saya nak beritahu. 

7 KEBURUKAN ASB FINANCING YANG RAMAI ORANG TAK TAHU

CARA KUMPUL RM100K DALAM MASA 4 TAHUN

CARA KUMPUL RM100K DALAM MASA 4 TAHUN 

Teknik ini sangat sesuai untuk pasangan yang berhajat untuk mendirikan rumah tangga, membeli rumah, nak kumpul modal bisnes, nak beli kereta, nak pergi umrah & haji dengan keluarga, dan lain-lain matlamat. 


Wednesday, 13 April 2022

Tuesday, 12 April 2022

ASB VS ASB FINANCING - PART 1

ADA CASH RM10,000. Nak untung setahun RM500 atau nak untung setahun RM3,000?

⚠️ Teknik ini sesuai untuk sesiapa yang dah ada simpanan cash dan berhasrat untuk tidak menggunakan duit tersebut dalam masa terdekat. Simpan cara biasa slow sangat duit tu berkembang. Nak buat modal niaga, tak pandai. Jadi, boleh la cuba cara yang super power ni bagi duit tu cepat berkembang. 



Monday, 11 April 2022

Umur 45 tahun boleh buat Teknik Rolling Dividen lagi ke??

Umur 45 tahun boleh buat Teknik Rolling Dividen lagi ke??

Mestilah boleh. Yang paling penting pilih bank yang betul. Apply dengan bank yang boleh tarik maksimum sampai umur 70 tahun. Jadi 70-45, masih boleh buat tempoh maksimum 25 tahun. 



Sunday, 10 April 2022

TEKNIK PAIRING ASBF DENGAN KERETA

TEKNIK PAIRING ASBF DENGAN KERETA

Kereta adalah satu keperluan. Namun kadangkala ada yang tersilap membeli kereta di luar kemampuan. Harga kereta yang sepatutnya dibeli adalah bersamaan dengan setahun gaji. Contohnya jika gaji sebulan RM2,000 harga kereta yang sesuai adalah RM24,000. Jika gaji RM4,000 harga kereta yang sesuai adalah RM48,000.



Saturday, 9 April 2022

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

TEKNIK PENDEKKAN LOAN RUMAH DAN PENJIMATAN BAYARAN

Kali ini saya kongsikan teknik untuk pendekkan tempoh loan rumah dan penjimatan bayaran. Kebiasaannya kita akan ambil tempoh yang panjang untuk loan rumah iaitu 35 tahun. Jika permohonan dibuat ketika berumur 30 tahun, bayaran akan tamat ketika berumur 65 tahun. 



Thursday, 7 April 2022

PERBEZAAN PELABURAN ASBF DENGAN ILMU DAN TANPA ILMU

PERBEZAAN PELABURAN DENGAN ILMU DAN TANPA ILMU

Zamri, Abu dan Salimon berumur 30 tahun. Ketiga-tiga mereka mampu simpan RM500 setiap bulan. Target simpanan selama 10 tahun. Tapi ketiga-tiga mereka menggunakan strategi berbeza. Pengiraan di bawah dibuat berdasarkan dividen 5% dan bank profit 3.5%. 




Zamri - Simpanan ASB Biasa

Zamri memilih simpanan ASB biasa tanpa melibatkan pembiayaan bank. Katanya rugi buat ASBF sebab nanti bank kenakan interest. Jadi Zamri simpan setiap bulan RM500 dalam ASB Biasa. 

Jumlah simpanan: 500 x 120 = RM60,000

Hasil simpanan:
Duit pokok: RM60,000
Dividen: RM17,496
Jumlah: RM77,496✓


Abu - Teknik Palatao

Abu memilih Teknik Palatao kerana tak mahu bank untung banyak. Abu apply untuk tempoh 10 tahun sahaja. Interest yang dia bayar kepada bank pun tak banyak. Jadi dengan kemampuan simpanan RM500 setiap bulan, Abu apply ASBF;

▪️Sijil ASBF 50K
-Tempoh 10 tahun
-Rate 3.5%
-Bulanan RM495
-Jumlah bayaran: RM495 x 120 = RM59,400

▪️Abu bayar setiap bulan tanpa usik dividen. Selepas 10 tahun, hasil simpanan Abu;

Dividen: RM31,445
Prinsipal: RM50,000 (habis bayar)
Jumlah: RM81,445 ✓


Salimon - The Power of Volume

Salimon taknak buat palatao. Dia belajar cara untuk memaksimumkan hasil simpanan. Salimon tak kisah jika interest yang dikenakan tinggi, yang penting hasil simpanan beliau lebih banyak. Bank untung atau rugi, Salimon tak peduli. Jadi Salimon memanfaatkan konsep The Power of Volume. 

Konsep the power of volume ini membolehkan Salimon memiliki sijil ASB yang besar dengan komitmen bulanan yang rendah. Jadi Salimon akan mendapat jumlah dividen setiap tahun yang lebih banyak dengan simpanan bulanan yang rendah. Salimon tahu dengan kemampuan simpanan RM500 setiap bulan dan umur 30 tahun, beliau boleh apply;

▪️Sijil ASBF RM127K
-Tempoh 40 tahun (berhenti selepas 10 tahun)
-Rate 3.5%
-Bulanan RM492
-Jumlah bayaran: RM492 x 120 = RM59,040

Salimon bayar setiap bulan tanpa usik dividen. Selepas 10 tahun, hasil simpanan Salimon;

Dividen: RM79,870
Prinsipal: RM127,000 - 109,563 (Baki Hutang Pokok) = RM17,437
Jumlah: RM97,307✓

Nota: Disebabkan Salimon buat tempoh panjang iaitu selama 40 tahun dan berhenti selepas 10 tahun, anggaran baki hutang pokok adalah sebanyak RM109,563. Jadi prinsipal yang diperoleh hanya RM17,437. Tetapi, disebabkan kuasa volume, sijil bernilai RM127K memberikan pulangan dividen yang lebih tinggi iaitu sebanyak RM79,870. Pulangan keseluruhan Salimon adalah yang tertinggi. 

Kesimpulan:

▪️Jelas simpanan menggunakan pembiayaan bank adalah lebih menguntungkan berbanding simpanan cash secara biasa.

▪️Abu vs Salimon: Walaupun bayaran bulanan Salimon lebih rendah berbanding Abu, hasil simpanan Salimon jauh lebih tinggi.

▪️Salimon mempunyai lebihan simpanan RM16K lebih banyak daripada Abu.

▪️Walaupun Abu dan Salimon menggunakan cara yang sama, tetapi Salimon menggunakan strategi yang lebih menguntungkan. Jadi jelaslah strategi Salimon lebih bijak berbanding Abu dan Zamri.

▪️Dalam pelaburan, belajar dulu teknik-teknik untuk memaksimumkan untung, jangan buat palatao macam Abu. Zamri tu kita tolak tepi saja tak perlu diberi perhatian. 

▪️Strategi yang paling penting adalah tarik tempoh sepanjang yang mungkin, supaya dapat volume sijil ASB yang besar dan bayaran bulanan yang minimum. Lepas tu kalau nak berhenti pada bila-bila masa pun boleh. No problem at all. So bila dah tau cara untuk maksimumkan keuntungan, jangan lah ikat tempoh pendek lagi. Itu bangang namanya... hahaha... kalau dah terbuat sebelum ni takpa lah... masa tu belum tahu teknik yang betul lagi...

Nota: Palatao, berasal dari perkataan “kepala tahu”, ialah slanga yang datang dari loghat Utara yang bermaksud “buat kepala sendiri”, atau berpura-pura tahu. Janganlah jadi orang palatao 😆

📌 Bagi sesiapa yang nak buat simpanan, boleh terus wasap saya. Saya akan guide untuk dapatkan keuntungan maksimum mengikut umur dan kemampuan simpanan masing-masing. 


NOTA: 

Ada banyak lagi posting dan sharing mengenai ASB financing, boleh klik kat page atas, ASBF atau KLIK SINI. 

atau klik pada tag ASBF pada atas post ni. 

Disclaimer: Kiraan dividen/interest/rate/keuntungan (jika dinyatakan) diatas ialah untuk contoh sahaja. Hasil sebenar mungkin berbeza, tidak tetap dan boleh berubah bila-bila masa. 

Kini lebih mudah untuk buat ASBF, tak perlu walkin ke bank, online jer. 

Bagi sesiapa yang dah ready nak melabur/simpanan, 

Sila KLIK SINI untuk saya beritahu rate terkini. FREE QUOTATION !!!


Tuesday, 5 April 2022

TABUNG PENCEN RM150K UNTUK SURI RUMAH

TABUNG PENCEN RM150K UNTUK SURI RUMAH 

Suami yang sayangkan isterinya pasti akan memikirkan masa depan isteri di hari tua kelak. Bagi isteri yang tak bekerja atau sudah berhenti kerja, pasti tiada caruman kwsp atau hanya ada sedikit sahaja simpanan. 



Monday, 4 April 2022

BELI RUMAH ATAU BUAT ASB FINANCING DULU??

BELI RUMAH ATAU BUAT ASB FINANCING DULU??

Bagi anak muda, ramai yang masih keliru sama ada nak buat ASB Financing atau nak beli rumah dahulu. Sebelum membuat keputusan, kenali dulu kekuatan kewangan diri sendiri. 



RISIKO ASB FINANCING

RISIKO ASB FINANCING

Sebelum melabur, kita wajib tahu apa risiko yang ada. Bagi ASB Financing, ada beberapa risiko yang kita perlu tahu dan kita juga perlu tahu cara untuk mengatasi risiko tersebut.



Sunday, 3 April 2022

PRINSIPAL @ SURRENDER VALUE ASB FINANCING

PRINSIPAL @ SURRENDER VALUE ASB FINANCING

Ramai yang masih kurang jelas, dari mana datangnya prinsipal atau surrender dalam hasil ASB Financing. (Pastikan ambil pembiayaan ASB islamik, jangan ambil pinjaman ASB konvensional, haram hukumnya).



Friday, 1 April 2022

CARA KIRA PULANGAN PRINSIPAL ASBF

CARA KIRA PULANGAN PRINSIPAL ASBF 

Selain dividen, pulangan ASB Financing adalah dalam bentuk prinsipal. Prinsipal adalah bayaran hutang pokok yang dibayar setiap bulan kepada bank. Bayaran bulanan akan dibahagikan kepada keuntungan bank  (interest) dan prinsipal (bayaran hutang pokok). 



Thursday, 31 March 2022

CARA KIRA TEKNIK COMPOUNDING ASBF

KIRA-KIRA TEKNIK COMPOUNDING

Bagi sesiapa yang ada matlamat jangka masa pendek seperti berkahwin, beli rumah, beli kereta dan lain-lain perlu menyimpan secara konsisten setiap bulan. Jadi teknik yang sesuai adalah compounding. Jangan usik dividen supaya duit dapat dikumpul dengan cepat. Jom kita buat kira-kira. 



Wednesday, 30 March 2022

TEKNIK COMPOUNDING ATAU ROLLING DIVIDEN, YANG MANA LAGI BAIK??

TEKNIK COMPOUNDING ATAU ROLLING DIVIDEN, YANG MANA LAGI BAIK?? 

Ramai yang tertanya-tanya, teknik mana yang lebih baik sama ada teknik compounding atau rolling dividen. Jom kita kupas satu persatu....




Pengiraan seterusnya adalah berdasarkan keuntungan bank 3.5% dan dividen 5.0%. Kiraan hasil simpanan selama 5 tahun.  Hasil sebenar mungkin berbeza.

Tuesday, 29 March 2022

Berapa amount yang sesuai untuk apply ASBF??

Berapa amount yang sesuai untuk apply ASBF??

Berapa amount yang sesuai perlu tengok kepada bajet sendiri. Jumlah simpanan bulanan perlulah ikut kemampuan dan keselesaan sendiri. 




Loan yang ingin diambil mestilah mengikut BERAPA NAK  MAMPU SIMPAN KONSISTEN SEBULAN, bukan berapa jumlah loan yang kita nak. Maksudnya, anda mungkin berminat nak apply loan 200k sebab nak dapat dividen banyak, tapi anda cuma mampu bayar RM400, maka loan yang anda perlu apply bukan 200k tapi 100k. 

Contoh situasi:

KENAPA PERMOHONAN ABF KENA REJECT?

PERMOHONAN ASBF PERNAH KENA REJECT❓

Bagi sesiapa yang pernah kena reject permohonan ASBF dengan bank, saya boleh tolong dapatkan special approval. 



ASAS STRATEGI ASB FINANCING

ASAS STRATEGI ASB FINANCING

Sebelum melabur, pastikan kita faham konsep dan peluang yang ada dalam setiap pelaburan. Setiap pelaburan ada risiko dan potensi keuntungan. Jadi, kita harus gunakan strategi untuk memaksimumkan keuntungan dan meminimumkan risiko. 



CARA KIRA DIVIDEN TERKUMPUL ASB

CARA KIRA DIVIDEN TERKUMPUL ASB 

Ramai yang masih tak tahu cara kiraan dividen ASB. Tapi jangan risau, sekarang dah tahun 2022. Gunakan saja teknologi yang ada. Jom try guna apps Financial Calculator. Sangat mudah. Tapi kenalah download dan install dalam smart phone dulu. Free je.



Saturday, 26 March 2022

Teknik Proksi - Alternatif Bagi Pelabur yang Sudah Berusia

Teknik Proksi - Alternatif Bagi Pelabur yang Sudah Berusia ✓✓✓

Saya dah berumur 50 tahun, untung lagi ke buat ASBF?



Monday, 14 March 2022

Wednesday, 2 March 2022

PENGALAMAN SAKIT GIGI BONGSU - part 1

Hai semua. 

Sis tak tahu lah anda berminat atau tidak baca post sis ni tapi sis nak cerita juga disini sebagai memori.

Gigi bongsu atau wisdom teeth ni akan tumbuh apabila umur kita menjelang 20 an.

Gigi bongsu ni adalah gigi yang PALING HUJUNG setelah gigi terakhir didalam mulut kita.

Mungkin ada diantara anda yang merasakan gigi anda sudah tumbuh semuanya. Anda silap! Ada satu lagi gigi yang masih belum menampakkan dirinya iaitu gigi bongsu ni.


Disebabkan gigi ni keluar lewat daripada gigi yang lain, maka kesakitannya juga amat luar biasa berbanding gigi biasa.


Tanda-tanda gigi bongsu anda nak tumbuh:

1. Sakit bahagian pipi atau bahagian gigi hujung.

2. Rasa tak selesa mulut.

3. Gusi terbelah dibahagian hujung, untuk beri laluan gigi bongsu keluar.

DISCLAIMER: Lain orang lain pengalaman, diatas ialah pengalaman sis. 


PENGALAMAN PERIBADI


Sis masih ingat, gigi bongsu SULUNG yang tumbuh di belah kanan ni pada bulan JANUARI 2019. Sis masih ingat sebab masa tu sis tengah jalan-jalan dengan kawan, dan sis rasa tak selesa betul masa travel tu sebab gigi sis sakit. Ingatkan kenapalah rupanya gigi bongsu nak keluar.

FEBRUARI 2022

Rupanya gigi bongsu belah kiri pulak nak keluar habis. Apalagi, terbelah lah gusi tempat gigi bongsu tu. Kalau makan, memang suka lah makanan terlekat kat bahagian situ sebab situ memang paling dalam dan tersorok.

Kesakitannya tu bukan kaleng-kaleng. Dimulai dengan rasa tak selesa, kemudian bila sentuh pipi, rasa sakit tetapi bila sentuh bahagian hujung tu dengan lidah, tak rasa sakit pun.

Sakitnya bukan di pipi je, di leher pun sakit. Ada la macam kat area tonsil tu. Tapi tak sesakit bila tonsil bengkak. Sis pernah alami tonsil bengkak secara tiba-tiba, perghh serangannnya macam bom atom. Badan tiba-tiba panas, mai pening dan tak larat.

Tapi kali ni tonsil hanya merah sahaja, tidaklah sampai bengkak jadinya sakitnya pun tidak keterlaluan.

Kemuncak pertama kesakitan ialah pada waktu malam sebelum tidur, sis rasa sejuk yang amat sangat. Ibarat ada di Kundasang, Sabah.

Setelah sis melelapkan mata, badan sis terasa panas sangat dan tak selesa. Sis banyak kali terjaga sebab PANAS. Padahal tadi sis sejuk giler. Sentuh kepala, leher, perghh panas. Area leher(tonsil) tu pon terasa sakit. 

Disebabkan masa tu mengantuk, so acuh tak acuh je la layan ragam badan. Masa tu sis fikir, ni kalau bangun pagi badan masih panas macam ni, memang sis ambil MC je lah. Tak kuasa nak kerja.

Alhamdulillah bangun pagi tu, eh suhu badan kembali normal, tonsil pun dah tak sesakit malam semalam. Sis tak jadilah MC sebab sis rasa lebih sihat berbanding semalam. Sakit di gigi pun sudah kurang sikit. Tetapi gusi masih terbelah dan berisiko untuk luka jika sis menguyah dengan rakus.

Ada sakit lain yang datang iaitu SAKIT TEKAK, ini tak tahulah sebab tonsil dah surut ke atau sebab apa.

Yang pasti sis sakit tekak yang amat, suara tetiba jadi seperti Ella.


Banyak juga ubat sakit tekak yang sis makan tetapi ia tidak mengubati pun. Walaupun ada tips minum air lemon lah, bunga cengkih ape semua tu sis tak nak buat, sila jangan contohi.

Inshallah sis akan berjumpa dengan doktor gigi pada minggu hadapan. Doakan supaya gigi bongsu ni dicabut jika itu yang terbaik.

AKIBAT MAKAN PEDAS

2 hari lepas sis mula sakit tekak tu, sis dah mula ada kahak. Tapi tak banyak sebab still boleh bercakap. Kiranya kahak tu tak menggangu percakapan sis.

Esoknya, sis pergi balum makan makanan pedas macam tomyam kat Pak Sawadee tu memang pedas giler ya, kerepek pedas. Lepas makan tu sis rasa tekak sis macam terbakar jap.

Malam tu, sis terjaga sebab rasa perit gila tekak, Sis bangun ambil lozeng dan kemam sampai tertidur.

Esoknya, sis bangun dengan badan yang lemah tak tahu kenapa padahal tidur awal dah. Tekak sis super perit daripada semalam.

Dengan peningnya lagi. Memang sis tak larat nak pergi kerja. Takkan nak paksa kan sebab kerja sis tu bukannya kalau sis tak datang alamatnya tempat kerja tu kena tutup. So, sis pun cakap kat bos yang sis tak sihat. 


Sis pun pergi la klinik yang sama sis pergi ahad lepas. Kiranya tak sampai seminggu sis dah pergi klinik. Ni pun sis pergi klinik sebab nak dapatkan MC. Yelah nak cuti sakit, kena dapatkan MC. Sis memang sakit ye. Bukan saja-saja buat sakit. 

Oh ya, masa ni nak bercakap pun susah weh sebab tekak nak telan air liur perit. Lepas tu dengan kahak yang super banyak haritu. 

Sis batuk kadang-kadang je untuk keluarkan kahak tu sebab sis risau tekak sis tengah meradang, so kalau sis batuk kuat nanti lambat pula sembuh.

Hari jumaat tu sis baring je dalam bilik. Oh ye sis tak demam. cuma sakit tekak, badan lemah dan pening. Pelik en simptom dia. Dah buat saliva test, negatif. Ada yang cakap, jangan percaya sangat saliva test tu. Lantok ler bukan korang pun yang nak sponsor aku buat RTK ke PCR ke. 

Sis cuma makan beberapa suap je bubur yang mak sis beli. TAk sampai 20 suap pun sebab nak telan tu siksa. 

Malam tu mak sis beli bubur McD, fries dengan teh tarik. SIs  paksa juga makan kalau tak nanti masuk angin lagi susah nak makan. Sis kunyah fries tu dan telan perghh sakitnya bila dia lalu kat kerongkong.

Teh tarik tu pon sis minum 5 sudu je. Bukan 5 hirup. Apasal sadis sangat cerita sakit tekak sis ni. Alahaii...

Hari sabtu pon sis makan sikit je. Pagi makan nestum 5 sudu, tengahari 5 sudu lepas tu malam sis kelaparannn.. oh ye sis buat air coklat tapi minum sikit je.

Hari ahadnya sis dah kebulur dah. Badan lembik sebab tak makan, bukan sebab sakit. Last2 g kedai makan sis makan nasi dengan kuah singgang. Lepas makan terus segar sikit.

Sis pun dah boleh bercakap..

Sebenarnya ada part yang sis tak cerita, bukan apa kalau cerita nanti makin panjang plak. 

Tq sudi baca sampai habis. 

Pemenda aku beriya tulis pasal sakit gigi ni. Sebenarnya ada panjang lagi ceritanya tapi sis cerita takat ni jelah. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh roger. 






 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.

Friday, 25 February 2022

4 DRYER BAWAH RM1,000 DI SHOPEE!!! NO 4 PALING BEST!

Hai semua. 
Hari ni sis nak kongsikan 4 dryer yang berharga bawah RM1,000!

Mampu milik dan berbaloi!


Price : Rm929



Yang ni jenis kecik sikit
6Kg 

Price : Rm632



Price: Rm739


Price : Rm779 


Yang mana satu pilihan anda? Kongsi di ruangan komen. 


 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.

Wednesday, 23 February 2022

TIPS KURANGKAN GIGI KUNING SELEPAS MINUM KOPI DAN TEH

Hai semua. 

Untuk penggemar kopi & teh, mesti anda perasan gigi anda lebih mudah jadi kuning. Bukan tu saja, gigi pun boleh jadi sensitif.

InsyaAllah kali ni saya cerita tips untuk kurangkan kesan buruk kopi dan teh kepada gigi


1) Minum guna straw & elakkan minum terus dari cawan/gelas. 

Tujuannya, kita nak elakkan minuman dituju direct kepada gigi, terutamanya gigi depan. Lebih banyak terdedah, lebih senang melekat warnanya.

2) Elakkan minuman yang terlalu panas. Tunggu sejuk sikit dulu. 

Suhu yang terlalu tinggi boleh beri kesan buruk kepada struktur dalaman gigi —> lebih mudah bertukar warna.

3) Kumur atau ‘bilas’ mulut dengan air putih selepas minum kopi/teh. 

Makin lama gigi kita terdedah kepada minuman, lebih mudah bahan melekat di permukaan gigi.


4) Elakkan berus gigi sejurus selepas minum kopi/teh. Tunggu 30 minit - 1 jam dulu.

Kedua-dua minuman ni berasid, dan memberus sebaik selepas minum, boleh menyebarkan lagi asid ke seluruh mulut —> struktur gigi jadi lebih lemah.


5) ‘Latte’ lebih baik dari ‘americano’! 

Secara ringkas, susu dalam kopi/teh boleh bantu mengurangkan kesan sisa minuman dari melekat di atas permukaan gigi.

6) Minum dalam one-shot lebih baik dari minum sikit demi sikit.

Bukan lah habiskan dalam seteguk, nanti tersedak pula. 

Point dia di sini, lebih panjang tempoh mula minum hingga habis, lebih tinggi risiko untuk dapat kesan buruk.

7) Jaga kebersihan mulut, rajin berus & floss gigi. 

Kebersihan yang tak memuaskan (terutamanya karang gigi) akan buat warna kekuningan lebih senang melekat.

Kalau ikut 7 tips ni minum kopi, tak akan ada kesan ka? Tak lah begitu. Kesan tu masih ada, cuma kurang.


Tips diatas dikongsikan oleh saudari @norulmadihahh di laman twitter beliau.




 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.

Tuesday, 22 February 2022

5 JENAMA TILAM TERBAIK DI MALAYSIA. FREE TRIAL, TAK SUKA BOLEH PULANGKAN!

Hai semua. 

Setiap hari kita mesti tidur? Kualiti tilam mempengaruhi kualiti tidur kita.


Apalah salahnya kita melaburkan duit beli tilam yang sedikit mahal untuk mendapatkan kualiti tidur yang bagus.

AMALAN BERPANTANG YANG BETUL SELEPAS BERSALIN. NO 16 MESTI BUAT!

Hai semua. 

Amalan berpantang yang betul selepas bersalin. Sila bookmark untuk bacaan selepas bersalin nanti.

CARA GUNA SABUN KOJIE SAN DENGAN BETUL. NO 5 PALING BERKESAN.

Hai semua. 

Anda mesti pernah dengar nama sabun Kojie San yang terkenal dengan manfaatnya memutihkan bahagian anggota badan yang gelap seperti pelipat, ketiak dan leher.

Monday, 21 February 2022

PERSONAL TRAINER MURAH SHAH ALAM

Hai semua. 

Anda sedang mencari personal trainer yang akan membantu anda untuk workout dengan cara yang betul dan berkesan?

Sedang cari personal trainer dengan harga berpatutan dan mesra rakyat?

Anda bertuah kerana terjumpa post di blog ni.

Kat sini saya nak rekemen seorang personal trainer yang bagi saya sangat bagus terutama kepada newbie.

Kenapa anda patut upah personal trainer ni sebagai trainer anda?

1. Flexible : Trainer ni sangat flexible dengan masa dan tempat. Based di Seksyen 7 Shah Alam, tapi kalau anda berada di luar Shah Alam seperti di PJ, Subang, dan sekitar KL, jangan risau. Boleh adjust!!! Jangan jauh sangat sampai Ipoh ke Melaka sudahlah.

2. Custom module: Jika anda dapatkan trainer di gym yang berada di shopping mall. Mereka mempunyai modul pembelajaran untuk client. Trainer yang saya rekemen ni, dia akan berikan set workout latihan mengikut impian badan anda. COntohnya nak bina muscle ke, nak lost weight ke.

3. Berpengetahuan : Guru sebenar adalah pengalaman tak gitu? Trainer ni tak banyak asam garam lagi sebab dia bukanlah seorang veteran tetapi saya tabik dengan pengetahuan yang dia ada dalam dunia gym ni. Saya ni kan perempuan, kalau borak dengan dia pasal info mengenai fitness dan gym ni, rasa kerdil je diri ni. Oh ya, point saya ialah anda boleh tanya apa sahaja yang anda nak tahu sebab trainer ni bukan jenis kedekut ilmu. Apa yang dia tahu dia akan kongsikan dengan anda.

4. Konsisten: Nak berjaya kuncinya ialah konsisten, anda upah trainer beribu untuk satu kelas pun, jika anda tak konsisten. Trainer ni komited untuk bantu anda capai impian anda.


5. WORTH TO PAY: Ini paling penting.. memang puas hati harga dengan servis yang diberikan.

BETUL KE HARGA UPAH PERSONAL TRAINER YANG SAYA REKEMEN NI MURAH?

Sebenarnya definisi murah ni mengikut keadaan poket seseorang. Jika anda berpendapatan RM2,000 sebulan, untuk bayar RM500 (CONTOH) untuk 5 kelas x 2 jam, anda akan terasa alamak mahainya!!!!


Jika anda berpendapatan RM5,000 sebulan, RM500 tu masih boleh lah commit setiap bulan, silap haribulan ambil 2 set iaitu 20 kelas. 

Jika anda berpendapatan RM50,000 sebulan dan lebih, apalah sangat RM500 tu, sama harga dengan 1 baran yang anda beli. 

Nota: Harga yang dinyatakan adalah contoh sahaja. Untuk makluman lanjut anda boleh tanya trainer tu nanti.


Berminat??? KLIK SINI dan anda akan boleh terus tanya trainer tersebut.



 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.

Thursday, 10 February 2022

REVIEW KLINIK PERGIGIAN DR. FEELIZ SEKSYEN 19 SHAH ALAM

Hai semua. 

Hari ni sis nak kongsikan sikit mengenai semalam sis pergi ke Klinik gigi Dr. Feeliz yang terletak di Seksyen 19, Shah Alam.

Sis memang familiar lah dengan kedai-kedai kat sini sebab dulu sis sekolah kat area sini.

Alkisahnya sis nak pergi klinik gigi ni sebab nak consult pasal gigi bongsu aka wisdom teeth sis.

Sunday, 30 January 2022

JUALAN GUDANG KARANGKRAF 2022

Hai semua. 

Belum pernah ke Jualan Gudang Karangkraf?

Untuk pengetahuan anda, jualan gudang ni diadakan setiap tahun tau.





























Hari ni baru sis berkesempatan untuk pergi ke jualan gudang Karangkraf 2022.

Rumah sis sangat dekat dengan Karangkraf ni. Malah sis pernah jadi model juga untuk majalah Bintang Kecil, wanita umur 25-35 tahun mesti tahu majalah ni.

Sis yang sekarang bukanlah sis yang dahulu. 

Dahulu sis suka baca buku, ada lebih 30 buah koleksi novel yang sis beli dan BACA.

Semenjak sis masuk universiti, hobi membaca buku tu lenyap entah kemana.

Pada mulanya sis macam tak tahu apa alasan untuk sis ke gudang ni.

Fikir punya fikir, sis dapat idea. Baca sampai habis.


Jualan gudang ini berlangsung pada 20 Januari sehingga 30 Januari 2022.

Lokasi jualan gudang ini sudah semestinya di HQ Karangkraf. Untuk makluman semua, ada SATU je pejabat Karangkraf ni.





 Jika anda rasakan post ini bermanfaat, kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Sila beritahu dengan segera jika ada kandungan didalam post ini yang salah infonya, atau yang sewaktu dengannya. Doakan semoga Amira Yusof dimurahkan rezeki, dipermudah semua urusan di dunia dan diakhirat. Aminnn.